ILgron11

Tomaatin sisällä itäneitä siemeniä

  • Tomaatin sisällä taimen alkuja vai onko sittenkään?
    Tomaatin sisällä taimen alkuja vai onko sittenkään?
  • Sitruunan rinnalla pari tomaatin tainta.
    Sitruunan rinnalla pari tomaatin tainta.
  • Laitoin kirkasvalolampun työpöydälleni sitruunan viereen. Katsotaan auttaako kasveja niin kuin on ajateltu auttavan ihmisiä.
    Laitoin kirkasvalolampun työpöydälleni sitruunan viereen. Katsotaan auttaako kasveja niin kuin on ajateltu auttavan ihmisiä.

Tomaatti oli ollut keittiön pöydällä pidemmän aikaan. Päätin käyttää sen salaattiin, mutta toisi kävi.

 

Siemenet kylvetään sisälle laatikkoon tai pieniin ruukkuihin huhtikuun alussa. Kävi niin, että tomaatin sisältä löytyi vihreitä kasvunsa aloittaneita pieniä taimia ellen ihan väärin tulkitse. Läpäiseekö tomaatin kuori valoa? Oletan niin, sillä vihreää siellä oli.

 

Olenkohan liian varhaisessa, kun istutin kasvunsa aloittaneet tomaatin taimenalut ruukkuun, jossa kasvaa sitruuna? Taimikasvatuksen voisi aloittaa myöhemminkin. Toki aikaan koin, että tähän aikaan vuodesta äitinikin aloitti kasvatuksen. Valo ei ole ehkä kylliksi vielä kasvaville taimille. Jaksavatko tomaatin sisällä alun saaneet edes alkua pidemmälle?

 

Vuosi sitten samaisessa ruukussa tietämättäni iti tomaatit, joista kesällä sain syötävää. Olivat tulleet syksyllä mullan mukana sitruunan ruukkuun, kun lisäsin sitruunalle multaa.

 

Jännittää saanko nyt taas taimia tekemättä juuri mitään. Vaikuttaa ihan mätäkuun jutulle..... 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei harvinaista lainkaan, muistaakseni netissäkin on monta juttua asiasta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minulle ensimmäinen kerta kuin tällaista havaitsin. Kiitos tiedosta. Helpottaa, että näky oli oikea. Pitääkin etsiä niitä juttuja, että tietää miten on käynyt. Aika varhaista vielä kasvattaa taimia vai onko sittenkään?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Turha niitä on liian aikaisin laittaa, venyvät vain pituutta, kun aurinko on ainakin täällä vielä niin matalalla.

Olen itsekin myös nähnyt noita itäviä siemeniä tomaatissa kuten sinulla nyt. Jossain videoklipissä puutarhuri viipaloi tomaatin ja laittoi multaan. Tomaatit kasvoivat noista viipaleista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Konstit on monet aloittaa kasvatus. Noista pienistäkin voisi myöhemmin saada taimia. Pitäisi vain etsiä ne makeimmat ja komeimmat. Olisikohan hyvä keino kasvattaa.

Olen nähnyt noita liian varhain kasvatettuja ilman lisävaloa. Aikamoisia roippeita, joita sitten piti katkoa, että vahvistuivat, mutta kyllä nekin satoa tuottivat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Voisi sekin auttaa. Ehkä viritän muutama vuosi sitten joululahjaksi saamani tuohon projektiin. Uskon, että sitruunakin siitä pitäisi. Olen kovasti odottanut sitruunan kukkivan. Ehkä valo herättäisi sen ja lakkaisi lehtien kuivuminen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

On kasvilamppu, mutta heureka, minäkin olen saanut joululahjaksi kirkasvalolaitteen, täytyykin siirtää keittiön työpöydälle ja kokeilla toimiiko se taimille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #12

Kirkasvalolaite, kyllä siitä varmasti kasvitkin ilahtuvat. Aikomus on kokeilla ja nyt projekti valmis. Vaati pöydän raivaamisen. Kuvankin lisäsin. Voin myös alkaa taas käyttää työpöytääni, jolle oli kasautunut liikaa kirjoja ja muuta ylimääräistä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jaa, Sinulla tuollainen tomaatti. Minä kun tänään otin jääkaapista toissapäivänä ostamiani tomaatteja, niin yks oli yhdestä reunasta pilaantunut. On se vielä tiskipöydällä, eikä mitenkään täysin mätä. Mites minä sitä hyödyntäisin vai kippaanko roskiin vaan?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Marjatta, en säilytä tomaatteja koskaan jääkaapissa. Ne menettävät siellä makunsa. Ne säilyvät huoneenlämmössä hyvin. Tuo yksi itämään alkanut oli ollut jo pidempään huoneen lämmössä, joten tietysti sellaistakin tapahtuu, mutta ehkä kyseessä oli ainakin viikko. Tuoreet vihannekset ovat tietysti parhaita. Enkä käyttäisi pilaantumaan alkanutta. Toki aikanaan leikattiin pilaantunut osa pois ja loppu syötiin. Opin mikrobiologiasta sen, että vaikka pilaantumista ei vielä juuri näy, niin i hometta voi olla jo runsaastikin esimerkkinä vaikka hillo tai mehu, tomaattikin.
Muistanpa miten myymälässä leikattiin juustosta homeinen osa pois ja laitettiin myyntiin sitten. Näin oli ennen. Usein mietin sen johdosta miten hyviä kaupan valmiiksi raastetut juustot mahtavat olla. En sellaisia osta, vaan kokonaisen, josta itse raastan.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

No hyvä. Minäpä tuuppaan tomaattini tiskipöydän reunalta roskikseen. Mun roskis on ihan vaan semmonen sekaroskis. Ei mitään ihmeempiä lajitteluja tm. Paikallinen jätefirma tyhjentää säiliön parin kuukauden välein. Paperit, pahvit, lasit, metallit vien kyllä likellä olevaan kunnan roska-asemaan ja patterit ja pullot Prismaan, kun sinne menen.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Sinulla on sitten alkanut jo kasvukausi 2017, ihanaa.

Tuli ensimmäinen taimimyyntiluettelo postista, niin kauniita kuvia, pistin sen varmuudenvuoksi parinkeräykseen. Ei ole hyvä innostua liian aikaisin.
Talvikin on vielä tulematta.

Onnea sinun tomaatin taimelle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Elle kiitos, pelkään sen taimen puolesta. Kaikkeen sitä innostuu. Minulle tuli Kotipuutarha-lehti. Se on täynnä värikkäitä ja houkuttelevia kuvia ja kiinnostavia aiheita kuten viherkatot kaupungissa. Lähellämme on lastentarha, jossa on viherkatto. Kiinnostava ilmiö. Niitä ei vielä kovasti ole, mutta Helsinki on vihreiden tyyssija ja vihertyy siksikin lisää.
Osa musiikkitalon alimpien kerrosten kattoakin on nurmikkoa. Moni ei ehkä sitä edes tiedä.

Lehti saa sormet syyhyämään liian aikaisin, enkä edes tiedä onko sallittua, että multaa ryhdyn penkomaan. Ihan vähä sitä olen jo tehnyt. Jopa biokompostiin koskeminen ja niiden tyhjentäminen kiellettiin, kun olin sairaalassa. Ei kuitenkaan sanottu kauanko kielto on voimassa, joten se siitä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No voihan kylmäkäsittelyn tarvitsemat siement hankkia aiemmin, ja pitääkin :) Ohjelmassa on ainakin saksankirveli, osan hankkimistani siemenistä kylvin syksyllä ja osan jätin kylmäkäsiteltäviksi, ans kattoo kumpi systeemi toimii paremmin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Seija, siemenkauppa minullakin ollut jo mielessä. Kevään tulo on merkillistä villiintymisen aikaa. Netistäkin varmasti löytyy siemenluetteloita ja kuvia mitä niistä kasvaa.
Saksankirveliä on pellollani ollut jo vuosikausia. Leviää kovasti. Naapurikin saanut osansa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Leviämään minäkin saksankirveliä ajattelen, kunhan ensin lähtee alkuun. Paitsi hyötykasvi se on myös luonnikkaan näköinen ja sopii maalaismaisemaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #16

Keväisin napsin sen tuoreita lehtiä. Salaattiinkin sopii mukaan. Kaunis katsella kun kasvaa ja kukkii. Myöhemmin paksut putket jäljellä, jotka on leikattava pois. Tuottaa isoja siemeniä. Voi kun olisin tallentanut, voisin lähettää. Keväällä olis taimia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Yleensä olen saanut kaiken kasvamaan, mutta jos en sitä niin käännyn vaihtareineen puoleesi :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Enpä tuota epäile ollenkaan. Hyviä ajatuksia paljon, niin toteutuskin sinulta varmasti onnistuu. Tietysti kasvu on joskus kesästä kiinni. Yritin jättikurpitsaa kasvattaa viime vuonna. Ei tullut edes pientä alkua. Liian viileää. Ehkä olisi pitänyt olla lämpimämpi paikkakin. Kasvihuone tietysti, mutta oli muita kasveja tulvillaan kuten bataattiakin. Muutama mukula sitä tuli. En kokeile tänä vuonna. Iso työ ja pieni tulos.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Kaikki ei aina mene putkeen, mutta istutetaan maa-artisokkaakin, jälkikasvulla kun sitä uuden asunnon myötä kasvaa ja arvaapa mitä vastasin miniälle kun muodon vuoksi kysäisi voiko sitä tuoda maalle :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #20

Pistitpä kysymyksen. Sanoitko, että saavat itse istuttaa? Minä olen hiukan mielikuvitukseton tai siis vastauksia voi olla litania, joista valita, siksi luovutan ;D Mitä siis sanoit?

Viime kesänä istutin parempaan paikkaa maa-artisokat ja kasvoivat hyvin. Toivon, että keväällä saisin jo yhden keiton verran satoa. Turha sitä on vielä runsain mitoin odottaa. Ehkä ei tule pettymystä, kun ei odota liikoja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

No että tottakai, ja että katsotaan sitten yhdessä mihin. Suunnitelmissa on koota iso kukkamaakin perinnekasveista, olin miettinyt että mihin ja miniä sitten keksi että rantasaunan rinteeseen. Jotta yhteispelillä se sujuu.

Eläkepäivät jossain vaiheessa häämöttää ja viime kesänä oltiin maalla enemmän kuin ennen. Piparjuurtakin tuli hankittua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #22

Piparjuuri on mainio kasvi. Lähtee kasvamaan pätkistä. Pidän siitä kovasti kalan kanssa ja sopii se lihan seuraksi myös.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos hyvästä linkistä. Olen katsonut osan, kun väliin tuli kutsu lenkille. Loppuosakin kiinnostaa.

Tomaatit ovat jo kasvaneet. Pieniä taimia muutama ja valohoito auttanee niitä. Yllätyin suuresti mikä vauhti niillä on.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset