ILgron11

Vain elämää - kausi kahdeksan

  • Danny ja Armi sekä Tahdon sulle olla hyvin hellä
    Danny ja Armi sekä Tahdon sulle olla hyvin hellä

Ei ole tullut aiemmin mieleen se, miten paljon Dannyn tai iso D:n musiikki on vaikuttanut elämääni. Mistä tuutista se musiikki aikanaan tuli ja tunkeutui tajuntaani?  Vain elämää ohjelmassa nähdyt Dannyn nuoruuden kuvatkin näyttivät tutuille ja lähes kaikki aiemmin nähdyille.

 

Antti Einiö veti  aikanaan TV:ssä nuorten tanssihetkeä. Sitä tuli seurattua.  Ehkä se oli yksi kanava, jossa Dannyn musaakin soitettiin. 

 

Lehtien sivuilla vaikuttivat Armin ja Dannyn kohtalot. Heidän musiikkinsa, erityisesti Tahdon olla sulle hellä vaikutti, kun tuli radiosta. Lauantain toivottuja kuuntelin, mutta paljon se ei antanut, sillä vasta ohjelman lopuksi tuli nuorisomusiikkia. Kuitenkin radio taisi olla se ykköslähde, josta Dannyn musaa saattoi kuulla 1960-luvulla. 

 

Yhtään Dannyn levyä ei meillä ole, muuta kotimaista ja ulkomaista sen sijaan. Ajattelin, että joltain kokoelmalevyltä voisi löytyä tuttuja ison D:n kappaleita. Ei löytynyt. Ehkä aikanaan niitä kuuli baareissa levyautomaateilta. Tanssilavoilla taisi Dannyn musa joskus soida, harvemmin kuitenkin, kun paikalla oli aina oikea orkesteri ja solisti.  

 

En koskaan ole käynyt Dannyn konserteissa ja silti kaikki  ohjelmassa soitetut kappaleet olivat tuttuakin tutumpia.

 

Hyvin on mies osannut tuoda aikanaan itseään esille. Hän on saanut musiikkinsa koko kansan tietoisuuteen  ilman Youtubea tai Spotifyta tai Applemusicia.  Havainto kappaleista yllätti. Ja seurauksen oli, että koko Vain elämää Dannyn -ohjelma oli katsottava, vaikka tuttu musiikki sai nuorten muusikkojen esitysten kautta aivan uusia  piirteitä.  Miehen kasvoilta ei kyennyt lukemaan, mitä hän todellisuudessa ajatteli muokatusta musiikistaan. 

 

Nuorten ja Dannyn jutustelu ei kaikin paikoin vaikuttanut vapautuneelta,  eikä luonnollista yhteyttä tuntunut  löytyvän ainakaan vielä.  Jokin kuilu oli välissä.  Ehkä iän ja  kokemusten tuoman arvostuksen reunustama, ehkä jonkin muun vaikutus. Liekö mies hiukan ylimielinen? Tapahtuuko ohjelman edetessä lähentymistä ja ystävystymistä? 

 

Danny kertoi mittaamattomista kokemuksistaan. Esille nousi myös muusikoiden kuolleisuus. Kyseessä  on raskas laji,  joka kuluttaa.  Muusikko käy taistelua oman itsensä ja pärjäämisensä kanssa suhteessa muihin alan vaikuttajiin. 

 

Pitkä menestys on selvästi ollut Dannylle kuitenkin valtava voimavara kuin myös hänen taustansa, jolta on noussut tähdeksi.  

 

Musiikilla on kuulijaan  yllättäviä vaikutuksia. Eilen tapahtui lyhyeksi ajaksi paluu menneisyyteen,  osin mielestä pyyhkiytyneeseen. 

 

Vain elämää - Kausi 8 - Jakso 1 - Dannyn päivä | Ruutu

https://www.youtube.com/watch?v=LqI-uJKTnzU

https://www.ruutu.fi/video/3227409

https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Einiö

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Danny oli jo 60-luvulla jonkinlainen suomalaisen iskelmämusiikin "peruspilari". Jos kukaan ei muita tunnistanut tai tiennyt, niin Dannyn ainakin. Oli hyvin tuottelias, tosin suosio tuli pitkälti siihen aikaan Suomessa suosiossa olleilla käännösiskelmillä. Nythän sellaisia enää harvemmin tehdään.

Jokainen ikäpolveni edustaja muistaa "Vähän ennen kyyneleitä", "Tuuliviiri", "Kesäkatu", "Kauan", "Piilopaikka", "Tuulen suojaan" y.m. kappaleet kuin eilisen päivän.

Bisnesvaistoa Dannylla on myös aina ollut. 60-70-lukujen vaihteessa käytännöllisesti katsoen jokainen iskelmälaulaja Suomessa oli Dannyn palkkalistoilla. Esimerkiksi Kirka, Katri-Helena, Muska, Pepe Willberg j.n.e. Tuon bisnesvaiston ohjastamana hän Arminkin bongasi heti missitittelin jälkeen laulamaan duettoa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pahus olin kirjoittanut kommenttiisi vastauksen, mutta se katosi.

Puhuit Dannyn palkkalistoille menneistä muusikoista ja ohjelmassa kävi ilmi, että Danny oli hoitanut verottajan ym kanssa muun muassa taiteilijoiden eläkemaksuasiat kuntoon. Jokainen halusi mukaan turvalliseen sopimukseen, jota ei taitelijoilla silloin ollut. Fiksu mies siinäkin asiassa.

Kaikki mainitsemasi kappaleet ovat tuttuja. Ohjelmasahan pääsi vain kuusi esitystä esille siitä laajasta valikoimasta joka Dannyllä on ollut.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Oletko tavannut hänet. MInä olen tavannut vain Liisa Lipsasen. Olimme MTV:n esiintymistaidon kurssilla samaan aikaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen tavannut ja tapaaminen oli hyvin miellyttävä ja tapahtui Nurmeksessa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Monitaitoinen. Ihmissuhteetkin hallitsee, sinäkin. Musiikkiako olit siellä kuuntelemassa vai jokin muu tarkoitusko tapaamiseen oli? Sattumaako?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Muistan toki, siellä oli Pohjois-Karjalan yrittäjien 60 vuotta - Rohkeasti uudella vuosituhannella. Olin hallituksen jäsen ja järjestelemääsä ko juhlaa. Danny oli ostettu koko päiväksi.

Juontajana tilaisuudessa toimi ulkomaankirjeenvaihtaja Erkki Toivanen. Suurempaa asiantauntemusta kuin Erkillä oli en ole tavannut kobvinkaan monella. Taito jolla hän tiivisti asiat oli jotain aivan käsittämätöntä. Hän ei ollut diiva, vaan asettui yleisön eteen omana itsenään.

Hän ja Danny ovat hyvin samantapaisia ihmisläheisyydessään. Eli muistan heidät sydämessäni aina.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Kiitos Ari kommentista, vaikutti. Erityisesti Erkki Toivanen oli minustakin oman aikansa merkittävä asiantuntija, jonka selostuksia kuuntelin mielelläni. Danny ei tainnut kovin kallis olla, kun Pohjois-Karjalan yrittäjillä oli varaa palkata hänet ja Toivanen. Toki palkkiot tuolloin olivat varmasti ihan eri suuruisia kuin nykyään. Tuollaiseen ei kenties enää olisi varaa. Pohjois-Karjalan yrittäjät oli kenties myös hyvin vakavarainen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Juu vakavarainen on. Juhla tuotti jopa voittoa, juhlakirjan mainosmyynnin ym. ansiosta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Suurin osa kuuluisista iskelmäartisteista tienaa yhdestä konsertista 2 000–3 000.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

No on kyllä kovasta työstä pieni palkka, kun siitä maksaa verot ja muut kulut ei sitten paljon jääkään. Sipe Santapukki, Toni Virtanen ja Sami Lehtinen Apulanta rock-bändin stressantumisesta tehtiin tutkimus. Sen teki TTL:. Olin kuuntelemassa tuloksia ja hämmästyin miten korkeaksi stressi nousee esityksen aikana. Rankaa, jota ei kuuli edes osaa ajatella. En yhtään ihmettele, että kuolevat 20-vuotta nuorempina kuin keskimäärin kuollaan.
https://yle.fi/uutiset/3-5241695

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Monesti olen tuota samaa ihmetellyt. Mutta mitalilla on kääntöpuolensa, eli pienet lavat, joiden ylläpito on harrastajien varassa. Otetaan vaikkapa esimerkisi Lemmenlava Joensuussa, tannsijoita jos ei tule tarpeeksi menee tuotto kokonaan artistille jos riittääkään.

Talkootyötä järjestäjien taholta ja talkootyötä myös artistien taholta, tuo keikkakorvaus on varsin nimellinen. Jari Sillanpää ja nämä isommat gurut voivat pyyttää kymppitonnin tai kymppitonneja, mutta heitä ei pikkulavoille kukaan kutsu, koska ei ole kannattavaa.

Taiteilijan keikkaelämä on aika lyhytkestoinen, aivan muutamia kestosuosikkeja lukuun ottamatta, koska kilpailu on niin kireää, myös siellä.

Kirjoilla eli kirjoittamisella ei kunnolla elä kuin muutama. Tauluilla sama juttu, kuten myös kaikella mikä liittyy luovuuteen. Arvostusta kun ei liikene kuin muutamille kerrallaan.

Suomi on siirtynyt halpa-ajattelun piiriin eikä tunnu pääsevän sieltä ylös mitenkään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #12

Olet harvinaisen oikeassa. Pieniä lavoja ei taida monta enää olla. Niitä saa hakea kuin heinää heinäsuovasta. Millä tässä maassa eletään, jos ei ihmisten luovuuden tuloksilla? Myymmekö kaiken ulkomaisten omistukseen? Emmekö osaa markkinoida? Kateusko vie kalatkin merestä? Mikä enää kannattaa. Ennen kannatti pienikin liike? Nyt isotkin taitavat kaatua ja tilalle tulee yrittäjiä muualta. Kuka maksaa verot? Kuka elää siivellä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Näin se Irja on, jos ei kukaan muu älyä tappaa niin verottaja tappaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Tai sitten kehitetään pimeää taloutta. Sitähän uusi taksilaki merkitsee. Ei enää kirjanpitoa. Taksia voi ajaa vaikka tänään ajokortin saanut. Periä matkasta mitä mielii, no alta satasen voi ottaa on matka millainen vain. Näin päättivät eduskunnassa. Toisaalta tuhoavat verotulojen lähteet ja toisaalta hävittävät yrittämisenhalut luovilta henkilöiltä. Mikä se sellainen hallitus oikein on? Onko elinkelpoinen?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pitkän elämänkokemuksen myötä olen tehnyt hommia jonkun vuoden myös Iltalehden markkinoinnissa. Järjestin tuolloin Helsingissä Iso-Robertinkadun tapahtuman, jonne jonkun ohjelmatoimiston kautta kutsuin Danny ja Armin esiintymään.

Oi niitä aikoja! Pari oli silloin vielä hyvin hitsautunut. Lauloivat yhdessä: Tahdon olla sulle hyvin hellä. Laulu oli myös ranskalaisten suosiossa, sillä vaikka eivät ymmärtäneet sanoja, melodia tarttui.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mirjam, olipa sinulla hieno kokemus. Kiitos, että kerroit. Oli Armi ja Danny melkoisen näyttävä pari ja olihan heidän esiintymistään nautinto seurata.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa