ILgron11

Hyönteiset ilmavirtojen kuljetettavana

  • Kirvat tuomen oksalla lienevät kotoperäisiä
    Kirvat tuomen oksalla lienevät kotoperäisiä
  • Tulijoita 18.5.2016
    Tulijoita 18.5.2016
  • Luumukin kukkii
    Luumukin kukkii

Kesäinen pohjola saa vieraita. Hyönteiset kuten kirva, perhoset ja muut tulijat näkyvät tutkakuvissa. Ne ovat tulossa kuten vielä isompiakin tulijoita voi  silmin ja korvin havaita.

 

Kirvoja näkyy jo puissa ja pensaissa, mutta miten torjua niitä omasta puutarhasta?

 

Talviot, vuorenkilvet ja keltapeipit  ovat  kärsineet poikkeuksellisesta talvesta.  Joissakin koivuissakin on pelkästään latvaosissa lehtiä, alemmat oksat ovat jääneet ikävän paljaiksi.  Tuhoja koivuissa on havaittavissa laajemminkin, ei vain omassa ympäristössä. Koivut ovat kirvojen kohteita, joten voivatko talven vikuuttamat olla  uusille tulokkaillekin houkuttelevia? Kirvat kun tykkäävät koivuista. Näkyy niitä myös tuomissa.

 

Jollekin kasville toisen kuolema merkitsee parempaa elämää, lisää elintilaa. Mukulaleinikki, joka on kasvanut keskellä talvioita on kukoistanut enemmän kuin koskaan.

 

En ikävöi keltapeippiä, sillä se  oli levinnyt  ja useasti sitä on pitänyt hävittää ettei tuhoa muita kasveja elintilaa laajentaessaan. Jäljelle jääneistä harvoista keltapeipin aluista kasvaa uutta katetta maan pintaan.

 

Luonnossa on jatkuvaa olemassaolon kamppailua. Siihen tuovat oman lisänsä monenlaiset tuhohyönteiset.

 

Pieni musta kuoriainen on kesäisin syönyt kaikki kirpeät lehdet. Retiisejä ei voi sen vuoksi ulkona viljellä. Nauriskin joutuu sen uhriksi.

 

Etanoita olen poiminut käsin kasvilavan sisätiloista, jotta lavaan jäisi syötävää kasvamaan. Viime kesänä etanat valloittivat lavat isoin joukoin. Eikä niitä kaikkia kyennyt torjumaan. Myrkkyjä en ole tottunut käyttämään.

 

Puutarhassa on talven tuhoja, mutta liekö pahempaa tulossa? 

 

Kohta kukkivat omenapuut.  Läheltä kaadettiin pihlaja, joka olisi kukkinut ja voinut houkutella tuholaiset omenapuun kimpusta. Tuhoutuvatko tuon oman virheen kautta omenan alut?. Olen huomannut sinitiaisten huoltavan puita ja poimivan  niistä ravinnoksi hyönteisiä, siksi niistä kovasti välitän. Niitähän pidetään myös vihaisina lintuina.

 

Pihlajaa pidetään pyhänä puuna. Presidentti Sauli Niinistökin istutti tänään Viron presidentti Ilveksen tilalle pihlajan. Ehkä pihlajia olisi syytä suojella ja suosia.

 

Viime vuonna emme saaneet hyönteisvieraita, sää oli alkukesästä viileä.  Linkin takana on tietoa hyönteisten muutosta. Lisääkö tieto sittenkin vain turhaa tuskaa?

 

http://yle.fi/uutiset/miljardit_kirvat_nakyvat_harvinaisen_selvasti_tutkakuvassa__saa_suosii_massamuuttoa_suomeen/8882978

http://ötökkätieto.fi

https://fi.wikipedia.org/wiki/Keltapeippi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mielenkiintoista miten sengensopimus parantaa myös kirvojen maahanmuuttoa?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Huomaamatta niitä on tullut aiemminkin. Nyt vaan tiedämme paremmin. ;D

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa