ILgron11

Rumat, melko vaarattomat ja inhimilliset

 • Muumioitunut lepakko.
  Muumioitunut lepakko.
 • Muumiolepakko tyynyllä.
  Muumiolepakko tyynyllä.
 • Galapagoksen leguaaneja, yön neitsyitä.
  Galapagoksen leguaaneja, yön neitsyitä.
 • Leijonia lammella juomassa.
  Leijonia lammella juomassa.
 • Villikoirasta kotikoiraksi.
  Villikoirasta kotikoiraksi.
 • Korppikotkia.
  Korppikotkia.
 • Toukan ravintoa vai toukastako ravintoa?
  Toukan ravintoa vai toukastako ravintoa?

Muumioitunut lepakko löytyi kuistilta. Se oli takertunut tyynyyn Raaseporissa, Öbyn kylässä. Se oli jäänyt kynnestään kiinni, eikä selvinnyt.  Lepakko tarvitsee paljon ravintoa, hyönteisiä. Se syö niitä ehkä parituhatta kappaletta vuorokaudessa.

Lepakot ovat lentäviä nisäkkäitä. Suomessa asuu viisi lepakkolajia ja kesäksi  tänne muuttaa  muutamia kymmeniä lepakkolajeja muualta. Suomessa lepakoita on tutkittu vähän, eikä niitä kovasti tunneta. Kiinnostus lepakoihin on kasvanut.  26.-28.7. kerätään Suomen lepakkohavainnoista tietoja. Ilmoituksen lepakoista voi tehdä  ainakin sähköiselle lomakkeelle.

Lepakon korvat toimivat kuin silmät. Lepakko siis "näkee" korvillaan.  Ihminen kuulee korkeintaan 20 kilohertsin korkuisia ääniä, mutta lepakot kaikuluotaavat yleensä 20–100 kHz:n taajuudella.

Lepakot  eivät ulkonäöllään kerää sympatioita. Eivät ne hyökkää kimppuun, vaikka vampyyrielokuvat saattavat antaakin sellaisen kuvan.   Toki lepakot voivat levittää tauteja, eikä niitä kannata ottaa käteen ilman hanskoja.  Ne voivat purra, kuten moni muukin villieläin kiinni otettaessa.  Jos lepakko pääsee puremaan on heti turvauduttava lääkäriin.

Rumuudella on varustettu muitakin eläimiä kuin lepakoita. Tällainen on Galapagoksella elävä lisko, jota Darwin aikanaan nimitti yön neitsyeksi.  Eläinten ulkomuoto vaikuttaa  ihmisten asenteisiin.  Joitakin eläimiä ollaan valmiita suojelemaan, joitakin voidaan jättää tuhon omaksi tai mitätöidä.  Mikä  ominaisuus  tekee joistakin eläimistä inhimillisiä, hellyyttäviä, turvallisen tuntuisia ja jopa sarjakuvahahmoja ja lasten kirjojen hellittyjä ystäviä?  Mikä kuvissa esiintyvistä eläimistä saa  varuilleen. Mihin eläimeen voisit ihastua? Mitä et haluaisi kohdata luonnossa? 

Lepakot ovat vaarassa. Tuulipuistot voivat olla lepakoille tuhon paikka.  Tuulipuistoihin toivotaan  seisokkeja ainakin lepakkojen muuttoajoiksi, mutta suostuisivatko puistojenpitäjät sellaiseen?  Meneekö raha / sähkövoiman tallennus, lepakoiden ja ihmistenkin edelle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mitä upeita antureita maailmankaikkeuden hienouksien selvittämiseen löytyykään. Kaikki, niinkuin lepakotkin ovat erikoistuneet selviämään hengissä omilla kyvyillään. Valaat, kasvit, linnut, bakteerit ovat kaikki erikoistuneita selviämään itsekehittynein keinoin. Miksi ihmiset vertaavat älykkyyttään joidenkin muiden eliöiden älykkyyteen. Voi olla niin, että oikeilla mittareilla eläinten ja kasvien älykkyys, joka on tarkoitettu juuri heidän selviämiseen, on korkeamppi kuin ihmisen suhteutettuna niihin olosuhteisiin, missä kukin elää. Variskin on taitavampi kuin ihminen, jos puun oksalla molempien pitäisi istua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä tuo variksen ja ihmisen taidon vertaaminen. Todellakin jokainen luomakunnassa selviää omilla taidoillaan ja jos ei selviä, niin katoaa tai muuttaa muotoaan? Niinhän siinä käy. Muoto muuttuu, eikö vain? Mitenkähän valtavasti meiltä vielä puuttuu tietoa ja ymmärrystä? Toki voimme selvitä melko vähälläkin.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa