ILgron11

Tubetus tuli tutuksi

  • Tubetus tuli tutuksi

Nuoriso tubettaa eli tekee videoita elämästään. Katsoin eilen lastenlasteni kanssa suositun tubettajan videon. Tubettajia pidetäänkin uusina nuorisoidoleina.

 

Tubetus nousi uuteen tietoisuuteen. Aiemmin olin nähnyt joitakin tubetuksia, mutta en silloin kiinnostunut aiheesta. Lapsenlapseni herättivät kiinnostuksen. Halusinhan tietää heille tärkeistä asioista ja tutustua tarkemmin heidän maailmaansa. Yleensähän me aikuiset jaamme lapsille omia ohjeitamme ja opetuksiamme.

 

TV päälle ja sitten youtubesta hakemaan tubetuksia. Ensimmäisessä suosittu miestubettaja mainosti omalla videollaan Nordeaa. Hän saa palkkioita Nordealta ja esitteli oman humoristisen esityksensä avulla sitä, miten helppoa on käyttää sähköistä rahaa. Sama mies hiukan eri asuissa esitti sekä isää että poikaa. Isä eli vielä mennyttä aikaa. Kaulin oli isän kännykkä eikä siihen tullut kuvia eikä viestejä.  Isä oli ulalla, mutta poika toimi uusi tekniikka edellä ja opasti isää niin laitteen kuin tilien sähköisessä käytössä. No ei ihan minun makuuni, mutta lapsille huvitukseksi.

 

Sitten 10-vuotias lapsenlapseni esitteli omaa tubetustaan. Oli harrastanut sitä jo vuoden. Yllätyin ja toisaalta myös koin, että vaaditaanhan siinä monenlaista osaamista kuten sisältöä, säännöllisyyttä ja kykyä käyttää kännykän videokuvausta. Pääosin kuvat olivat tasalaatuisia ja selkeitä ja puheetkin parhaimmillaan hauskoja ja oppihan niistä hiukan lisää lapsenlapsen elämästä. Hän teki videoita tilaajilleen, joiden määränkin tiesi ja tiesi erään videon katselukertojen ylittäneen jo 3000:n rajan. Pääasiassa tilaajat ovat kuulemma koulukavereita. Hänen aiheensa vaihtelivat. Yhdellä videolla hän esitti kysymyksiä liittyen sylisään olevaan Brunoon. Belgian luppakorvaiseen kaniin. Itse hän myös vastasi kysymyksiin ikään kuin hänelle olisi tullut asiakaspostia tai ehkä koulukaveritkin olivat kanista kyselleet. 

 

Auttaako tubetus torjumaan  yksinäisyyttä? Tubettajilla ainakin on omat ryhmänsä ja kaverinsa.  Yhtälailla kuin meillä hiukan vanhemmilla on face bookimme ja muut ryhmämme ja yhteydenpitokanavamme. Saako tubetus lapset puhumaan keskenään juuri niistä tärkeistä aiheista, joita on mielenpäällä?

 

Tubettajien videoita katsovat aktiivisimmin lapset ja nuoret. Esimerkiksi Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmän toteuttaman pienimuotoisen kyselyn mukaan 9-15 vuotiaista suomalaisista yli 90 prosenttia käyttää YouTubea.

 

Komediaryhmä Justimuksella on YouTubessa yli 350 000 tilaajaa, mmiisasilla 198 000 ja eeddspeaksilla 192 000. Tubettajia voidaan pitää erittäin merkittävänä nuorisomediana.

 

Hiukan tuntui myös arveluttavalle noin nuoren tulla julkisuuteen omilla ajatuksillaan ja kuvillaan. Kysehän on julkisista youtube-videoista, jotka voi löytää kuka tahansa. Toistaiseksi kaikki näytti kuitenkin menevän hyvin ja tuntui, että säännöllinen esiintyminen tulee jatkumaan vielä ja onhan se opettavaakin. Mielenkiintoista on seurata mitkä aiheet myöhemmin nousevat esille. Seuranneeko hän aiheita mitä suurempaa julkisuutta saavilla tubettajillakin on vai nostaisiko hän esille ennemminkin  ihan omat ideansa ja mielenkiinnon kohteensa. Monen tubettajan mielenkiinnon kohteita ovat ruuanlaittovinkit, kosmetiikkatuotteiden testit, sketsit ja  pelivideot. Suosituimmilla videoilla on miljoonia katselukertoja.

 

Huvitimme lapsenlapsia sillä, että mummi ja vaarikin voisi tehdä omia tubetuksia. Tuntui kuitenkin sille, että olemme hiukan eri maailmasta, sukupolvien välillä on eroa, ja sitä eroa kasvattaa selvästi tekniikka. Sen huomasin jo lapsena, ja eilen se kävi uudelleen ilmi. Mummoni ei ymmärtänyt televisiota. Tubetus hiukan hämmentää, mutta ymmärrämme sentään tuon tubetuksen ja sen taustat.  Vähemmän siitä on keskustelua ollut. Tietävätkö vanhemmat aina edes mitä heidän lapsensa puuhaavat?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tämä blogihan liittyy siihen, että jätämme jatkuvasti yhä enemmän digitaalisia jalanjälkiä – huomaamattamme. Myös lapset tekevät jo sitä. Jokainen käyntimme sosiaalisessa mediassa jättää syvät tietojäljet elämästämme ja ystävistämme. Mikä on heille ja meille hyväksi ja mikä ei?

http://www.verkkouutiset.me/uudet-teknologiat-tule...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Mutta jos elämisellämme ja esiintymisellämme pyrimme kohti hyvää ja oikeaa, ei kait se kovin vaarallista ole.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olet oikeassa siinä, että pyrkiessämme kohti hyvää, ei tarvitse ajatella vaarallisuutta. Tekevätkö kaikki niin vai onko vain toiveajattelua? Netissä pikkutyttöjä vaanivat myös vaarat ja he ovat hyvinkin haavoittuvaisia ja kykenemättömiä arvioimaan erilaisia lähestyjiä. Se minua eniten tuossa tubetuksessakin pelottaa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa