ILgron11

Myyrävuosi

  • Metsämyyrä pihanurmella (30.6.2017)
    Metsämyyrä pihanurmella (30.6.2017)

 Viime päivinä  olen nähnyt nurmella myyriä, yhden kerrllaan. Söötti pieni, jota en voinut ottaa hengiltä.  Onneksi koira tuli apuun.

Suomessa tavataan yksitoista myyrälajia. Kaksi myyrää tuli tutuksi yliopiston labratöissä. Ne olivat harmaakuvemyyrä ja  sopuli.

Pihalla olleet myyrät  olivat metsämyyriä. Metsämyyrän ja metsähiiren erottaa helposti toisistaan. Metsähiiret ovat paljon isompia, isokorvaisia ja suurisilmäisiä. Sööttejä, mutta inhottavien jälkien jättäjiä nekin.

Metsämyyriä en ole ulkorakennuksessa tai sisätiloissa havainnut toistaiseksi, metsähiiriä sen sijaan olen.

Metsämyyrät levittävät haitallisia viruksia,  Puumala-virusta.  Niinpä ne ovat vaarallisempia kuin metsähiiret. Puumala-virus leviää myyrän ulosteiden avulla. Jopa kuivuneessa virtsassa virus säilyy tartuttavana. Virtsapöly onkin pahempi taudin levittäjä kuin myyrän papanat. Virtsaa on myös vaikeampi havaita. Märällä pyyhkimällä saa jäljet pois, jos niitä on ilmaantunut sisätiloihin. Ei saa imuroida. Virukset voivat levitä imurista huoneilmaan.

Puuliiteri lie useimmiten vaarallisen viruksen lähde. Onneksi puuvarastossa on valmiiksi ulkotiloissa hakattuja puita, joten virusvaara on näin helpommin vältettävissä.

Myyräkuumeeseen voi kuolla, joten on parasta olla varuillaan, ja olla koskematta pieniin myyriin, joita ehkä sattuu kulkiessaan näkemään. Myyräkuume on munuaisoireinen verenvuotokuume, jonka aiheuttaa metsämyyrien eritteistä tarttuva Puumala-virus.

Paras tapa suojautua tartunnalta on välttää kosketusta metsämyyrien eritteisiin. Rokotetta myyräkuumeeseen ei ole.

Naapurissa on entinen peltomaa, jossa kasvaa useita hiukan eksoottisempiakin puita. Siellä on peltomyyrille ravintoa. Myyrien pääravintoa ovat heinät ja ruohot. Puun kuori on toissijaista ravintoa, johon myyrät talvella turvautuvat pääravinnon huvetessa. Myyrätuhoja on näkyvissä, sillä  myyräntöille on tilaa ja materiaalia.

Vaikka peltomyyrä ei levitä Puumala-virusta, siitä voisi olla puutuhojen vuoksi hyvä päästä eroon. Myyrien kiinniottamiseen käy hyvin hiirenloukku, johon voi laitta vaikka ruisleipää houkuttimeksi. Toki myyrät ovat pöllöjen ravintoa. Runsas myyrävuosi saa pöllötkin runsastumaan.

Myyrähuipun arvioidaan olevan  syksyllä, 2017.  Metsämyyräkantojen nousu Etelä- ja Itä-Suomessa lisää myyräkuumeriskiä. 

 

https://www.luke.fi/uutiset/myyrat-runsastumassa-etela-ita-suomessa/

http://www.iltalehti.fi/piha/2015091820355124_ph.shtml

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/nisakkaat/peltomyyra

http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/miagre-n.htm

https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puumalavirus

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa