ILgron11

Bisan kartanosta karitsan niskakiekkoja

 • Tuoreita karitsan niskakiekkoja
  Tuoreita karitsan niskakiekkoja
 • Lampaankasvatus on lisääntynyt
  Lampaankasvatus on lisääntynyt
 • Sotunkia Högbergetiltä nähtynä
  Sotunkia Högbergetiltä nähtynä
 • Karitsan niskakiekot uuniin menossa, pinna kuivattua minttua ja liemessä mukana yksi lihaliemikuutio ja reilusti valkosipulia ja yksi paprikakin. Maustsaminenkin pääsee valloilleen. Rosmariiniakin olisi voinut lisätä pinnalle.
  Karitsan niskakiekot uuniin menossa, pinna kuivattua minttua ja liemessä mukana yksi lihaliemikuutio ja reilusti valkosipulia ja yksi paprikakin. Maustsaminenkin pääsee valloilleen. Rosmariiniakin olisi voinut lisätä pinnalle.

Vierailin Bisan tilalla Sotungissa eilen.  Se oli maaseutumatkailua yhdistettynä ruoanhankintaan.  Maalaismaisema houkutteli ulkoilijaa. Vanha tila  on nähtävyys lumen keskellä. Tila on siirtymässä kevään aikana vanhemmalta sukupolvelta nuoremmalle. Tapasin tilan 24-vuotiaan viidennen sukupolven edustajan. Nuorella naisella oli paljon suunnitelmia tilan eläinten ja tuotteiden kehittämiseksi. 

Olen aiemmin tyytynyt ihailemaan tilan vainioilla olleita hevosia, lampaita ja lehmiä. Sotungin ympäristö, Sipoonkorven tuntumassa, on ollut minulle tuttua lapsuudesta saakka.  Olen tottunut liikkuman siellä metsissä ja soilla.  Sinne vetivät sukulaiset. Enoni oli 24-vuotias, kun hän ostin Sotungin ytimestä tilan, jossa oli  talo 1700-luvulta. Talon kuistilla on susiovet,  oman aikansa  tarpeisiin tehdyt.  Talo on suojeluskohde eikä muutoksia saa tehdä ilman erityisiä lupia. Kyläyhteisökin on idyllinen, vaikka vanhojen talojen oheen on rakennettu uusia.

Sotunki on maanviljelysaluetta.  Kylän keskusta on hiukan tiivistynyt ja laidoillekin tulee uutta.  En ihmettele, sillä onhan alue lähellä pääkaupunkia, Hakunilaa ja Tikkurilaa.  Ulkoilumahdollisuudet ovat mainiot, on metsiä, kallioita, lampi ja hyviä, huollettuja reittejä, joita kulkea kesällä ja talvella.

Kävin Bisan luomutilalla lihaostoksilla. Lampaanliha kiinnosti. Suomenlammas, jota ostin on maatiaisrotu. Myynnissä oleva liha on alle vuoden ikäisistä lampaista, eli karitsoista. Osa lammasostoksista päätyi pakkaseen. On merkillistä miten tuotteiden näkeminen villiinnyttää ja mukaan lähti useampi vakuumiin pakattu lihapaketti.

Karitsan niskakiekoista valmistuu  uunissa  tämän päivän pääateria. Lähiruokaa parhaimmillaan. Karitsan jauhelihasta tulee aikanaan lihapullia ja kyljysrivit saavat odottaa otollisempaa hetkeä. Ostokseen sisältyi myös jauhoisia perunoita.

 

Karitsan niskakiekot saavat kypsyä uunissa pitkään, jotta niistä tulee mureita. Kiekkojen mukaan uunin menevät liemiainekset punaviiniä, jossa on mukana freesattua sipulia, valkosipulia ja porkkanaa ja mausteiksi suolaa, pippuria ja laakerinlehteä.  Paistos uuniin 170 asteeseen tunniksi ja sitten 120 asteeseen ainakin vielä 3 tunniksi. Helppoa ja kätevää ruoanvalmistusta. Loppusilaus paistoksen tulee kermasta. Tilan perunoista muusi kruunaa aterian. 

 

Karitsanlihaa ja naudanlihaa, luomuperunoita ja taljoja tarjolla tänään lauantaina 8:30-10:00 sekä 15:00-19:30!
Maksu käteisellä, myynti päätalon verannalta!

Kartanolle, Nurmimäentie 16,  pääsee bussilla 717 ja 717 A  (nopeampi linja) Rautatientorilta. 

 

https://www.facebook.com/bisa.gard/posts/2019766241374647

http://www.luontoon.fi/sipoonkorpi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat