ILgron11

Kesäinen Tammisaari - Ekenäs sommar

 • Kaupungintalo ja torielämää kesäisenä lauantaina. Tori on auki myös keskiviikkoisin ja vilkastuttaa katuelämää keskustassa.
  Kaupungintalo ja torielämää kesäisenä lauantaina. Tori on auki myös keskiviikkoisin ja vilkastuttaa katuelämää keskustassa.
 • Vanhojen puutalojen ikkunoilla on turistille silmäruokaa.
  Vanhojen puutalojen ikkunoilla on turistille silmäruokaa.
 • Vanhan kaupungin kapeilla kujilla on mukava liikkua.
  Vanhan kaupungin kapeilla kujilla on mukava liikkua.
 • Tammisaaressa on hyvin hoidettuja, vanhoja puutaloja.
  Tammisaaressa on hyvin hoidettuja, vanhoja puutaloja.
 • Häpeäpaalu Raippuutorilla.
  Häpeäpaalu Raippuutorilla.
 • Vehreä puistikko kirkon vieressä.
  Vehreä puistikko kirkon vieressä.
 • Torin vierellä on kahvila Carl de Mumma. Sen vieressä on hotelli/huoneisto, jossa on kuvattu mm. kohtauksia, joissa esiintyy Tauno Palo Suomielokuvissa.
  Torin vierellä on kahvila Carl de Mumma. Sen vieressä on hotelli/huoneisto, jossa on kuvattu mm. kohtauksia, joissa esiintyy Tauno Palo Suomielokuvissa.
 • Knipan, meren päälle rakennettu yli 100 vuotias ravintola. Siellä on mukava nauttia lounas tai päivällinen tai viettä häitä tai muita juhlia.
  Knipan, meren päälle rakennettu yli 100 vuotias ravintola. Siellä on mukava nauttia lounas tai päivällinen tai viettä häitä tai muita juhlia.
 • Meren takana on luonnopuisto Ramsholmen. Sinne pääsee kyllä maitsekin. Rehevää ja rikas luontoa sellaista kaipaaville.
  Meren takana on luonnopuisto Ramsholmen. Sinne pääsee kyllä maitsekin. Rehevää ja rikas luontoa sellaista kaipaaville.
 • Alvar Aallon suunnittelema rakennus. Marmorit ovat säilyneet käpristymättöminä. Liekö Tammisaaressa parempi ilmsto kuin Helsingissä.
  Alvar Aallon suunnittelema rakennus. Marmorit ovat säilyneet käpristymättöminä. Liekö Tammisaaressa parempi ilmsto kuin Helsingissä.
 • Merta ja laituria.
  Merta ja laituria.
 • Yksityiskohtien tarkkailijalle.
  Yksityiskohtien tarkkailijalle.
 • Tästä alkaa Kuninkaankatu, Suomen ensimmäinen kävelykatu, joka avattiin 1966.
  Tästä alkaa Kuninkaankatu, Suomen ensimmäinen kävelykatu, joka avattiin 1966.

Rakkautta ensi silmäyksellä. Siksi kutsuisin ensimmäistä vierailua Tammisaaressa. Vuosi oli  1968 ja ajankohta  vappu lähes viisikymmentä vuotta sitten. Rakkaus ei ole hiipunut, mutta  Tammisaari on muuttunut. Ulkoisesti moni asia on säilynyt samana: Kuninkaankatu, vanhankaupungin matalat puutalot, kirkko, Knipan,  saman perheen omistama kelloliike, tori,  Ramsholmenin luonnonpuisto,  rantapromenadit ja  hiekkaranta.  Puutarhakahviloita on tullut, ehkä niitä ei silloin juuri edes ollut.  Ackerman Hongellin puutarhasta sai ostaa kahvi, mehuat ja taidetta. Nyt joissakin on esiintyjiäkin viikottain. Tunnelma on rentoa. Kaupunki elää voimakkaimmin loma-aikoina, mutta  Tammisaari  ei ole enää kaupunki. Se on  osa suurempaa kokonaisuutta Raaseporia. Raasepori olisikin  oman kertomuksensa väärti.  Kuvakooste kertokoon omaa kieltään kesäisestä Tammisaaresta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Joopa joo! Vuosikymmeniä on siitäkin, kun kouluikäisenä vanhempieni kanssa kävin Tammisaaressa. Eräässä puukeskustan idyllisistä taloista oli kyläpaikkamme, neiti Andelinin koti. Asukas oli kuulunut isäni kasvatusvanhempien tuttavapiiriin, ja hänen luokseen teimme kesäisen kohteliaisuuskäynnin.

Mieleeni jäi, että neiti Andelin tarjosi isälleni sekä olutta että savuketta, mutta sai molempiin ehdotuksiinsa kieltävät vastaukset. "Hyvänen aika, eikö sinulla ole mitään paheita?", kysyi vierailun emäntä aidosti hämmästyneenä. Olennaisia yksityiskohtia olivat tietysti toisaalta se, että vanhan yksinasuvan naisen talosta löytyi sekä alkoholia että savukkeita, sekä se, että niitä tarjottiin vain seurueen täysi-ikäiselle miehelle, eikä esimerkiksi äidilleni.

Lapsuuden reissu ei jäänyt viimeiseksi Tammisaaren-käynnikseni, ja olen kuin olenkin yöpynyt kuvaamassasi hotellissa torin äärellä. Pikkukaupunki kuin suoraan satukirjasta - jos jätetään huomiotta perus-Tammisaaren taannoinen laajeneminen Raaseporiksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olipa hauska muisto Tammisaaresta. Näitä olisi kiva lukea lisääkin. Saksalainen lääkäri kyseli työpaikalla minulta aikanaan missä voisi perheensä kanssa viettää viikonloppua. Olivat lähdössä telttaretkelle. Ehdotin Tammisaarta. Niinpä perhe ajoi Tammisaaren leirintäalueelle. Heidän viikonloppunsa oli upea. Hän kiitteli jälkikäteen. Moni muukin asia Suomessa ihmetytti ja ihastutti tätä perhettä, joka asui täällä useamman vuoden. Muun muassa suomalaiset kirjastot.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Samaisessa kuvassa missä on hotelli, on alareunassa entinen Handelslaget Västnylandin talo, paikallinen osuuskauppa. Nyt talossa on Pentikin liike ja alakerrassa kirpputori, ihan mielenkiintoinen sekin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Etsin google-katunäkymästä Tammisaaren ja sieltä Liinakankurinkadun, joka on varmasti yksi viehättävimmistä kaduista koko Suomessa. Hiekkapinta, hyväkuntoiset rakennukset melkeinpä käsivarrenmitan päässä kahta puolta, ja ikiaikainen idylli todella läsnä. Liinakankurinkatu ei ole suora, joten sitä ei voi nähdä yhdellä kertaa päästä päähän, vaan se houkuttelee kävelylle: mutkaista tietä näkymättömiin!

Rauman Kitukränn on Suomen kapeimpana katuna tietysti nähtävyys, mutta se ei aivan samalla tavoin tarjoa elämystä kuin Liinakankurinkatu. Kristiinankaupungin Kissanpiiskaajankujaa (yksi kapeimmista) pitkin olen ajanut suurehkolla farmari-Volvolla, ja se oli tietysti aika tarkkaa puuhaa. Minusta on hauskaa, että monet kapeatkin kadut ovat yleisiä teitä sanan täydessä merkityksessä, ja ajoneuvoliikenne niillä on sallittu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Onpa noilla kaduilla ja kujilla mahtavia nimiä kuten nyt tuo Kissanpiiskaajankuja tai Kitukränn. Tällä suunnallakin hauskoja nimiä löytyy. Vanhoihin kaupunkeihin nimet ovat varmasti syntyneet eri käsityöläisten mukaan kuten Hatuntekijänkatu, Vaatturinkatu, Kammantekijänkatu tai asukkaiden toimien ja tuntojen mukaan. Liekö saman ammatin harjoittajat asuneet lähellä toisiaan, käytännöllistä. Onkohan tällaista jossakin selvitelty?

Googlettamalla Tammisaaren pihoja ja rakennuksia pääsee todella tarkistelemaan tarkemmin melkein kuin itse olisi paikalla.

Usein kävellessäni täällä Tammisaaressa olen myös ihmetellyt kielikäännöksiä, jotka eivät mene aivan niin kuin ajattelisi. Usein näkee suomennoksessa puoliksi ruotsia ja puoliksi suomea.

Liinakankurinkadulla tehtiin joitakin vuosia sitten kaivauksia ja löytyi usean sadan vuoden takaa esineistöä. Täällä on asunut varakasta väkeä. Ulkomailta oli tuotu esineistöä. Se ei lie ollut satoja vuosia sitten aivan jokapäiväistä ;D

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kun Tammisareen saapuu vesitse Helsingin suunnasta Porkkalan selän viereisen kapean sisäreitin kautta, tuntuu saapuminen hyvin exoottiselta, koska väylä ei ole tarkoitettu hurjastelijoille kirjain"kummeleineen". Satamapalvelut kaupungissa ovat melkein keskustassa ja kylmä pilsneri maistuu. Kaupunki on juuri niin ihana kuin kuvasit ja lähes kaikki rakennukset tuttuja. Nuorena markkinointiukkona siellä ei pärjännyt kauppiaiden kanssa utan svenska. Tammisaaresta on hieno merireitti Pohjaan (melkein Fiskarsiin), joka on taas oma upea kokonaisuutensa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näillä alueilla tunnelma on kuin ulkomailla olisi. Fiskars erityisesti on uskomaton upeine vanhoine tammikujineen.
Mustion linnan puistossa on vanhan ajan kauneutta.

Lähellä Knipania on Tammisaaren kansallispuiston luontokeskus, jossa esitellään kansallispuistoa eri vuodenaikoina mahtavin kuvin. Kuvien parissa on mukava hiljentyä. Sinne on kiva viedä myös virailijoita.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tammisaaren_saariston...

Tammisaaren kohteita löytyy myös täältä, myös tietoa Tammisaaren vankileiristä, jos kaipaa hiukan toisenlaista kuvaa alueesta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Tammisaari

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Kiitos mainiosta matkailuvinkistä.

Mieheni perheellä oli hänen lapsuudessaan mökki Snappertunassa, joka on nykyisin osa Raaseporin kaupunkia.
Alue on yksi suomen mökkeistyneimmistä, eikä ihme, sillä meri on läsnä lähes kaikkialla.

Itselläni on lämpimiä(!) kesämuistoja Hangosta. Kasinon ympäristö vehreydessään muistuttaa paljolti Tammisaaren keskustaa.

Kaiken kaikkiaan Länsi-Uusimaa on hengeltään kuin toisesta maailmasta esim. Hämeeseen verrattuna (mitenkään Hämettä aliarvioimatta).
Ehkä ruotsin kielen vahva vaikutus luo osaltaan tätä tunnelmaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ehkä tunnelmaa luo myös vanhan säilyttäminen. Ihanat hyvinhoidetut rakennukset. Tammisaaressa on pieniä putiikkeja vielä jäljellä. Marketit eivät ole onneksi valloittaneet kaupunkia, vaikka s-kauppa ja k-kauppa ovatkin isoja, hyvin varustettuja. Lapsillekin on Tammisaaressa lähellä hiekkarantaa leikkipuisto, jossa riittää laitteita enemmän kuiin monissa Helsingin leikkipuistoissa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Uskallan suositella myös Sinnan risteilyä. Olemme olleet sekä Jussarössä että muunlaisella saaristoristeilyllä ja nauttineet myös laivan ravintolan antimista. http://www.surfnet.fi/saaristoristeilyt/fi/yhteys....

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulle näyttää tutulta ainoastaan Knipanin paviljonki. Sen laiturin alla parveili aikoinaan isoja säyneitä. Onkohan niitä vielä?
Voisin koukata Tammisaaren kautta Helsingin reissulla. Katsotaan.
Vanha Raumakin on upea, siellä ehdinkin jo piipahtaa kesän alussa ystävien luona, jotka pitivät minusta hyvä huolta. Kestityskin ylitti parhainta ravintolatasoa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaloja on edelleen Knipanin rannassa. En mitään jättisäyneitä ole nähnyt. Rannan tuntumassa on hyvä ravintola, Knipanista katsottuna vasemmalla edessäpäin. En ole tänä kesänä Knipanilla poikennut syömässä, mutta voi sielläkin olla hyvää tarjolla. Ilmeisesti vain arkipäivinä? Kuninkaankadulla on jäätelökioski, jota pitää skottimies. Hän on puoliksi paikallinen ja palannut eläkepäiviksi Suomeen. Oppii kaiken aikaa ruotsia lisää.
On tämä jännä kaupunki. Joskus, harvemmin nykyisin, näkee Jörn Donnerin kaupungilla tai Alkossa. Täällä asuu tai ainakin välillä oleilee myös suosikkikirjailijani Merete Mazzarella. Aikanaan oli Tommi Tabermankin usein nähty asiakas ainakin Alkon tienoolla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minullakin on jotain tuttuja siellä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olitpa Irja löytänyt hienoja kuvakulmia. Liikuttavin oli tuo numero kakkonen. Tuollaisten edessä minäkin aina kaivan kameran esiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tammisaaressa on nyt kesäkonsertien aika http://www.festivals.fi/festivaalit/tammisaaren-ke....
Sunnuntaina Raseborgissa Mio min Mio viimeinen esitys. Lähes 10 000 jo nähynyt esityksen. Taitaa huomennakin olla hyvä ilma sekä esittäjille että katsojille tiedossa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset