ILgron11

Hautausmaabileet

  • Hautausmaabileet

Ihmisen kekseliäisyydellä ei ole rajoja. Emme toki kaikki ole yhtä luovia ja kekseliäitä. HS kertoo, että Yhdysvalloissa pikkurahan tarpeessa olevat isojen, komeiden kämppien omistajat ovat alkaneet luovuttaa kotejaan kotibileiden käyttöön. Paikalle voi tulla kolmesataakin toisilleen ventovierasta,  ja  näin kämpän omistaja voi tienata paritonnisen. 

Minkälaiseksi koti bileiden jälkeen jää? Kuka maksaa, jos koti ei olekaan juhlien jäljiltä entisensä? Riittääkö paritonninen kodin kuntoon saattamiseen?

Olen kerran ollut  Belgian Bryggessä taiteilijan kotiin järjestetyissä juhlissa. Taiteilija, taisi olla muusakin mukana, oli paikalla. Meitä  juhliin kutsuttuja oli muutama sata henkeä, mutta me  tunsimme  jollakin tavoin toisemme. Ruoka oli hyvää ja talo oli valtava. Taidetta, tauluja ja veistoksia, oli paljon katseltavaksi ja talon sisäpihalla kauniita istutuksia ja loukkoja muutamasa kerroksessa tutkittavaksi. Silloin ei vielä kamera kulkenut mukana, joten kuvat talosta ovat vain mielen kuvina tallessa. Tunnelmaa riitti muistoiksi asti.  Niinpä ihan vierasta tuollainen bilettäminen ei  ole Euroopassakaan.

Hautausmaalla ei taideta täällä ei ehkä muuallakaan isommin bilettää. Katakombeihinkin on kierroksia, mutta ei niissäkään ole mitään kuoharitarjoiluja  tai elokuvia ollut.  Muumioituneita ihmisiä joskus näkynyt.

Jenkit taitavat mennä jo hiukan etumatkassa. Tietysti, kun raha vähenee ja on tarvetta tienata, voi tuollainen erikoisuus kuin bileet jossakin hautausmaallakin tulla ajankohtaiseksi. Ehkä laki ei sellaisia kuitenkaan salli.

Pyhäinmiesten päivä lähestyy ja silloin hautausmaatkin taas täyttyvät, mutta meillä ainakin on hautausmailla ollut arvostava ja rauhallinen ilmapiiri. Seurakunnathan ovat keksineet hautakivien avulla hankkia tuloja. Olen maksanut tähän mennessä 300 euroa kahden hautakiven  uudelleen asettelusta. Toinen oli kaadettu ja toinen oli hiukan vinossa, joten keinonsa kullakin rahan hankinnassa.  Onneksi kiven oikomisen hinta oli vuodessa hiukan alentunut.

Perheelläni oli vuosia sitten tapana järjestää puutarhabileet. Joskus bileillä oli teemakin. Aina  en osallistujia tuntenut, kun perheen nuoriso kutsui kaverinsa paikalle ja joskus mukaan tiedän tulleen täysin tuntemattomiakin muutama.  Juhlista ei muuta häiriötä ollut kuin kovaa yöllä soinut musiikki, jonka vuoksi naapuri tilasi paikalle poliisit useampana vuotena, kuin sääntönä. Poliisitkin olisi otettu juhliin, mutta eivät ehtineet, kun oli vielä vuoroa jäljellä. Kehottivat vain hiljentämään soittimia ja juhlat  saattoivat jatkua  aamuun. Ei tällaisista bileistä mitään tienattu, mutta yhteisöllisyyshän siinä kasvoi.

Jenkeissä bileisiin osallistumisesta pitää maksaa kymmeniä dollareita. Emme  ehkä ole vielä alkaneet nähdä ympärillämme uusia mahdollisuuksia  ansaita? Ehkä mielikuvituksen kannattaa antaa päästä valloilleen ja alkaa nähdä kohteita ja asioita uusin silmin. Niitähän on rajattomasti.  Aina voi löytää myös syitä juhlia ja päästä arjen harmauden yläpuolelle.

http://www.hs.fi/paivanlehti/20102015/a1445227556001 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Mustan surman aikoihin tuli taiteeseen tai ainakin korostui 'kuoleman tanssi' -teema. Yksi kuuluisimmista on Nigulisten kirkossa oleva Notken työ. En tiedä katseliko rahvas liian tarkkaan ko. taideteoksia, mutta kirkko joutui kieltämään hautausmailla tanssimisen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos vinkistä. Tallinnassa käydessä pitäisikin vierailla tuossa kirkossa ja käydä katsomassa sen kuuluisinta työtä. Tuosta minulla ei ollutkaan mitään tietoa, vaikka näytti HS kirjoittaneen aiheesta. Luin vasta nytten, sillä en aina ehdi Helsingin sanomia seuraamaan, verkkoversio on käytössä kuitenkin.

Keskisuomalaisessa oli myös keskustelua tanssimisesta kirkossa. Joku setämies ehdotti, jopa napatanssia sinne, niin hänkin menisi. Ehkäpä siihen ei sentään kansan enemmistö taipuisi: http://www.ksml.fi/yhteiso/keskustelu/posts/list/1...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Muuten,eiks josssain päin maailmaa niitä hautausmaabileitäkin järjestetä..jossain eteläamerikan maassa tai maissa..otetaan ruokaserviisit mukaan ja lähdetään viettämään laatuaikaa haudoille kuolleitten sukulaisten kanssa..joku vainajien päivä vissiin?
Mitä bileitten järjetämiseen tulee..maksusta siis..nyt tais köyhyys loppua :)) meille mahtuu kymmenenhenkee kerrallaan..viiskymppiä lärvi + skumppapullo..pistän kolehtikupin eteisen pöydälle,hankin Wotkinsilta nakit ja Lidlistä perunasalaattia ja viinietikka sipsejä..siis,jos myyvät ilman papereita tällaiselle ikinuorelle..bileteemana vois olla..kerro se kuiskaten..kerrostalossa,kun ollaan

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hannu, ihanaa että sait juhlat ja juhlijoita tuli vielä herkkujen kanssa. Kyllä juhlat friskaa varsinkin tähän aikaan vuodesta.

Meillä ei ihan tällä tavoin juhlita haudoillakaan: https://www.google.fi/search?q=cemetery+celebratio...

Kirkoissa kuitenkin on alettu tanssia eri puolilla Suomea. Kertooko tämä jotain maamme muuttumisesta? Tai ehkä nauraminen ja liiallinen ilonpito on vieläkin pannassa monin paikoin. Kun olin menossa rippikouluun ja piti käydä tietty kertamäärä kirkossa kuuntelemassa jumalanpalveluksia, niin kerran erehdyimme serkkuni kanssa nauramaan siellä, kerran, kun meillä oli sellaiseen tapa kaikkialla muualla. Pappipa takahuoneessa läksytti meidät pahan kerran.

Tanssit kirkossa
http://www.jyvaskylanseurakunta.fi/jubilate-deo-ta...

Kirkossa ei yleensä ole tapana tanssia, mutta on tanssittu kuitenkin
http://yle.fi/uutiset/jorma_uotinen_en_nae_mitaan_...

Pyhät tanssit ovat olleet kirkon varhaista perinnettä

https://www.helsinginseurakunnat.fi/seurakunnat/ou...

YouTube esitys, hääpari tanssi kirkossa http://www.uusisuomi.fi/viihde/67198-youtube-sensaatio-haapari-loi-vieraat-allikalla-kirkossa-–-katso

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset