ILgron11

Pieni sitruspuu

 • Sitruksen kukka avautui
  Sitruksen kukka avautui
 • Sitruuna kasvihuoneessa
  Sitruuna kasvihuoneessa
 • Sitruunan alku
  Sitruunan alku
 • Itse kasvatettu sitruuna, aikaa menee paljon, että tähän pisteeseen pääsee
  Itse kasvatettu sitruuna, aikaa menee paljon, että tähän pisteeseen pääsee

Ostin kauan sitten pienen sitruspuun. Siinä oli silloin kasvamassa sitrushedelmiä. Olen varjellut tuota kasvia. Se on muuttanut olinpaikkaa. Kesäisin paras paikka on kasvihuoneessa. Toistaiseksi se on olohuoneessa ikkunalla.

 

Parhaiten se viihtyisi talvella viileässä, mutta kesällä se kukoistaa  kasvihuoneen lämmössä. Talvella, huoneenlämmössä se karisti runsaan lehvästönsä.  

 

Kuivuutta sitruunani ei ole tarvinnut kärsiä, mutta ehkä se oli pitkään liian pimeässä, kun lehdet yksi toisensa jälkeen putosivat. Niiden aromi on sitruunainen. Sen saa esille, kun lehtiä rutistelee. Tuoksu johtuu limoneeni-nimisestä eteerisestä öljystä.  Se yhdistyy minun mielessäni puhtauteen.

 

Kun päivät pitenivät alkoi esille tulla hentoja lehden alkuja. Sen jälkeen puu on saanut kasteluvedessä  kasvuravinteita. Muutamia viikkoja sitten huomasin uudessa oksassa pienen nupun. Kaveria nupulle ei ole tullut. Päivittäin tarkkailin nuppua, joka venyi pituutta ja paisui leveyttä, kunnes se aukesi toissapäivänä. Eilen kukan vienon tuoksun koko asunnossa.  Yllättävän nopeasti terälehdet sitten rapistuivat ja pieni sitruunan alku, nuppi, näkyy jo kasvavan. Toivon, että olosuhteet sitruunaksi kehittymiselle olisivat tänä vuonna suotuisat. Muutamaan vuoteen puu ei ole onnistunut kasvattamaan kunnollista hedelmää.

 

Tällaisesta itse viljellystä sitruunasta voisi hyödyntää aivan kaiken.

 

Olen nähnyt kaupoissa myytävän muitakin sitrushedelmiä. Liekö niistä  kokemusta täällä kommenttejaan kirjoittavilla.  Toisen varjeltavan ja hoidettavankin voisi hankkia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Irja, pieniä sitruunapuita on ollut kaupoissa, mutta kasvatin joskus siemenestä. Se sitten kupsahti, mutta nyt on sitruunan siemeniä kuivahtamassa ja odottamassa multaan pääsyä. Mietin vain laittaisiko sitruunan, limetin vai molemmat.

Puutomaatin siemeniäkin on kuivahtamassa, mutta se kai vaatisi menestyäkseen kasvihuoneen.

https://anna.fi/ruoka/vinkit/tamarillo-eli-puutoma...

Edit: tässä siitä tamarillosta lisää.

https://www.meillakotona.fi/kysymykset/tamarillon-...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Laita kokeeksi molemmat. Kasvun vertailuhan on ihan mukavaa.

Plantagenissa näyttää olevan pienikokoisia sitruksia ja hedelmätkin niissä jo valmistumassa. Siemenestä kasvattaessa taitaa mennä ikuisuus ennen kuin pääsee tuohon kukintavaiheeseen. Lapsuuskodissani oli äitini kasvattama sitrus-puu ja kahvipensas. Kahvipensas tuotti papujakin, mutta ei niitä kuitenkaan taidettu hyödyntää. Olisi meillä ollut sellaiseen keinotkin, sillä muistan isoäitini paahtaneen kahvia uunissa ja oli meillä kahvimyllykin papujen jauhamiseen. Se taisi silloin olla jokakodin käyttöesine.
Sitrus ei koskaan kukkinut meillä kenties olot eivät olleet kyllin hyvät tai sitten oli liian nuori siihen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Irja, ikuisuushan on vain 20 vuotta - ainakin kirkkohissan maikka sanoi koulussa niin selittäen että siinä ajassa vaihtuu sukupolvi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Ei muuten kaksikymmentä vuotta nykymenolla enää riitä sukupolven vaihdokseen paitsi ehkä silloin, kun avioidutaan alaikäisinä. Sitäkään ei moni kantasuomalainen enää tee. Nuoruudessamme kyllä näin kävi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiva onnistuminen tuo kaunis kukka ja sitä upeampi sitruuna. Minulla on siementaimi sitruunasta ruukussa se on nyt kaksivuotias.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onnea sinunkin sitruunallesi Ari. Itsepölytteisenä on alkanut kehittyä jo pieni sitruunan alku. Ihan kiva seurata, mutta pelkään samalla, että jokin menee pieleen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oulussa oli myynnissä pieni sitruspuu, hinta noin kolmekymppiä. Pitäisikö käydä ostamassa noille omille siementaimille kaveriksi? Minulla on siis kaksi tainta samassa purkissa, nyt pitää keväällä ne jakaa ja laittaa kesäksi kasvihuoneeseen vahvistumaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Suosittelen ostamaan. Siten pääset nauttimaan kukkien ihanasta tuoksusta ja ehkä saat hedelmiäkin. Ovat kuitenkin ihan eri sukua ja laatua kuin sinun sitruunat. Isoista puistahan niitä yleensä myyntiin kerätään.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kukka on kaunis ja sitruuna ihan syötävän näköinen. Onnea onnistumisesta!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voi Elle, vasta ensimmäisiä askeleita taas kehityksen polulla. Kukka on ihana ja jo pelkän kukan vuoksi, tuoksun, on kiva omistaa tuo kasvi.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Mulla on myös kasvamassa sitruuna ja greippi, jotka olen luomuhedelmän siemenestä kasvattanut. Greippi on noin 4 vuotta ja sitruuna 5-6 vuotta vanhoja. Tänä syksynä sitruuna pudotti kaikki lehtensä, joista yksi oli iso kuin lehmän kieli. Ikää tuolla lehdellä oli kolmisen vuotta.

Meillä oli kotona isän vanhimman siskon antama appelsiinipuu, joka oli noin 1,8 metriä korkea ja tiheäoksainen. Ei koskaan kukkinut. Isänisällä oli kotonaan sitruunapuu sekä kahvipensas, jotka molemmat tuottivat hedelmiä. Kahvipapuja vain tuli niin vähän, että niistä ei keitelty omia sumppeja. Mutta Norjassa on kuulemma ravintola, joka tarjoaa siellä kasvatettujen kahvipensaiden kahvi. Kasvattavat noita vissiin isoissa kasvihuoneissa,

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Selvästikin into kasvattaa sitruksia on periytyvää. Kun on nähty, että se luonnistuu, niin on helppo itsekin ryhtyä toimiin.

Eilen ostin pollen parasta ja laitoin sitruunalle. Mies joka kävi oventakana myymässä sanoi, että Herttoniemen siirtolapuutaha-alueella kasvat hiukan eksoottisemmatkin hedelmät pollen kakalla. Siihen nyt uskon ja luotan.

Isosta kasvihuoneesta tuli mieleeni Islanti, jossa kasvihuoneet lämpiävät tulipräisen maan kuumien läheden avulla. Sieltä ehkä joku päivä saamme luomutomaattejakin. Siellä voisi kasvihuoneessa viihtyä niin kahvi kuin sitruspuutkin. Kunhan sen keksivät.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Tyttäreni asuu Espanjassa luonnonsuojelualueen lähistöllä Rondassa, missä työkseen vuokrailee asuntoaan turisteille. Naapurit toivat tervetulotoivotuksenaan citruspuun. Se piti yöaikaan nostaa sisäpuolelle, sen verran kylmää siellä oli vielä helmikuussa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa