ILgron11

Tietoa koneelta

  • Tietoa koneelta
  • Tietoa koneelta
  • Tietoa koneelta

Kun kaikilla työikäisillä ei ole kunnollisia tietokonetaitoja, kuinka niitä olisi eläkeläisillä. Moni vanhempi eläkeläinen ei ole työssään tietokonetta koskaan käyttänyt tai tarvinnut.

76 -vuotiaan vanhuksen kanssa jutellessa kävi ilmi, että tietokoneet  tulivat juuri ennen eläkkeelle  jäämistä.  Helpotus oli, että ei tarvinnut opetella enää. Vanhus ei vieläkään ollut  tietokoneeseen tutustunut.  Hän oli harmissaan, kun moni tärkeä toimi on netin kautta hoidettavissa, eikä yhtään tunne tekniikkaa. Vanhus ajatteli kurssiakin. Sanoi, että asunnossa on kaikki tietokoneen käyttöönottoon tarvittava, jos vain olisi se tietokone. Se ei ihan riitä, sillä pitäisi olla joku joka neuvoisi. Missä olisi hänelle sopiva kurssi?  Lapsenlapset ovat liian nopeita ja näppäriä.  Eivät sovi vanhalle opettajiksi.

Tietokoneita vierastavia, niitä joille maailma näyttäytyy erilaisena kuin it-osaajille, on paljon. Silti yhä useampi palvelu on sähköisenä tavoitettavissa. Osattaisiinko jossain vaiheessa tehdä ikääntyville sopivia, helppokäyttöisiä laitteita ja verkkopalveluita?

Eipä 78-vuotias pappakaan, jonka useasti kahvilassa näen, tietokoneesta mitään ymmärrä. Kevätkään ei enää häneen vaikuta samalla tavoin kuin nuorena.  Voisiko tietotekniikkakaan tuoda uutta hohtoa hänen elämäänsä?  

Tietokone on minulle työstä tuttu, mutta joskus se saa hämmennyksiin viimeksi lentolippua tilatessa. Maksoin lipun ja kohta sain ostoksesta sähköpostiini viestin. Poimin tietoja siitä kavereille ja lähetin niitä sähköpostilla eteenpäin, mutta miten ihmeessä juuri siihen saumaan iski yhteysongelma  ja tiedot katosivat. Näin tapahtui kahdesti. Sitten hävisivät matkasta tullut tiedotekin. Mitään apua eikä selvitystä koneelleni jäänyt. Mitään dokumenttia tapahtumasta ei ole, vain luottokortilla tehty maksumääräys on jäljellä. Tietojen kaappausko? Voisiko sellainen tapahtua?

 Soitto verkkokauppaan matkan myyjällekään ei mennyt perille. Ovatko kaikki matkakauppiaat luotettavia?

Puhelimitse on vaikea saada palvelua.  On vain automaatteja: Jos haluat suomenkielistä palvelua paina 1, jos haluat.... Koko prosessin läpikäytyäni ja odotustilassa puoli tuntia odotettuani, mitään yhteyttä ei syntynyt eikä minulle soitettu takaisin. Finnairin keskustakaan ei voinut auttaa, eikä lippuvarauksiin koskaan pääse. Matka oli Finskin koneella tehtävä. Tässä ollaan tänään. Tuntuu kuin Suomen palveluihin olisi iskenyt dementia. Ei tapahdu mitään, ei toimi. Mummot ja papatkin osaavat enemmän kuin nämä automaattiset palvelijat. Vielä kehdataan puhua palveluyhteiskunnasta.

Jos ei ole työssä oppinut tietokoneen käyttäjäksi, eivät taidot  parane eläköityessäkään. Pitäneekö paikkansa: Seniorit mieltävät teknologiataidot työelämäosaamiseksi eivätkä tietoyhteiskunnan arkitaidoiksi.

Väitöskirjan tehnyt toteaa, että tarpeet edistävät  tietotekniikan käyttöönottoa. Etusijalla taidoissa tiedon haku, pankkiasiointi ja Skype-puhelut kaukana asuville lapsille ja lastenlapsille. Ajan lääkärille voi tilata netin kautta tai hankkia lentoliput tai matkan. Pankkikin toimii netin kautta parhaiten eikä silloin kuljeteta hiekkaa pankin lattialle. 

 Ikääntyneiden teknologia-asenteista on tehty väitöskirja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Lentolipuista en osaa sanoa, mutta Linux sopii vanhalle koneelle: http://users.metropolia.fi/~akuta/tietotekniikan-p...

Aion esitellä vanhainkodeissa tai oikeastaan päivätoimintakeskuksissa kevyen, ilmaisen käyttöjärjestelmän etuja. Ei välttämättä kannata ostaa kalliilla rahalla Onni-PC:tä tai iPadia, vaan sukulaisperheen vanha läppäri riittää oivallisesti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Toivottavasti se on kaikinpuolin helppokäyttöinen. Tietokone voi merkitä ikäihmiselle myös uuden valloittamista ja oppimisen iloa ja uudenlaisia mahdollisuuksia yhteydenpitoon ystäviin ja paljon muutakin.
Hyvä, että joku jaksaa välittää. Vnahat läppärihän voisi lahjoittaa vanhainkoteihin. Kukahan tai mikä järjestö järjestäisi vaikka keräyksen tai mihin sellaisen keruun organisointi sopisikaan? Vanhusjärjestöt? Ikäinstituutti?

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Läppärien lahjoittamisesta olen selvitellyt yhteistyökumppaneita lähinnä Hämeenlinnan alueelta. Vihjeeksi sain Työttömien yhdistykset, mutta sellaisia ei nyt oikein taida ollakaan toiminnassa. Ehkä Setlementillä tai diakoniakeskuksella olisi väliaikaisia säilytystiloja. Muiden yhdistysten kanssa en ole ollut yhteydessä toistaiseksi.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa