ILgron11

Britannia

  • Stonehenge, druidien tekemäkö?
    Stonehenge, druidien tekemäkö?

Seuraamme päivittäin, ellei jotain parempaa sillä hetkellä ilmaannu, TV-sarjoja.  Sellainen oli Britannia -sarjan ensimmäinen kausi.  Odotukissa oli jotain Game of Thrones laatusarjan kaltaista.

 Roomalaiset purjehtivat Englantiin ja aikoivat korjata sen, mikä oli jäänyt 90 vuotta aiemmin Britanniassa sotajoukkoineen toimineelta Julius Caesarilta tekemättä. Nyt oli tullut Aulus Plautiuksen vuoro ottaa maan ja sen heimot haltuunsa.  Tämän fantasiasarjan pääosissa  ovat roomalaisten lisäksi Canti ja Regni heimot ja mytologiset druidit.

Kenraali Aulus Plautius totesi: “I AM ROME, AND WHERE I WALK IS ROME.”

Sarja alkaa Donovanin musiikilla. ”The hurdy gudy man”. Sarja sai kiinnostumaan druideista, sarjan merkillisistä olennoista, joilta eri valtiaat ja muutkin saivat voimia ja hyväksyntää. Druidit olivat oman aikansa oppineita ja tietäjiä, noitia, ehkä tuon ja tämänpuoleisen valtiaitakin ja  Aulus Plautiuskin  päätyi toteuttamaan druidien tahtoa.  

Druidit liittyvät kelttien menneisyyteen.  Kelteistä on antiikin kreikkalaisten ja roomalaisen oppineiden kirjoituksissa.  Varhaisimman kirjoitukset kelteistä ovat Herodotokselta 500 eaa.  Kelttejä oli historian tietojen mukaan Galliassa, etelä Ranskaa myöden ja  Britannian länsiosissa ja erityisesti Irlannissa. Antiikin ajattelussa keltit olivat  toiseuden edustajia – roomalaisten vastakohtia, barbaareja.  Antiikin kirjoittajat eivät olleet kiinnostuneita kelttien myyttiperinteestä, eikä siitä kirjoitettu. Kuitenkin sekin liittyy Britannia -sarjaan.

Sarjan druidit olivat luurangon laihoja, tatuoituja, kalvakoita. Hahmot oli tehty  luotaan työntäviksi. Olivathan he sitä, ihmisiä uhraavia hahmoja pääkallojen ympäröimissä majoituksissaan. He olivat niitä, joilta haettiin tietoa, maailman viisauden haltijoita.  Aika paljon uskomuksia liittyy druideihin ja onhan heistä kirjoituksia säilynyt. Ehkä yhä kaipaamme todellisia tietäjiä, jotka tuntisivat aidosti ja luotettavasti kaiken sen, mistä tietoa kaipaamme. 

Salisburgin tasangolla seisovaa Stonehenge kivikehää pidetään druidien rakentamana. Druidit olivat oman aikansa luonnonsuojelijoita, puiden kaitsijoita ja alkukristittyjä.  Sarjassa esiintyy myös Lug-jumala, jota tässä edusti  korppi. Harmillisesti korpit on käännetty variksina.. Sarjaan liittyy myös  muuta mytologiaa, joka ei avaudu.

Vaikka druidit tuntuvat hallitsevan kaikkea, on yksi jota  jopa druidit pelkäävät (tanskalaisen Nikolaj Lie Kaasin esittämä) Divis, joka väittää sisällään olevan demonin.  Yliluonnollisia voimia Divis käyttää ja saa takaa-ajajansa toimimaan tahtonsa mukaan. Hänellä on yksi sarjan kiinnostavista päärooleista.

Divis on erakko, mutta myös suojelija. Hän pelastaa  (Eleanor Worthington Coxin esittämän)  Cait-kelttitytön varmalta kuolemalta. Suurisilmäisellä pyöreäposkisella aikuiseksi varttumassa olevalla Caitilla on mystinen tehtävä, joka ei ensimmäisen kauden aikana paljastu.

Vaikka sarja tuntui hutaisten tehdyltä,  eikä täytä sitä tyhjiötä jonka Game of Thrones jätti. Druidien ja roomalaisten valloituksien ja levittäytymisen tutkiminen antaa sitä taustaa, jota jäin kaipaamaan.

Aikanaan Stonehengellä käynti jäi mielen pohjalle. Samoin vierailu Bathissa, jossa oli roomalaisten kylpylä. Rooman valtakunnan vaikutukset ulottuivat laajalle Englannissakin ja näkyvät yhä  kaikkialla Välimeren ympäristössäkin.  Roomalaiset levittivät muun ohella myös geeniperimäänsä. Kuinka suuri osa englantilaisista lienee geeniperimältään roomalaisten jälkeläisiä, maailmanvalloittajia hekin omana aikanaan?  Aina on ollut näitä maailman valloituksesta unelmoivia, eikä heistä liene vieläkään päästy.

 

Oudoista druideista luin suomalaisen tutkija Tom Sjöblomin kirjan: Druidit. Tietäjiä, pappeja ja samaaneja. Suomalaisenkirjallisuuden seura 2006. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa