ILgron11

Beck is back - 2018

  • Martin Beck (Peter Haber)
    Martin Beck (Peter Haber)
  • Jordaniaa (itse kuvaamani)
    Jordaniaa (itse kuvaamani)

Uusi vuosi toi tuoreen Martin Beckin (Peter Haber)  C Moreen. Odotin olisiko mukana myös Persbrandt. Ei ollut. Oli Game of Thrones sarjasta tuttu Kristoffer Hivju (Steinar), norjalainen viikingin näköinen näyttelijä. Hänet nähtyäni Persbrandtin unohtui.

 

Martin Beck, eläkeläinen, vaeltaa tyttärensä kanssa kauniissa Tukholmassa. Tytär toivoo, että eläkepäivät täyttyisivät aivan muulla kuin poliisityöllä. Niin  Beckin oli ajatellut, mutta toisin  näytti käyvä. Kyllin haastava ja houkutteleva selvitettävä tuli Ruotsin turvallisuuspoliisista Säposta.

 

Martin Beck keskittyy maahanmuuttajaperheen pojan Nabilin radikalisoitumiseen.  Nabil ei ole onnistunut elämässään kuten pikkuveljensä Karim, joka menestyi koulussa, sai paljon ystäviä ja pääsi yliopistoon. Taustalla vaikuttavat veljesten väliset erot. Toisesta on tulossa koulutettu kansalainen, toinen lähtee maailmalle ja liittyy isis-joukkoihin.  Hän yrittää saada Karimin  pään käännettyä, kun veljekset kohtaavat Ammanissa.

 

En ole nähnyt Jordaniaa sellaisena näyttämönä, miksi se tässä sarjassa tulee.  Jordaniassa on kuvattu elokuvia aiemminkin, mutta toisenlaisia. Jordania on vaikuttanut rauhalliselle verrattuna kaikkiin naapurivaltioihin Sen väestöstä huomattava osa koostuu Israelin ja Palestiinan konflikteja paenneista palestiinalaispakolaisista. Viime vuosina maa on lisäksi vastaanottanut yli miljoona irakilaispakolaista ja yli puoli miljoonaa pakolaista Syyriasta.

Olen ihmetellyt miten maa, joka ei ole viljava, jossa ei ole juurikaan luonnonrikkauksia paitsi merkittävät fosfaattivarat, voi ottaa vastaan niin suuria määriä hätään joutuneita. Pelkkä turismi ei voi olla avain, vaikka Petra tuokin rahaa.

 

Uuden Beck -sarjan kudelma on taidolla rakennettu ja  pitää otteessaan.  Nuori nainen Josefin katoaa ja hänen katoamisestaan syytetään työnantajaa, mutta jäljet johtavat muualle. Poliisi löytää tietoja Karimin ja Josefinin suhteesta. Josefin on itse katkaissut suhteen Karimiin. He ovat yhä ystäviä, mutta kenen syy on, että Josefin on kadoksissa?

 

Nabilin ja Karimin vanhemmat eivät ymmärrä miksi heidän pojilleen käyt niin kuin tässä Beckin osassa: Oma veri sitten,  lopulta käy. Vanhemmat saavat inhimilliset kasvot. Lapsen radikalisoitumisen syy on muualla, vaikka äiti syyttää siitä itseään ja haluaa pelastaa poikansa.

 

Kiinnostavaa on se, että eri ammateissa toimii maahan jo kotoutuneita. Ruotsi on muuttunut ja Suomi muuttuu perässä. Kun Martin Beck ilmoittautuu Tukholman poliisin vastaanotossa toimivalle, hän joutuu luettelemaan kirjain kirjaimelta nimensä.  Eri ammateissa toimivien alkuperän voi panna merkille vain ei-ruotsalaisen nimen  avulla.

 

Beckillä on yhä sama naapuri kuin on ollut kautta aikain.  Tuo suhde on rikkumaton, mutta vasta nyt Beck haluaa tietää mitä naapuri on tehnyt työkseen. Naapuri on opettanut Silviaa tanssimaan aikanaan jo ennen kuin Karl Gustav ja Silvia tapasivat.  Naapuri toteaa Beckistä ja hänen uudesta tehtävästään, että poliisi on aina poliisi. Niin taitaa tulevissa osissa olla.

 

http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Kristofer_Hivju

http://www.formin.fi/public/default.aspx?contentid=341411&nodeid=15734&contentlan=1&culture=fi-FI

http://bloggar.expressen.se/tvbloggen/2017/01/17/bekraftat-fyra-nya-beck-filmer-spelas-premiar-2018-c/

 

http://www.nortonrosefulbright.com/knowledge/publications/100673/mining-in-jordan-10-things-to-know

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän janneleivo kuva
Janne Leivo

MIelenkiintoista Irja. Olen gradussani tutkinut Beck -sarjan yhteiskunnallista merkitystä 2000-luvun alussa. Tutkimuksesta tuli ilmi, että yhteiskunnallinen kritiikki oli hyvin läsnä ja jopa ennenaikaista siihen aikaan, tärkeitä aiheita kuten maahanmuutto, perhesuhteet, eriarvoisuus, työelämä ja muut tärkeät aiheet tulivat paljon esiin. Myöhemmin yhteiskunnallisuus suurelta osin katosi ja juoni tehtiin houkuttelevammaksi toimintaepisodien avulla. En ole vielä nähnyt uusinta Beckiä, mutta kirjoituksesi perusteella haluan ehdottomasti tutustua siihen ja sen yhteiskunnalliseen merkitykseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minua erityisesti kiinnosti tuossa osassa se, että maahanmuuttaneet ja kotoutuneet olivat todellakin saaneet hyvin myönteisen roolin, asettuneet. Jotain erilaista kuin tavallisesti eli sopeutumista, sulautumista. Tietysti kiinnostaisi näkökulmasi, kun olet tuon uuden nähnyt.
HS:ssä oli myös uusista Beckeistä, mutta näkökulma oli toinen.

Käyttäjän janneleivo kuva
Janne Leivo

Se on hienoa että maahanmuutto ja yhteiskunnallinen kritiikki on jälleen tullut esille. Kannattaa katsoa näitä vanhempia Beckejä, erityisesti toinen ja kolmas kausi. Täytyy katsoa tämä uusin kun siihen tulee mahdollisuus.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Nyt huomasimme, että sittenkin oli jäänyt 2015 Beckejä väliin. Siksi kaipasin Persbrandtia. Kiinnostaisi tuo gradusi. Onko netissä luettavana?

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa