ILgron11

Terveelliset ja tervehdyttävät värit

 • Ruskeaa ja punaista
  Ruskeaa ja punaista
 • Ruskeaa ja valkoista
  Ruskeaa ja valkoista
 • Ihmisen jäljet
  Ihmisen jäljet
 • Sade taivuttaa
  Sade taivuttaa
 • Ruskea on rinta kaislikon
  Ruskea on rinta kaislikon
 • Mustikanvarvut valmistautuvat
  Mustikanvarvut valmistautuvat
 • Alastoman varvikon viimeiset
  Alastoman varvikon viimeiset
 • Ovet ei minnekään
  Ovet ei minnekään
 • Viimeiset kissankellot
  Viimeiset kissankellot
 • Lokakuisia flavonoideja
  Lokakuisia flavonoideja
 • Lokakuisia herkkuja
  Lokakuisia herkkuja
 • syksyisellä reitillä
  syksyisellä reitillä

Vaikka sataa, luonto hehkuu paikka paikoin kuin auringon paisteessa. Luonnon moninaiset värit luovat ympärillemme valoa.  Väreillä on monta tarkoitusta ei vain se, että väreistä näemme luonnon valmistautuvan talveen.

Kasvit luopuvat siitä, mitä eivät enää tarvitse. Luonnossa toimii käytännöllisyys. Kesällä  värit houkuttelevat pölyttäjiä, varoittavat myrkyllisyydestä ja torjuvat kasvitauteja. Pölyttäjien aika on jo ohi. Värejä ei enää tarvita. Värit olivat tärkeitä  kasvien elintoiminnoissa, vaikkapa yhteyttämisessä, mutta minne ne katoavat? Moni muukin pohtinee värien katoa tai ainakin muutosta, joka värimaailmassa tapahtuu.  Eri puolilla värit muuttuvat omalla rytmillään.

Virallinen tieto värien katoamisesta kertoo, että lehtivihreän muodostaneet molekyylit siirtyvät hajottuaan kasvin monivuotisiin elimiin, puilla runkoon, sillä niiden valmistamiseen kuluu puulta paljon energiaa ja mineraaleja. Näin nämä voidaan käyttää taas uudestaan. Kuitenkin esimerkiksi tervaleppä pudottaa lehtensä vihreinä, koska sillä ei ole tarvetta säästää mineraaleja. Sillä on juuristossa ravinnonottoa helpottavia bakteereita, jotka auttavat uusien lehtien muodostuessa. Samalla kun puut ottavat lehtivihreänsä lehdistä runkoon, ne myös ”puhdistautuvat” työntämällä kesän aikana kasvin sisään kerääntyneet mahdolliset epäpuhtaudet lehtiin.

Epäpuhtauksiako osuukin silmiimme värikylläisessä luonnossa?

Me tarvitsemme  kasvien värejä, voimmepa olla jollakin tavalla riippuvaisia niistä. Ravinnossa kasvien väriaineet estävät veren rasvahappojen hapettumista eli härskiintymistä kehossamme.

Tällä hetkellä kasvien värit sykähdyttävät ihan omalla erityisellä tavallaan. Niissä on voimaa, jota voimme nauttia ja kenties kerätäkin. Ehkä syksyn upeat värit auttavat eteenpäin  selviämään yli niukkasävyisemmän vuodenajan. Kuvataiteen koloristit ja sisustajat uskovat värien vaikuttavan myös käyttäytymiseen ja mielen tasapainoon.

Tänään kuulin, että opiskelija-asuntoa kehotetaan sisustamaan vaaleilla väreillä Näin ei tarvitse sytytellä lamppuja niin kuin tummempi sävyisessä asunnossa. No yksi pointti sekin. Mutta miksi me alamme syksyllä pukeutua synkkiin tummiin vaatteisiin. Kesällä asut ovat heleän värikkäitä, miksi ei myös syksyllä ja talvella? Onko tämäkin jotain luonnonmukaisuutta, jota meissä on?

Nautitaan  ainakin viittä väriä sekä sisäisesti, että ulkoisesti eri tavoin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvisten väriaineilla on tärkeitä tehtäviä ihmisten terveyden ylläpitäjänä. Väriannoksia päivittäin, mutta riittäisikö, että jokin näistä väreistä nautittaisiin vain ulkoisesti silmiemme ja sielumme ravintona?

Flussaisena olen viimeaikoina nauttinut lapsuudesta tuttua lääkettä, väriltään valkoista. Kuumaa maitoa ja siinä kepasipulisilppua. Illalla ennen nukkumaanmenoa se on auttanut torjumaan öiset yskimiset. Kyllä vanha kansa tiesi.

En malta olla jakamatta muutamina päivinä keräämiäni syksyn värejä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Hienot kuvat oli, kannatti laittaa, ja mieki olen kiinostunu väreistä, hyvä ploki, kiitos!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Hilkka. Olen nauttinut enemmän kuin koskaan syksyn väreistä. Mietin tänään eikö ole aiemmin ollut aikaa nähdä niitä tai onko jokin muuttunut, että ne värit näkyvät nyt aivan uudella tavalla. Siitähän tämä kirjoittaminen lähti. Olen toki miettinyt muutaman päivän eli jossakin se asia on piileskellyt ja siihen liittyy aika paljon muutakin, jotan en tässä tuonut esille.

Oli vaihe, että en edes löytänyt aiheita kuviin. Sitten vaan lähti käsistä. Lähdin metsään etsimään rusakkoa ja mitä siellä sitten tapahtui. Kuva-aiheita alkoi näkyä. Rusakkoa ei, vaikka mieheni oli melkein tallannut rusakon pojan päälle. Olisin siinä siinä halunnut olla. Kamera olisi ollut heti valmiina.

Alexius Manfelt

Irja kiltti, minulta ovat jo loppuneet kaikki kehumisen sanat. Kuvasi ovat vaan niin..........!

Menee sanattomaksi. Toivottavasti saan käyttää niitä näyttöjeni taustakuvina?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaunis kiitos Alexius. Käytä vain taustakuvina, jos löydät sopivia.

Alexius Manfelt

Irja kiltti, kuvistasi on jokainen sopiva. Kun vielä on päällä kaksi samanaikaista näyttä 24" ja 19" niin loistavasti näkyvät!

Kiitos!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Mietiskelin tuossa aiemmin, että kivat tietää missä ne ovat. Reilua, kun kysyi luvan. Muutoinkin niitä ehkä käytetään, mutta missä lie? Yksi kaveri laittoi huolestuneen viestin face bookissa kuvistani, sillä hän sanoi, että face book omistaa kuvani. Suomen lakien mukaan minulla on tekijänoikeudet, eikä niitä voi face bookkaan riistää.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Minulla on hieman samankaltainen ongelma kuin Alexiuksella eli kehuvat sanat tuntuvat loppuvan kirjoituksistasi ja kuvistasi. Siis yksinkertaisesti - suurkiitokset niistä ja jatka edelleen samoilla linjoilla :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Leila kannustuksesta. Kuvat eivät jätä, ainakaan vielä.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Kauniit syksyiset kuvat. Jotta kritiikki ei olisi pelkästään kehumista, sillä ainainen kehuminen ei kasvata, niin minun on pakko sanoa että syksyiset vaahteranlehdet olisivat kruunanneet kuvasarjan. Kiitos kauniista kuvista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiva kommentti. Vaahteranlehtiä olen kyllä kuvannut. Osassa on tummia täpliä. Ehkä tuntuivat liian tavallisille. Toki niissä on voimakkaita keltaisen ja punaisen sävyjä, vieläkin niitä on hetken kuvattavissa.