ILgron11

Kotisairaala

 • Muodikkaat ja uudet kengät, mutta sattuivat olemaan liian pienet ja toinen hankasi. SOKOS on vähentänyt kenkämyyjiä ja apua asiakkaille. Kenkäostosta tehdessä oli osasto täynnä asiakkaita, puuttui vain myyjiä. Kassalla perusteltiin sairaustapauksilla. Kenkäkaupassakin oikea apu auttaisi oikeanlaisten kenkien ostossa, ainakin sopivan koon saamisessa.
  Muodikkaat ja uudet kengät, mutta sattuivat olemaan liian pienet ja toinen hankasi. SOKOS on vähentänyt kenkämyyjiä ja apua asiakkaille. Kenkäostosta tehdessä oli osasto täynnä asiakkaita, puuttui vain myyjiä. Kassalla perusteltiin sairaustapauksilla. Kenkäkaupassakin oikea apu auttaisi oikeanlaisten kenkien ostossa, ainakin sopivan koon saamisessa.
 • Lukemattomia kilometrejä takana, mutta kerralla hyvä ostos ja ostajalle mainio apu Töölön torin laidassa olevassa kenkäkaupassa.
  Lukemattomia kilometrejä takana, mutta kerralla hyvä ostos ja ostajalle mainio apu Töölön torin laidassa olevassa kenkäkaupassa.
 • Sateenvarjoon sopivat kaupunkisaappaat, mutta suomalaiseen leveään jalkaan ahtaat. Koristavat kaappia muistona heräteostoksesta.
  Sateenvarjoon sopivat kaupunkisaappaat, mutta suomalaiseen leveään jalkaan ahtaat. Koristavat kaappia muistona heräteostoksesta.
 • Erysipelas eli ruusu on ihonalainen bakteeritulehdus, joka esiintyy säären, nilkan tai jalkaterän alueella, mutta se voi ilmetä myös yläraajoissa tai kasvoissa. Se on lähes aina ihon oman streptokokki-bakteerin aiheuttama.
  Erysipelas eli ruusu on ihonalainen bakteeritulehdus, joka esiintyy säären, nilkan tai jalkaterän alueella, mutta se voi ilmetä myös yläraajoissa tai kasvoissa. Se on lähes aina ihon oman streptokokki-bakteerin aiheuttama.

Syksy ja flunssat on taattu yhdistelmä. Niinpä  se oli ensimmäinen olettamus oireiden ilmaannuttua: rajun horkka, kuumeen nopea nousu ja sisuskalujen tyhjentyminen.  Seuraavana päivänä  sääri tuli kipeäksi. No tuliko veritulppakin vai mikä sääressä jumitti kuin olisi pysyvä kramppi tullut, eikä kävely tahtonut sujua. Kuume oli ajoittain korkealla. Vasta seuraava aamu  paljasti säären tilan. Säihkysääri oli muuttunut hehkusääreksi, punalaikkuiseksi ja kuumaksi paksukaiseksi.  

Soitto terveyskeskukseen. Automaatti kertoi, että numeroni poimitaan talteen. Juuri  silloin kaikki palveluntuottajat olivat varattuja. Ei mennyt kauaa, kun tuli puhelu, konsulttiapua ja aika lääkärille. Kaikki toimi moitteettomasti, suorastaan  ilahduttavan tehokkaasti. Edellisestä julkisesta terveyskeskuskäynnistä oli aikaa, joten muutoksen huomasi. Palvelu on parantunut uskomattoman paljon.  Tauditkin ovat tainneet muuttua.  Usein ne yllättävät vauhdikkaalla alulla, mutta myös aiempaa viipyilevämmällä poistumissella. 

Terveyskeskuksessa hoitaja selvitti tulehdusarvot ja varoitti saman tien, että edessä on meno Marian sairaalaan. Kaksi lääkäriä tutki tilanteeni ja hoitajan ensiarvio piti. Se loi valmistautumispohjaa itsellekin siihen mitä tulemaan piti.

Mariassa kaikki sujui  kuin Fellinin elokuvassa. Kun kuuden tunnin odotuksen ja erilaisten ihmiskohaloiden seuraamisen  jälkeen  pääsin lääkärin vastaanotolle,  ei järjestelmistä löytynyt potilastietojani. Ei tietystikään, eiväthän erilaiset potilasjärjestelmät  kommunikoi keskenään. Mitä siitä seuraakaan palvelut tökkivät, ehkä logistiikkakaan ei juuri siksi toimi, vaatii uusia tutkimuksia, tulee kalliiksi. Potilastiedot ovat valtaa. Keillä tieto on ne tiedon kätkekööt ja palveluita kunnilta yksityiselle näin ottakoot.  Siellähän ne olivat olleet vuosikausia, työterveyshuollon hallinnoimina ja järjestelmissä.  Olin jo kerran saanut tuntea, että työpaikan työterveyshuollon vaihtuminen ei järjestelmänäkökulmasta sujunut ihan kitkatta. Tämän päivän ydintä toimimattomat ja ei niin käyttäjäystävälliset järjestelmät,  akilleen kantapää, jota ei osata hoitaa.  Potilasjärjestelmät pitää saada toimimaan yhteen ja potilaat etusijalle nykyisten tekniikkayhtiöiden ja erilaisten hoito- ja huoltojärjestelmien vallan ohi.  Nykyjärjestelmissä tieto hukkuu, kun se ui salatun potilastiedon valtameressä. Sieltä sitten yritetään  kalastella oikeaa tietoa oikeasta ihmisestä. Potilaan hoidon jumin ja hidasteiden syyt  voisi kiireesti tästäkin näkökulmasta selvittää ja esteet poistaa?

Onneksi kuitenkin iltayhdeksältä kohdallani pystyttiin tekemään päätöksiä, sairaalapaikkoja oli jäljellä vähän ja kotisairaalamahdollisuus olemassa. Kotisairaalassa oli jäljellä yksi paikka. Kotini muuttui siinä hetkessä Malmin sairaalan Kotisairaalan yhdeksi pisteeksi.  Tämä kunnallisesti järjestetty ja jo 18 vuotta toiminut hoito on ollut uskomattoman tehokasta ja hienoa. Hoitajat tulevat kotiin,  ottavat näytteet, antavat lääkkeet ja tutkivat tilanteeni. Hoito toimii kohdallani kuuden tunnin välein, yölläkin, joustavasti, asiantuntevasti, suorastaan käsittämättömän hyvin. Jo pelkkä tietoisuus näin hyvästä palvelusta saa hyvälle mielelle ja on helpottanut  oloa.  Hoito ei erottele ihmisiä tulojen mukaan. Jokaisen olot sairaalassa ovat juuri sellaiset kuin on oma koti.

  

Epäilemäni syysflunssa olikin ruusu. Bakteeritauti, jonka kanssa ei ole leikkimistä. Se alkoi vääränlaisista jalkineista. Kantapää aukesi, kun kenkä hankasi. Turhaan ei puhuta akilleen kantapäästä. Suolla ja metsissä rämpiminen vanhoissa kuumissa saappaissa taisi antaa taudinaiheuttajalle lisäoptioita, olot kehittyä ja levitä. Sanotaankin, että ruusua esiintyy enemmä juuri syksyisin.  Itse  ei pysty tautia parantamaan. Ehkäistä olisi voinut, jos hankaumahaavan olisi huomannut heti hoitaa asianmukaisesti. Näin taudinaiheuttajalta olisivat portit sisäkaluihin sulkeutuneet, mutta onhan noita hankaumia ollut ennenkin. Ei niistä mitään ole tullut. Huonoa tuuriakin oli matkassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

söpöt nuo punaiset, Luen myöhemmin. viestejä jonossa.
Mitä kokoa nuo kumpparit? Näytät aika kookkalta, kai jalkakin. Mull on italialaiset jalat vaikka ei pitäis juuria olla sieltä.
Versaalit toimii sattumanvaraisesti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Koko on 40, mutta kapeat. Minun ankkaräpylöilleni liian kapeat. Lentokentältä, kyllä aasialaisille ja muille sopii varmasti. Olen vähän keskipituutta pidempi. Lahjoittaisin vaikka pois. Korkokin on väärää mittaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos, mutta mulla on 38, Aika täsmällisesti arvasin kokosi pelkän naamakuvan perusteella, Näkyy tosin vähän hartioitakin. Ne kumpparit tosiaankin olisi kivat kaupunkikumpparit,
Mäkin tykkään punaisista kengistä. mulla on Sievin punaiset mokkakävelykengät, löytö UFF:sta. Nekin on sen vertaa pienet ettei viitti monta tunta kävellä niillä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Pääsin kotisairaalasta aamukuudelta, jolloin viimeinen hoitaja kävi ottamassa suonesta kanyylin. Upeaa hoitoa ja hoitajia. Monipuolista työtä. Aivan erilasta kuin sairaalassa, itsenäisempääkin, mutta myös erilaisia ihmisten kohtaamisia ja koteja. Vaatti aivan omanlaistaan persoonaan tekemään tuota tekemään.

Haluaisitko ne Marimekko kumpparini? Villasukalla niistä tulee sopivat. Toki voivat olla liian isot?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

On ne liian isot. Kiitos vaan tarjouksesta! Hyvä kun sujui hyvin. Toipumista!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #4

Sinulla on sairauden liuoitava lääke koko ajan mukanasi, myönteinen mieli.
Hyvää jatkoa!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Kiitos tsemppauksesta. Nyt menee jo huomattavasti paremmin. Halusinkin vain varoittaa, että kuljetamme ihossamme hyviä ja pahoja bakteereita ja jos huonommin käy, niin joku saattaa tehdä harmia. Onneksi on olemassa upeat antibiootit, jotka vielä ainakin tainnuttavat suurimman osan haitallisista bakteereista.
Toivottavasti nuo antibioottiresistentit mutantit eivät kovasti yleisty, silloin voi tulla valtavia ongelmia ja menetyksiä.

Kyllä nuo lääkärit tarvitsisivat myös nykyistä huomattavasti paremmat, tehokkaammat ja käyttäjäystävällisemmät tietojärjestelmät.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hyvää asiaa opiksi.

Minulla on monissa asioissa muka luovaa ajattelua ja modernia otetta, sanoi vaimoni, mutta kuitenkin olen niin pirun jääräpäinen "äijä" monissa asioissa.

No, hän sai minut taipumaan kosmetogikouluun jalkahoitoon. Huonolla omahoidollani kantapäät kovettuvat ja saattavat ilkeästi halkeilla.

Sain uutta oppia istuttuani tunnin jalkahoidossa. Jalat "kynittiin", kokonaishoidettiin tosi hyvään kuntoon, hierottiin ja rasvattiin. Kynnet leikattiin ja lakattiin- lakattiin miksi- koska se lakkaus estää kysien ikävää halkeilua. Siis äijänkin varpaankynnet lakattiin !

Nyt käyn 3 kk:n välein samassa paikassa ja jalkojen olo on upea.

Jaloilla se ihminen liikkuu- ei pelkästään kengillä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jalat unohtuvat usein. Niitähän on itse hiukan vaikeampi hoidella. Hyvä tuo sinun vinkkisi jalkahoidosta. Sehän sopii miehillekin.

Joillakin jalat vaan ovat niin herkät, että niihin ei toisen käsien ole lupa koskea.

Rasvaaminen on tärkeää hoitoa, varsinkin kun kantapäät halkeilevat. Perittyä sellainen minullakin on.

JALAT huoltoon ja rasvaukseen! Autojakin usein huolletaan varmasti paremmin kuin jalkoja.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Oletpa kokenut epämukavan vaivan. Onneksi jo parantunut. Ei sitä aina hoksaa, että pieniki hankauma voi olla pahasta. Kirjoituksesi on varoittava esimerkki.

Mahtava tuollainen Kotisairaala. Enpä ole kuullut, että olisko meillä täällä. Toivottavasti Sotessa mukana.

Ennen vanhaan, kun lähdettiin toiseen sairaalan saatiin käteen paperinen lähete, jossa olellinen. Joskus sitä kaipaa vanhoja aikoja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minullekin tuo kotisairaala tuli yllätyksenä. Lapsena meille tuli kotiin lääkäri. Muistan tämän tohtori Hjeltin oikein hyvin. Hävetti, kun tutki vesirokkojälkiäni ja vielä yöpuvun housujaki hiukan availi. Hän oli jonkinlainen aluelääkäri, joita oli vielä 1960-luvullakin Helsingissä. Katosivat ehkä terveyskeskusten myötä.

Tohtori Hjeltin vaimo oli hammslääkäri, joten monipuolisesti meitä hoidettiin ja hyvin. Mitähän se sote-soppa meille keittelee?

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa