ILgron11

Mänty olikin tervaleppä

 • Pahkoja maan rajassa
  Pahkoja maan rajassa
 • Koivuko oksana
  Koivuko oksana
 • Kaarnaa pinnassa. Kummalisen oksa kyljessä
  Kaarnaa pinnassa. Kummalisen oksa kyljessä
 • Lähikuva kaarnasta
  Lähikuva kaarnasta
 • Puun juurella lehti
  Puun juurella lehti
 • Latvus ylitse muiden puiden
  Latvus ylitse muiden puiden
 • Puun juurella kallon osa
  Puun juurella kallon osa
 • Karikkeessa tämä sieni, muutoin ei juuri sienen sientä löydy
  Karikkeessa tämä sieni, muutoin ei juuri sienen sientä löydy

Lepät voivat risteytyä keskenään, mutta voisiko leppä risteytyä jonkin muun puulajn kanssa? 

Kaikki alkoi siitä kun tiheässä metsikössä kumartelin ja huomasin puun rungossa aivan maan pinna läheisyydessä pahkoja. Ihmettelin millä puulla on hiukan erikoisen näköiset pahkat.

Näytti aivan männylle, kun katsoin ylemmäksi.  Runko oli kaarnan peittämä. Hiukan pääni yläpuolelta lähti rungosta ylöspäin sivuhaara, jossa oli koivumaista näköä. Ylhäällä ei ollutkaan neulasia, vaan lehtiä. Ne olivat kovin korkealla, joten tutkin maastoa puun alla. Löytyi tuore tervalepän lehti.

Puu lienee tervaleppä, mutta onko tervalepän kylkeen kasvanut siemenestä  jälkeenpäin koivu? Melkoisen outo ilmestys tuo puu. Korkeakin,  kohosi yli lähipuiden latvan.

Jotain iloahan tuosta lepästä voisi olla. Savukalalle leppä antaa hyvän aromin, ja sanotaan, että ainoa oikea tapa halstaroida eli savustaa kalaa on leppähiilloksen päällä. Savusaunan lämmityksessä kuiva leppähalko on ylivoimaisesti parasta poltettavaa. Eihän erikoista puuta voi tietystikään kaataa varsinkaan, kun se on naapurin metsässä.  Ystävä sai kerran melkoiset rapsut, kun kaatoi puun rajalta, mutta  himpun verran naapurin puolelta.

Tuo lepän runko on suora. Haaroja on vasta hyvin ylhäällä ja latvus on tiheä, jotenkin epätavalliselle sekin näyttää, mutta ehkä syynä on tiuha metsikkö alapuolella.  Tilaa ei ole muualla haaroille.

Joku muukin näyttää erehtyneen rungon perusteella puusta. Kuuseksikin tervaleppää on rungon kaarnan perustella luultu. Eli taitaa kaarnapeite vaihdella hiukan puun mukaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Puu lienee tervaleppä, mutta onko tervalepän kylkeen kasvanut siemenestä jälkeenpäin koivu?"

En ainakaan minä muuta keksi kuin että koivu olisi lähtenyt kasvamaan jostain raosta, kasvaahan niitä pienestä raosta asfaltistakin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Koivulle näyttää, sillä kasvaa ylöspäin kuten lepän runkokin ja on sen näköinen kuin leppä olisi laitttanut sen alaosasta kuin lapsen kaarnakehtoon. Lehtiä en kyennyt bongaamaan, sillä ovat niin korkealla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Seija käytänkin rannasta keräämääni lepänlehtiroskaa, joka on vedessä lionnut ja maatunut, pellolla kasvien lannoitteena. Tänä kesänäkin useita peräkärryllisiä on ajettu pellolle. Erittäin hyvä luomuravinne. Lepästä on siis muuhunkin kuin savustukseen tai saunan sisustukseen. Paahdettua leppäähän on alettu käyttää saunan paneeleihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kompostia à la veressä märänny :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Aika hurja, pohjalaastako väännät? Typpeä ainakin on tarjolla sellaisessa. Hyvin itivät unikonsiemenet ja sain hyvä kasvit maahan ruukusta, jossa tuota mohkaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Ei ku tamperelaista :) Ja solis pohojalaasta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Pääasia, että ymmärtää, murre ko murre. Raumalainenko suomen pahinta eli vaikeinta ymmärtää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Niin minäkin olen ymmärtänyt. Raumlaissii en kuitenkaan ole tiettävästi kohdannut kuin yhden opiskeluajoilta. Puhui ihan selvää suomea, taustansa selvisi siitä että kertoi isänsä osaavan nyplätä erinomaisesti raumalaista pitsiä, nypläsi itsekin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Hyvä tanto tuo nypläys. Vaatiin kärsivällisyyttä ja isoa harrastuneisuutta.

Äsken seisoin kirkkaan tähtitiavaan alla. Näin pari tähdenlentoa. Nyt yöllä on taivaalla isoja tapahtumia. Niitä tuskin onnistuu kuvaamaan, mutta kiinnostavia kuitenkin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olipa komeat muhkurat. Mitähän niistä syntyisi?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Löytyi sitten myöhemmin kanttarilleja. Oikea paikka osui kohdalle iltalenkillä. Metsässä näkee kaikenlaista. Mäyräkin näyttäytyi ja muutaman kurjenkin sain lentoon, kauris ja vasa myös pakenivat koiraa ja minua.