ILgron11

Helmikuinen auringonlaskun maisema

 • Punainen viljapelto
  Punainen viljapelto
 • Sotungissa auringonlaskun aikaan
  Sotungissa auringonlaskun aikaan
 • Outo väritys
  Outo väritys
 • Vain hetki myöhemmin
  Vain hetki myöhemmin
 • Helmikuinen auringonlaskun maisema

Kameran asetuksissa ei tietääkseni ole vikaa. Luonto vain näyttäytyi juuri ennen auringonlaskua oudon voimakkaan, melkein luonnottoman värisenä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Uskomattoman hienot kuvat! Olet ollut juuri oikealla hetkellä liikkeellä kameran kanssa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ellen, oli sellaisia näkyjä, että piti pysäyttää auto ja napata kuvia. En ole eläissäni noin voimakkaita värejä luonnossa nähnyt, vaikka kummallisia värejä välillä näkyykin. Hiukan pelottavat sävyt kuin ennusmerkkejä vai ilotulitustako sittenkin vain?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Siis mie näin tuon näkösiä kuvia eilen fb:ssä ja olin kans epämukavassa olossa jako sie itte puhut asiasta, mullois haluttanu eilen kirjottaa, että aikoihnaanko lapissa lumi näytti vaaleanpunaselta ja valo oli jotenki outo, niin sehän on ollu venäläisten atomi-joku-ydin-räjäytys-harjote, joka vahingossa levis koko sinne korkealle Laphiin. Poronlihaki panthiin pannaan joksiki aikaa.

Yle ei sillon vielä puhunu vahvoin sanakäänttein, niin luulen, ettei etelän ihmiset muistakkaan koko hommaa.

Mutta tuli miehleen eilisistä kuvista ja jotenki hankala olo ja nyt sie kirjotat ennusmerkeistä, kiintosa juttu, mitähän meile Luonto-äiti sannoo, mitähän täälä tapahtuu.

No pelkäähmään ei aleta, tutkima vain ja kiitos ja hallaus!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Milloin tuo ydinkoe mahtoi tapahtua, vuosi olisi kiinnostava. Mistä nuo voimakkaat väri johtuvat? Yksikö aurinko ja välissä oleva ilmatila niitä saa aikaan? Selitystä kaipaan. Eilen oli kuulemma uutisissa ollut voimakkaita kuvia myös. En ennättänyt nähdä kun oli tärkeämpää tekemistä. Lastenlasten seurassa sanapeliä pelasimme, kun vanhemmat olivat konsertissa. Hpl:n 190-vuotisjuhlakonsertti oli kuulemma upea. Kuvia siitä näin, mutta olisin mielelläni kuullutkin kuten muutama vuosi sitten Johanneksen kirkossa oli tilaisuus kuulla.

Jotain siellä ilmakehässä on. Löysin hiukan selityksiä, mutta mahtavatko riittää: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/punais...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #4

Joskus 1960-luvulla ja siittä olen kyllä joskus aina jotaki kuullu. Sen jälkiä oli maastossaki, siis sen lappilaisen asian kans.

Siis jokku minun tutut sannoo, ettei tykkää kaunisvärisistä ja punasista maisemakuvista, että son ilman saastetta ja toiset, että ilmaan tahallaan kylvettään kemikaaleja, en tiä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Helpostikin syntyy uhkakuva ajatuksia. Etsinkin siksi tietoja, siis faktaa, aiheesta. Kun ilman kosteus on korkea, silloin syntyy voimakkaita punaisia sävyjä. Tähän on aika helppo uskoa, sillä onhan me saatu melkoisesti sadetta.

http://coloria.blogspot.fi/2009/08/auringonlaskun-...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #3

Pekka Pouta selitti eilen tuon ilmiön MTV:ssä. Johtui ohuesta yläpilvistä jotka päästävät läpi punaisen ja suodattavat muut värit.
Hienoja kuvia, varsinkin se punainen pelto. Mitähän siellä on kasvanut?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Pelto oli normi viljapelto. Lienenköhän ottanut siitäkin syksyllä kuvan, kun oli kovin pitkään vilja korjaamatta.

Vahinko, että en kuullut uutisista tuota, mutta kiitos tiedosta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Mitenkähän ohuita pilvet lie olleet ja miksi?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #9

Järkeenkäypää! Ensi kesänä en aio pelätä kun ruoho illan valossa muuttuu myrkynvihreäksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Valon ja hämärän rajamailla. Siitähän nämä blogin kuvat ovat: https://www.youtube.com/watch?v=dyi9h_gAIuU

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No täälä UuessaSuomessaki vuonna 2010 puhuttaa siittä lappilaisten niskaansa saamasta...

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/81739-suomessa-las...

Ja Turun Sanomissa 2007 näin:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074198989/Poronl...

Ja Aamulehessä ploki 2014:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/no...

Tässä pohintaa 2014:

https://no2need.wordpress.com/2014/10/08/norjan-po...

Ja sittehän esim. Arto Lauri eppäilee Stukesia ja samoin se toinen, en muista nimeä, mutta ihan youtubina on Artolta seikkaperästä selontekoa, mutten muista oisko tuosta lapinhommasta mittään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Hilkka. Onhan näihin kirjoituksiin tutustuttava. Muistan lapsuudesta miten säteilystä puhuttiin. Säteily on jäänyt askarruttamaan ja olen jäänyt kaipaamaan lisätietoja.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Näiden kuvien värejä ei siis ole erikseen käsitelty ennen julkaisua?

Kakkos- ja kolmoskuvista tulee mieleen tietynlainen kesäillan säätila, joka värjää taivaan violetiksi ja saa pihanurmen näyttämään todella syvänvihreältä. Sitä ei näe edes joka vuosi, mutta kun se osuu kohdalle, kokemus on jotenkin... huolestuttava. Tilanne ei muistaakseni yhdisty ukonilmaan, vaan liittyy jotenkin auringonvalon suuntaan ja pilvisyyden laatuun.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Käsittelemättömiä ovat kaikki kuvat. Otin sisätiloista kuvan näiden jälkeen ja tuli ihan normaali, joka osoitti, että kameran asetukset ovat ok.

Tuo kesäillan outo väritys on omissa kokemuksissani. Outo, voimakas väri kestää vain hetken ja sitten katoaa. Olen ajatellut sellaisessa tilanteessa kuvaamista, mutta on jäänyt vain ajatukseksi.

Normaalista poikkeava kokemus nostaa niskavillat pystyyn ja herättää heti vaistot, ehkä ne alkuperäiset, joita esi-isillämmekin oli kaikkea outoa kohtaan. Jokin suojautumisen tarve siinä lie mukana.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Samanlainen valtavan voimakas punainen auringonkajo myös täällä Tampereella eilen illalla 17.2.. Puna äytti lännessä koko taivaan. Kamerni on aina jossakin, missä se ei pitäisi olla. Hienoja kuvia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meille kaikille oli näin järjestetty mahtava, ilmainen värinäytelmä. Minä satun kuljettamaan kameraa lähes aina mukanani. Varsinkin jos olen unohtanut ottaa mukaani kameran, niin kuvattavaa löytyisi, joten unohtelu ei kannata.

Tuskin sinulle Heikki heräsi enneajatuksia tuosta luonnon näytelmästä?