ILgron11

Sirkka - kesäinen ilmestys

  • Sirkka ikkunalla
    Sirkka ikkunalla
  • Sirkka ikkunan läpi kuvattuna, vatsapuoli.
    Sirkka ikkunan läpi kuvattuna, vatsapuoli.

Eläimen paikanvalinta oli mielenkiintoinen. Alkuun näytti kuin oven ikkunassa olisi ollut hämähäkki tai parikin. Sitten näytti kuin heinäsirkka olisi aterialla, mutta ei ollut.

 

Joku sirkka oven ikkunaan oli tullut. Sillä oli menossa kuoriutuminen vanhasta asustaan.  Muodonvaihdokseksihan sitä sanotaan.

 

Se saattoi loikata tai lentää paikalle tai ehkä se oli hypännyt kuistille ja käveli ovea ylös. Heinäsirkalla, lie kuvan hepokatillakin koko ruumiissaan yhtä paljon hermoja kuin nisäkkäillä yksistään silmissä, ja tutkijoiden mukaan tulokset todistavat pieniaivoisten hyönteisten kykenevän toimimaan tavalla, jonka on aikaisemmin uskottu olevan mahdollista vain eläimille, joilla on kehittyneempi motoriikka.

 

Heinäsirkkojen motoriikasta ovat olleet kiinnostuneita tutkijatkin.  Niiden liikkuminen on ollut robottien kehittäjille mallina. Tuo yksilö oli tehnyt teki vaativaa tehtävää, sillä sen kokopuvun riisunta ei ihan helposti käynyt. Tuntosarvien ja monimutkaisten jalkojenkin jäämät olivat näkyvissä läpinäkyvässä entisessä asussa.  Muodonvaihdos oli päättymäisillään.

 

Tuo sirkka oli ilmiselvästi suorasiipinen. Hepokatit läpikäyvä muodonvaihdoksen.

 

Liekö ollut peräti lehtohepokatti, sillä niitä on lähiympäristössä. Usein myöhäiskesän iltoina niiden ääni on kuulunut lähimetsästä, mutta ei niitä juuri ole näkynyt.  Koiraan kovaääninen kutsulaulu voi kuulua jopa sadan metrin päähän lähes taukoamatta illasta aamuun. Ne aloittavat heinäkuun lopulla ja jatkavat syyskuulle saakka. Oliko tässä yksi laulavista vai laulun kutsuun vastaajista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Pääsitpä todistamaan mielenkiintoista tapahtumaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onneksi ennätin estämään toisen häätämästä ikkunasta tuota jännää näytelmää. Roska ikkunassa ei ollutkaan roska. Joskus pitää katsoa läheltä ja tarkemmin.