ILgron11

Hirvet liikkeellä - hirvionnettomuuden vaara

 • Hirvi nuoren metsikön suojassa
  Hirvi nuoren metsikön suojassa
 • Tämä lie nuori uros, sarvet kasvamassa.
  Tämä lie nuori uros, sarvet kasvamassa.
 • Tuijotusta puolin ja toisin
  Tuijotusta puolin ja toisin
 • Liekö tämä paras otos
  Liekö tämä paras otos

Tienvieren  istutusmetsiköstä paljastui yllättäen nuori arka hirviuros.  Koostaan huolimatta se osaa maastoutua  metsään hyvin ja pysyy myös liikkumatta. Se kuuleekin erinomaisesti ja haistaa hyvin.

 

Useita autoja pyyhälsi ohitse, mutta koira ei vainultaan päästänyt jatkamaan matkaa. Siinä koiran malttamattomuutta ja  ohikulkevaa liikennettä seuratessani sain tuon komean, nuoren hirviuroksen kameran tähtäimeen. Metsikkö harveni, hirvi liikkui ja tuli kunnolla näkyviin.  Hirvi lähestyi tietä, jossa seisoin.  Se ei tainnut kokea tienvarren uteliaita tarkkailijoita vaaraksi. Etäisyyttä tuohon nuoreen varomattomaan urokseen lie ollut  15-20 metriä

 

Emot ovat hyljänneet aikuisiksi kasvaneet jälkeläisensä. Ne hortoilevan metsissä ja teillä ja saattavat yllättäen päätyä ajotielle.  Hirviaitoja  ja hirvistä varoittavia liikennemerkkejä on vilkasliikenteisimpien teiden varsilla.

 

Hirvivaara on todellinen, mutta ovat autot turvallisempia kuin ennen. Missä tahansa,  hiljaisella kylätielläkin on mahdollista, että hirvi pyyhältää auton eteen. Nuoret hirvet ovat varomattomia. Vaarallisimmat tieosuudet, joilla hirviä ja peuroja liikkuu, löytyvät MTV:n kartalta.

 

Vuoden 2014 hirvionnettomuuksien laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat 57 miljoonaa euroa ja peuraonnettomuuksien 33 miljoonaa euroa, yhteensä 90 miljoonaa euroa. Pitäisikö hirvien liikkumisesta varoitella autoilijoita nykyistä paremmin?   Vaaratiedotukset eivät tätä tarkoitusta palvele, mutta löytyisikö muunlaisia keinoja ehkäistä hirvi- ja peuraonnettomuuksia?

 

Hirvikannan koko on merkittävin yksittäinen hirvikolarimääriin vaikuttava tekijä.

 

Vuosiin ei lähimetsässä ollut hirven hirveä näkyvissä. Liekö kanta taas kasvanut, kun  viime vuonna  jo näkyi useampi hirvi lähimetsiköissä.

 

http://www.sll.fi/mita-me-teemme/ymparistokasvatus/tarinoita-metsasta/hirvi-1

http://www.uusisuomi.fi/autot/182399-hirvikolareiden-maara-saadaan-vahennettya-elainten-omien-kulkureittien-avulla

http://www.mtv.fi/lifestyle/autot/artikkeli/mtv-kokosi-hirvi-ja-peurakolarit-kartalle-ajatko-sina-vaarallisimmalla-hirvialueella/5335982

http://www.mtv.fi/lifestyle/autot/artikkeli/hirvikolareiden-maara-kasvaa-taustalla-yksinkertainen-selitys/5336048

https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Tutkittua/Tilastot/tilastokatsaukset/tilastokatsaus_hirvielainonnettomuudet.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hyviä kuvia sait, kiitos. Ne edellisvuotiset vasat käyttäytyvät vähän miten sattuu, odottelin kerran tiellä koiran kanssa tuomaria koejäljelle ja melusin toisella puolella siinä 50 m:n päässä olevalle että häivy siitä äläkä vaan tule sotkemaan jälkeä, mutta se ei hievahtanutkaan.

Siellä päin olevasta hirvikannasta ja sen kasvamisesta ei aavistustakaan, mutta ruuan perässäkin nuo kulkevat.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nuoret koivut ja pienet männyt olivat varmasti tuonkin hirven tuonne pusikkoon vetänyt. Siellä riittää einettä pidemmäksikin aikaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vain runsas tunti sitten meidän Tapiolan Silkkiniityn suunnasta juoksi metsäkauriin näköinen "bambi" suoraan pysäköidyn automme etunokan kautta meidän pihaan ja sieltä ties minne?

Minusta se oli aika isokokoinen ja selvästi raukka oli ihan paniikissa. Minulla oli kännykamera valmiina kädessäni, mutta en hämmästykseltäni osannut tarpeeksi nopeasti edes reagoida, kun ressukan vauhti oli niin kovaa...ajattelin sen vielä törmäävän meidän pikkutyttöihin, jotka olivat samaan aikaan pihassa.

Olihan sekin elämys kerta ensimmäinen. Kettu on jo täälläkin tavallisempi vieras, mutta jopa ilveksenkin ovat jotkut täällä kauan sitten nähneet meidän pihallamme. Koska tulee karhu?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaija, se Bambin näköinen on valkohäntäpeura, jota myös Laukon peuraksi kutsutaan:)

PS.: Valkohäntäpeura (Odocoileus virginianus) on Pohjois-Amerikasta tuotu laji, jonka amerikansuomalaiset toimittivat lahjaksi Suomen Metsästäjäliitolle vuonna 1934. Tarkoituksena oli antaa isänmaalle riistalajiksi kaunein eläin, joka uudesta kotimaasta löytyi.

Ja kaunishan se on.

https://www.metsastajaliitto.fi/node/99

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lie ollut valkohäntäkauris. Meillä on myös noita metsäkauriita. Ovat pieniä. Viime viikolla koira löysi metsäkauriin sarven pellolta. Oli vasta sinne pellolle pääätynyt. Tallensin sen. Ismompien kauriiden sarviakin olen löytänyt metsässä liikkuessani.

Kaija, on niin tuttu tunne tuo yllätyksellinen eläimen ilmaantuminen lähelle. Ei silloin osaa, ei ehdi eikä vain saa tehtyä sitä mitä sitten jälkeenpäin harmittelee. Kuva olisi kiva, mutta eihän sitä nopeiden eläinten vauhdissa pysy. Kun sitten kuvaa ottaa voi käsi myös jännityksestä täristä, eikä hyvää tule.