ILgron11

Rikollisuuden jäljillä

  • Mitä lie pinnan alla
    Mitä lie pinnan alla

Dekkarin kirjoittaminen tuntuu likaiselta tehtävältä. Silti kesken jättäminenkään ei kuulu luonteeseen, joten päähän saakka on mentävä. Olivat tuntemukset millaisia tahansa.

 Erilaisten taustamateriaalien lukeminen on kuin rikollisuuden yksityiseen ytimeen  tunkeutumista, pelottavaakin ja  likaisen tuntuista ainakin osa. En ole osallinen, mutta synnytän ajatuksia, jotka ovat mille hyvin vieraita ja kielteisiä. Poissa siitä kokemusmaailmasta missä koskaan olen ollut.  Dekkarin lukeminen ei sellaisia tuntemuksia synnytä. Valmiit dekkarit ovat eri asia. Eivät samalla tavalla tule iholle.  TV:stä tuleva sarja tai tullut sarja Luther on kyllä ollut verinen ja julma. Ei missään muotoa mieleeni. Mietinkin mitä pahaa se voi ihmisessä saada aikaan.

Liekö muillakin samanlaisia kokemuksia? Kenties kaikki eivät ota yhtä henkilökohtaisesti lukemaansa ja näkemäänsä. Olemmehan kovin erilaisia psyykeltämme.

Joillekin rikollisuus on jokapäiväinen leipä. Siinä, jos missä  ei ole  vain "piece of cake"  tehtäviä.  Ihmettelenkin miten paljon vaatii palautua  vaikeista ongelmista ilman, että inhimillisyys ja myötätunto raunioituu?

 Verkosta löytyy melkein mitä vain. Yllättävä määrä materiaalia ja saittejakin, joilla rikosmateriaalia pidetään yllä. Onko tuo rajaton netti ihan terveellinen. Onko kaiken salliminen hyväksi ihmiselle. Vaatii aikamoista kypsyyttä kyetäkseen vahingoittumatta selviämään epämiellyttävistä asioista, jotka eivät edes ole sillä tavalla todellisia kuin arkemme.

Kohta haluan pestä mieleni puhtaaksi kaikesta kummallisesta ja pahasta, jota olen lukenut.

Tuntuu kuitenkin, että se mitä dekkariin on tullut kirjoitettua voisi olla monilta osin totta. Siksi ihmettelenkin miten hämärämaailmat nielaisevat ihmisiä? Minkälaisen kehityksen niissä eläjät ovat kokeneet? Miten sellaiselta tieltä ohjataan  valoisampaan tulevaisuuteen?

Onneksi dekkareitakin on moneen makuun ja monenlaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kirjailija Laihonen" Mika Waltarin "Komisaario Palmun Erehdys" -novellissa tuumailee vähän samaa kuin sinäkin tässä blogissa mainiten, että "kun ajatukset askartelevat rikoksessa, se vapauttaa ihmisessä pahuuden voimia".

Dekkaria kirjoittaessa niitä vapautuu huomattava määrä, koska kirjailija itse kehittelee niitä rikoksia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin totta tuo. Miten Ruotsissa on niin kovin monta dekkarikirjailijaa eikä Virossa kuin muutama. Ihmettelen. Tuoko hyvinvointi mukanaan myös jotain kielteistä vai mikä saa aikaan noita syntyjä syviä ja pahoja?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Älä lue pahaa, lue hyvää.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Mulla tuli miehleenko joku vuosi sitte melkein opin sen englanninki, ko aloin luuraihleen näitä nettisivuja ja että mikä tullee mistäki ja mikä taho rahottaa minkäki asian. Mulle tuli ihan hätä sen tietosuuen kans ja vieläki ihmettelen, että onko totta, ettei vaikka toimittajat tiä tai Ylen uutiset!! Monet, siis tuntuu, että melkein kaikki asiat on toistako mitä pintapuolisesti höpötetty uutinen millonki sannoo. No siis jooo, mie sitte vaan lakkasin tutkimasta, ko muutin työasioita enkä ehtiny ja nykyään olen varpaillani itteni kans, en halua rassata itteäni. Se ei ollu hyväksi minun ololle, tuli huono olo. Ei rakentanu mithän enkä mie voinu mittään niile asioile, ei net kiinostanu juuri kettään. No ei tainu liittyä tämäkhään tämän plokin aihheesseen, mutta koitama olla hygienisiä ja pittää mieli puhtaana ainaki itte tahallaan sotkemasta... heips ja soli päiväkahvin aika!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voi Hilkka, liittyihän tämä sinunkin tekstisi aiheeseen. Luemme kaikenlaista, mutta on hyvä olla kriittinen. Kuulin radiosta tänään, että suomalaiset on hyväuskoisia, liian hyväuskoisia. Netissäkin siksi huijataan. Uskomme parempaan ja aina. Sehän on hyvä asia, mutta silti on hyvä vetäää rajoja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin hyväuskoinen en minä sentään ole, että uskoisin Yrjö Kakkisen asustavan Arin kämpässä Kruunuhaassa;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Pitää vähän tarkkailla mistä on kyse. Ai, että vaikutti HS:tä tämä: Tek¬no¬lo¬giaa le¬vit¬tä¬vät mark¬ki¬nat, ih¬mis¬ku¬vaa ih¬mi¬set. Hy¬vä tek¬ni¬nen kek¬sin¬tö kor¬vaa mel¬kein ai¬na huo-non, mut¬ta kult¬tuu¬ris¬sa tois¬to kor¬vaa usein ai¬nut¬ker¬tai¬sen.

Miten se tavuttuikaan? Ei ymmärtä enää mitään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Joko se teidän dekkari alkaa valmistua?

Itse jäin nyt koukkuun tähän "uuteen" iltapäiväsarjaan - Murdochin murhamysteerit. Henkilöhahmoissa on siinä luonnetta ja juonikuviot sopivan sarjakuvamaisesti oikaistuja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kohta on pituutta kuin Päätalon Iijoki-sarjalla :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Netissä luettavaksi on todella paljon. Netissä kirjoitettu voisi olla helposti netissä luettavana. Nyt ei pötkönä mitenkään paras mahdollinen luettava. Vaatisi sopivan ohjelman, josta voisi ladata vaikka ipadille tai muulle lukulaitteelle haluteessa. Ilmestyneekö sellainen jostain vai pitääkö opetella itse koodausta ;D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Kunhan ensin saamme valmiiksi. Sitten voi katsoa formaattia. Kirjana se ei vielä ole kummoinenkaan ja onhan niitä e-kirjojakin ladattavana pilvin pimein.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Adobe Acrobat on jokaisella nettaajalla käytössään ja tokihan ymmärtäväinen kirjailijatiimi työstää valmiin tekstin pdf-muotoon ja tallentaa sen sitten johonkin helppoon osoitteeseen ladattavaksi...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Niin juuri. Jokainen voi jo nyt kokeilla kopioimalla muutamia kappaleita alusta word dokumentiksi ja tallentamalla sen sitten pdf:ksi. Hyvää luettavaa jälkeä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mistä dekkarit syntyvät- elämän kielteisistä puolista. Agatha Christie, Hitchcock, James Bond, Jerry Cotton, murhat, väkivalta jne..

En ole lukenut Arin dekkaria ja en lue, koska ne eivät kiinnosta. Elämä sinänsä näyttää tänään olevan jo yhtä dekkaria selviytymistarinoineen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Heikki, moni arvosteleekin kirjoja lukematta niitä lainkaan. Ehkä tarinat dekkarista synnyttävät mielikuvia. Arin se dekkari ei yksin ole. Useampi on pistänyt lusikkansa soppaan ja soppa alkaa kiehua yli.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mielipiteeni koski yleensä kaikkia dekkareita- ei Aria. Niitä elämän varrelta ( nuorena) tuli luettua, vaihdettua, ostettua jne. riittävästi.
Ne joilla on aikaa lukea näitä, olkaa hyvä ! Minulla ei ole.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyseessä on Pekka Roposen avaus. Jatkoa ovat kirjoittaneet Ari, Irja, allekirjoittanut ja taisi olla välillä joku muukin. Kirjoittajien aivoituksista on syntynyt aikamoinen rönsyilevä vyyhti, jota pitäisi nyt koota yhteen loogiseksi loppuratkaisuksi. Klassisen dekkarin rakennettahan tällä metodilla ei saavuteta, mutta tyylilajihan se on tämäkin. Ehkäpä peräti aika ainutkertainen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mistä sitä tietää vaikka ideasta tarttuisi kiinni joku muukin. ;D

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mitä sitten, kun dekkari alkaa kärsiin uskottavuuden puutteesta? Heräävätkö kuolleet elämään? Missä on uskottavuutta ja jännitystä luovat tekijät? Luoko ehdoin tahdoin jatkaminen oikeaa henkeä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voiko kirjoittaja kärsiä vieroitusongelmasta ja jatkaa siksi tekstiä, jossa ei enää ole lukijoille mitään annettavaa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kirjoittajia on tähän saakka ollut viisi ja te puhutte yksikössä.

Olen odotellut milloin joku aloittaa kokoamaan vyyhteä yhteen mutta sitä en enää odota nyt sitä tekstiä sitten tulee.

Juhan osuutta en paljasta mutta arvailuja esitän Leevin murhaajasta. Eli vierotusongelmapuheet ovat silkkaa pötyä, sillä en minä ole tätä kirjaa yksin kirjoittanut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nyt täytyy ottaa sen verran aikalisää, että ehdin huomenillalla lukaista koko stoorin ajatuksella läpi ennen kuin jatkan eteenpäin aivan viimeisestä pukkauksestani, jonka kirjoitin sillä aikaa, kun Arilta oli jo tullut taas pari muuta väliin. No, mallaa aika hyvin niiden kanssa kuitenkin. Ei kai päivän parin viive enää mitään haittaa. Pääasia, että juoni toimii.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oletan, että Ari on harkinnut aika tarkkaan. Kuten sanoin, täytyy vielä lukea koko stoori ajatuksella, kun olen ollut vähän kiireinen muissa jutuissa. Täytyy jatkaa sitten. Kohta päästään viimeisille kalkkiviivoille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #26

Loppu hyvin kaikki hyvin vai onko sittenkään.

Enpä enää sitten sotkeudu koko kirjoitukseen, jos ja kun Ari oli miettinyt miten loppu menee. Olisi ehkä ollut hyvä tietää jotain etukäteen. ;D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Muistaakseni viikko sitten kerroin aikataulusta, se on mielestäni pitänyt. Tämä kokeilu on edelleen vapaaehtoista, joten jokainen päättää osaltaan osallistuuko, vaiko ei.

Ja miten kirjan loppuyllätystä voi etukäteen kertoa, eihän se ole silloin mikään ylläri. Jos ritsaa virtetään ja kumilanka katkeaa, sitä ei voi etukäteen sanoa, katkeaako se vaiko eikö?

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa