ILgron11

Meren ystävät

  • Välimeri
    Välimeri
  • Tyyni valtameri
    Tyyni valtameri

Tutustuimme lähemmin facebookin  välityksellä. Tämä mainio mies, josta puhun, sukelsi ja kuvasi meressä näkemäänsä. Uransa hän oli tehnyt Steiner koulun opettajana. Hänen tarpeensa jakaa tietoa jatkui. Siihen  facebook (sori oli erikseen, tuotemerkki) oli hyvä väline, ei mikään mummojen tiedonjakokanava. Upeita merieläinten kuvia tulikin lähes viikoittain. Nyt tämä ystävämme on poissa. 

Tämä ystävämme oli myös ison perheen pää. Kolme hänen seitsemästä lapsestaan on käynyt Suomessa ja asunut luonamme, yksi tyttäristä muutti luoksemme vaihto-oppilasvuotensa ensimmäisinä kuukausina.  Näin tuli koko muukin perhe omalla tavallaan läheiseksi.  On ihmeellistä, miten vähän etäisyys vaikuttaa siihen, miten läheiseksi tuon perheen tuntee. Tunnesiteitä syntyy huolimatta  mannerten erottamasta välimatkasta.Face book pitää yhteyttä ajantasalla.

Vaikka emme koskaan ehtineet nähdä tuota miestä elossa, näimme hänen kuviaan, se riittää. Kaksi perhettä oli ja  yhä on kuin yhtä perhettä.

Viime viikolla  häneltä tuli  linkki, jossa kerrottiin meritähtien kuolemasta. Sukeltajat panivat merkille  joukkokuoleman. Syytä kymmenien tuhansien meritähtien kuolemaan ei tiedetä. Meritähdet ovat tunnetuimpia merieliöitä. Niiden ekologinen merkitys on kiistaton, mutta mikä aiheuttaa joukkotuhoa USA:n Tyynenmerenpuoleisella rannikolla? Kuolemia on havaittu Etelä-Kaliforniasta Pohjois-Alaskaan ulottuvan rannikon alueella. Kuolleiden joukosta on löytynyt ainakin 12 eri meritähtilajia.

Voisivatko kuolemat liittyä ympäristön muutoksiin vai onko  kyse infektiosta tai tarttuvasta taudista tai meren saasteista. Olisiko laivojen mukana kulkeutunut toiselta puolelta maailmaa patogeeni, joka tuhosi meritähdet?  Meritähtien kuolemalla voi olla kauaskantoisia ekologiaisa vaikutuksia. Ne ovat ahneita saalistajia. Ne ahmivat sinisimpukoita ja muita simpukoita, merikurkkuja sekä toisia meritähtiä. Ekologisesti kuolemat vaikuttavat muuhun merimaisemaan.

Hänen ensimmäisestä sukelluksestaan  merihylkeiden seurassa tuli myös kuva. Se välittää tunnelman  meren suoman kokemuksen ainutlaatuisuudesta. Siellä on toinen maailma, jota voi seurata. Kokemuksena itsellenikin ainutlaatuinen,  snorklaamalla.

Poismeno merkitsee, että on enemmän itse etsittävä tietoa merten tapahtumista. Meri on kaunis, meri on uhanalainen, niin kuin muukin luonto. Meri on tärkeä, tärkeämpi kuin osaamme kuvitellakaan. Rajattomasti merikään ei ihmisen jälkeensä jättämiä saasteita kestä. Missä kulkee keston raja? Siihen ei ole vastausta. Itämeren tilanne kertoo meille jotain siitä miten saasteet vaikuttavat ja niiden torjunta voisi onnistua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Törkein otsikko Helsingin Sanomissa tänään: Kalkeutuminen uhkaa facebookia. http://www.hs.fi/ulkomaat/Kalkkeutuminen+uhkaa+Fac...

Facebookin käyttäjien ikäpyramidi on jo vuodesta 2011 muistuttanut harmaantuvaa eurooppalaisvaltiota, sillä yli 55-vuotiaiden määrä on kohonnut teinien kustannuksella. Palvelun onkin arveltu tuhoutuvan mummoutumiseen.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Meri on elämä - itse olemme merestä! Minusta on hyvä, että ihminen ei ole ikämääritelty. Mummoutuminen ei anna oikeutetta älyllisesti toimiville - suren, jos on pakko luokittaa ihmisiä. Jokaisella on varmasti omanlaisensa elämänkaari.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jokin iso ongelma meressä nyt on, sillä hesari uutisoi Perussa tapahtuneesta delfiinien kuolemasta: http://www.hs.fi/ulkomaat/Satojen+kuolleiden+delfi...

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa