ILgron11

Löyhkän suosijat

 • Häiveperhonen .(Apatura iris), isokokoinen päiväperhonen.
  Häiveperhonen .(Apatura iris), isokokoinen päiväperhonen.
 • Häiveperhosen alapinnalta.
  Häiveperhosen alapinnalta.
 • Tavallisempi näky, nokkosperhonen
  Tavallisempi näky, nokkosperhonen
 • Täpläperhonen
  Täpläperhonen

 

Tuoksusta löyhkään ei ole pitkä matka. Pihalle oli jäänyt kalan perkaamisen jätöksiä vain hiukan.  Aurinko  voimisti hajua, jota  tuuli  vielä levitti. On hyönteisiä, joihin jätteet vetoavat. Isot kärpäset löysivät tiensä jätösten äärelle. Sehän ei ole tavatonta, mutta  sinne samaan aurinkoiseen paikkaa löysi tiensä myös  häiveperhonen

Häiveperhonen ei tullut kukkien perää. Kukat eivät kiinnosta ja pajukot ovat  sen  elinympäristöjä. 

Häiveperhosen kanssa varsin samannäköinen ja -kokoinen laji on haapaperhonen. Sen siivissä ei kuitenkaan ole oranssia silmätäplää eikä metallista hohdetta, jota tuossa kuvan perhosessa on.

 

Nopeana lentäjänä sitä oli alkuun vaikea vangita kuviin. Kun se oli jätökset tunnistanut, se rauhoittui nautiskelemaan. Sitten se lensi läheiseen sireeniin. Asettui paikoilleen lehdelle. Sulki ja avasi siipiään. Kenties  sulatteli jätöksiä. 

 

Vaikka emme pidäkään epäsiisteydestä, jätökset auttoivat näkemään sellaista, mitä koskaan aiemmin ei ole nähnyt. Luontokuvaajalle onni.  Jokunen kuvaaja meni Hietanimen Vanhalle hautausmaalle, jossa kanahaukat pesivät. Laittoivat haudoille saaliseläimiä, jotta tulisi kuvia upeista linnuista. Näimme kuvaajat, kun olimme laskemassa uurnaa. Näimme myös linnut. Tällaiseen temppuun ei tarvinnut ryhtyä saadakseen kuvia häiveperhosesta. Myös susista on saatu hiiripilliä käyttäen kuvia Snappertunassa.  Niitä on ollu verkossa.

 

Liekö kuvassa oleva koiras. Se  välillä vetäytyi tien pinnan harmaaseen imuun.  Koiraiden ja naaraiden värityksessa on hiukan eroa. Koiraan siivet enemmän metallinhohtoiset. Uros lie  kauniimman värinen kuten eläinmaailmassa usein on.

Häiveperhosten määrä on kasvanut viime vuosina Suomen eteläisissä osissa. 

"Suomen päiväperhoset" kirjassa on kuvia ja tietoja  haapaperhosista ja häiveperhosista.Häiveperhosen  siipi näyttää kauniin siniseltä. Sinisellä  pohjalla on valkoisia täpliä. Perhosessa häivähdys keltaista  tuntosarvien päissä ja peräosassa on oransseja täpliä.

Onkohan näistä perhosista havaintoja muualtakin? Missä lienevät naaraa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näissä kuvissa oleva perhonen on sinisempi kuin netistä löytyvissä kuvissa esiintyvät. Nyt hiukan epäilyttää, mistä lie kyse? http://www.suomen-perhoset.fi/haapaperhonen/

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kuvattava pysyi hiljaa aloillaan, joten tähtääjällä oli rauha tarkentaa. Täysin käsittelemätön RAV-kuva muutettu vaan jpg:ksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onnittelut. Kärpänen on päässyt linssiluteena myös kuvaan mittasuhteeksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvää havainto Ari. Kärpänen, iso vielä oli myös jätteen kimpussa ja pääsi videolle. Toinen kuva on näyttökuva videomateriaalista. Tänne kun ei videoita voi laittaa. Onneksi tarkennus osui perhoseen eikä kärpäseen ;D

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hienoja kuvia jälleen kerran Irja! Olen yrittänyt monta kertaa ottaa kuvaa näistä siivekkäistä perhosista, mutta en pysty kuvaamaan niitä kännykälläni - se on siihen ihan liian hidas.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen myös kokeillut kännykkää kuvaamisessa, mutta ei riitä tarkkuus.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Asiantuntija katsasti kuvani ja totesi, että häiveperhonenhan kuvassa on. Kun etsin netistä, löysin samanlaisia sinisiipisiä häiveperhosia ja samantapaisian kuvioin, kun kuvaamani, Joten pitäisikö tuo tieto korjata tekstiini, jotta väärä tieto ei leviäisi. Harvinainen perhonen on kyseessä.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Sain kuvan aikoinaan, kun tuli lenkkaria maisteleman, mutta se taisi olla haapaperhonen oli ruskeampi. Kauniisti perhosia kuvasit.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Harvinainen ja isokokoinen sinunkin kuviisi tuli. Alkuun epäilin perhosta haapaperhoseksi, mutta vikaan meni. Onneksi löytyy tietäjiä, että saa täsmätietoa. Perhoskirjassa ovat nämä molemmat, mutta häiveperhonen on niissäkin kuvissa melko ruskea. Kuvauksessa kerrotaan uroksen siniseksi taittuvasta väristä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nythän siinä on sitten häive totuuttakin;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

No näin on. Korjattua tietoa. Ei tahallisesti tuotettua harhaa. Tulipa oikein huono olo, kun en tarpeeksi tsekannut etukäteen. Oli nimittäin tuo häiveperhonen haapaperhosen rinnalla puheissa, mutta jäi katsomatta.

Saa nähdä mitä facebookin perhosryhmässä sanotaan, kun näkevät sen esirippu aukeaa videon, jota en tänne voi laittaa.

Tämä onkin siinä suhteessa hiukan taantunut paikka, kun videot eivät suoraan tänne käy. Tämän päivän journalismia ja tiedonvälitystä on myös videomateriaalin julkaiseminen.