ILgron11

Pahuksen punkit

  • punkkibussi liikkeellä
    punkkibussi liikkeellä

Punkit ovat taas liikkeellä. Puutiaisaivokuume  eli  tick-borne encephalitis, TBE, on yksi punkkien aiheuttama sairaus. 2015 julkaistu tutkimus paljastaa, että verikokeiden tuloksena on  saatu uutta tietoa taudin olemassaolosta ja  levinneisyydestä.

 

THL:n tilastotietokanta kertoo diagnostoiduista tapauksista, mutta kaikkia tapauksia ei näin löydetä. Tutkimuksessa on löytynyt verestä viruksen jälkiä. Ne ovat paljastuneet vasta tutkimalla seerumia.  Kannamme yllättäviä tekijöitä, jotka eivät ehkä edes ilmene suoranaisena sairautena.

 

Viime kesänä en punkkibussiin mennyt. Apteekissa oli todettu, että toistaiseksi ei ole Tammisaaren suunnalla esiintynyt puutiaisaivokuumetta. Jokin aika sitten  keskustelu Biomedicumissa sai minut toisiin ajatuksiin. Tuntui, että rokotus olisi hyvä ottaa. Olinhan jo kokenut muutama vuosi sitten borrelioosin ja punkkeja oli löytynyt iholta ilman tuon taudin oireita.

 

Borrelioosiin tehoavat antibiootit, mutta puutiaisaivokuumeeseen ei. 

 

Vaihtoehtoja rokotuksen ottamiseen olisi ainakin muutama. Lääkäriltä voisi pyytää reseptin ja käydä hankkimassa rokotteen. Rokotuksen voisi mennä ottamaan terveyskeskuksessa. Tämä tulisi ehkä halvemmaksi kuin punkkibussiin meno. Monimutkaisempaa kuitenkin. Vasta kaksi rokotusta tuo suojan. Lisäksi olisi syytä ottaa määräajoin vahvistus. Punkkibussissa kerta maksaa 50 euroa, melkoisen kalliiksi tulee, kun kuukauden – kolmen kuukauden sisällä on otettavaa toinen rokotus. 

 

Viruspunkin varalta  on hyvä suojautua eikä kaksi rokotusta ole riittävä.  Tehoste tarvitaan 5 kuukauden-vuoden sisällä. Sen jälkeen kolmen vuoden välein. Toki THL: ohjeissa tehosteen anto on jaoteltu ikäluokittain ja alle 50-vuotiaille 10 vuottakin väliä riittää.  Sivuilla sanotaan, että virus sairastuttaa herkemmin  ikäihmisiä. Näinkö on todella?

 

Ahvenanmaalaiset saavat kolme ensimmäistä rokotusta veloituksessa suurentuneen tautiriskin takia. Miksi näin ei ole Uudellamaalla, sillä TBE:tä on tavattu täälläkin.

 

Yksi punkinpisto riittää viruksen tarttumiseen, eikä sitä pistoa edes välttämättä huomaa.

 

Rokote ei kuitenkaan suojaa muilta kuin puutiaisaivokuumeelta. Rokotteessa on kokonaisia, tapettuja puutiaisaivokuumeviruksia, jotka on kasvatettu kanan alkiosoluissa. Niitä on nyt vasemman käden olkavarren lihaksessa.

 

Kissa nukkuu aika ajoin sängyssä, joten sekin voi levittää punkkeja. Sille on hankittu myös suojaava lääke, mutta estääkö se punkkeja leviämästä sen turkissa? Koira sai myös suojalääkkeen, mutta voisiko se silti kantaa turkissaan punkkeja sisälle, vaikka ne eivät koiran ihoon tarttuisikaan?  Sattumiin on ehkä kuitenkin hyvä varautua.

 

Täällä on puutiaisaivokuumeen esiintymisestä eri alueilla: https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ttr/shp/fact_708

https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17148077

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26535471

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

MOT. "Punkkipotilaat jäävät usein oman onnensa nojaan"
Synkimpien arvioiden mukaan jopa 10 000 suomalaista sairastuu vuosittain punkin pureman aiheuttamaan borrelioosiin. Osa potilaista jää vaille asianmukaista hoitoa kun lääkärit kiistelevät keskenään, kenellä borrelioosi on ja kenellä ei.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/30/punkkipoti...

"Ovatko uskomukset punkeista silkkaa huuhaata?"

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/38928-ovatk...

Blogissani lääkäri Antti Liikkanen antaa myös tietoa asiasta!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Viola kommentista. Borrelioosista kiistellään maailmalla. Saksassa otetaan vakavammin ja ihmiset pääsevät testiin ja saavat antibioottikuurin. Sain minäkin ja meni ohi, mutta ei ollut mitään kontrollia. Joku sanoikin hiljan, että ei tainnut antibioottikuurikaan purra, joten kärsii jostakin merkillisistä säryistä.

Kiitos linkeistä. Linnut kuljettavat punkkeja ja tuovat niitä muualta Euroopasta ja idästäkin tänne. Näin TV ohjelman, jossa kerrottiin myös lintujen levittämistä punkeista. Tätä pitäisi tutkia tarkemmin ja kontrolloida punkkien jälkeen jättämiä oireita paremmin.

Minulla punkki oli nännissä, ja koko rinta kipeytyi, niin, että oli pakko mennä lääkäriin. Välttämättä näin selkeitä reaktioita ei edes tule.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Joku päivä sitten tuli erään tutun kanssa puheeksi peurat, kun niitä näyttää pihapiirissämme käyskentelevän aina silloin tällöin ellei peräti useammin. Hän sivulauseessa huomautti, että ne ovat täynnä punkkeja. Tältä pohjalta voisi arvata, että ainakin luonnonvaraiset turkiseläimet siirtelevät punkkeja paikasta toiseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ei ihme, että punkkeja on peuroissa ja ehkä muissakin villeissä turkiseläimissä.  Puutiaisten eli punkkien suuri määrä johtuu pitkälti runsaasta peura- ja kauriskannasta, arvioi Åbo Akademin loistutkija, dosentti Margaretha Gustafsson.

Hirvieläinkannan karsiminen vähentäisi tehokkaasti myös puutiaisia. Meni hurjan pitkään ennen kuin peuroja ja kauriita alkoi ylipäätään näkyä. Niitä on täytynyt olla paljon vähemmän vielä 10 -vuottakin sitten. Liikun paljon metsässä ja näen peuroja päivittäin. Viisikin kerrallaan on yhdessä lähialueella.

Turun yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin punkkien määrää erilaisissa elinympäristöissä lounaissuomalaisella Seilin saarella. Kävi ilmi, että punkkeja esiintyi runsaimmin havumetsässä. Toiseksi eniten niitä oli lehtimetsässä ja kolmanneksi eniten laidunmaalla. Minäkin olen uskonut, että viihtyvät heinikossa ja rannoilla.

http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1397024503116
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/651162/Myrkky+est...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Kamalia non, olen koirassani nähny ja molen aatellu, että jos sinne Lapin perukoille nuitaki tullee, lakkaan käymässä sielä! Sielähän riittää itikoita ennestäänki, mutta onkohan nuot punkit pahempi vitsaus!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Punkit voi olla pahempi sairastumisen riski. Riesoja itikat kuitenkin ovat. Itikoissa ei ilmeisesti ainakaan vielä sellaisia viruksia tai bakteereita kuin joissakin punkeissa. Kyllähän itikoissa Afrikassa ym. on tautien levittäjiä, malaria esimerkiksi. Olisi sitä Suomessakin aikanaan. Polyneisiassa ja Brasiliassa niissä on zika-virusta, jonka alkuun ajateltiin vaikuttavan vain raskaana olevan sikiöön pienipäisyyttä aiheuttaen, mutta ilmeisesti sillä viruksella on muitakin haittavaikutuksia ihmisiin.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Joo punkit on tosi paha homma
Siis sääskissä voi olla sitä Pukulmintautia tai jotaki semmosta
Sääskistä uskallan sanoa, etten välitä niistä, siis kestän net
Mulle pahinta on mäkäräiset
Kerran tulehtu korva alta ja päältä ja puoli naamaa
Sitte net polttaraiset, jokkon pikkusia ja pitelemättämiä
Mutta punkit on jotaki ihan kamalaa niitten tautiensa takia

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Mäkäräiset taitavat viedä palan ihoa tosin kuin sääsket, jotka tunkeutuvat ihon alle ja nauttivat veriaterian ja voivat siinä yhteydessä levittää ruiskustaan jotain epämiellyttävää ja ärsyttävää teikijää.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa