ILgron11

Vaahterat ja tervatäplätauti - haravoida, kaataa vaiko ei

 • Kuin kypsät hedelmät
  Kuin kypsät hedelmät
 • Halloween
  Halloween
 • Haravalla, puhaltimella vai ilman
  Haravalla, puhaltimella vai ilman
 • Koivut aurinkokylvyssä
  Koivut aurinkokylvyssä
 • Hevoskastanjanlehti, ilman puhdistajako
  Hevoskastanjanlehti, ilman puhdistajako
 • Jalavasta kotoisin
  Jalavasta kotoisin
 • Nämä ain ruskettuvat
  Nämä ain ruskettuvat
 • Terveitä lehtiä vaahterassa
  Terveitä lehtiä vaahterassa
 • Yksi viel
  Yksi viel
 • Kaupunkipihan lehtipuisto
  Kaupunkipihan lehtipuisto

Tummat täplät lehdissä eikä kaupungeissa pitäisi olla tervatäplätautia, kun ilman saasteet estävät sen leviämistä. Herääkin kysymys onko ilma  sittenkään niin kovin saastunut, kun vaahteran sienitautia ilmenee melko paljon? Toki levinneisyyden laajuudesta ei ole tietoja.

Esteettisesti en koe täpliä merkittäväksi haitaksi eikä tauti ole vaarallinen.  Täplistä tulee halloween hahmot mieleen.  Täplitettyjen lehtien värit voivat olla jopa kauniita.

Tervatäplätauti on ilmansaasteindikaattori. Ilmansaasteet, erityisesti korkea rikkidioksidipitoisuus, voivat estää taudin kehittymistä lehdissä. Missä  ovat  suojelevat rikkidioksidit? Täplätautia sanotaan myös ehkäisevän  ahkeran  haravoinnin. Entä sitten lehtien puhallus. Sitä en harrasta, enkä oikein tahdo sietääkään ympäristömelun takia.

Kun maahan ei jää itiöitä, ei tauti pääse leviämään. Se vaatii ahkera siivoamista, joka on melkoinen urakka, kun ison vaahteran lehtisato on runsas. Mieluummin lehdet yhdellä siivouksella pois. Ruohonleikkurilla lehtien pieniminen ei tautia hävitä. Miten on lehtien kompostointi auttaako sekään? Katoaako tauti sen myötä?

Onneksi kaupungeissa on laaja puuvalikoima, jalavaa, tammea ja pihlajaakin.  Kaikki ne koivun ohella ovat levittäneet geenejään tehokkaasti lähiympäristöönsä. Tammen lehdistä vaan ei tahdo päästä eroon. Maatuminen vie vuosia. Kasvit suojelevatkin omaa perimäänsä estämällä maahan tippuneilla lehdillään muiden puiden kasvua reviirilleen.

Hevoskastanjalla on sanottu olevan ilmaa puhdistava vaikutus, mutta jäävätkö saasteet sitten runkoon vai putoavatko nekin vuosittain lehtien myötä maahan? 

Puut ovat ilomme, eikä kaataminen onnistu kaupunkialueella luvatta. Toki naapurin puut  joskus ovat toisen naapurin riesa ja roihauttavat myös esille riitoja. Tähän aikaan naapurin lehdet voivat myös työllistää harmiksi asti niitäkin, joiden pihalla puita ei ole.

Pakkanen teki tehtävänsä ja riisui  värikkäät puiden koristeet, ja toimi samalla tehokkaana työllistäjänä.

Ilmansaasteiden luontovaikutuksia myös seurataan ja ilmanlaatu portaalista saa tietoja muun muassa rikkidioksidista. Sen määrähän on Suomessa laskenut merkittävästi sitten 1980-luvun

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oikea havainto tammen lehdistä! Lehtipuiden sarjassa juuri ne kompostoituvat hitaimmin. Mutta mitäpä tuosta, kun aikaa on. Havupuiden "lehdistä" sitkeintä tavaraa ovat sembramännyn neulaset, jotka pyörivät kompostimassassa vuosi toisensa perään aivan lahoamattomina. Niissä on varmasti todella suuri pihkapitoisuus.

Kun kotitekoista multaa vihdoin pääsee levittämään vaikkapa nurmikon pohjaa vahvistamaan, saattavat yksittäiset sembraneulaset yhä erottua. Mitäpä noista; tarvitseeko kaiken ollakaan tasalaatuista?

Isäukko istutti sembramännyn pihaan vuonna 1978, enkä missään tapauksessa tahdo luopua siitä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Arvokkaita minustakin vanhat puut. Ikävää niitä olisi hävittää. Monet puut elävät pidempään kuin ihmiset. Suomessakin vanhojen kartanoiden puistoissa ja metsiköissä näitä pari, kolme, neljäkin sataa vuotta vanhoja puuarteita.

Meillä yksi komea kaksihaarainen vanha, en tiedä miten vanha kuusi. Latva katkesi ja kasvatti kaksi uutta tilalle. On paikkoja missä näiden voi antaa säilyä. Kiipeilypuuksikin sopiva, kun on oksia runsaasti ihan alhaalta asti.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa