ILgron11

Vaikuttava Donna-sarja

  • Tomnikovin tuore haastattelu Pirkka-lehdessä
    Tomnikovin tuore haastattelu Pirkka-lehdessä

Näkö- ja kuuloaistit vaikuttavat eniten keskinäiseen vuorovaikutukseen.  Jos ei haista, maista tai  tunne kosketusta,  ei sitä juuri toiset ihmiset  huomaa. Tuntuu, että näkö- tai kuuluvammasta ei ole edes helppo keskustella, eikä niitä  hyvin kykene peittelemään.

 

Solumyrkyt ovat vaikuttaneet silmiini ja tuoneet pelon näön menetyksestä tai merkittävästä heikkenemisestä. Näkö rikkoutui hoitojen aikana, mutta onneksi palautui.  Yhä illan tullen silmät kuivuvat eikä enää mitään tahdo nähdä. Kosteustipat ovat vain pieni lohtu samoin lääkesalvat. Kuivat silmät kiusaavat yölläkin.  On liikuttava kuin näkövammainen, ennen kuin silmät kostuvat ja näkö toimii.

 

Näkövammaisuudesta on tehty monin tavoin kiehtova komediasarja. Koen virkistäväksi tuotantoyhtiö Production HousenYlen sekä Norjan yleisradioyhtiö NRK:n yhteistuotantoa olevan Donna sarjan.  Donna on sarjassa  näkis, joka on sokaistunut 10 vuotta aiemmin perinnöllisen sairauden seurauksena.

 

Vakavasta asiasta on tehty suorapuheinen, suorastaan valloittavaa katsottavaa, vakavaa ja kuitenkin omalla tavallaan hauskaa ja koskettavaa. Näkövammaiselle Donnalle sattuu kommelluksia. Häntä  esittää viehättävä  nuori näyttelijä Alina Tomnikov.

 

Donna toivoo löytävänsä uuden rakkauden, kun edellinen André jätti hänet 8 vuoden jälkeen. Donna jää asumaan heidän yhdessä hankkimaansa remonttia vailla olevaan taloon. André yrittää myydä taloa, josta Donnalla on vain pienempi osuus.  

 

Rakkauden kaipuussaan Donna törmää monenlaisiin miehiin, joilla kullakin on hänen suhteensa omat tarkoituksena. Vammaista harkitaan herkästi ystäväksi hyötymismielessä.  Joku haluaisi Donnan sokeaksi sommelieriksi ravintolaansa, kun Donna tuntee viinit.  Toinen etsii  muuta hyötyä  Donnasta. Omaa hyväänsä Donnasta etsii talossa asuva ”omaishoitaja”, joka käy muun muassa Donna kukkarolla, ostaa Donnan laskuun viinejä jne. Varmasti tuollaiset ovat näkövammaisen ongelmia yleisemminkin. Onneksi Donna on vahva ja hänellä on omat tukijansa.

 

Sarjassa puhutaan suorin sanoin myös paljosta muusta täyteen elämään liittyvästä, sillä Donnalla on normaalin ihmisen tarpeet. Näin sarjasta  tulee vetovoimainen.

 

Alina Tonikov on perehtynyt rooliinsa muun muassa vierailulla Näkövammaisten liittoon ja puhumalla sokeiden ja heidän hoitajiensa kanssa, kulkemalla kaupungilla sokeankeppi kädessä. Sarjassa hänellä on silmät sumeiksi tekevät piilolinssit. Ilmankos hänen roolisuorituksensa on niin aito.

 

Komediasarja Donna  on myyty myös Norjaan ja luulisi sarjan kiinnostavan muitakin maita. Alina Tomnikovista kuulemme vielä. Hän on näytellyt myös Venäjällä ja tutustunut näin isänsä puoleiseen kulttuuriin.

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Donna_(televisiosarja)

https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000005519440.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Oh, en ole katsonut. nyt täytyy mennä Areenaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Alkuun oli hiukan vaikea päästä, mutta jakso jaksolta paranee. Ajattelin ensin, että olisiko minulle tai olisiko sittenkin nuoremmille? Ennakkoluuloja, jotka voitin. Uskomattoman taitava näyttelijä. Hänestä vielä kuullaan.

Kun Pirkasta luin hänen isänsä taustoista, joihin tutustui. Totesin. että mielenkiintoinen sekin sukellus toiseen kulttuuriin, jota hän ei tuntenut kotoa käsin vaikka venäjä kielenä oli hallussa. Tuli myös Ville Haapasalo mieleen. Toki Haapasalo meni opiskelemaan näyttelemistä Venäjälle ummikkona ja oppi niin kielen kuin kulttuurinkin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Huomenta Irja. Katselin Areenasta Donnaa ja jäin koukkuun. Alina on hyvä, kahden kulttuurin lapsi iloisesti ja avoimesti osaa hyödyntää molempia.
Mukavaa uutta viikkoa Sinulle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Kiitos samoin Elle. Aurinkoa ja vähän lämpöisempää, mutta talvista. Talvea me kaipasimme ja nyt saamme oikein runsain mitoin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Irja, me kaikki kuolemme ja rappeudumme.

Joku liikunnan opettaja aikoinaan väitti, että se alkaa jo noin 12-vuotiaana. Se oli kai suunnilleen sen ikäisenä, kun näin jonkun elokuvan Ludwig Van Beethovenin elämämästä. Peruskysymys oli silloin mielestäni, voiko olla enää säveltäjä, jos on kuuro? Nyt se on, milloin aivot alkavat rappeutua? HAL9000:n sanoin, "Dave, my mind is going". Nykyinen uskomukseni on, että jos vain aivojaan käyttää, ne kestävät koko elämän. Ajattele mitä Stephen William Hawking on saanut aikaan sairaudestaan huolimatta eikä ole vieläkään kuollut.

Vaikka lopputulos on jo tiedossa, elä jatkossakin hyvää elämää.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miten osuitaan, kuin Hawking kuoli 14.3. siis 3.14 piin päivänä. Aivot kestävät sen minkä kestävät. Joillakin luhistuvat ennen muita osia. Kroppa säilyy, mutta pää tyhjenee. Sekään ei ole ihan kiva ajatus.

Tänään Tommikov matkustaa Venäjällä. On lehden mukana parempi kuin Ville Haapasalo. Ajattelin katsoa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Sattumaa tietenkin, mutta Hawking oli paras mieleen tullut esimerkki siitä, että jonkun aistien alueen menetys korvautuu yleensä toisten vahvistumisella. Tai ennemminkin analogia. Hawking ei voinut jumpata kehoa, niin sitten mieltä. Siis sinun syy tai ansio.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Kenties nuorena vielä niin käy. Ikääntyessä tulee pelkkiä menetyksiä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa