*

ILgron11

Miehitetty - Okkupert - Hyvää Lainan päivää!

  • Okkupert TV:ssä
    Okkupert TV:ssä
  • Venäläisten läsnäolo vaikuttaa.
    Venäläisten läsnäolo vaikuttaa.

Taas uusi norjalaissarja, joka koukuttaa. Neljä ensimmäistä osaa putkeen katsottuna. Kiinnostava aihe.  Todellisen tuntuinen, sellainenhan sarjan on oltava vaikuttaakseen.

 

Miehitetyssä on jotain tuttua vuosien takaan. Luin 1980-luvun lopulla Sune Anderssonin kirjan Anfall mot Sverige. Siinä kielitaitoiset ja varakkaiksi länsimaisiksi tekeytyneet venäläiset a soluttautuivat  Ruotsin hallintoon. Kirjan huippuhetket kumuloituivat muistaakseni joulun pyhiin, jolloin toteutettiin suunnitelma. Kansakunta oli joulun lumoissa ja näin onnistui valloittaa Ruotsi vähin äänin.  Aihe tuntuu yhä ajankohtaiselle.  Jos Ruotsi satsaisi enemmän puolustukseen tuolla tavoin ei  voisi käydä vai voisiko sittenkin?

 

Pohjoismaat tuntuvat olevan nyt varuillaan.  Venäjän tekemisistä uutisoidaan paljon. Tiedämmekö kuitenkaan aivan kaikkea?

 

Miehitetty - Okkupert -norjalaissarja on tehty isolla rahalla. Rahalla on merkitystä ja sitä voidaan saada lisää, kun satsataan laadukkaisiin sarjoihin, joilla voidaan valloittaa maailmaa.,  ja kasvattaa tunnettuutta.

 

Öljy ja ilmaston muutos ovat ajankohtaisia aiheita, joita ei ainakaan vielä ole jauhettu kyllästymiseen saakka.

 

Vuonomaisemat ovat jo aiemmista sarjoista tulleet tutuiksi ja houkutus lähteä vuonoristeilylle kasvaa.

 

Wikipediassa on lyhyesti sarjan idea tiivistettynä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Miehitetty

 

Miten Norja selviää soluttautuneista venäläisistä? Vaikuttaa sille, että venäjämyönteisiä henkilöitä löytyy Norjan omasta hallinnosta. Venäläisten läsnäolo myös hyödyttää vaikkapa ravintolanpitäjää, joka selviää talousvaikeuksista varakkaiden venäläisten asiakkaiden avulla.  Asetelma on herkullinen, kahtiajakoa, jota täälläkin on havaittavissa jopa puolustusvoimissa. Luovuttaako pääministeri vai jatkaako poliittisten pisteiden laskusta huolimatta? Mitä merkitsee itsenäisenä säilyminen ja se, että vaikea tilanne yritetään hanskata ilman ihmishenkien menetystä.

 

Jo Nesbota en ole aiemmin lukenut, mutta taidanpa tämän sarjan seurauksena hankkia teoksen. MTV3:lle kiitos hyvästä sarjan valinnasta.

 

Kirjastoistakin saa Nesbota lainaksi, harvemmin tuoreimpia teoksia kuitenkaan.

 

Hyvää lainan päivää!  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös Norjassa ole kirjoitettu joku kirja nimeltä "Suomalainen vaara" joka käsittelee Norjalaisten pelkoa siitä kuinka Suomalaiset tulee ja miehittää Pohjois-Norjan sekä Saamelaisten ja Kveenien pakko Norjalaistamista tuon pelon varjossa. Ainakin olisin tämmöisestä kirjasta kuullut. Ikävää vain että Suur-Suomea käsittelee niin vähän kirjoja, uhosihan Suomi valloittavansa jatkosodassa puoli Venäjää Uralille saakka. Mutta mielenkiintoinen sarja tuo "Miehitetty" joka lähtee käyntii siitä että Norja sulkee öljyntuotannon ja aiheuttaa maailmalle (ja maahan) kriisin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Täällä muuten arvio tuosta sarjasta. Tämän poimin, sillä koen juuri tämän tärkeäksi kysymykseksi: kirjailijan mukaan Miehitetyn keskeinen kysymys: ”Miten me reagoimme miehitykseen, joka ei juurikaan vaikuta arkeemme eikä kajoa etuoikeuksiimme?”

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1451363685664

On täällä jotain suomalaisten vaarasta Norjalle ja norjalaisten aikomuksista Lapin suhteen. https://sv.wikipedia.org/wiki/Relationer_mellan_Fi...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset