ILgron11

Voi Persbrant minkä teit

  • Mikael Persbrant ja Peter Haber elokuvan lopputekstien ohessa. TV:stä kuvattu.
    Mikael Persbrant ja Peter Haber elokuvan lopputekstien ohessa. TV:stä kuvattu.
  • Anu Sinisalo ja Peter Haber. Ihastustako sarjassa?
    Anu Sinisalo ja Peter Haber. Ihastustako sarjassa?

Uusia Beck-elokuvia on ollut  jonkin aikaa katsottavissa maksukanavilla. Tänään  oli katsomisvuorossa Sairaalamurhat. Ajankohtainen aihe sinänsä. Potilaiden murhia ei  toivottavasti tapahdu todellisuudessa.   Jokunen   hoitaja  on vuosien saatossa kuitenkin saanut tuomion  iäkkäiden murhista.

 

Mikä Beckeissä sitten vetää puoleensa?

 

Martin Beck (Peter Haber) ja  Gunval (Mikael Persbrant) antavat itsestään hyvin suomalaisen kuvan, tutunoloisia mieshahmoja kuten on ruotsalainen yhteiskuntakin. Turhia ei puhuta, eikä asioita luodata syvemmältä. Tunteita ei juuri näytetä.  Gunval on usein varsin sarkastinenkin. Vain pienet eleet kertovat heistä jotain hiukan syvempää. Tilannekomiikkaa on sopivasti. On niin miesten tapaista kieltää omat ongelmansa ja heikkoutensa.  Ei itkeminen sopisikaan tällaiseen ohjelmaan eikä sitä itkemistä halua katsella  muutenkaan TV:ssä.

 

Sairaalassa kuolee iäkäs, kuolemansairas nainen. Kun viereltä löytyy tyhjä morfiiniruisku, eikä laskimokatetrin lukkoa ole  suljettu kuten pitäisi, herää epäilys murhasta. Kuka on tekijä? Iäkkään naisen, äitinsä helmoihin juuttunut poika, syyttää  hoitanutta lääkäriä Johan Forsia tappajaksi. Elokuva etenee mielenkiintoisella tavalla, ei ala nukuttaa iltapäivällä aterian jälkeenkään kuten joskus muita TV-elokuvia katsellessa käy.

 

Inhimillisyyttä tuo myös Anu Sinisalon patologin rooli. Hiukan oli jo merkkejä, että patologin ja Beckin välille voisi syntyä  jonkinlainen läheisempikin suhde, mutta käykö niin?  Miksi Beck jänistää eikä menekään sovituille treffeille?

 

Martin Beckillä on myös vapaa  ja ilonpitoon taipuvainen naapuri. Nyt hän haluaisin Martinin seurassa Ahvenanmaalle. Mies lähtee, eikä saa Martinista kaveria. Mitä jatkossa matkasta seuraa jää nähtäväksi.

 

Missä viipyvät Beckit, joissa on myös Antti Reini. Liekö konnana vai poliisina? Suomalaisia näyttelijöitä onkin ollut ihan mukavasti myös muissa ruotsalaisissa elokuvissa  ja sarjoissa kuten Aarne Dahlissa älykkörikostutkijan roolissa.  Joskus aikanaan suomalaiset olivat vain konnia, nyt heitä on moninaisissa rooleissa erilaisissa elokuvissa.  Hypnotisören elokuvaa  tähditti  Tobias Zilliacus  ja Mikael Persbrant.  Perheenjäsen oli tuon elokuvan ensi-illassa Tukholmassa. Persbrant oli ensi-illassa omassa  eristäytyneessä olossaan. Suuruuden luomaa eristäytyneisyyttäkö?  Tobias Zilliacuksen puoliso Linda Zilliacus esiintyi myös mielenkiintoisessa, historiallisessa ruotsalaissarjassa Anno 1790.

 

Hyvät, hauskatkin roolit suomalaisilla tekevät hyvää meille ja ehkä myös ruotsalaisten käsityksille suomalaisista. Ruotsalaiset tekevät kiinnostavia elokuvia ja  dekkareita ajankohtaisista aiheista.  Tuntuu, että naapurissa on osaamista ja siellä ollaan askeleen edellä täkäläisiä tekijöitä  sekä  löytyy elokuvakäsikirjoittajia, jotka ovat ajan hermolla.

 

Olen useasti pohtinut mikä ihme saa katsomaan dekkareita, siis mikä se voi olla?

 

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1419994669863

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos esileikistä, katsotaan joskus kun tulee töllöön.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jostain se leikki on aloitettava. Nyt kun on enemmän mahdollisuuksia ja valintoja on mukavampaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onko Stina Rautelinilla vielä rooli Beckin tiimissä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eipä häntä ole näkynyt näissä uusimmissa. Niitä uusia lie tehty kahdeksan ja vain osan niistä olen toistaiseksi nähnyt. Stina Rautelin oli suosikkini Beckissä myös.

Pieni on näyttelijäkaarti. Suomalaisista kielitaitoisista on Ruotsille apua. Tanskassakin eri sarjoissa samoja näyttelijöitä, samoin Norjassa. Niin on kyllä Jenkeissäkin, vaikka on iso maa ja apua löytyy Briteistä ja mahdollisesti muistakin englantia puhuvista maista. Hiukan samaa koen tuossa olevan kuin muidenkin globaalisti toimivien ammattilaisten kohdalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Otsikkoon viittaan, eli...

Persbrandt ei ruotsalaisten lehtien eri lähteistä maaliskuussa 2015 saamien tietojen mukaan ole enää mukana neljässä uudessa Beck-filmissä muun muassa siksi että hän on saanut Svean hovioikeudessa tuomion huumeiden hallussapidosta. (Wikipedia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Ari, kirjoitit nimenkin niinkuin kuuluu. Ikävää, mutta jotenkin tuntuu ennustettavalle. Sen verran omituisesti käyttäytyi sarjan hahmonakin. Tarjolla oli ihmissuhdekurssi ja lopussa miehet olivat avautua hieman, mutta ei niin käynytkään.

Tyylillisesti ehkä sallittua oli jatkaa samalla tavalla sukunimi kirjoitettuna, ehkä ei.

Persprandtilla on pienä poikiakin Åke Lo ja Igor Edgar. Vaimolla lisäksi tytär, perheenjäsen hänkin. Ikävää, kun ajattelee, että lapset ovat kovin pieniä. Kun vielä tietää mitä pahaa huumeet muutoinkin ihmiselle voivat tehdä, ei sellaista onnettomuutta soisi. Mielenterveys uhattuna.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Poliisimies Gunvald Larsson kuulusteli pidätettyjä usein sen verran "pätevästi", että rikokset ottivat selvitäkseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Tässä sairaalamurhat osuudessa oli hiukan outo. Toki osa syystä ainakin ratkesi. Mietin mille mahtavat tuntua Beckit ilman Gunvalia. Taidan kaivata, jos häntä ei ole. Rooli on ollut osa hyvää kokonaisuutta.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

En ole vielä jäänyt Beckiin koukkuun, katson telkkua niin vähän. Salapoliisi, johon olen korvia myöten ollut aina lääpälläni on Jeremy Brettin esittämä Sherlock Holmes. Voi että inhoan niitä uusia Sherlockeja. Oliko se Robert Downey jr niissä elokuvissa, ihan sietämätön tapa tulkita "minun sherlockiani". Ja yöööööök ne modernit sherlock versiot...
:)
Mutta tiedän Beck hahmon. On se jånnä, miten sisäinen karisma puskee läpi ulkoisen olemuksen. Itselleni on hirveän suuri merkitys ihmisen äänellä ja tavalla ilmaista ajatuksiaan.

Neiti Marplessakin on useita näyttelijöitä eri sarjaversioissa, en muista suosikkini nimeä. Poirottia ei voi kyllä kukaan korvata...

:) hypin aina aiheesta, mutta minkäs teet. :D

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sopiihan sitä suosikeistaankin puhua. Minua ei yhtään innosta Sherlock Holmes. Jostain syystä niissä TV versioissa ei näytä olevan mitään mikä vetäisi puoleensa. Inhottavat viiksetkin esiintyjällä, vaikka kuuluvat kuvaan. Olen kovasti tykästynyt Selfridgeen. Aluksi tuntui, että päänäyttelijä ei ole aidon oloinen. Liian iloinen, sliipattu ja myönteinen hahmo, mutta on osien myötä saanut sympatiat.

Jotain siinä Persbrandtissakin on, äänikin sopii juuri tuolle hahmolle.

Wallandereita olen katsonut eri versioina eri aikakausilta . Myöhemmät, joissa pääosassa on Krister Henriksson ovat olleet mielestäni parempia kuin aivan alkuperäiset, jotka ovat hiukan jo vanhahtavia. Pääosassa niissä oli Rolf Lassgård.

Ennenkuin oli nähnyt yhtään elokuvaa oli lukenut monta Wallanderkirjaa ruotsiksi. Hyllyssä on vieläkin aika monta, vaikka en aiokaan palata enää niihin. Kieli on kuitenkin yllättävän sujuvaa.

Yhtäään Sjöwal Wahlötä en ole lukenut. Ehkä olisivat kiinnostavia, mutta kaikkeen ei ole aikaakaan.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset