ILgron11

Oiva kastelujärjestelmä ja kasvilavat

  • Lavasta retiisejä
    Lavasta retiisejä
  • Kasvihuoneessa aurinkokeräin
    Kasvihuoneessa aurinkokeräin
  • Kastelujärjestelmä, tulipa poikittain tänne. Oli pystykuva. Pahus ettei voi kääntää.
    Kastelujärjestelmä, tulipa poikittain tänne. Oli pystykuva. Pahus ettei voi kääntää.

Kasvihuone ei tuota syötävää  ilman kastelua. Avuksi löytyi kastelujärjestelmä. Sitä on kokeiltu nyt runsaan viikon verran. Järjestelmän ydin ovat pumppuyksikkö, missä on ajastin, kastelumäärän säätö ja laitteen akkuja lataava aurinkopaneeli.  Kasteluvettä varten on  tumma tynnyri. Siitä riitti poissaollessa  viikon kasteluun ja olisi riittänyt hiukan pidempäänkin. Veden riittävyys onkin kriittinen tekijä. Järjestelmä ilmoittaa milloin veden pinta on niin alhaalla, että kastelujärjestelmä ei enää toimi.

 

Kasvihuoneessa on kylmälle herkkiä kasveja ja  öisiä kylmiä hetkiä torjumassa on ollut lämpöpuhallin. Vähitellen siitä voinee luopua. Kurkut, tomaatit ja chilit ovat herkkiä. Kasvihuoneessa on myös monivuotinen rukola.  Se on kasvanut ilman sen ihmeempää huoltamista vuodesta toiseen. Sitä ei edes ole istutettu, vaan se on ilmaantunut hiukan yllätyksellisesti paikalleen.  Viinirypäleistä toisen tuhosi lähes täysin  tilaan kasvin juurille saakka kaivautunut myyrä. Toinen kasvaa hienosti ja on nupulla.  

 

Kastelujärjestelmä on englantilaista alkuperää.  Koneclansista ostettu. Sellaisia voinee ostaa muualtakin?  Tämä kastelujärjestelmä  todistetusti toimii.  Muunkinlaisista kastelujärjestelmistä saadut kokemukset kiinnostavat.

 

Joskus on kokeiltu astioita ja niistä johdettu muovilla suojattu lanka kasvien juurelle. Toimihan sekin, mutta tässä järjestelmässä ideana on ajastus, joten se kastelee kolmen tunnin välein. 

 

Lavasta on tullut myös iloisia yllätyksiä. Lava on yksinkertainen. Se on perustettu puisen kehikon ympärille. Pohjalla  läpäisevä muovi ja sen päällä hyvä, reilu multakerros. Puukehikkoon on kiinnitetty  solumuoviset seinäosat. Katos on kyllin korkealla, jotta lavassa voi kasvattaa pidemmäksikin venyviä kasveja.  Lava löytyi Lidlistä keväällä. Olen toki miettinyt miten se selviää sitten kun talvi koittaa. Mitä pitäisi tehdä, että ei rikkoudu?  Onko kokemusta?

 

Aiemmin en ole onnistunut viljelemään retiisejä avomaalla. Jokin pieni kuoriainen on tuhonnut melkein kaikki lehdenalut ennen kuin juureen on ehtinyt kehittyä syötävää. Kun jotain on kasvanut, se on ollut pitkää laihaa suiroa, eikä kaunista pyöreää punakuorista vihannesta. Lavassa on jo valmiina salaattia ja useampia yrttejäkin. Lava on nopeuttanut kasvua merkittävästi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin on, eikä ole koolla pilattu. Pieni aurinkokeräin ja homma hoituu vaivattomasti. Kiva Ari kun jaksat kommentoida. Sinulla on melkoinen kommenttiputki tuolla Lunta ja lintuja maassa blogissa. Mikä ihmeen jatkokertomus se on?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siellä se kommenttijono kasvaa, eikä rajaa tunnu löytyvän. Mielenkiintoinen asia ja siinä oppii musiikista enmmän.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kun on hullu viherpeukalo, kesämatkailu viikkoa pidemmäksi aikaa on ihan kiellettyä. Tomaatit ja kurkut kasvihuoneessa nitistyvät, vaikka on automaattinen kattoikkunan avausmkanismi. "Varkaat" tomaateissa kasvavat jo viikossa liian pitkäkyntisiksi. Kastelua olen yrittänyt erilaisilla "automaateilla", mutta pieleen on mennyt toinen toisensa jälkeen. Tomaatit ja kurkut olen istuttanut valmiisti lannoitettuihin ostettaviin muovisäkkeihin, jotka pitävät hyvin kosteutta edellyttäen, että liian osalta puhkaistaan reiät säkin alle. Sato on korskea !
Irjan systeemi varmaan toimii, mutta kun ei voi luottaa muuhun kuin vanhaan kaivoon tai sadeveteen ja kastelukannuun on mieli levossa. Sitten, kun menen vielä viheltelemään ja hoilaamaan kasvihuoneeseen, niin johan alkavat nuput aukeilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin automaatti ei juttele kasveille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ei juttele, eikä hengitä, mutta virkistää sopivin välein ;D

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Heikki, minullakin valmiit kasvupussit käytössä. Kokeilin uudenlaista luomupussia myös. Kekkilän luonnonmukaisessa kasvit näyttävät rehevämmille kuin Biolanin pussissa. Pussit ovat siistejä ja syksyllä tyhjennän sisällöt ulos kasvimaalle. Näin muutkin kasvit saavat jäljellä olevat ravinteet käyttöön. Ei ole ihan luomua, jota suosin.

Suosittelen tuon tippakastelujärjestelmän hankkimista helpottaa ja voihan siellä kasvihuoneessa sitli käydä viihtymässä. Minä ja koira ainakin käymme. Viikon poissaolo kasvatti kyllä varkaita tomaatteihin ja kaikki kukkamaat täyteen roskaa, joten tänään on iso urakka yrittää siivota paikkoja.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Vähän aiheen vierestä, mutta kasveista, niiden äänistä, viheltelystä, tuntemisesta ja niiden viestinnästä:

http://areena.yle.fi/1-2691206?autoplay=true

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuhannet kiitokset linkistä. Olen aina tuntenut läheisyyttä kasveihin. Luin Puutarhalehdestä muutama vuosi sitten niiden viestivän toisilleen. Tämähän syvensi tietoa merkittävästi. Nehän myös ääntelevät. Tänä vuonna olen erityisesti nauttinut luonnon antimista, hengittänyt niiden ihanaa tuoksua ja nauttinut vihreyden sävyjen muutoksista. Eläviä ja terapeuttisia kerrassaan.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa