ILgron11

Vikingit TV -sarjan herättämä tiedonjano

  • Historiallisia hautakirjoituksia.
    Historiallisia hautakirjoituksia.

Subilla on jo jonkin aikaa voinut seurata historiallista Viikingit sarjaa. Sen käsikirjoittaja- ja tuottaja on Michael Hirsti.  Sarja vie. Sen  ihmisten karu elämä  luonnonvoimien keskellä ja vahva usko jumaliin ja luja tahto ja päämäärätietoisuus vaikuttavat.  Kuolemaa ei pelätä. Se on vapautus ja Valhalla paikka, jonne jokainen maisen matkansa päättävä lopulta janoaa ystävien ja heimoveljiensä luokse.

Vuonna 865 Tanskalaiset Lodbrokin pojat lähtivät sotaretkelle Englantiin ja Viikingit valloittavat Yorkin 866-67. Gorm Vanha, Tanskan kuningas. Gorm hallitsi Etelä-Jyllannissa 930–940-luvuilla. Hän pystytti puolisolleen Tyralle ns. Jellingen riimukiven.

Vikingit sarjassa on pääosassa  viikinkisoturi Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel))  ja retket tehdään länteen.

Viikinkejä on pidetty barbaareina, mutta olivatko viikingit barbaarisempia kuin aikakauden muut ihmiset eri alueilla? Tavat ja uskonkappaleet erosivat, mutta valtaa pitävät ovat kaikkialla valtansa ja aikakautensa  tapojen ja tottumusten toteuttajia. Kaikkialla omistukset, varsinkin toisten omaisuus on herättänyt ja  herättää  yhä haalimisen ja omaksi ottamisen vietin tai vähintään toisista hyötymisen halun.  

Viikinkien retkistä Suomeen  ei  lie  olemassa tietoja ainakaan ennen 1000-luvun alkua.  Esimerkiksi viikinkien Hämeeseen tekemästä retkestä on vain kuvia kalliossa. Kirjoittaa siitä ei silloin osattu. Mistä sitten kirjoitettiin?  Piispa Henrikistä kirjoitettiin 1100-1200 niin vetävästi, että siitä levisi tietoa eri maihin.  1200, 1300 ja 1400 on tuotettu paljonkin kirjoituksia täällä. Yli 10 000 fragmenttia tiedetään säilyneen. Fragementtipaperia käytettiin muiden asiakirjojen suojapaperina, joka tiesi säilymistä. Säilyneitä fragmenttejä on meillä enemmän kuin naapurimaissamme, joissa kirjoittaminen oli paljon yleisempää. Fragmentit osoittavat, että Suomessa on oltu sivistyneempiä  kuin on uskottukaan. Pääasiassa  vanhat kirjoitukset ovat uskonnollisia, silti myös matkakertomuksia on säilynyt.

Tosiasia on, että suomalaiset ovat jo vanhastaan olleet merenkulkija kansaa. Kalevalassa Väinämöinen laski laulellen vesiä. Suomalaisten tiedetään myös pitäneen  puoliaan viikinkejä vastaan. Miksi viikingit eivät valloittaneet Suomea? Oliko  täällä niin vahva kansa? Pelättiinkö suomalaisia? Mitä ryöstettävää Suomessa silloin oli?

Viikingit tekivät sotaretken Hämeeseen 1050. He kulkivat laivoineen Kokemäenjokea pitkin Nokialle saakka.  Lohikäärmelaivoissa oli mukana tanskalaisiakin. Matkan varrella viikinkeihin liittyi ahvenanmaalaisia, Suomen rannikon ruotsalaisia ja joitakin hämäläisiä. Retken päätavoite oli Nokialla, jossa oli soopelikaupan keskus. Soopelinnahat olivat arvotavaraa, sillä soopelit oli pyydetty lähes sukupuuttoon. Tarkoituksena oli myös alistaa hämäläiset ruotsalaisten valtaan ja periä suomalaisilta veroja.

 Uhan edessä Hämeen kylät, pieniksi sanotut, eivät antautuneetkaan. 50 hämäläistä tuhatta viikinkiä vastaan. Perinnettä Suomessa on näin jo näiltäkin ajoilta ison vihollisen voittamisesta. Sillä retken varapäällikkö Egil kaatui Pälkäneen Kyllönkoskella, ja Hiidenjoella haavoittunut sotajoukon ylipäällikkö Freygeir kuoli Saarenmaalla. Suuri osa laivoista ja ryöstösaaliistakin tuhoutui. Minne lie jokien pohjaan uponnut? Onko niitä osattu etsiäkään joista? Onko vesivirrat vieneet aarteet mennessään?

Kun aikaa meni karjalaiset yhdessä muiden suomalaisten heimojen kanssa hävittivät maan tasalle viikinkien huomattavimman pääpaikan Sigtunan kaupungin vuonna 1187. 

Viikinkiretket on selvästi vaikuttava ja  koukuttava sarja, jonka tulevia jaksoja odottaa mielenkiinnolla ja Suomi tuona aikanakin olisi mielenkiintoinen tarkemman tarkastelun kohde.  

Sarjassa nähtiin suomalainen näyttelijäkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaverki kirjoitti minulle näin: Täällä Ruotsissa on näytetty jonkin verran ohjelmia viikingeistä, viimeksi arkeologisista kaivauksista Gotlannista. Kun arkeologilta kysyttiin: "onko löytynyt mitään erikoista, tai yllättävää?" Vastaus oli:"Avatuista viikinkihaudoista on löydetty DNA joka viittaa siihen, että vainajat olivat suomalaisia."

Viikinkilaivoissa oli selvästi myös suomalaisia, paljonkin? Nyt kaipaankin faktaa tähän.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Suosittelen vahvasti kuuntelemaan tämän mainion Jorma Kallenaution ja Aaro Söderlundin kolmiosaisen dokumenttisarjan Viikinkien aika: http://yle.fi/elavaarkisto/haku/#/toimituksen%20ko...

Ja lukemaan tämän: http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=95225...

Oli laivoissa suomalaisiakin (ja väkeä pitkin Baltiaa), mutta tuskin kovin paljoa. Maataloudesta ei saanut riittävästi elantoa ja seikkailun halu oli varmaan myös osa syy.

Tuo sotaretki Hämeeseen vuonna 1050 taitaa jakaa väkeä kahteen leiriin. Osa pitää sitä sepitteenä. Mutta viikinkejä pitkin Kokemäenjoen vesistöä on mennyt se on varma homma.

Viikingit ovat vaikuttaneet melko paljon mm. englannin kieleen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos linkeistä. Tuo sotaretki Hämeeseen tuntui todellakin kuvan ym näytelmän aikaansaamiseksi syntyneestä sepitteestä, vaikka kuinka tohtori ja historijoitsijan käsialaa olikin. Mistä noista ajoista oikeaa tietoa saisi. Mytologian tulkinta on yhtä lailla vaikeaa.

Islantilaisesta mytologiasta löytyy suomalaisista kuninkaista tietoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_muinaiset_kuni...

Suomi viikinkiaikana: Tasa-arvoisia vain kuninkaita: Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander: Finnland zur Wikingerzeit - Monarchie oder gleichwertige Gesellschaft. Karhunhammas 15. 1993, s. 41

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Englantilaisessa paikannimistössäkin on aika lailla viikinkivaikutusta. Joskus nimet ovat muuuntuneet niin, että yhteyttä ei enää ole helppo hoksata (vaikkapa Jorvik, joka on nykyään York).
http://www.historylearningsite.co.uk/viking_place_...

Terv. KK

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olipa kiva tutustua viikinkivaikutuksiin. BY:n olen tuntenut ihan toisessa muodossa englannin kielessä, mutta että se onkin alunperin ollut kylää merkitsevä sana ja kotoisin scandinaviasta. Ihmeellisiä ovat sanojen tiet.

Tässä artikkelissa viikinkimaihin luetaan vain Norja, Tansaka ja Ruotsi.
http://www.theguardian.com/world/2014/jan/27/scand...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #5

Kas kun unohti Islannin, jossa viikingit harrastivat paljon "poikkinaintia" britteinsaarelaisten kanssa (siitä oli joku aika sitten dokumenttikin töllössä).
http://www.decode.com/the-majority-of-icelandic-fe...

Terv. KK

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Miehet siis suurelta osalta norjalaisia ja naiset brittejä. Sehän merkitsee hyvää islantilaisille. On parempi hakea kumppani kauempaa kuin ihan likeltä. Suomessakin olisi, siksi maahanmuutto voi merkitä vähitellen myös suomalaisten perimään parannusta.

Norjalaiset miehet lie olleet, ainakin osa heistä, viikinkejä, mutta miten ja milloin naiset Islantiin asettuivat?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #7

No onhan ne kosiomatkat silloisissa oloissa olleet kohtalaiset, kun merta on tuhannen kilometriä välissä, mutta hyväksipä tosiaan on geeniperimälle.

Terv. KK

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #9

Meinaat, että ne on ihan kosiolle menneet, eikä vain raahanneet niitä naisia mukaansa? Naisten ryöstäminenhän oli ihan tyypillistä touhua.

Törmäsin muuten jännään juttuun lueskellessani tuossa, oliko se nyt Walesistä. Sieltä löytyneistä luista on päätelty, että saksit tappoi jokaikisen alkuperäisväestöön (kelttejä)kuuluneen miehen sieltä. Vain äitilinjat on säilyneet siitä porukasta. Kokonainen populaatio miehiä lakkasi lisääntymästä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #11

Kosiotavoista ei ehkä paljoa tule tyylipisteitä nykymaailman oppien mukaan, mutta etäisyys on ja pysyy.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #7

Minusta tuo perimäjuttu on suurelta osin myytti. Toki, jos sukulaistensa kanssa lisääntyy monta sukupolvea, siitä ei hyvää seuraa (ainakaan aluksi), mutta todella pieniä, täysin eristäytyneitä populaatioita on edelleen olemassa. Esim Sentinel-saarelaiset on olleet omissa oloissaan kivikaudelta saakka. Ei se saari mitenkään iso ole. 72 neliökilometriä. Populaation koko 50-400 saarelaista.

http://www.unbelievable-facts.com/2013/08/the-nort...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #12

Mitä tarkoitat tällä lauseellasi:"tuo perimäjuttu on suurelta osin myytti." Jos kyse on sisäsiittoisuudesta, niin se mitä sanon perustuu opettajani perinnöllisyystieteen professori Olli Halkan puheisiin. Hän katsoi, että on parempi löytää mahdollisimman etäältä kumppani. Läheiset avioliitot merkitsevät suurempaa jonkin huonon tekijän dominoivana esiintymistä.

Suomalaisilta tunnetaan satakunta geneettistä sairautta. Mutaatioiden seurauksia?
Geneettistä evoluutiota tapahtuu pienissä yksiköissä. Sen kenttää ovat kylät ja pitäjät, eivät tasavallat ja valtiot.

Itä ja länsisuomalaiset toki poikkeavat merkittävästi perimältään, joten tällaisetkin liitot voivat olla hyväksi.

Täällä tietysti puhutaan siitäkin, että kansan alkuperä on myytti: http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/suo...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #14

Tarkoitan sitä, mitä sen jälkeen totesin. Että maailmassa on hyvin suljettuja ja pieniä yhteisöjä, joista ainakin tuo esimerkissäni käyttämä on kykkinyt saarellaan jopa 60 000 vuotta häviämättä ja ilmeisen terveinä. Jos sitten tarkastellaan paljon isompia populaatioita, riski lie vielä pienempi?

Minä en tiedä geneettisestä periytymisestä juuri mitään. Se vaan kuulostaa vähän kummalliselta, että olisi "hyvää" tai "huonoa" geneettistä periytymistä. Tai että automaattisesti geneettiset sairaudet poistuvat kun hakee kumppanin jostain mahd. kaukaa. Miksi se tarkoittaa poistumista leviämisen sijaan?

Entä miten koko kuvassa näkyy esimerkiski epigenetiikka?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #19

Geneettinen vaihtelu vähenee, kun isosta joukosta erotetaan pieni ja se alkaa lisääntyä keskenään ( the founder effect is the loss of genetic variation that occurs when a new population is established by a very small number of individuals from a larger population.)
Myös se mitä Suomessa aikanaan tapahtui, kun katovuoden ym pienensivät väestön eli syntyi ns pullonkaula, on vaikuttanut tämän maan geenistöön, sen vaihtelua vähentävästi. Onneksi on ollut maahan muuttoa, joka on tuonut lisää vaihtelua geenistöön.

Esimerkiksi kuurous lisäänty Martha's Vineyard väestössä. Näistä syistä myös muita epätoivottuja tekijöitä muualla on voinut päästä valloilleen.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi Vastaus kommenttiin #6

Islanti ei ollut oikeastaan viikinkimaa, kuten Tanska, Norja ja Ruotsi. Se oli autio saari ennenkuin viikingit menivät sinne. Naisilta ei taidettu pahemmin kysyä lähdetkö matkaann

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Liekö aina ollut tarvettakaan kysyä? Monwr naisetkin lie olleet vahvoja, seikkailunhaluisia ja valmiita lähtemään mukaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #13

Islanti liekin rajatapaus, kun taisi olla ainut autioalue, jonne viikingit menivät.

Terv. KK

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näköjään tuo dreng sana on peräisin Tanskasta ja siis jo viikinkiaikainen. Renkiä se ehkä silloinkin tarkoitti.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Joku kirjailija sanoikin, että ihmisen koti on kielessä. Kotikin muuttuu ajan virrassa. Joidenkin kansojen arvellaan vaihtaneen kieltään toiseen: esim latvialaiet, liettualaist, unkarilaiset.

Eräät kielentutkijat ovat arvelleet, että suomalais-ugrilaisia kieliä käytettiin aikoinaan varsin laajalla alueella Pohjois-Euroopassa.

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/suo...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Viikinkien aika on uskomattoman upea sarja, jokaiselle joka hiukkasenkin on kiinnostunut pohjolan vaikutuksista, ei pelkästä viikinkiajasta vaan pidemmästä aikajaksosta. Siinä kerrotaan pohjoisen vaikutuksesta laajalle ja monipuolisesti. Ensimmäisen osan lopussa on mm. gootin kielen vaikutuksesta omaan kieleemme. Myös pohjoisen perimän leviämisestä muualle. Skandinaviassa sanottiin olleen kansojen kohtu.
Tuon parempaa sarjaa noista ajoista ei ole vielä varmastikaan tehty.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Huomasin tämän puolisen vuotta vanhan blogin juuri. Jos joku muukin huomaa, niin mainittakoon, että paras kenties koskaan kirjoitettu kirja on Frantz G. Bengtssonin "Orm Punainen", joka vie taatusti lukijan mukanaan viikinkiaikaan. Saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista sekä nettikaupoista helposti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos vinkistä. Pitääpä etsiä. Viikingit kiinnostavat yhä.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa