ILgron11

Helpot karpaloherkut

 • Karpaloita rahkasammalten seassa.
  Karpaloita rahkasammalten seassa.
 • Puhdistamattomat karpalot. On hyvä nyppiä sammaleet ja isommat roskat ja huuhtoa pois pienemmät.
  Puhdistamattomat karpalot. On hyvä nyppiä sammaleet ja isommat roskat ja huuhtoa pois pienemmät.
 • Karapalokiisseli.
  Karapalokiisseli.
 • Annnoksissa vaniljakastiketta. Ohjeen annoksesta riittää hiukan myös santsaukseen.
  Annnoksissa vaniljakastiketta. Ohjeen annoksesta riittää hiukan myös santsaukseen.
 • Vasemmalla viinihapon avulla tekeytyvä mehu ja oikealla karpalohyytelö.
  Vasemmalla viinihapon avulla tekeytyvä mehu ja oikealla karpalohyytelö.

Karpalo piileksii sammalten joukossa, joten marjojen poiminta on melkoisen hidasta. Apuvälineitä ei tähän tarkoitukseen oikein ole. Kurjet  olivat nauttineet paikallisista karpaloherkuista ennen matkaan lähtöä. Jotain jäi muille marjastajillekin. Kaunis, viileä sää sai kädet  kohmeeseen. Marjoja kertyi koppaan vain nafti muutama litra. Osa räjähti sormiin, sillä ne olivat ehtineet kypsymisensä päähän. Osa oli vielä hiukkasen raakoja, mutta sopivia, sillä ihanasta, kirpeästä karpalosta tulee viinihapon avulla mehua, osasta  tuli kiisseli ja osasta karpalohyytelöä nautittavaksi myöhemmin vaikkapa liharuokien seurana. Viilinkin joukkoon  löysähkö hyytelö käy hyvin.

Karpalo on luonnon lääkettä: Se sisältää A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, E-vitamiinia, rautaa, flavonoideja ja muita fenolisia yhdisteitä kuten tanniineja, sekä jonkin verran C-vitamiinia. Karpalon siemenissä on elimistölle välttämättömiä omega 3- ja omega 6 -rasvahappoja. Orgaaniset hapot, kuten sitruunahappo, antavat karpalolle sen kipakan maun.  Perinteisesti karpaloa on käytetty rohdoksena virtsatietulehdusten, lasten suusammaksen, happovaivojen, ripulin ja keripukin hoitoon.

Pieni perhe pärjää pienellä määrällä. Siinä on ollut opettelemista. Vieläkin tulee usein tehtyä liikaa ruokaa ja herkkuja. Niinpä ohjeet ovat pienperheen tarpeisiin mitoitettuja.

Lievästi tulinen karpalokiisseli

1 /2 dl kapaloita
1/2 l vettä
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja suurustamiseen
hienonnettua kanelia 1tl  ja  ripaus cayennepippuria

Keitä karpalot  ja siivilöi mehu. Lisää mehuun 4 dl vettä ja sokeri, kiehauta. Älä heitä siivilään jääneitä karpalon osia pois, vaan säilytä ne mehun valmistukseen. Sekoita reilu 2 rkl perunajauhoja desiin vettä ja kaada kiehuvan mehun joukkoon vähin erin mehua samalla siivilöiden. Pikainen kiehautus,  muutama kupla kiehumisen merkkinä. Nosta liedeltä ja mausta kanelilla ja ripauksella cayennepippuria.  Jäähtyneen kiisselin voi tarjoilla vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kera.

Karpalohyytelö

5 dl karpaloita
1 dl vettä
5 dl hillosokeria

Keitä karpalot desilitrassa vettä. Siivilöi mehu. Talleta karpalosta jääneet osa mehua varten.  Lisää mehuun hillosokeri ja keitä niin pitkään, että pikkulusikkaan otettu annos hyytyy jäähtyessä.  Purkita kuumana.

Karpaloista tuoremehua

5 dl karpaloita + kiisselistä ja karpalohyytelöstä jääneet osat
2,5 dl vettä, vettä voisi olla hiukan enemmänkin
1,5 tl viinihappoa
1,5 dl sokeria

Survo karpalot ja lisää survoksesta ja kiisselistä jääneet karpalon osat. Lisää survokseen vesi johon on sekoitettu viinihappo. Laita kannelliseen astian jääkaappiin tekeytymään 2-4- vuorokaudeksi. Siivilöi varovaisesti mehu ja lisää mehuun sokeri.  Sokeria voit lisätä suositeltua määrää enemmän, makusi mukaan  Mehua nautittaessa on hyvä  laimentaa mehu vedellä juotavaksi sopivaksi. Ohjeesta tulee melko pieni määrä. Jos marjoja on enemmän kannattaa valmistaa suurempi annos. Karpalomehu säilyy hyvin jääkaapissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Heikki Härmä

Karpalo on vanhaan empiriaan pohjautuva eturauhasen hypertrofiaa ehkäisevä luonnontuote.

Miksi nainen mainostaa eikä mies?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mies ei tainnut ehtiä, tokkopa suollekaan lähtee. Minäpä kuulin suolla ollessani uroshirven kiimaisen mölinän ja pelästyin oikein kamalasti. Olisi siellä ollut hyvä mies turvana.
Eipä tuota liikakasvun ehkäisyä ollut mainittuna siellä mistä luin terveysvaikutuksista.
Kannattaa siis kerätä nämäkin marjat talteen.

Heikki Härmä

Ystävällisesti tervehtien Irja Laamasta

toivossa on hyvä elää.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miksiköhän tuo sananparsi jatkuu ja uskossa hyvä kuolla? Positiivinen elämänasenne on aina valtti, silti myös hyvä elää unelmiaan mut todellisuus opettaa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Karpalo on marjojen aatelinen! Kaikki karpaloherkut: niissä on ylellisyyden makua.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa