ILgron11

Nautiskelua vai hyvää tekevää hoitoa

 • Jalan yhteys vyöhyketerapialla hoidettavaan kohteeseen.
  Jalan yhteys vyöhyketerapialla hoidettavaan kohteeseen.
 • Näyttelyaineistoa lääketieteellisistä materiaaleista.
  Näyttelyaineistoa lääketieteellisistä materiaaleista.
 • Näyttely Hengenpelastajat rukousnauhoja lääketieteellisestä materiaalista vielä avoinna.
  Näyttely Hengenpelastajat rukousnauhoja lääketieteellisestä materiaalista vielä avoinna.
 • Elämänlanka, virkattu haavalangoista.
  Elämänlanka, virkattu haavalangoista.

Jaloissa ja käsissä olevien pisteiden painelu  luo terveyttä.  Tämän vyöhyketerapiaksi kutsutun hoitomuodon on käytännössä koettu auttavan vauvan koliikkivaivoihinkin.

Vyöhyketerapiaa ei kuitenkaan katsota oikeaoppiseksi  lääketieteelliseksi sairauksien hoidoksi, vaikka vyöhyketerapiaa on annettu  monissa kehittyneissä maissa vuosikymmeniä. Sen alkuperästäkin taitetaan peistä. Ovatko kiinalaiset vai egyptiläiset moisen hoidon aikanaan keksineet?  Vesittääkö alkuperä hoitojen luotettavuutta?

Vyöhyketerapian eli refleksologian on katsottu  kuuluvan uskomuslääkintään. Virallisesti hyväksyttyjen ja vaihtoehtoisten lääkintämenetelmien raja ei kuitenkaan ole yksikäsitteisen selvä, ja esimerkiksi akupunktiota tai kiropraktiikkaa ei voida luokitella pelkästään jompaankumpaan.

Onnettomuuden seurauksena käteni ei alkuun noussut kuin hiukan yli olkapään tason. Fysioterapeutin antamien hoitojen jälkeen käden liikkuvuus palasi entiselleen. Olisiko onnettomuudesta jäänyt  vamma ellei akupunktio olisi ollut osana  terapiaa, sitä en osaa sanoa. 

Vyöhyketerapiassa ei käytetä lääkkeitä, vaan  pyritään määrättyjen pisteiden avulla lievittämään kipuja ja antamaan apua.  Jokainen paineltavaksi määritelty kohta eli sensori kädessä ja jalassa linkittyy erikseen nimettyyn ruumiinosaan. Terapeuttinen painelu  tuntuu kipuna paineltavassa kohdassa. Olen käytännössä kokenut, kun niska- ja hartiajumi oli erittäin paha. Yhden illan aikana jalkapohjan sensoreita paineltiin.  Niitä voi tietysti itsekin painella, jos  käsi yltää jalkapohjaan ja saa aikaan riittävän voimakkaita painalluksia. Painalluksiin voi käyttää myös puista tikkua tai hankkia jalkineet, joilla painelu hoituu.  Paranemiseeni riitti kohdallani yksi yö. Aamun koittaessa niska-hartiakivut ja jäykkyys olivat kadonneet. Jos en tätä olisi kokenut, en uskoisi tehoon.  Pelkkä uskonasiahan tämä ei ole, sillä aiheesta  on tuore katsausartikkeli. Hoidoilla  on havaittu olevan tehoa ja sveitsiläistutkimus osoitti vyöhyketerapian vähentävän lääkehoitojen tarvetta.

Stressillä on merkittävä osa eri sairauksien synnyssä. Vyöhyketierapia auttaa vähentämään stressiä ja auttaa ylläpitämään liikkumiskykyä ja yleistä hyvinvointia. Tarvitaan selkeästi kuitenkin lisää laadukkaampaa tutkimusta ja parempaa näyttöä sen vaikutuksista.  

Hiljan julkaistiin  myös tutkimus aivojen ja jalkojen lihasvoimien välisestä yhteydestä. Tutkimus kenties auttaa hävittämään tai kumoamaan vanhoja käsityksiä.  Kaksosista se, joilla oli voimaa jalkalihaksissaan, säilytti kognitiiviset kykynsä paremmin kuin heikkojalkainen sisarensa. Lisäksi vahvajalkaisilla havaittiin vuosikymmenessä vähemmän ikääntymiseen liittyviä muutoksia aivoissa kuin muilla. Tutkimus on ensimmäinen laatuaan. Jotenkin tuntuu, että tiedon lisääntyminen voi vahvistaa myös vyöhyketerapian merkitystä. Nyt jo tiedetään, että lihasten harjoittaminen vapauttaa hormoneja, jotka voivat saada hermosoluja luomaan uusia yhteyksiä.

Pysymällä liikkeellä  ja aktivoimalla jalkoja muukin kroppa tuntuu voivan paremmin.

Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4624523/

http://www.hs.fi/tiede/a1447130055901

https://www.karger.com/Article/FullText/441029

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vaikka tuollaisella jalkapohjpisteiden ja muun kropan välillä olisikin joku yhteys, on vaikeata kuvitella sitä niin yksinkertaisen kaavamaiseksi kuin havannekuvassasi.
Niskahartiakireytesi katoaminen kuulostaa aika ihmeelliseltä.
Minun kokemukseni mukaan ainoa mikä auttaa päänsärkyä aiheuttavaan jumiintumiseen on fysioterapeutin hoito ultraäänineen. Akupunktiokin on joskus kokeiltu tuloksetta.
"Tieteellisiä" tutkimuksia jotka todistavat milloin mitäkin on pilvin pimein. Myös koululääketieteen alalla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Margareta, totta kaikki mitä sanoin. Olen parin viikon aikana saanut fysioterapeutilta sähköhoitoa lavan merkillisiin kipupisteisiin. Lisäksi sain ohjeet miten treenata lihaksia kyseisessä kohdassa. Paikat kipeytyvät, eri paikat eri syistä ja erilaiset ratkaisutkin pätevät. Uskon asiat ovat uskonasioita, mutta käytännössä koettu ja saatu apu on todellisuutta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En minä epäile kokemuksiasi, mutta tuohon jalkapohjakarttaan en usko.
Mitä se sähköhoito tarkoittaa?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Sähköhoitoa annettiin lavan kipuun säätelemällä virran taajuutta (montako pulssia laite tuottaa sekunnissa) ja aallon muotoa. Näin saatiin vaikutuksia kudoksiin ja löytyi kipupisteet, joita minun muutoin oli vaikea tarkkaan määritellä tai osoittaa. Pitkään niitä oli esiintynyt.

Kipuaistimus kulkee erilaisia hermosäikeitä pitkin. Hitaat C-hermosäikeet kuljettavat kipuviestin selkäytimen kautta aivojen kipukeskukseen. Virta kulkee nopeita delta-säikeitä pitkin ja muuttaa kipua välittävien solujen kemiallista toimintaa.

Kun kipuviesti ei enää "mahdu" välittäjäsoluun, kivun tunne väistyy sähköaistimuksen myötä. Sähkövirta vapauttaa keskushermostosta myös välittäjäaineita (serotoniini ja endorfiini).

Jos sähkö tekee näin, miten ei käsin havaittava kipupiste voi jalkapohjasta välittää hermorataa pitkin myös viestiä ja vaikuttaa kohteeseen sitä helpottaen?

Tietoa lämpö ja sähköhoidoista:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Näitä nk. refleksologisia koulukuntia on pilvin pimein, Saksassa mm. vanhastaan on hipelöity mm. paksua suolta ja luukalvoja.

Toisen ihmisen kosketuksella on monenlaisia psykofyysisiä vaikutuksia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sitä toisen ihmisen kosketusta myös ajattelin yhdeksi selitykseksi, mutta miksi juuri jalassa olevat pisteet toivat sen avun eikä niska selkä hieronta? Kaikkea voi sattua, mutta myös hermosto voi olla taustalla? Kyllähän niitä tuntosoluja on kaikkialla ja kyllähän nekin keskenään kommunikoi.

En tunne niitä koulukuntia, kun en ole käynyt millään vyöhyketerapian koulutusta saaneella. Sain painelua ihan itse oppineelta henkilöltä. Mitä lie eri koulukunnat sitten tarjoavatkaan.

Toki psyykellä on aina oma osansa lähes kaikissa sairauksissa. Olisiko flunssan tulossakin yksi tekijä psyykellä? Usein sairastuu vasta, kun olisi vapaa-aikaa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa