ILgron11

Westworld scifiä ja tekoälyä

  • Westworldin ihmisenkaltaiset robotit.
    Westworldin ihmisenkaltaiset robotit.
  • Ilmaisia kirjoja joka päivä.
    Ilmaisia kirjoja joka päivä.

HBO:lla on jatkunut lokakuusta alkaen merkillinen sarja Westworld.  Sen alkukuvat puistattavat ja musiikki uppoaa luihin ja ytimiin. Sarja on vetänyt puoleensa osa osalta yhä enemmän. Se on saanut ajattelemaan ihmisyyttä.  Millaisia olemme?

 

Luurangon kädet pianon koskettimilla. Ihminen muovautumassa, puoliksi luurangon kasvot. Kuvottavaa.  Laitos, joka valmistaa ihmisen kaltaisista ja näköisistä robotteja ja kehittää jokaiselle oman tarinansa.  Sarjaan on luotu  keinomaailma, jonne turisti voi matkustaa. Olla mukana villinlännen tapahtumissa. Kokea miten ihmiset ampuivat kylmästi toisiaan kaduilla ja kapakoissa. Turisti voi olla osa tapahtumaa, mutta pysyä hengissä ja koskemattomana.

 

Sellaistako  haluaisimme joskus kokea ja löytää uudenlaisia turistikohteita tyydyttääksemme loputtoman tarpeemme kokea jotain uutta?

 

Pinnallista, mutta ei niin pinnallista etteikö siinä olisi myös syvälle pureutuvaa. Mitä on ihmisyys? Mitä on tietoisuus.? Sen saloihin haluaa muutama näistä ihmisen näköisistä roboteistakin päästä. Mitä on muisti?

 

Kaksi ihmistä on merkillisen turistikohteen luomisen takana.  Joku mystinen Arnold, jota ehkä ei enää ole  ja toinen joka on ja johtaa jumalan lailla koko laitosta. Hänen roolissaan on upea Anthony Hopkins. Hän on kuin kaiken luoja, ihminen, joka manipuloi toisia, mutta onko hänkään kaikessa fiksuudessaan  se, joka pystyy säilyttämään asemansa?

 

Sähköpostiin tuli ilmaisena tarjouksena Jacob T. Schwardin artikkeli tekoälystä. The Limits of Artificial Intelligence. Tartuin siihen  ja sain aiheeseen isää  pohdittavaa; minkälaista tietokonekapasiteetti tarvitaan ihmisen tai superihmisen älyllisten ominaisuuksien rakentamiseen?  On ollut ja ehkä yhä on tutkijoita, jotka uskovat  superihmisen rakentamiseen kuten  ehkä Westworld  sarjakin. Toteutumiseen uskovat lie yksinkertaistaneet  orgaanisten aivojen  toiminnan, sen  monimutkaisen elektrokemiallisen systeemin. Siinä ajatellaan  aivojen toimivan tietokoneen kaltaisesti..  Marvin Minskyn sanoin: ”Aivot ovat lihakone.”  Tuntuu melkoiselle yksinkertaistamiselle. Artikkeli perustelee että näin ei ole.  Aivojen toimintoja ei voida jakaa  osiin/ peruselementteihin, kuten mekaanisessa maailmassa  tehdään.  Tämä jo vie pohjan älyn mekanismien kopioimiselta. En tiedä toki mitä tämän hetken aivotutkimus aiheesta sanoisi. Ehkä joku aivotutkimukseen perehtynyt osaisi antaa viimeisimmän tieteellisen kuvan aivojen toiminnasta ja mahdollisuuksista kehittää ihmisen aivoja edes osin vastaava tekoälyä.  Tietokoneen muistin määrästä ja nopeudesta ei siinä enää voi olla kyse. On siis jostain muusta.  Käsittääkseni  myös laajemmasta kokonaisuudesta.

 

Olen kärsinyt sytostaattien tai erinäisten antibioottien seurauksena kaliumin puutteesta. Kaliumin tasapaino on äärimmäisen tärkeä sydämen (normaali johtuminen ja rytmi), hermoston (hermoimpulssin johtuminen) ja lihaksiston toiminnalle. Poikkeavat kaliumarvot, sekä alhaiset että korkeat, kielivät häiriötilasta. Kalium voi toimia kuin kytkin, liiallinen määrä voi kytkeä kivun päälle, vähäinen määrä voi olla syynä vaikkapa elohiireen tai lihaskramppeihin. Mikä on lopulta ihminen, aivot eivät yksin riitä ihmisyyden  kokonaisuutta kuvaamaan.  

 

Kykenisivätkö robotit, joita vaikkapa Westworldissa luodaan pääsemään lopulta erilaisille tunnetasoille, kehittämään omaa yksilöllistä arvomaailmaa tai  saavuttamaan ratkaisujen muokkautuvuuden tai  joustavuuden, joihin  ihmisaivot kykenevät tai tuottamaan kivun ja säryn kokemuksia? 

 

Westworld on ajatuksia herättävää scifiä kuitenkin. Ehkä  koskaan yksi parhaista katsomistani.

 

Westworld on amerikkalinen science fiction western thrillerI, jonka ovat televisiolle ja HBOlle  luoneet Jonathan Nolan ja Lisa Joy .

 

https://watch.hbonordic.com/fi/westworld-trailerit-ja-kuvat

 

  https://en.wikipedia.org/wiki/Westworld_(TV_series)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Upea Analyysi Westworldista. Paljon syvälle menevämpi kuin tämä. Sitä ei vain voi kommentoida, ihmettelen. Ehkä vain minulle on tarkoitettu kommentointikielto.
http://kuinkakarlmarxtavataan.vapaavuoro.uusisuomi...

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset