ILgron11

Piparjuuri - ikiaikainen hyötykasvi

  • Piparjuuren kappale raastettavaksi
    Piparjuuren kappale raastettavaksi
  • Piparjuuri - ikiaikainen hyötykasvi
  • Piparjuuri - ikiaikainen hyötykasvi
  • Piparjuuri - ikiaikainen hyötykasvi

Nyt on oikea aika piparjuuren nostoon maasta. Kaivoin kukkapenkistä  palan juurakkoa ja käytän se tuoreeltaan. Joskus olen raastanut sitä  valmiiseen kalakastikkeeseen, joskus raaste on ollut hyvää suolatun lihan sisälle käärittynä. Tällä kertaa käyttää sitä valmiin peurapaistin  mausteena. Vanhoja ohjeita piparjuuren käytöstä löytyy kansalliskirjaston digitoiduista aineistoista paljon. Jo sata vuotta sitten osattiin Suomessa syödä hyvin.

 

Piparjuurellani on voimakkaat suuret lehdet, jotka nyt ovat jo maata myöden. Olen sen äidiltäni aikanaan saanut. Jo lapsuudenkodissa sitä käytettiin. Se kasvaa melkein missä vain. Niinpä kukkapenkkiinkin sitä on päätynyt, vaikka se ei sinne varsinaisesti kuulu. Se koristaa kukkapenkkiä kesällä valkoisin kukin ja lehdet ovat näyttävät.

 

En tiedä mistä tuo juurakko on alun perin kotoisin. Epäilyksen on, että on jostain kartanosta.

 

Otin maasta vain pienen osan ja tiedän, että ensi vuonna maahan jääneet juuren osat jatkavat taas kasvua.  Juuria voisi pilkkoa ja tehdä kokonaisen piparjuuri rivin.

 

Piparjuuri on ravintoarvoltaan yllättävän monipuolinen: kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja fosforia. Tuoreessa piparjuuressa on C-vitamiinia noin 170mg/100g, Juuressa on myös monenlaisia öljyjä ja juuri voi siksi myös ärsyttää silmiä ja limakalvoja.

 

Piparjuuresta on yllättävän moneen tarkoitukseen. Sen avulla voidaan torjua tuholaisia, istuttamalla se vaikkapa perunan kaveriksi. Piparjuurta on käytetty kurkkujen säilönnässä. Sillä on bakteereita torjuvia ja antibioottisia ominaisuuksia. Flunssan torjuntaankin se sopii. Kuumentaminen ei vain ole sen maulle hyväksi.

 

Vanha ohje kehottaa syömään juustoa piparjuuren kera. Piparjuuri tekee juustosta helpommin sulavan.

 

Olen tainnut pilata jo ensimmäisen erän, kun en sitä heti maasta nostettuani raastanut. Potku katoaa nopeasti ja maku voi muuttua kitkeräksi. Raastoin juurakon ja maistoin lopputulosta. Se sai silmäni vuotamaan, joten toimii yhä. Raasteen sekoitan maustamattomaan tuorejuustoon. Laitan  seosta paistetun peuran paahtopaistiviipaleiden väliin.

 

Yhä yllättäen, kun maasta nousi piparjuuri, tuli soitto naapurilta peuran ampumisesta. Lupia on tänä vuonna tavallista enemmän. Puolikas peuraa on nyt työstetty ja paahtopaisti on jääkaapissa pussissa seurana oliiviöljyä, soijakastiketta, pari murskattua valkosipulia ja neljännes kuivatusta chilistä.  Paistan huoneenlämmössä muutaman tunnin lämmenneen peuran kiinni ja sitten laitan lihan uuniin. Paisti ei ole suuri sitä on marinadeineen noin 880 grammaa.  Puolessatoista vuorokaudessa se on jo melkoisen hyvin maustunut. Viipaloin valmiin paistin ja lisään väliin tuorejuusto piparjuuri tahnaa. Tulikohan jo liiaksi makuja ja mausteita?  Tarjoan lihan uunissa kypsennettyjen juuresten kera ja hyvä vaikkapa marjainen kastike saa kruunata ruoan. Se syntyy keittämällä  mustikoita ja lisäämällä keitokseen hiukan sokeria ja soseuttamalla keitoksen lopuksi.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Piparjuurta sitä meidänkin tontilla, kasvaa, ihan villinä. Piparjuurivoita siitä usein teen, kun tarvitsen, otan vain sen verran kuin käytän, sitten mausteeksi, uutteeksi, tahnaksi ... jne. Se on hieno juures.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ei tarvita wasapia eikä muita, kun on piparjuurta. Tuoreus on tärkeä. Mietin miten kaupassa myytävät on kerätty ja onkohan niissä vielä se tuoreen maku vai ovatko kitkeröityneet?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Taitaa riippua siitä kuinka tuoretta kaupassa sattuu olemaan, joskus on ja joskus ei ole ollut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Viime kesänä ostin sitä pienessä tuubissa ja ihan hyvää se oli, tuoreen ja freesin makuista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Piparjuurta kasvaa minullakin ja voin sekaan Kallen piparjuurivoin tapaan ja kurkkusäilykkeisiin sitä käytän.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lapsuuskodissakin kurkkujen säilöntään muista sitä käytetyn. Ehkä enää ei kuulu säilöttävien mausteisiin.

Tarja Suhonen

Hei! Miten tehdään piparjuuriuutetta?

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olen muuten säilönyt piparjuurta rouhimalla sen karkeaksi rouheeksi ja kuivaamalla koneella. Ei säilötessäkään muutu kitkeräksi.
Piparjuuren kuivaus vaatii ehdottomasti konenen; siis tuore rouhe lievään n 20 asteen lämpöön ja voimakas puhallus. Kuivuu säilytyskypsäksi 24 tunnissa. Muuta säilömismuotoa ei oikeastaan ole.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Piparjuurta voi säilöä hiekan seassa kellarissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos, täytyy kaivella maalta vähän sinne jos sattuisi tarvetta. Käytän piparjuurta hyvin vähän, mutta kävisi lehtineen ja kukintoineen koristukseksikin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Eniten ole piparjuuresta pitänyt kalan ja poron lisäkkeenä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Kalakastikkeeseen olen käyttänyt, mutta riistaan en. Täytyypi kokeilla kun hirveetä lihaa taas on. Täytyy myöntää että on maalla lähinnä koristeena joskin osa käyttöön kasvimaallakin, mutta myös puska lehtevänä kuivakäymälän nurkalla kun valkoiset kukatkin sopivat kulmalaudoitustenkin väriin:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #16

Hieno ja arvokas kasvi, joka on vähän jäänyt unohduksiin. Olisikohan syytä nostaa enemmän esille? Sinulla kaunis yhdistelmä jo luo arvoa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kyllä vaan, ihan samoin kuin kaskinauriin siemeneksi tarvittavaa naurissatoa.
Kenellä nyt sitten sattuu olemaan ihan oikea kunnollinen kellari; minulla on.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Herkullinen Pyhäinpäivä ateria sinulla tulossa.
Minä keräilin viimeiset punajuuret maasta ja pilkoin uunijuureksiin mukaan.
Makeita kuin karkit.
Piparjuuri on minun suussani liian "pippurinen".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Et taida sitten välittää sushiskataa, koska niitähän kastellaan soijakastikkeeseen, jossa wasabia. Voimakkaampi kuin piparjuuri.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Sushi on muuten mainiota herkkua. Teen aina jouluksi limekuhaa, siihen kuuluu piparjuuri, limemehu (puristettu), valkopippuri, hieman suolaa, ripaus sokeria ja annetaan "kypsyä" 12 tuntia jääkaapissa. On uskomattoman hyvää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hyvältä kuulostaa, mutta mistä saisi tuoretta kuhaa?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä ohje ja varmasti kypsempi kuin oli Ranskan Polynesiassa, jossa kalapalat olivat vain hetken limen kanssa tekemisissä ja siksi kenties muutamat saivat vatsataudin, me too.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tuoretta kalaa, ei ainakaan kaupasta saa, aina ei kalastajaltakaan suoraan ostettuna.
Varmin keino lienee itse pyytäminen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Isohkoja kylmäsavulohiviipaleita, sipaisu juustolevitettä ja hyvää sinappia. Raastettua piparjuuriraastetta tasaisesti päälle. Tillin varsia reilusti kuhunkin niin että jäävät näkyviin rullattaessa viipaleet kiinni. Juuri keitettyjä perunoita ja voita - a´vot.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Todellinen herkku ja kyllä muutaman sushin voittaa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Heikki, reseptisi on hyvä. Kuitenkin mieluummin otan oman kylmäsavustetun kuhafileeni. Se piparjuuri ryydittää oikein mainiosti kala-ateriaa monellakin tavalla.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tampereelta saa hetituoretta kalaa Tammelan torilta yhdeltä privaattimyyjältä ja se on edellisen illan saalista. Kuhaa, haukea, siikaa ja savustettua ankeriasta. Plus savukalasäilykkeitä.

Kylmäsavulohta viipaleina ostan joko Lidl:stä tai Pirismasta, koska ne ovat riittävä suuria. Pettymyksiä ei ole ollut.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ostin s-kaupasta kylmäsavulohta eivätkä viipaleet thtoneet irrotan toisistaa. Tuli kauniiden viipaleiden sijasta mössöä, jota hävetti laittaa leivälle.

Raastetun piparjuuren maku katosi philadelphia tuorenjuuston joukossa. Ehkä oli liian vähän piparjuuriraastetta suhteessa juuston määrään tai sitten potku vain häviää nopeasti.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Vaatii ennen käärimistä n. 1 tunnin odotuksen pakkaus avattuna. Tylsällä voiveitsellä onnistuu mainiosti. Muista; vain sipaus tuorejuustoa ja sinappia. Reilusti tuoretta raastettua piparjuurta ja tillit.