ILgron11

Sammakot hyötyeläimiä

  • Rupikonna pihakivetyksellä. (kuva M. Laamanen)
    Rupikonna pihakivetyksellä. (kuva M. Laamanen)
  • Pieni rupikonna kämmenellä.
    Pieni rupikonna kämmenellä.

Sammakkoa saatettiin kutsua piimälöpöksi tai maitolöpöksi. Kesäkuumalla maitoon tai piimään upotettiin kylmäverinen sammakko, joka vielä potki herat ja kokkareet sopivasti sekaisin. Hyvä sammakko korvasi joskus aikanaan jääkaapin ja oli näin kotieläimenä tärkeimmästä päästä. Vain hullu tappoi maitolöpön, kun  sai siitä rangaistuksen. Liekö tämä vain tarua?

Sammakoilla on joskus uskottu olevan taianomaista voimaa.  Ennustihan mies  vuosia sitten säätkin sammakon avulla. Mainintoja sammakkohaltijoista löytyy  Suomesta, Ruotsista ja Virosta.  Sammakot ovat päässeet satuihin ja lauluihin.

Sammakoita on Suomessa useampaa lajia:  sammakoita, viitasammakoita ja rupikonnia. Kaksi ensin mainittua loikkivat ja kolmas kävelee.

Aikuinen rupikonna ei erityisen hygieeniselle näytä. Rupikonnan kuivassa ihossa on runsaasti nystyröitä. Eläimen olemus on tanakka, konnamainen. Toisin on sammakolla ja viitasammakolla.  

 

 Rupikonnan on tiedetty jo pitkää olevan hiukan myrkyllinen. Koira saattaa ottaa suuhunsa, mutta sylkäisee sen äkkiä pois. Rupikonnan myrkyt ärsyttävät limakalvoja. Sehän suojelee myrkyillä itseään.

 

Tänään muokkasin maata, siirtelin kukkivia mansikantaimia parempaan paikkaan ja yhtenään pieni rupikonna tallusteli, loikkikin siinä kasvien lomassa. Ikään kuin se olisi viihtynyt seurassani.

 

Tuttu lie konnan kurnutus, jota kuuluu pääasiassa lisääntymisaikanaan. Kurnutus on varoitusääntä. Tänä vuonna en tuota "kvark-kvark"-ääntä ole kuullut Pieniä  rupikonnia on ilmaantunut nurmille  ja pellon pientareille jostakin. En ole nähnyt niiden kutu- ja kasvupaikkoja.

 

Voisi rupikonna puutarhassa olla varsinainen hyötyeläin. Sen ravinnoksi kelpaavat hyönteiset, kotilot ja hämähäkkieläimet muun muassa. Sammakot syövät lähinnä sitä mitä on tarjolla. Niitä kannattaa suosia puutarhassa. Näin saattaisi hyvinkin päästä myrkyttämättä eroon monenkirjavista tuholaisista.

 

Rupikonnat ovat pitkäikäisiä. Luonnossa konna voi elää 10-vuotiaaksi, mutta maailman vanhimman konnan tiedetään eläneen 54-vuotiaaksi. Mikä lie ollut pitkän iän salaisuus?

 

Kerran ole syönyt ravintolassa sammakonsääriä. Ei lainkaan huonoa lihaa. Myöhemmin näin TV:stä miten julmasti sääret poistetaan. En sellaista julmuutta voi hyväksyä.

 

Rupikonna on paikkauskollinen. Niinpä niitä näkyy joka kesä läheisellä niityllä ja pihapiirissä. Viime kesänä konna raukka sai vammoja ruohonleikkurista. Onneksi konnat liikkuvat yleensä ilta- ja yöaikaan, joten silloin ei ole vaaraa, että konna jäisi leikkurin ruhjomaksi. 

 

Rupikonnaa on pidetty kaiken ruman ja riettaan perikuvan. Jotenkin rupikonnat näyttävät kaikesta huolimatta sympaattisille.

 

26.04.1902 Lukutupa no 9. Sammakkojen myrkyllisyys. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Rupikonnan ja sammakon kurnutusta on ilo kuunnella.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Irja, älä päästä koiraasi tutustumaan lähemmin rupikonnaan. Jäljestämiskokeissa oli yksi rekuista niin tehnyt ja suusta tuli kauan runsaasti vaahtoa.

Edit: Oli suurikokoinen koira ja mäykylle voi tulla matka eläinlääkäriin, netistä löytyi tämä.

Rupikonnat ovat koirille myrkyllisiä

http://www.agria.fi/koira/artikkeleita/sairaudet-j...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Seija. En vain pysty valvomaan kaikkea mitä Ansa tekee. Ehkä se oppi jo vuosi sitten, että niitä ei kannata maistaa. Eilen siirsin kivikosta matalaa thymusta toiseen paikkaan ja kuinka ollakaan siellä mättään alla oli kiven näköinen iso möhkäle, joka paljastui rupikonnaksi. Otin nimittäin käteen ja kyllä oli löllää, viileää lihaa. Äkkiä laskin takaisin maahan oikein päin ja siinähän minua tuijotti konna. Oli tuhonnut sen päivälepäyspaikan ja ties vaikka olisi asustanut siellä pidempään, talvellakin. .

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Totta haastat, ei niitä rekkuja voi koko ajan valvoa, mutta tietää ainakin mistä on kyse jos niin käy ja voi seurailla pitääkö käydä eläinlääkärillä.

Rupikonnan pitäisi olla melko yleinen, mutta eipä ole osunut kohdalle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Olet mahdollisesti muita sammakoita nähnyt. Helsingissä pihallamme ei ole ollut rupikonnia Ihan tavallisia sammakoita vain, mutta harvemmin niitä näkee. Minne lie hävinneet. Ei juuri enää ole vesilammikoita eikä lätäköitä missä lisääntyä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En nyt ole enää pitkään aikaan ollut kovinkaan ihastunut sammakoihin, kun aina maalla pelkään astuvani niiden päälle:). Jälki on vähemmän mielyttävä.

Lapsena keräsin aina pieniä sammakoita pahvilaatikkoon ja koristelin laatikon lehdin ja kukkasin, unohtamatta vesikippoa, joka oli aina laatikon pohjan hienoin koristus. Jostain syystä sammakkoni aina katosivat yön aikana tai sitten ne hukkuivat vesikippooni. Ehkä isot linnut kävivät ne sieltä aamutuimaan syömässä? Mutta voi sitä lapsen surua joka vainaan jälkeen ja hautajaisia riitti ja ristejä veisteltiin....

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Kaija lapsuusmuistosta. Minä otin sammakonkutua purkkiin ja halusin nähdä miten niistä tulee sammakoita. En koskaan onnistunut siinä. kehittyivät niin pitkälle, että oli se musta pullea kroppa ja takajalat ja häntä ja siihen kehitys pysähtyi. Ehkä en osannut ruokkia oikein.

Sammakon poikia oli Ruduksen hiekkakuopan lammikoissa. Niitä keräilin pienen Monark-pyöräni pieneen nahkaiseen varustekoteloon ja häpeä on tunnustaa, että ainakin kerran ne unohtuivat sinne. Sitten oli suru. Löytyi vain kuivaneita kroppia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sait siis nuijapäitä, niitähän katseltiin lapsina lammikossa. Nykyään taitaa olla sellainen laki että luonnosta ei saa ottaa eläimiä lemmikeiksi, ja ei kai se sanonta Oma kunkin hyvä, sammakonkin nuijapää vaan tarkoita että nuijapäät pitäisi jättää sammakkojen omiin vesiin:)

http://www.ksml.fi/teemat/era-ja-luonto/Ensin-oli-...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Sammakoita pääsee joskus ihmistenkin suusta.
Ennen lasten oli helpompi kerätä luonnosta sellaista mikä kiinnosti. Ei minua ainakaan estelty. Muistan kyllä ne metsien kyltit, joissa oli aina jokin neuvo luonnossa liikkujille. Sellaiset vois olla hyviä tänäkin päivänä. En ainakaan Sipoonkorvessa ole sellaisia nähnyt. Siellä on aika paljon kulkijoita, mutta on hyvä polutkin, joilla on helpompi liikkua kuin umpi rämeessä.
Sipoonkorvessa on ainakin yksi lampi olikohan sen nimi Storträsket. Sen ympäristössä ja rannalla olen useita tarhakäärmeitä nähnyt. Sammakot eivät taida viihtyä siellä.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos Irja hyvää tietoutta sammakoista.
Meillä ei taida olla rupikonnia pikku sammakot ovat vihertäviä, suloisia kuin korut.
Josataki se on tullu, ettei sammakkoa voi tappaa. Yksi oli tarttunut jalastaan hiirenloukkuun. Vapautin sen ja onnekseni se lähti tyytyväisenä loikkimaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Elle kiitos kommentista. Tuo sammakon tappaminen on vanhan kansan uskomuksia ja merkitsee pahaa, jos sen tekee.

Eteeni tuli tällainen mielenkiintoinen kirja, jonka voisi tänä kesänä lukea. Toivon, että löytyy lähikirjastosta.Toimittaja-tietokirjailija Markku Lappalaisen ja biologi Päivi Sirkiän kirjoittama Suomalainen sammakkokirja; ensimmäinen suomenkielinen kirja joka käsittelee nimenomaan sammakkoeläimiä.

Sammakot ovat uhanalaisia. Sitä olen jo jonkin aikaa miettinyt. Kyllä niitä pitää suojella.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Muistelin tässä kuinka eräs vanha sotaveteraani kertoi, että he jatkosodassa tappoivat sammakoita nälkäänsä? Liekö ollut fantasiaa vai ihan totta?

Hyvää juhannusta sinulle Irja ja tietysti kaikille muillekin! Kyllä se tästä hyvä kesä vielä tulee, vaikka nyt taas vaikuttaa vähän huonolta:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Löysin ennusteen Juhannuksen hyvästä säästä ja tämän haluan jakaa. https://yle.fi/uutiset/3-9679131

Mieluummin sammakoita kuin muita syötäväksi, jos valikoimaa ei juuri ole. Koivet maistuivat hyvälle ravintolassa Ranskassa. Liekö ollut Lillessä, sitä en muista?

Hyvää Juhannusta Kaija sinulle ja perheellesi ja kaikille muillekin US:n blogisteille, toimittajille, kommentoijille ja lukijoille !

Käyttäjän immu kuva
Väinö Immonen

Parhaille sammakkoapajille löytää kun kuuntelee mitä SOS-kooste päästää suustaan. Ja rupikonna on...
Voe lajinsa, Immu

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ihmeekseni löysin lukemattomien kirjojeni kasasta tuon "Sammakko professorin sääopit". Mainitsit blogissasi jo hänestä, eli Taisto Heikkisestä, joka hämmästytti suomalaisia ennustamalla kesän 1996 poikkeuksellisen sään ihan kohdalleen vain sammakoita tarkkailemalla.

Kirja on myöskin opaskirja aloittelevalle ja miksei harrastaneellekin sääprofeetalle. Kirja vaikuttaa ihan kiinnostavalta ja hauskalta, joten taidan ottaa sen rantalukemiseksi, kunhan joskus taas aurinkokin tarpeeksi lämpimästi paistaisi. Eilen vasta olin eka kertaa maallakin laittamassa paikkoja kuntoon juhannusta ajatellen... mutta saapa nähdä onko sinne menijöitä tällä säällä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Aurinko täällä jo. Pilviä tosin ajelehtii vauhdilla taivaalla. Auringossa on lämmintä. Sa nähdä sataako vielä myöhemmin iltapäivällä

Suomessa on näitä luontoa seuraavia ihmisiä, jotka panevat tarkkaan luonnon merkit ylös ja sen perusteella osaavat sanoa paljonkin sellaista mitä muut ennustusvälineet/keinot eivät tuo esille.

On hyvä perehtyä tuohonkin. Tilasin kirjastosta lainaksi sammakkokirjan, jota ehdotin Ellelle kirjoittamassani kommentissa.

Kyllä se aurinko vielä paistaa siellä missä juhannusta vietätkin. Jotenkin on sellaisesta vahva tunne.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa