ILgron11

Helpompi elämä - perustarpeista huolehdittu

  • Sisustus ei vielä lopullisessa muodossa
    Sisustus ei vielä lopullisessa muodossa
  • Istuin valmiina
    Istuin valmiina
  • Toimintaohjeet seinällä
    Toimintaohjeet seinällä

Yli 20 vuotta meni siihen, että oli vain ulko-wc . Sitä oli tyhjennettävä. Alkuun riitti kerran vuodessa silloin, kun vapaa-aikaa oli vähemmän ja käyttö oli muutoinkin vähäisempää. 

 

Jo pidemmän aikaan on ollut harkinnassa järjestelmästä toiseen siirtyminen ja bio-wc:n jättäminen harvemmalle ”kesäkäytölle”. Jospa taas selviäisi kerran vuodessa tyhjennyksellä.

 

Mitä tilalle, siinä pulma. Rakennusluvassa on teksti, joka ei ihan näillä sanoilla mene (Tekstissä jos vesi toa). Näin tulkittiin, jos tulee vesikäyttöinen vessa, sille on anottava erillinen lupa. Kun tiedämme, että kaikki luvat Tammisaaressa tai nykyisellään Raaseporissa ovat kiven takana. Yksinkertaisin parvekeremonttikin voi viedä pari vuotta. Mökin laajennus seitsemän vuotta, ja mökin rakennuslupa yli 20 vuotta niin,  miten kauan kestäisi saada lupa vesivessalle. Ehkä ehtisimme päättä jo maisen kulkumme ennen kuin lupa tulisi. Kokemuksen ja tuttujen äänellä tämän kirjoitan. Niinpä muita  vaihtoehtoja oli tarkasteltava. Loppusuoralle pääsivät pakastava vessa ja sähkövessa, joiden kesken lopulta tehtiin ratkaisu.

 

Jollakin ovat pakastevessan tuotteet seisonee pihalla hävitystä odottamassa vuosikausia.  Ei kiitos sellaista. Niillä on oma hävitysprosessinsa niin kuin on tuotteet erittelevällä biologisella sisävessallakin. Jonnekin se urea ja ulosteet on vietävä. Tosin edullinenhan tuo biologinen vessa on vaihtoehtona, mutta voi siinä olla ongelmiakin, joita en tässä erittele.

 

Parhaalle vaihtoehdolle näytti polttava wc-pytty. Toki voi joku sen energian kulutusta arvostella, mutta jokaisella vaihtoehdolla on omat hyvät ja huonot puolensa. 

 

Polttava wc-pytty on tehokas. Pieni tuhkakupillinen jätettä on helppo hävittää. Kukkapenkkiin tai jonnekin muualle sen voi nopeasti, hajuttomasti ja vaivattomasti ripotella.

 

Kunhan tulisi vielä aurinkoenergialla polon mahdollisuus ja vessan palamisen tuottaman jälkilämmön käytön mahdollisuus.

 

WC on asennettu ja testattu ja hyväksi havaittu.

 

Onko vesivessakaan lopulta täysin vaivaton? Pitäähän säiliö aika ajoin tyhjentää, eikä järjestelmän rakentaminenkaan aivan halpaa ole. 

 

Biovessan tuotteilla voi lannoittaa puutarhakasveja. Makki vaatii ensin vuoden ainakin kompostorissa tai kunnollisen kylmä/jäätymiskäsittelyn ja sen jälkeen kypsyttelyä vielä ehkä vuoden lisää, jotta voi levittää vaikkapa kukkapenkkeihin.

 

Naapuri keräsi lapsuudessani ulkovessojen tuotteet omaan makkilaansa. Näin auttoi ihmisiä ja naapurin isolla pihalla kasvoivat kauniit ja herkullisen näköiset mansikat. Silti hiukan niitä vierastettiin.

 

Biovessa tyhjennys on tullut jo verran vaativaksi ja kertoja tullut vuoteen runsaahkosti, että helpommalla  haluaa päästä, siksi polttava Cinderella, tuhkimo, kaiken tuhkaksi muuttaja tuli apuun. Polttoprosessissa tulee lämpöä, joten kylmään huoneeseen ei tarvitse mennä,  ja naapuriovesta pääsee käsipesulle. Siistiäkin on, mutta tietysti käynnille on hintansa.  Sitä ei vielä ole laskettu.  Jonkinlainen ratkaisuhan tässä asiassa aina tarvitaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pihani perällä kököttää puucee, jonka ydin on kompostoiva Biolan-pytty. Vien käymäläreissuni yhteydessä pönttöön myös keittiöjätettä, ja sekoittelen massaan jokusen desilitran kuiviketta.

Alaluukusta pitäisi saada tuoretta multaa, mutta usein lapiooni ilmestyy banaaninkuoria ja teepusseja. Ilmeisesti kompostiyksikkö on biojätteen määrään nähden alamittainen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meilläkin on Biolanin pytty, mutta laitan sinne vain kuiviketta pienen kerroksen ja niin tekevät muutkin käyttäjät. Koskaan en tyhjennä pyttyä täysin, mutta paljon se vetää. Alaluukun äärellä kykkiminen alkaa tunuta raskaalle.

Olen tehnyt styroksiponttonin mustasta muovisesta kuoresta (kansi ensin irrotettu) astian, jonne tyhjennän sisältöä. Vetämistä varten siihen on kiinnitetty vahvat nyörit. Tuo "pulkka" vetää melkoisesti. Mies vetää t "pulkan" mönkkärillä kompostille, jossa makki viettää aikaa pari vuotta, jotta valmistuu. Samaan paikkaan viedään haravointijätteet jne. En kelpuuta tätä tuotetta kasvimaille, vaan kukille ja koristepensaille menee.

Naapurissa toki samankaltaisen makkijätteen turvin kasvavat valkosipulitkin jättiläisiksi. Ruonjäämät, kuoret jne. vien biokompostoriin, jonne myös lisätään kuiviketta.Aika uusi hankinta, jotta eläimet eivät levittäisi ja saisi houkutusta tulla aterialle.

Nyt on tilanne hiukan toinen, joten ehkä vähän vähemmällä puurtamisella selviää jatkossa. Rannasta olen myös kerännyt lepän lehdistä maatunutta töhkää. Sitä on kesäisin ollut useita mönkkärin peräkärryllisiä ja se sopiii hyvin puutarhaviljelmille. Eivät ne niin kovin isot ole, harrastusta vain ja hiukan parempilaatuista syötävää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

poisto, meni väärään kohtaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Irja, tuo oli mielenkiintoista luettavaa, kun olen samaa itsekin jo harkinnut.
Pitää vielä mies suositella mukaan suunnitelmaan. Alan jo vähitellen kyllästyä tuohon biovessaan, joka tosin meillä täytyy tyhjentää vain kerran kesässä, kun käymme maalla sen verran harvaan. Säkillinen wc-turvetta riittää kesäksi, mutta itse pöntön tyhjentäminen alkaa olla jo vähitellen turhan työlästä.

Muuten meillä se on ihan sympaattinen mökki, kun siellä on seinät täynnä Salvador Dalin maalauksia julisteina ja muutama Juhani Linnovaaran kivat sammakkotyöt. Tosin näin sateisena kesänä toivoisi jo muuta vähän helpompaa ratkaisua. Alankin nyt heti pommittaa miestäni tällä aiheella:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaija, totuin siihen lapena, että "pikkulassa" oli seinillä alastomia naisia. MInulla oli 16 vuotta vanhempi veli ja toinen 15-vuotta vanhempi. Heidän mukaan mentiin. Ei yhtään häirinnyt. Nyt on pinot lehtiä ja yksi merkkilehti on Playboy, jossa on Linda Lampeniuksen kuvat. Toki pinon alimpana, Suomenkuvalehtien ja Tekniikanmaailmojen ym. kätkössä. 1990-luvulta, mutta sehän on herättänyt aikanaan huomiota.

Olisivat ne Dalin maalaukset ja Linnovaaran julisteetkin ihan mukavia. Peili tietysti on myös. Tämä wc on maalattu sisätlä siniharmaaksi, kun lapsenlapseni halusi värin ja koki, että hämähäkit saavat siten kyytiä.

Kannattaa todella ennakoida miten pitkään jaksaa kaikkea sitä mitä nyt vielä jaksaa. Voimat eivät kasva, mutta onhan tuo tyhjennys oma liikunnan lajinsa. Illat pimenevät ja ulos ei yöllä ole kohta kiva mennä, vaikka valot syttyvätkin liiketunnistimesta johtuen automaattisesti.

Uskottelen itselleni, että polttaminen on ekologista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Maalasin myös meidän pikkulan sisältä kirkkaan ryssänsiniseksi, kun se kuulemma on kärpäsille vastenmielinen väri. Se muuten toimii hyvin.

Muistan jo lapsena kuinka oli hauska mennä kylässä pikkulaan, kun silloin kaikilla oli kivoja lehtileikkeitä seinät täynnä. Joillakin vain Elokuva-Aitan nättejä filkkarin kuvia, mietelauseita ja joillakin taas upeiden povipommien kuvia Jallusta ja ties mistä.

Nykyään alkaa pieni, mutta oikea kirjasto valtaamaan alaa seinän täytteenä ja myöskin pienet koriste-esineet. Näin tuo kulttuuri muuttuu ja elää ihmisen mukana näinkin erikoisessa ja jo kohta katoavassa ajassa.

Linda Lampeniuksen kaunis vuosikalenteri rohkeine kuvineen oli muinoin minunkin varsinainen tähti-joululahja miehelleni - ainakin ilmeestä päätellen:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Kaija mitä wc.n lukemistoon tulee niin naapurin ulkohuusissa on moniosainen Suomen laki kahdella kielellä. Myös sivistysanakirjasarja löytyy sieltä. Tällaisissa oloissakin voi itseään sivistää. Jossain vaiheessa naapurilla oli ajatus laittaa "isä aurinkoisen" kirjat nautiskeltavaksi. Pieninä paloina, pieniä ajatuksia, tärkeän toimituksen äärellä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Joudun tyhjentämään Biolanin kokonaan aika ajoin, koska pohjan ritilä tukkeutuu, ja massa alkaa muuttua liejumaiseksi. Toki siihen mennessä on erillinen "liemikanisterikin" jo ehtinyt täyttyä.

Sen verran on aines pytyssä muhinut, että välttämätön jälkikompostointi muuttaa tavaran todellakin multamaiseksi muutamassa kuukaudessa. Vain kananmunan kuorien kappaleet kavaltavat, mistä massa on peräisin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kun tyhjentää pytyn kokonaan, niin ylin osa on varmasti vielä aika tuoretta tavaraa. Ehkä riippuu siitä mitä "kuiviketta" pöntöön pistetään miten nopeasti aineet siellä hajoavat.
En mielelläni sitä ihan tuoretta ole ottanut pois. Nyt pitäisi tyhjentää kokonaan, sillä astia ovat siirtyneet hiukan reijän kohdalta. Pitää kaivaa maata pois, jotta maa säilyisi puhtaana. Hajut maassa säilyvät ja leviävät ympäristöön. Kompostoivan vessan tuotteissa ne eivät enää siellä alemmissa kerroksissa ole niin voimakkaina.
Ehkä taas vuosia menee, että ei tarvitse tuollaiseen ryhtyä. Kesällä ulkowc on ihan mukava paikka tai ehkä tämä on vain minun mielipiteeni ja tottumiskysymys.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... ylin osa on varmasti vielä aika tuoretta tavaraa."

- Sanos muuta! Jos aamulla vie jätteet huussiin ja iltapäivällä tyhjentää koko laitoksen, on tuoreus taattu. Siksi jälkikompostin kokoaminen onkin tehtävä harkiten, ja oma reseptini on kutakuinkin tässä:

Ensin kerros kuivaa heinää tai olkea, sitten pieni määrä tuoretta huussimassaa, seuraavana vanhempaa, jo pitkälle palanutta kompostia. Tämä toistetaan kunnes puuceen tavara, jota on yleensä kolme kottikärryllistä, on käytetty. Lopuksi peitän paketin kuivalla heinällä, joka saa satsin näyttämään siistiltä.

Tämä jälkikompostini ei ole mikä tahansa kasa pihan nurkassa, vaan lujaan vanerilaatikkoon ladattu multatehdas. Joudun tietenkin vielä pari kertaa sekoittamaan aineksen vaikkapa muutaman viikon välein, mutta varsin nopeasti sen tuoreetkin osat lakkaavat erottumasta. Auta armias, jos joku on unohtanut irrottaa banaanista Chiquita-merkin; sen kirkas väri loistaa ilkkuen ruskeasta massasta! Ihmeen kauan myös teepussin pahvilappu kieltäytyy lahoamasta, joten sekään ei kuulu biojätteeseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Hyvin kasattuna vie jo pitkälle. Kääntelykin vaatii voimaa. Joskus sitä oli , vähenemään päin on nyt.
Joskus on mennyt kompostiin muovipussikin. Tuttuja ovat teepussin pahvilaput. nehän sentään jossain vaiheessa pidemmässä kompostoinnissa katoavat. Chiquita merkki on muovia. Ei maadu. Munankuoret vuosien mittaan maatuvat. Aika hidasta on kaislankin maatuminen. Joskus sitä olen kompostiin myös laittanut, sinne wc-tuotteiden sekaan.

Käyttäjän immu kuva
Väinö Immonen

Perikaupunkilaisena olen saanut aina nauttia sisävessan eduista. Paitsi kun perunnanostolomalla pakotettiin maalle, että saatiin talven perunat. Ulkohuussiin meno yöllä pelotti, taskulamppu oli mukana.
Silläkin peloteltiin, että mikäli kurkkii altapäin takseinän raosta kun tytöt käyvät pissillä niin saa silmään näärännäpyn. Pahus kun olin niin kiltti, että jäi (sekin) tutkimatta...
Voe lajinsa, Immu

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lapset ovat kiinnostuneita kaikesta. Sen huomaan lapsenlapsistani. Heitä ei ole peloteltu näärännäpyistä, mutta eihän se kivalle tunnu, kun pöntöllä istuu ja joku kurkistelee alapuolelta mitä on tapahtumassa.

Kyllä noihin ulkovessoihin ilman pelotteluakin liittyy pelättävää. On pitänyt lähteä aina seuraksi pienimmille. Mörköjähän sellaisessa paikassa voi olla ja ainahan haju on pikkuisen outo vaikka kuinka biologisesta paikasta onkin kyse.

Tervapurkki on tiskin nurkassa. Joskus sitä olen käyttänyt. Ikkunan takana kukkii petunia ja peilikin on seinällä ja matto lattialla. Eivät pienimmille luo turvallisuuden tunnetta.

Immu mikään ei ole myöhäistä, mutta toki outoa voisi olla korjata menneiden aikojen tiedon vajausta.....

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa