ILgron11

Sininen hetki

  • Sinine hetki muuttaa maiseman.
    Sinine hetki muuttaa maiseman.
  • Hiukan ennen sinisen hetken katoamista Hakaniemessä.
    Hiukan ennen sinisen hetken katoamista Hakaniemessä.
  • Sininen on taivas.
    Sininen on taivas.

Sininen hetki on talvinen valoilmiö. Se ilmaantuu heti auringon laskettua, mutta joka päivä sitä ei voi havaita. Tänään se havahdutti, kun kaikki värit ympäristössä muuttuivat. Oli tartuttava kameraan ennen kuin  hetki katoaa. Hetki 15.15 on kuvattuna. Ehkä huomenna tuo hetki ei tulekaan tai viipyilee jonkin hetken enemmän kuin tänään?

Miksi sanotaan, että sinisen hetken voi havaita vain talvella. Merelläkin on ollut sinisen hetki ja sen olen havainnut kesällä, kun kaikki muuttui äkkiä niin upean siniseksi.

Vangitsisitko sinäkin sinisen hetken? Olisiko tammikuu sopivaa sinisen hetken aikaa?  Voisiko silloin vangita talven taikaa? Lumisessa maisemassa sininen hetki voi olla  monin verroin upeampi.

Sininen hetki on inspiroinut taitelijoitakin. 

Keskellä kaamoksen, illan tummuvan
mut pysäytti jälleen, maailma hiljainen
Hetki tuo sininen....,

Jo valo päivän horisonttiin painunut on
 sininen hetki valtaa huoneen
 kajastus hento kasvoillasi viivähtää
 ennen kuin verhon sä suljet, kaksin jäämme pimeää......

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ellei ole enää muuta kuin harrastelijakuvaaja niin ei sinisessä hetkessä tule kameraa ajatelleeksi. Se vain on ja jää muuksi kuin kameralla tallennetuksi kuvaksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kamera on vieressä pöydällä ja siihen on vähän niinkuin kasvanut kiinni. Kun lähden lenkille nappaan laukun mukaani. On joskus vaikea kuvata, kun olen sauvakävelyllä ja joskus pitää vaihtaa linssiäkin. Kaikkeen tottuu, sanoi joku viisas joskus. Liekö ollut suomalainen.
Nimittäin Topeliuksen jutuissa sanotaan jopa näin: Ohi ovat ne mielikuvitusrikkaat ajat, jolloin fantasia pukeutui oppineisuuden kaapuun, jolloin siroteltiin pohjolaan loistavia tarinoita vai miten kääntäisi sanan skatter. Silloin Suomi oli Mooseksen kertomusten lähde, Suomen saaristossa asui jättiläisiä vai mikä tämä sitten liekään hedningarna, Orfeus vieraili Pohjanmaalla, Kemi oli amatsoonien kotimaa. Kreikkalaiset hakivat korkeimman viisautensa, jumalansa, tietonsa sielun kuolemattomuudesta pohjolasta. Täältä löytyi onnellisten saari, pyhät järvet, de elyseiska fälten ja jumalten hiljaiset sijat.
Uskoako kaikkea tai edes pinetä osaa tästä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Skatter taitaakin olla aarteita. En jaksanut katsoa sanakirjasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

On se aarteita. Hailuodosta on kaivauksissa löydetty jättläisnaisen luuranko.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Missä siitä jättinaisen luurangosta olisi lisätietoa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Kai se jostain museoviraston tiedoista löytyy? itse olen kuullut siitä suullisesti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Varastin idean sinulta.
Jouluiloa!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sitähän varten niitä ideoita on, että niitä jaetaan. Jaettu ilo on moninkertainen ilo. Eikö täällä juuri niin tehdäkin kuten nyt nuo talvikuvat osoittavat ja tuo 12 koodiakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minäpä maalasin olohuoneen katon juuri taivaansiniseksi, on sitten ensi vuonna sininen hetki jatkuva.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Tähän on nyt ihan pakko laittaa Olavi Virta and The Harmony Sisters:)

http://www.youtube.com/watch?v=iM_GU7svUlk

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

No sepä kuulostaa kivalle. Hyvää joulua sinne Joensuun suunnalle. Ehkä joskus pääsen sinnepäin muistelemaan ihania lapsuuden kesiä ja vierailuja serkkujeni luona. Tohmajärvellekin tahdon päästä, sillä siellä on juuret. Isoäitin kotitalo oli siellä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Mutta, entäpä sininen hetki elämässä. Onko se kuin luonto pilvettömällä taivaalla, kaunis hetki?

Sininen hetki on illan koitteen hetki. Vaalea taivas käy kohti pimeyttä. Välissä lyhyt sininen hetki...

Olemmeko kaikki särkyneitä saviruukkuja, minä olen.
http://www.youtube.com/watch?v=9we_6pSdz-Y

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Taidammepa olla kovinkin herkästi särkyviä. Olen tänään ollut kovin suruissani englantilaisen ystäväni aamuisesta viestistä. Hänen miehensä menehtyi kotona. No se oli tosin odotettavissa, sillä hän on ollut hyvin heikossa kunnossa kaaduttuaan ja loukkannuttuaan silloin kohtalokkaasti. Tuo golfia pelannut johtajien kouluttaja oli ystävä, jonka tapasin viimeistä kertaa Pietarissa. Olimme ystävien kanssa siellä.
Hän sanoi kerran olevansa agnostikko, johon en tiennyt vastata oikein mitään. Nyt kuulin, että molemmat puolisot olivat luvanneet antaa ruumiinsa tieteelle, joten heillä ei ole hautausta. Moni ystävämme eri puolilta maailmaa on lähettänyt lohduttavia viestejä jäljelle jääneelle.

Tunnen itseni suomalaisena niin kömpelöksi tällaisessa tapauksessa. En osaa vuodattaa kaikkea sellaista mitä ystävämme eri puolilta viesteissään, vaikka vaatimattoman osanottoni lähetinkin.
Silti tapahtunut vaikuttaa. Särkynyt olo.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kuten kaikki tiedämme, me suomalaiset olemme erilaisia kommunikoijia kuin esim. anglosaksit - erityisesti amerikkalaiset. Heiltä kauniit sympatiasanat ja -lauseet sujuvat luontevasti ja vuolaasti, koska se kuuluu heidän kulttuuriinsa. Eräs amerikkalainen ystäväni kertoi Suomessa asuessaan oppineensa ihailemaan suomalaisten hienostunutta sanatonta viestintää esim. hautajaisissa surunvalittelun esittämisessä. Suomalainen katsoo surijaa/surijoita hetken silmiin, nyökkää vakavana ja vastapuoli nyökkää saaneensa viestin. Tämä riittää, sympatiaviesti on tullut perille. Minusta se on arvokas tapa toimia, vaikka on kieltämättä tilanteita, joissa sanallinen osallistuminen ei olisi pahitteeksi :)

Samalla toivotan sinulle Irja antoisaa joulunaikaa ja oikein oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta - samalla kiitos kovasti kiintoisista blogiteksteistäsi - keep up the good work :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Leila tuo sanattoman hautajaisviestin kommentti oli upea. Varmasti muitakin esimerkkejä löytyisi, jos hiukan selaisi muistikuvia tapahtumista.

Hyvää vuoden loppua ja menestystä uudelle vuodelle.
Irja