ILgron11

Uuden vuoden aatoksi sinisimpukkakeitto

  • Tuoreet tanskalaiset sinisimpukat. Eikö kotimaisia ole myynnissä?
    Tuoreet tanskalaiset sinisimpukat. Eikö kotimaisia ole myynnissä?
  • Ensikokemus sinisimpukoista.
    Ensikokemus sinisimpukoista.

Muisto ensimmäisestä kerrasta, kun tilasin ravintolassa sinisimpukoita. Lähipöydässä istui tumma,  tyylikäs nainen ja amerikkalainen upseeri. Naisella oli valtava kulho tyhjiä simpukankuoria.  Niitä kasaantui kaiken aikaa vain lisää.  Näytti erikoiselle. Päätin kokeilla  tuota simpukkakeittoannosta eikä  ensimmäinen kerta jäänyt viimeiseksi.

 

Uuden vuoden ateriaa pähkäillessä ei tullut mieleen sinisimpukkakeitto. Joulun jälkeen olisi kuitenkin kiva nauttia  jotain kevyttä ja hiukan tavallisuudesta poikkeavaa.  K-citymarketissa  kalatiskin äärellä idea löytyi. Kilon pussi tuoreita simpukoita maksoi alle kuusi euroa.  

 

Sinisimpukat ovat kylmän veden ja tämän hetken herkkuja. Yksi verkkopussillinen niitä päätyi kaupasta kotiin. Yleensä olen valmistanut simpukat heti.  Nyt mietin miten pitkään simpukoita voisi säilyttää ilman, että ne alkava kuolla. Päivä pari jääkaapissa kylmässä voisi ehkä sopia? Voisiko tänään tehty simpukkakeitto olla hyvää nautittavaksi vielä huomenna.? Simpukat ovat ulkona noin +2-+3-asteessa, mutta riittävätkö olosuhteet ja happi? Kosteutta taitaa olla riittämiin.

 

Simpukoiden käsittelyyn ja valmistukseen on runsaasti ohjeita netissä.  Tärkein on pohja eli liemi, jota varten kuullotetaan sipulia ja valkosipulia  ja fenkolia voissa/oliviöljyssä. Muutama desi valkoviiniä,  kolme desiä kalanlientä,  kalakastiketta ja osterikastiketta sekä laakerinlehti ja hiukan sahramia.  Tämä on minun liemeni.  Simpukat kysyvät liemessä kannen alla väljässä kattilassa noin 10 minuutissa.

 

Valmistan herkun  etukäteen varmuuden vuoksi ettei simpukoiden menetyksestä tulisi suurta. Kun simpukat on kypsennetty liemessä,  erottelen  liemen ja sinisimpukat.  Huomenna kuumennan liemen ja yhdistän simpukoihin ja voimme nauttia simpukkakeiton. Kun liemi kuumenee lisään kermaa, tuoretta persiljaa ja timjamia ja kumoan kuuman liemen jääkaappikylmille sinisimpukoille ja kiehautan keiton nopeasti.  Tuoretta persiljaa vielä koristeeksi.

 

Silti kysyn: ”Onko kokemuksia simpukkakeiton valmistamisesta tällä tavoin etukäteen myöhemmin nautittavaksi?  Säilyvätkö simpukat yhtä hyvinä kuin vasta valmistettuina keitossa olisivat?”

 

Herkun kanssa pala patonkia ja hiukkasen valkoviiniä. Voisiko enää muuta toivoa?

 

 

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/sinisimpukat

http://muistasyodavalilla.blogspot.fi/2015/04/sinisimpukat-merimiehen-tapaan.html

http://www.chipsters.fi/fi/reseptit/kuohkea-simpukkakeitto-krassi-cheddartoast

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En ole noin monimutkaisesti tehnyt mitään. Teen yksinkertaisesti niin, että pilkon varsiselleriä sentin pätkiksi, kuullotan muutamia salottisipuleita voissa ja öljyssä. Lisään loppuvaiheessa muutaman valkosipulin kynnen ja sitten ne varsisellerit sekä 3 desiä omatekoista omenasiideriä. Kun seos kiehuu lisään simpukat ja annan kiehua 8 minuuttia kannen alla. Syödään patongin kanssa ja jos on sopivaa viiniä niin sekin sopii keittoliemeksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voipi vaikuttaa monimutkaiselle, mutta ei se ole sitä. Ymmärrän kantasi, kun jouduin miettimään syödäänkö heti, jolloin ihan helppo valmistaa. Jos ei syödä heti voi olla ehkä parempii erotella liemi ja simpuka, jotta simpukoita ei kypsennä liikaa. Mietin tuleeko kumipalloja silloin? Kaikki merenelävät kuten kampasimpukat eivät ollenkaan pidä pitkästä ja moninkertaisesta kypsennyksestä. Minulla ei ole omatekoista siideriä, joten muuta lientä on käytettävä ;D
Naisen logiikallako syntyy monimutkaista nopeasti?

Kiitos kuitenkin yksinkertaisesta ohjeesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eipä kai se monimutkaista ole sen jälkeen kun on puhdistanut ne simpukat:)

Hyvä varmaan erotella liemi ja simpukat, jotta eivät sitkisty.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Kiitos Seija. Tuit ajatuksiani. Joillakin merenelävillä on taipumusta sitkistyä esimerkiksi katkat muuttuvat aika inhottaviksi pidempään kypsyessään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

En minäkään, ja nopeimmin tulee hyvää purkista:

Simpukka-kalakeitto

½ purjoa = valkoinen osa
öljyä
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota tai fondia
1 dl kuivaa valkoviiniä
½ pkt pakasteseitä (200 g)
suolaa, valkopippuria, timjamia, paprikajauhetta

pari rkl vehnäjauhoja ja 2½ dl kermamaitoa

1 tölkki simpukoita vedessä (tai enemmän)
hienonnettua persiljaa ja ruohosipulia + voita

Freesaa purjorenkaat öljyssä, lisää vesi, fondi viini ja mausteet, kiehauta.
Lisää paloiteltu kala ja kypsennä.
Sekoita jauhot kermamaitoon ja suurusta, anna kiehua pari min.
Lisää simpukat, persilja + ruohosipuli, kuumenna. Lisää nokare kylmää voita.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos Seija tuokin en helppoa ja hyvää eikä turhan mutkikasta. Purjo sopii myös tuohon reseptiini. Pidän siitä kovasti. Simpukka-kalakeittokin sopii näin joulun jälkeiseksi aterian kevennykseksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ari kannattaako edes erotella paremman säilymisen takIa? Ehkä se on se turha mutka. Ehkä koko keiton voi pitää kasassa ja lämmittää seuraavana päivä. Kenties on ihan yhtä hyvää?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ne syödään tuoreeltaan tuolla minun systeemillä. Jos haluaa säilyttää niin on tehtävä Irjan reseptillä edellä mainituista syistä, eli sitkistyvät ja pilaantuvat helposti.

Minun reseptin parhaat puolet ovat: nopea valmistuminen, eli olenkin sanonut että maailman npoein ruoka noin 15 min. Annos syödään heti niin, että kattilaan laitetaan kauha, jolla nostetaan lientä ja evästä lautasille heti syötäväksi. Napostellaan simpukat nyppimällä ne irti kuoresta tyhjän kuoren toimiessa pinsettinä.

Patonkia kastellaan liemeen ja simpukankuoripinsetillä nostellaan suuhun myös varsisellerit ja sipulit.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ainoa kriteeri on se, että kaikki simpukat ovat kiinni alettaessa valmistaa. Auenneet roskiin. Seijan resepti on hyvä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Mullakin oli ennen taito tietää reseptistä miltä maistuu, mutta on vähän ruostunut kun vieraitakaan ei enää käy miltei joka viikonloppu kuten ennen oli tapana:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #16

Kilosta löytyi 13 joissa oli vikaa, joko auki tai sitten kuori rikki. Melko hyvä tulos. Pahinta oli, että nämä nilviäiset ääntelivät. Ulkosäilytys oli siis toiminut hyvin. Säätä ei voi tässä suhteessa moittia huonoksi. Tarkistan myös jäikö kiehutetuista jokin avautumatta. Sitä en vielä ole tehnyt.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Lehmä sanoo ammuu, hevonen ihahaa, simpukka sanoo ?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #20

Kyllä, kitinää kuului ja mies tunsi miten simpukkapussi hänen kädessään liikkui hiukan. Eläviä olentoja, reagoivat sisäilman lämpötilaan ja päälle laskettuun kylmään veteen. On niillä oma tapa ilmaista itseään ;D . En ole ennen moista havainnut, vaikka noita järvisimpukoita kesäisin lasten kanssa pohjahiekasta on kerätty käsiin ja leipiä niillä heitelty.

Tuosta suolaisuudesta vielä hiukan. Liemi kaipasi kyllä toisenkin puolikkaan kalanliemikuutiosta. Olin alun perin ajatellut käyttää kokonaisen, mutta Arista suolaa ei kaivata, kun ovat eläneet meressä. Ostereihin suolaa ei kaivat, ovat valmiiksi suolaisia, mutta nuo eivät juurikaan.

Keittoa on maisteltu ja simpukat eroteltu liemestä. Onni oli myötä. Kaikki olivat keittäessä avautuneet. Huomenna sitten hiukan lisää maksuja liemeen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Monenlaista simpukkaversiota tulee kokeilluksi mutta itse palaan aina sinisimpukoihin merimiehen tapaan, tai omaan versiooni siitä: shalottisipulia, valkoviiniä, kalalientä ja yrttejä. Simpukat säilyvät elävinä kyllä kylmässä pari päivää hyvin, aukinaisia jotka eivät kolautettaessa sulkeudu ei kannata käyttää.

Itämeren sinisimpukat ovat pikkuruisia eikä niissä ole juuri mitään syötävää. Siksi ei kotimaista ole tarjolla. Nuo Irjan simpukat ovat Atlantilta ja kasvavat suolaisessa vedessä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Muuten hyvä mutta en ymmärrä tuota kalalientä, siinä on suolaa yleensä, eikä simpukat kaipaa suolaa lainkaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hyvä pointti eikä se ole mitenkään välttämätöntä mutta antaa vähän eri makua kuin ilman.

Kalalientä ei tarviikaan suolata jos sen keittää itse kasaan perkeistä ja panee jääpalapussiin ja pakkaseen. Itse käytän siinäkin suolaa mutta kovin maltillisesti koska sitä voi aina lisätä käyttötarpeen mukaan.

Mulla on pakkasessa monen vuoden kalaliemet koska sitä tulee tehtyä yleensä aina kun kalan perkaa. Se on helpompaa tehdä kuin saada käytettyä kaikki syntyvä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Ilman suolaa olevan kalaliemen ymmärrän, ymmärsin aluksi sellaisen kalaliemen jossa on suolaa ja on tehty liemikuutiosta. Silti en peittäisi liikaa simpukan omaa makua.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Faijalla oli tapana sanoa että suolaa kannattaa laittaa alkuun runsaasti, pois voi aina ottaa mutta lisää ei voi laittaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

LOL, raaka kuorittu peruna keitinvedessä poistaa jonkin verran jos on tullut laitettua löysällä ranteella, tai on ollut kaksi kokkia kuten joskus on sattunut.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minä käytän kahta erilaista, kalakastiketta ja kalanlientä. Kalakastike tulee pullosta ja kalanliemi kuutiosta. Tähän annokseen käytin puolikkaa kuutiosta ja vettä enemmän kuin suositellaan puolikkaalle. Vesi on hyvä liemessä kuivan valkoviinin ohella.

Täällä kalakastike, jota käytän. Hiukan eksoottista makua antamana. https://www.finefoods.fi/tuotteet/spice-up/spice-u...

Tämä osterikastikekin sopi, vaikka ohjeiden mukaan sitä käytetään liharuokiin Kun ei laita liikaa, niin hyvä tulee.
https://www.finefoods.fi/tuotteet/spice-up/spice-u...

Käyttäjän JariKristianKoponen kuva
Jari Koponen

Myivät Citymarketissa kilon pusseja 5,95€ hintaan. Verkkopussiset ovat ainoita jotka meillä kelpaavat. Rasiassa olevat jätän kauppaan. Myyjä uskotteli, että olivat "eilen tulleita". Saattoivat ollakin. Kuolleita oli alle 10% kokonaismäärästä ja rikkonaisia vain muutama. Tanskalaisten vesissä nilviäisten pintaan, liki jokaiseen, oli kasvanut sitä, mitä veneilijät syksyisin raapivat aluksen pohjasta irti. Mutta ei siinä mitään kun on aikaa ja puukko. En mä niiden liemeen laita kuin voissa kuullotetun salottisipulinsilpun, suolaa, vettä ja Villa Anna Soavea. Ja keiton päätteeksi pikkuisen persiljasilppua aromiksi. Juu, ei tarvinnut erotella simpukoita taikka lientä toisistaan. Kaikki meni heti kun esille laitoin. 2 kg simpukoita neljälle eikä jäänyt mitään yli. Leipätaikina ehti nousta simpukoiden siivouksen aikana ja paistua keittolientä kuumennellessa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos kommentista. Kilosta tulee kahdelle sopiva keitto, joten syöjien mukaan kannattaa hankkia raaka-aine. Minusta pussillinen oli aikaisempaa parempi ja hävikki pieni.

Kyllä simpukan pinnassa aina voi olla jotain ylimääräistä kaavittavaa. Tällä kerralla sitäkin oli harvinaisen vähän ja partakarvojakin vain nimeksi. Veneisiin tulee merirokkoa, mutta ei sellaista ollut ehtinyt simpukan pintaa pesiytymään.

Huomasin nyt illalla, että Iltalhedessäkin oli erilaisia simpukkaherkkuja nostettu esille. Nyt on niiden aika.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sitä aikaa ja perkaamista olen yrittänyt välttää, mutta minkäs voi kun mies roudaa keittiöön simpukoita. Kas kun puukko ei ole tullut mieleen vaikka keittiön työkaluihini kuuluukin, olen käyttänyt juuriharjaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tämä mies jos roudaa simpukoita niin tekee ne myös syötäväksi saakka. Simpukat ovat erittäin edullista ruokaa, jos ei laske laatuviiniä ruoan hintaan;), meillä sen korvaa kotitekoinen siideri tai viini.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #26

Ruokajuomaksi simpukoiden kera kuuluu vaalea Leffe tai muu vastaava mieluusti belgialainen vahva luostariolut. Arin sidukkaa väheksymättä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

tarkoitin sidukan tai viinin lisäämistä liemeen, kyllä nuo uppoavat Leffenkin kanssa, kunhan sitä ei lasketa ruokakuluihin ovat simpukat suhteellisen edullista ruokaa ja pitää nälän kaukana pitkään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

Jaa että kun on sen perkaamisen vaivan nähnyt, haeskellut reseptejä niin sitten tarttis vielä juoda olutta. Ei käy.

https://www.youtube.com/watch?v=ayYaHk4RxK8

PS. varsinkin kokannut kone saa valita mitä juo.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #27

Olutta voisikin kokeilla huomenna simpukkakeiton kanssa. Aina se kokemus vaivan maksa. Ihan keskari Olvia vaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #33

Valkkari sittenkin maistui. Olut ei ole ollut juomani muutoinkaan.

Hyvä idea oli eritellä simpukat ja liemi. Sain paranneltua lientä vielä tänään ja sitten poistin suuren osan simpukoista kuorista ja kaadoin kaikki yhdellä kertaa kiehuvaan liemeen. Kuoria jäi vain pieniksi makupaloiksi mukaan, näytön vuoksi. Hyvää tuli.

No perinteisempää syötävää illaksi. Nakkeja ja perunasalaattia.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset