ILgron11

Led ja muu pimeyden karkotus

 • Valaisevat pihlajanmarjat
  Valaisevat pihlajanmarjat
 • Valoisan joulukuisen päivän kastepisaroita
  Valoisan joulukuisen päivän kastepisaroita
 • Led-lamppu, paketti vaikea avattava
  Led-lamppu, paketti vaikea avattava
 • Ruusunmarjat kylpevät auringossa 17.12.
  Ruusunmarjat kylpevät auringossa 17.12.
 • Valaiseva tuija
  Valaiseva tuija
 • Lyhtyjä Espan puistossa
  Lyhtyjä Espan puistossa
 • Jouluvaloja Mikonkadulla
  Jouluvaloja Mikonkadulla

Hankimme ensimmäisiä led-lamppuja tällä viikolla. Kalliita, niinpä niiden voi odottaa kestävän moninkertaisesti hehkulamppuihin verrattuna. Kirkkautta ne luovat ympäristöön enemmän kuin hehkulamput, jotka siirtyivät varavalonlähteiksi.

 

Kansakoululaisena, toisella tai kolmannella luokalla, vierailimme Airamin tehtaalla. Luokkakaverin isä oli siellä töissä. Näin ehkä saimme vierailun, mutta kenties sinne järjestettiin koululaisille vierailuja muutoinkin. Muistan hehkuvan uunin ja hehkuvan lasin ja puhaltajan työstämässä lasisia lampun kupuja. Kuva tapahtumasta on yhä voimakkaana mielessäni. Tapahtumia ei runsaasti sen ajan lapsille ollut, joten vähäinenkin vaikutti voimakkaasti.

 

Airam perustettiin vuonna 1921 nimellä Suomen Sähkölampputehdas Oy. http://www.airam.fi/kuluttajille/

 

Lapsuudessani valoenergiaakin kaiken muun ohella säästettiin. Lamput sammutettiin, kun huone jäi tyhjäksi. Tästä tavasta on paljon luovuttu. Lamppuja on myös huomattavasti enemmän ja valaistus parempaa ja runsaampaa kuin aikanaan. Led lamput tuovat nyt uutta säästöä, kuluttavat vähemmän. Miten paljon säästettäisiin, jos kaikissa talouksissa olisi led-lamppuja?

 

Manchesterissa  vieraillessani vuosia sitten katselin pubin seinillä olevia maalauksia  englantilaisista kodeista. Ne kuvasivat kaasuvalon alkuaikoja ja merkityksen kasvua. Ylpeänä paikallinen kertoi miten tärkeä edistys kaasuvalon tulo oli. Sen turvin ihmisten kyky lukea ja opiskella sekä käydä koulua parani merkittävästi. Keinovalot kaduilla olivat myös turvallisuustekijä, näin taisivat kaduilta vähetä myös julmat veriteot.

 

Manseen, Englantiin, tulivat kaasuvalot 1846  (Manchester Gas-Light Company). Suomen ensimmäinen kaasuvalo saatiin Finlaysonin tehtaaseen vuonna 1842. Jos olisin silloin tuon tiennyt, olisinpa voinut valistaa Suomen edistyksellisyydestä ainakin valaistuksen käyttöönotossa.

 

Finlaysonin konepaja- ja valimo perustettiin1820, Tampereelle, Suomen Manseen. Finlaysonin tunnuslause on "Maailman ja ihmisen väliin tarvitaan jotain pehmeää".

 

Helsingin ensimmäiset kaasuvalot sytytettiin 14. marraskuuta 1860. Kauaksi on tultu, mutta  valaistuksella on yhä merkittävämpi sija elämässämme. Sekin pehmentää, luo turvallisuutta ja yhdistää ihmisiä.

 

Finlaysonin kutomosali valmistui1877. Rakennuksess on nykyisin ravintola Plevna, mutta siinä oli aikanaan Pohjoismaiden suurin kutomosali, joka valaistiin Thomas Edisonin hehkulampuilla maaliskuun 15. päivänä 1882, ensimmäisenä rakennuksena Pohjoismaissa ja silloisessa Venäjän valtakunnassa.

 

Vanhaa ja uutta  valaisintekniikkaa ja lamppuja on yhä käytössä. Kaasuvalotkaan eivät ainakaan kaikkialta ole täysin hävinneet.

 

Monenlaiset valot koristavat  ikkunanpuitteita ja parvekkeita, meillä sellasia ovat valaisevat pihlajanmarjat.

 

Lähiössämme ei onneksi ole turhan runsaiden valolähteiden harrastajia, mutta missä lie ne tyylikkäimmät jouluvalot?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu hyvä avaus! Ostin akvaarioon valaisimen, hinta oli edullinen, eikä enää sytkäriä tai kuristinta. Valo on juurikin sellainen kuin halusikin, vaikka on led!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Led valot kenties sopivat saunaankin. Ruotsissa asuva ystäväni kaipasi vanhoja hehkulamppuja, kun muut kuulemma eivät kestä kuumuutta. Emme ole vielä kokeilleet lediä saunassa. Oletko sinä?

Tyttäreni laittoi hiljan ison akvaarion, Siinä on kiekkokaloja ja kunnollinen valaisin. En olekaan kysynyt lamppujen materiaalista.

Led valohan näyttää ihan siistille. Voi olla, että erilaiset ledlamput tuottavat hiukan erilaista valoa? Ehkä niitä saa sävytettyinä. Pitää tutkia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiekot ovat symppiksiä! Saunassa valo asennetaan yleensä alas, joten lämpöä ei ole niin paljon. Miksi eivät muka kestäisi leditkin. Voisihan led toimia kuituvalon lähteenä ja sehän on toisaalla, eli yleensä pesuhuoneen paneelin päällä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Tuon lamppujen sijoittamisen alas minäkin mainitsin. Onkohan niin, että joidenkin sauna on pieni ja tulisen kuuma ihan alas saakka. Jos ilmatilaa ylöspäin on vähän voivat lamputkin joutua koetukselle.

Matti Siikala Vastaus kommenttiin #4

Ei kestä saunan kuumuutta katossa.
Kaveri kokeili.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Kuumuutta voi välttää laittamalla valokuidut kattoon ja valolähteen vaikka kokonaan toiseen tilaan.

Matti Siikala Vastaus kommenttiin #6

LED valoja ajattelin.
Valokuitu toimii hyvin ja valonlähteen voi laittaa toiseen huoneeseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Kiitos tuosta tiedosta, ja onneksi ei löylyhuoneessa ole katossa lamppua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Kiitos. Aika kivan näköisiä katossa pienet valokuitutähdetä Vaatisi koko saunan rempan.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa