ILgron11

Liikettä kinttuihin - valvottuna

 • Lenkki koivukujalla
  Lenkki koivukujalla
 • Askelia pitkospuilla
  Askelia pitkospuilla
 • Marja-aroniat lumihupun alla
  Marja-aroniat lumihupun alla
 • Kamera ja katse horisonttiin, jossa näkyy Helsingin profiilia
  Kamera ja katse horisonttiin, jossa näkyy Helsingin profiilia
 • Kehä III reunaa Tikkurilan suuntaan
  Kehä III reunaa Tikkurilan suuntaan
 • Tapaninpäivän aurinkokylpyjä
  Tapaninpäivän aurinkokylpyjä
 • Ruusunmarjat auringossa
  Ruusunmarjat auringossa
 • Hiihtokelitkin alkoivat
  Hiihtokelitkin alkoivat

On palveluita, joiden  avulla voi seurata omaa liikunta- aktiivisuuttaan. On sähköisiä kortteja, joihin merkitään päivittäiset kuntoilusuoritukset. Sähköisen kuntokortin käyttö on käyttäjälleen yleensä maksutonta.

Olen saanut parina jouluna liikuntaan kannustavan lahjan. Ensimmäinen oli Excelin sauvat, jotka  ovat olleet hyvässä käytössä ja ovat paremmat kuin itse  ostamani tuntemattoman tuottajan sauvat.  Silloin, kun muuta ei ole niitäkin tulee käytettyä. Excelin sauvoissa on muotoiltu kahva. Lenkillä kuulin, että Jyväskylän yliopistossa oli aikanaan testattu erilaisia muotoiluja ja löydetty sauvoihin näin käteen sopiva malli.

Tänään sain asennettua toisen liikuntaan kannustavan lahjan, Polarin rannekkeen. Se mittaa askelmiani ja jos oikein ymmärsin se muistuttaa myös liikkumisentarpeesta. Liian kauaksi ei voi jäädä istumaan. Tiedot liikkumisesta voi panna synkroniin iphonen ja Macin kanssa. Terveyttä tässäkin haetaan, mutta mitä kaikkea muuta tähän laitteeseen ja sen kumppaneihin sisältyykään, sen aika näyttää. Kalorilaskurikin löytyy. Uskoako kaikkeen mitä mittari kertoo. Kuntokorttikin on netissä täytettävänä.

 

Tänään on tullut melkein 11 000 askelta, mutta osa niistä tuli istuessa ja sukkaa kutoessa. Käden heilumisliike siis tuo akselia, jolloin ranteessani oleva mittari ei  kerrokaan askelista vaan myös muusta. Onko siinä jokin vika vai laskevatko kaikki mittarit samalla tavalla liikkeet askeliksi?  Toki Polarin ranneke käy myös uimarille, joten silloin ranne- ja kädenliikkeillä on merkitystä.

 

Tein kävelylenkin kauniilla säällä ja silloin keräsin oikeita askelia. Niitä tuli noin 7000 ja 8000 välillä. Loppu ehkä parituhatta askelta tulee muualta, mutta sitten kaikki muu on kutimien jäljeltä. Sukan varren ja kantapään tekemisestä.

 

Helposti uudet laitteet sai käyttöön. Hämmästyin kovasti kotiin tullessa, kun lenkkini oli kotona olevalla jo tiedossa. Sitä hän oli saattanut seurata netistä. Tämä ei liity mitenkään rannekkeeseeni, vaan mukana olevaan iphoneen. Kun samat laitteet on toisellakin ja  tiedossa appletunnukseni, en olekaan ihan itsenäinen kulkija.  Sellainen vaatii kyllä tottumista.

 

Hyvät valvontalaitteet sopisivat kyllä tieltään eksyville ja harhaisille, mutta, että kuka tahansa voi olla oman perheenjäsenensä seurattavissa, on hämmentävää. Sellaiseksiko maailma on muuttumassa? Tuleeko vaatteistammekin pian sellaisia, että meidän voi jäljittää? Missä kaikkialla jäljittämistä ylipäätään tarvitaan? Muutummeko läpinäkyviksi? Kohta ei mitään voi tehdä ilman, että kaikki tiedetään jossakin.  

 

Miten on nuo kodeissa oleva valvontakamerat? Niihin ei muilla pitäisi olla yhteyttä, mutta epäilenpä kovasti, että olemme pian kuin bb-talossa ikään. Onko lainsäädäntö tällaisen muutoksen perässä vai pystyykö lainsäätäjä edes kuvittelemaan mihin kaikkeen valvonta tulee yltämään.

 

Uskaltaisiko nukkua rannekkeen seuratessa untani? En ehkä niin pelokas ole, että en sitä tekisi, mutta saanko näin jotain oleellista tietoa itsestäni tai terveydestäni? Olen itsenäisyyttä kaipaava ihminen, menetänkö sen kontrollimaailmalle?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyviä huomioita. Itse pidin omaa rannekettani noin puolisen vuotta ja sitten kyllästyin, kun se piti aina ladata neljän päivän välein uudestaan. Minä sain ns. tähtisateen kun täynnä oli noin 10 000 askelta ja olin aina silloin itseeni hyvin tyytyväinen. Se tuli kyllä liian harvoin, ehkä kolmisen kertaa viikossa. Olen enemmän tätä istuvaa sorttia, jonka kyllä pitäisi ryhdistäytyä ja panna taas kiltisti ranneke käteen.

Alussa se antoi ihan oikeasti pontta liikuntaani ja seurasin sitä hyvinkin aktiivisesti päivän mittaan ja jopa voimistelin, että sain taas "tähtisateeni". Ostin samalla myös rintaan pantavan vyön, jolla voi seurata sykettä, mutta sitä kokeilin vain muutaman kerran. Sykettä oli ihan riittävästi:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sykkeen mittausta minäkin olen miettinyt, mutta katsotaan nyt ensin tämä ranneke. Uskon, että alkuun aktivoi. Ihan tavallinen askelmittarikin sen teki. Siihen ei ihan yhtä helposti tullut askelia kuin tuntuu tulevan tähän rannekkeeseen. Ilmeisesti kaiken tyyppinen liikunta käy.

Katsotaan pääsenkö edes sinun käyttölukuihisi. Toivottavasti. Olen hiukan kontrollivastainen, mutta kuitenkin pahuksen tiedonhaluinen. Minkäs näille piirteille voi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Otin äly-samsungin tarjonnasta käyttöön ilmaisen "sport trackerin". Se mittaa kilometrit ja piirtää reitit, oliko kävelyllä vai juoksulenkillä kertoo kalorit ja ajan jne, jne.. Erittäin kätevä palvelu. Senkun valitset, mitä teet ja painat aloita. Panet taskuusi ja muistat pysäyttää lenkkisi jälkeen ja katsot reittisi ja tulokset.
PS. Paikannus pitää olla päällä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Heikki, onko lisännyt päivittäistä liikkumista? Onko tullut uusia liikkumismuotoja sen myötä?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Irja

Ei ole lisännyt, koska teen kaikki asioinnit kävellen tms. liikkuen ml. 2 -3 krt. kuntosali. Aikaisemminkin osasin arvioida kilometrit noin sinne päin. Se vain paljasti, että alakanttiin arvioin, koska se ottaa pirulainen kaikki metrit huomioon eli liikun enemmän sittenkin kuin arvioin. Reittikartta on mielenkiintoinen ja kalorit.
Virtaa kännykkä syö ST:n ja paikannuksen ollessa käytössä niin, että joka päivä pitää ladata.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Harvinaisempaa taitaa olla alakanttiin arviointi. Minusta on hyvä, jos osaa arvioida suunnilleen oikein matkat. Olen opetellut sitä myös.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Tuli mieleen, että eikös se ranneke laskis askelia paremmin jalassa...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näinhän se varmasti tekisi, mutta se mitoitettiin käteen, eikä enää mene jalkaan. Kokeilisin mielelläni, sillä en tiennyt sen laskevan myös muuta kuin kävelyliikettä. Pitää opiskella netistä vielä sen käyttöäkin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tässä tiedot Sports Trackeristä:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com....

Löytyy sekä windows että android äly- puhelimiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Heikki linkistä. Mietinkin, että voiko älypuhelimessa olla parikin sovellusta samasta asiasta. Ehkä kokeilemalla senkin saa tietää. Taitaa tuo älypuhelinsovellus todella piirtää sen lenkin kuvankin kartalle.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Irja

Kyllä piirtää ja tarkan. Pidä sitä palvelua kuitenkin päällä vain tarvitun ajan, muuten kännykkäsi virta on nolla piankin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #12

Tuntuu Polarkin olevan sähkösyöppö, samoin iPnone, jos jotain erityistä tekee. Sähkön kultus kun saataisiin vähemmäksi olisivat huipussaan. Aurinkolatainkin voisi olla yksi vaihtoehto kesällä, eikä vaan?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Haa, minä sain saman joululahjan! Nytkin Polarin ranneke kädessä. Ainakin näin aluksi olen tosi kiinnostuneena seurannut askelmääriä ja lisännyt aktiivisuuttani rannekkeen innoittamana. Voi olla pelkkää alkuinnostusta...

Mutta joo, noita askelmääriä ei kannata ajatella varsinaisina askeleina, koska tosiaan pelkkä käden liike tuotta askeleita. Mutta aktiivisuuttahan se laite väittääkin mittaavansa, noin niin kuin kokonaisuutena...

Olin itse tosi kiinnostunut tuosta unipuolesta. Parin yön jälkeen laite väittää, että olen nukkunut 8 tuntia, josta tunnin rauhatonta unta ja loput rauhallista. Yllättävän hyvät unet siihen nähden, että jotenkin koko ajan väsyttää...

En siis luottaisi täydellisesti laitteen antamiin tietoihin, mutta kyllähän ne jotain osviittaa varmasti antavat.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä tietää, ehkä jakamalla tietoa saamme vielä enemmän laitteesta irti. Ihmettelin, että ei ollut kovin paljon pakkauksessa ohjeistusta. Nettisivuja en vielä ole ehtinyt tarpeeksi lukea. Ehkä siellä on vastauksi kysymyksiin. Ainakin huomasin, että voi lähettää kysymyksiä. Oli osoite sitä varen.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Minäkin ihmettelin kun oli niin vähän tietoa pakkauksessa. Ja jotenkin vaikea löytää tietoa myös noilta Polarin sivuiltakaan. Melkeinpä googlettamalla löytää helpoiten...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ajattelin ensin laittaa kommentin rekkujen jälkikokeisiin pojalta saamastani askelmittarista, jolla stemmata askelpituutensa ja mitata jäljen pituus, mutta kun täällä on niin hianoja kommentteja niin eipä sitten muuta kuin että lenkkeilyyn on nelijalkainen askelmittari - kilometri remmissä sinne tai tänne:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voi Seija, sinulla on mainiot ulkoiluttajat ja jälkiesi seuraajat. Sellaista vieläkin kaipaan, mutta on pitkä harkinta aika. Kannattaako vielä tai ei ainakaan niin kauan kuin on kissa. Se ei ehkä totu tuollaiseen askelten tuottajaan. Minulla oli pitkään erilaisia ihan tavallisia taskussa tai taskun reunassa pidettäviä, johon itse mitattiin askel aluksi ja sen avulla sitten tulivat matkat. Joskus ne toimivat, aina eivät. Matkoilla olivat hyviä, kun tuli normaalia enemmän käveltyä.

Tänään on mittarissa yli 10 000 askelta, josta toki osa sukankudontaa, mutta pääosa sauvottuja askelia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olen minä nähnyt tässä lähistöllä pari kissiä ulkoilutettavan valjaissa, mutta muuten en tiedä kissojen ulkoiluttamisesta mittään, sillä siihen aikaan kun oli kissoja ei tainnut kissanvaljaita edes olla. Ja kaiketi ne pitäisi totuttaa valjaisiin jo pienestä pitäen, jos totuttaisi. Toki epäilen sitäkin seuraisivatko, vaiko haluaisivat kulkea omia teitään kuten kissoilla on tapana.

Kävelysauvomista olen katsellut, ja vaikuttaisi olevan kropalle tehokasta varsinkin jos tekniikka on hanskassa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #16

Sauvomistekniikkaa en ole mitenkään oppikirjoista opetellut, vaan oman parhaan kokemukseni mukaan sitä harjoitan. Joskus minulle sanottiin, että niitä pitää pitää alhaalla, melkein roikottaa. Siitä en pidä, vaan käytän niitä menemisen vauhdittajina siis lykin itseäni nopeammin eteenpäin;D

Meillä oli kerran kissa, joka kävi lenkeillä ilman remmiä. Tuli mukaan aina, kun koiraa vein lenkille. Siinä oli varsinainen pari. Pitkiä lenkkejä se kissa tottui tekemään, viisikin kilometriä meni helposti. Minusta se on kissalta aika paljon. En muutoin ole kissaa narussa tai valjaissa kuljettanut, kania toki lapsuudessa yritin lenkittää, mutta ei siitä mitään tullut. Lenkkikaveria välillä kaipaan ja usein saankin serkkuni mukaani. Toki kyllä se taival yksinkin taittuu.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Löysin tällaisen tiedon:
http://www.polar.com/fi/support/how_are_the_steps_...

Onneksi laitoin rannekkeen vasempaan ranteeseeni (olen siis oikeakätinen). "Polar Loop on tarkoitettu pidettäväksi heikomman käden ranteessa. Siksi on suositeltavaa pitää Polar Loopia heikomman käden ranteessa, eli vasemmassa ranteessa, jos olet oikeakätinen, ja päinvastoin. Suuremman intensiteetin aktiivisuudessa, kuten käveltäessä tai juostessa, eroa ei kuitenkaan pitäisi olla."

Eli hyvä vain, ettet laittanut nilkkaan. Ei se ole sinne tarkoitettu :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitti tuosta vinkistä. Minulla on oikeassa kädessä, kun kello oli vasurissa. Nyt vaihdan tuohon heikompaan käteen. Olen saavuttanut tänäänkin jo tavoitteen. Ihan turhan helposti se tulee. Pitää varmasti nostaa tasoa. Ehkä silloin on enemmän haastetta.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kannattaa nyt ensin varmaan seurata, miten käden vaihto vaikuttaa. Kun ei sitten niin herkästi rekisteröi muuta muin "oikeaa" liikkumista.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa