ILgron11

Kotipuutarhurin kokemuksia

 • pisaratomaatinalut
  pisaratomaatinalut
 • vahva tomaatti, kauniit kukat
  vahva tomaatti, kauniit kukat
 • marketin hyllystä kasvihuoneeseen, persiljaa ja rucolaa
  marketin hyllystä kasvihuoneeseen, persiljaa ja rucolaa
 • taimitarhan alku
  taimitarhan alku

Eilen kuulin, että tomaatintaimet olivat  myymälöistä  ja taimitarhoista loppuneet. Ilmeisesti kotitarveviljelijät ovat olleet asialla.

 

Tomaatteja viljellän parvekkeella. Lasitettu parvekehan on kuin kasvihuone.  Minulla ei parveketta ole, joten pieni kasvihuone palvelee hyvin. Olen yleensä ostanut  tomaatin taimet. Tänä vuonna hankin vain muutaman, keltaisen ja mustan tomaatin. Jännittävämpää on ollut kasvattaa taimet itse. Siemeneni olivat peräisin kaupan tomaateista, toinen tomaateista normaali kokoa ja toinen pisaratomaatti. Kummankin maku testattu ennen siementen ottamista. Kasvatus alkoi helmikuun alussa sitruunapuun juurella olevassa mullassa.

 

Pisaratomaatissa on jo sievät tomaatin alut ja tavallisessa tomaatissa kauniit kukat.  Eikä siinä kaikki.  Pisaratomaatti vahingoittui isompaan alustaa siirrettäessä. Osa sen runkoa kuivui. Silti se jatkoi  kukkimista.  Runkoon, kuivaneen osan yläpuolelle kasvoi nystermiä, joten oletin tomaatin kasvattavan juuria. Katkaisin rungon ja tökkäsin  rungon yläosan kasvusäkkiin ja jätin alaosan jatkamaan kasvua. Kastelin  katkaistun, vaikka lehdet alkuun käpertyivät ja muutama kukka kuoli, niin se jatkoi eloa ja juuri siinä ovat tomaatinalut.

 

Se osa runkoa mikä jäi maahan on kasvattanut lehtiä, ehkä vielä kukkiikin. Niinpä yhdestä taimesta tuli kaksi. Tomaatti on melkoisen sitkeä. Niin ovat kaupan purkkisalaatit, persiljat ja rucolatkin. Olen niitä laittanut  väljään isoon ruukkuun kasvamaan sen jälkeen, kun suurin osa kasvista on jo hyödynnetty. Näin on mahdollista saada pidempään vihreää syötäväksi. Rucola kasvoi useita vuosia kasvihuoneessa ilman, että uutta tainta piti hankkia. Tänä keväänä itivät viimevuotiset retiisinsiemenet viinirypäleen juurella. Talvi ei vie kaikilta kasveilta kasvun voimaa.

 

Sheffieldissä, Englannissa asuva ystäväni kertoi poimineensa viimeiset syötävät tomaatit kasvihuoneestaan maaliskuussa. Voisiko tomaatti sisätiloissa, lämpimässä tuottaa täälläkin satoa näin pitkään vai voisiko tomaatista jopa olla ympärivuotiseksi kasviksi?  

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ryhdyin palstaviljelijäksi tänä keväänä. Sain palstan, jonka edellisvuonna runsaasti valkosipulia viljelleet, olivat luovuttaneet.

Ensimmäinen tunteeni palstan nähtyäni oli - OMG!

Päätin kuitenkin yrittää.

Möyhensin ja kaivelin. Kaivelin syvälle juurtuneita voikukkia, katkoin edellisvuoden kuivuneiden kultapiiskujen rankoja.

Nyt olen kylvänyt penkkeihin runsaasti kesäkukkia, yrttejä, perunaa, juureksia ja salaatteja, useampaa lajia.

Monet kylvetyt ovat jo nousseet maanpinnalle.

Ihailen pitkään palstojansa viljelleiden upeita kasvustoja. Olen onnellinen omastani.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä maan muokkaus on rankkaa, mutta lopputulos palkitsee. Lopputuloksena näen sadon ja kyllä se kasvun seuraaminenkin on nautinto. Siinä on odotuksen ilo. Onnittelut sinulle Mirjami. Moni innostuu keväällä kuten sinäkin. Voimia, että jaksat hoitaa projektisi loppuun ja saat syötävää ja ehkä maljakkoonkin jotain.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Irja sinä olet ehdoton viherpeukalo!
En ole kateellinen, vaikka pikkusen haluttaiski.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Usein vihreän sijasta on mustat kynnenaluset, mutta eihän se haittaa ;D Tänään kokeilin hanskoja, jotka värjäsivät kädet oranssiksi. Aina ei onnistu noissa suojauksissa.

Olin pari päivää poissa puutarhasta ja kyllä kasvit olivat innostuneet. Sade nopeutti kasvua ja nuput kehittyvät ja kohta on sireenit kukassa, matalat leimukukat täyttävät kivikkorinteen ja kuunliljat ovat saneet kauniita lehtiä. Ihanaa katseltavaa on vaikka kuinka paljon ja kasteltavaakin muovien alla.

Kiitos Elle kommentistasi ja on se Ari Alsion hymynaama ihan hauska.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset