ILgron11

Siilit häviävät

 Aikanaan Eläinmuseon, nykyisen Luonnontieteellisen museon vieressä oli rakennus, jota kutsuttiin Siilipalatsiksi. Siilejä tutki  siellä professori Paavo Suomalainen.

Siilit ovat kiinnostaneet myös maallikkoja ja kirjalijoita. Niistä on tehty lastenkirjoja ja niitä on rakastettu ja ruokittu pihapiirissä.  

Huolestuttava ilmiö on havaittu ja ilmaantunut: siilikanta vähenee vauhdilla? Mistä oikein on kyse? Siilien häviämiseen on herätty niin Suomessa kuin Britanniassakin.  Britanniassa on arvioitu kannan romahtaneen  36 miljoonasta  arviolta noin 23 miljoonaan.

 Yhtä syytä siilikannan romahtamiseen ei ole. Liikenteessä niitä kuolee entistä vähemmän.  Ihmisasutus laajenee ja siilien elintila kapenee.  Ne taistelevat ravinnosta muiden isompien eläinten kanssa.  Elinpiiri pirstaloituu ja muuttuu siileille kelvottomaksi. Pihoilla ei enää ole riittävästi oikeanlaista ravintoa. Olemmeko siivonneet ympäristömme siileille kestämättömään kuntoon? Viljelykset ovat tehohoidettuja, siilien ravinto sitä kauttakin muuttunut.

Jokin vakavampi ilmiö voi olla niiden katoamisen takana. Mikä? Syy olisi syytä selvittää. Onko enään siileille omistauneita tutkijoita ja löytyykö siileille tukijoita? Kuinka tärkeitä siilit ovat oman elämämme ja elinolojemme kannalta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Teppo Nygren

En ole mikään asiantuntija, enkä tiedä kuinka tärkeitä siilit ovat, mutta täällä maaseudulla niitä tuntuu olevan.
Ehkä kaupungeissa ei tarpeeksi talvehtimispaikkoja ja siilit muuttavat toisaalle. Siilithän talvehtivat mielellään lehtikasoissa ja niitä ei varmaankaan ole siileille riittävästi niillä seuduilla, missä ei siiliä enää kovin usein tavata.

Lasse Askolin

Entisenä Helsingin kaupungin eläinatlaksen koordinaattorina näin yhden todella tärkeän siilin. Se lyllersi keskellä päivää Herttoniemessä nimikkokadullaan Siilitiellä.
Tärkeily saattoi johtua siitä. Lähin Askolinintie on muistaakseni Orimattilasa, mikä ei tärkkää mua ollenkaan.

Lasse Askolin

Muistaakseni vuoden 2006 alussa käynnistettiin siilitutkimus ja siihen nimettiin oikein tutkijaryhmäkin.
Ainakin Helsingin ja Joensuun yliopistoissa on siilitutkijoita eli homma on melko hyvin hallussa.

Jukka Neva

Jospa tarhattaisiin siilejä!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Naapurilla oli kotieläimenä ulkomainen siili. Ei elänyt kovin pitkään. Eivät ehkä pidä vankeudesta. Mieluummin näen niitä pihaympäristössäni ja Siilitielläkin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ihmetteempä miten joku mainostaja ilman lupaani ennätti laittaa voi sanan kohdalle, viimeiseen kappaleeseen linkin. Onko US:n sivuilla tällaiseen lupa? Itse en vaikuttanut linkin syntyyn.

Johan Lom

"Ihmisasutus laajenee ja siilien elintila kapenee."

Suomessahan maaseutu autioituu ja ihmiset keskittyvät entistä enemmän kaupunkeuhin, joten tuo ei liene syy. Sitä paitsi siilithän pitävät ihmisten puutarhoista.

En ole aivan varma ovatko siilit Suomesa todella häviämässä. Voi olla, että kannassa on heilahteluja, kuten sopuleissa. Kyllä siilejä vielä kesällä näkyy iltahämärässä piipertävän pihan poikki pensaan suojaan.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa