*

ILgron11

Satokauden herkkuja

  • Pienet kurpitsat ja maa-arttisokat, noin 400-500 g
    Pienet kurpitsat ja maa-arttisokat, noin 400-500 g
  • Maa-arttisokka-kurpitsakeitto, jossa mustaa pippuria pinnalla.
    Maa-arttisokka-kurpitsakeitto, jossa mustaa pippuria pinnalla.
  • Kivitatit menossa kuivuriin.
    Kivitatit menossa kuivuriin.

Villa Haikossa oli menneenä lauantaina mainio maa-arttisokkakeitto. Ihmettelimme sen kaunista vaaleaa väriä. Maa-arttisokka on yleensä vaikea kuorittava, koska sen pinta on epätasainen ja kuoressa tummia täpliä. Yhtään kuoren kappaletta ei keitosta löytynyt ja maku oli sulavan pehmeä. Keiton kanssa oli tarjolla sämpylä ja  pieni sieni-sipulitäytteinen leivonnainen, muutaman suupalan kokoinen.

 

Sadonkorjuuaika saa kokeilemaan sellaista mitä ennen en ole kokeillut. Maa-arttisokkakeittoa toki, mutta aiemmin en ole käyttänyt keittoon kurpitsaa.  Kurpitsat ovat kasvaneet menneenä kesänä huonosti. Jäivät pieniksi. Yhdistinpä nämä ainekset ja tein maa-arttisokka-kurpitsakeittoa. Löytyi yksi noin nyrkkini kokoinen ja toinen pienempi. Tiukkaa tavaraa.

 

Keväällä istutin maa-arttisokat. Ne ovat kasvaneet yllättävän hyvin. Minulla eivät ole ehtineet kukkia kuten joillakin muilla. Nykäisin yhden varren maasta, kun ei ollut mukana välinettä millä kaivaa juurakot ylös. Maa on pehmeä ja taisi tulla kaikki mukulat, mitä yhden keväisen istukkaan ympärille oli kasvanut. Innostuin niin, että nykäisin muutaman varren mukuloineen lisää. Siinä oli sitten ainekset soppaan.

 

Laitoin kattilaan noin 3dl vettä ja yhden kasvisliemikuution. Sillä aikaan, kun vesi kiehui, kuorin ja paloittelin kurpitsat. Lisäsin kiehuvaan veteen. Kurpitsan kypsyminen vie pidemmän ajan kuin maa-artisokan.

 

Syksyinen maa-artisokka olikin melkoisen suora ja helppo kuorittava. Lisäsin kattilaan vettä  noin 3dl  ja maa-artisokat. Keiton pohjan valmistumiseen meni enää lyhyt aika. Ajoin kypsät ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella ja sitten lisäsin mustaa Koskenlaskijaa hiukan runsaan puolikkaan paketista.

 

Koskenlaskijat olivat tarjouksesta, joka on voimassa 15.10 saakka. Paketin hinta oli 1,29. Kun siitä kului runsas puolikas, niin saimme  neljän hengen annoksen alle eurolla.  Wi-boksin herkullinen Hilde -leipä teki keitolle seuraa.

 

 Satokausi jatkuu. Eilinen metsäkierros yllätti. Sillä ajattelin saavani saaliiksi suppilovahveroita ja ehkä joitakin kantarelleja, mutta  toisin kävi. Kivitatteja löytyi ihan mukavasti. Harvoin niitä on tähän aikaan löytynyt. Sienet päätyivät toistaiseksi kuivatukseen. Suppilovahveroita löytyy myös, eikä sateella hirvikärpäsetkään liiku, joten metsässä voi keskittyä sienestämiseen hirvikärpästen tappamisen sijasta.  Puolukoitakin löytyy vielä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos maa-artisokkaa ei halua kuoria, niin puristaa sen reikäkauhalla tai muulla sopivalla välineellä niin puhdas massa ja kuoret erottuvat helposti,

Syksyllä juuri nostettu maaritsokka ei mitään kuorintaa tarvitse kyllä sauvasekoitin niistä selviää hetkessä. Ne mitä on kaupassa myynnissä on kuorittava, sillä niihin on jo tullut kovuutta varastoinnissa.

Ei kuki meilläkään, vaikka nuput ovat hiimä ja hiinä että aukeavat, keltaista näkyy jo, mutta syksy on saapunut pohjolaan, eikä auta kuin nostaa maistuvaiset ylös.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jätin osan maahan ja nostan vasta keväällä. Kyllä noita vielä toisenkin kerran nyt syksyn aikana voi nauttia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sama täällä, en kaikkia nosta, keväällä sitten loput ylös ja osa takaisin kasvamaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Nyt noin kolmen metrin varret ja kukkineet komeasti jo pari viikkoa. Saalista on tullut ihan mukavasti, mutta kaipaa vielä pakkasen puremista. Istutan aina syksyllä.
Jätin siiklejä maahan varastoon, mutta katkaisin varret jo kauan sitten. Niin ovat puhtoisia pulmusia, että...
Valkosipulisato oli aika kehno. Ei kun uutta maahan.
Marja-aroniaa olisi niin paljon kuin jaksaa kerätä, pakkanen niitäkin odottaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Syksyllä voisi ilmeisesti laittaa jo sipulitkin maahan. Kestävät talven ja pakkaset ja voisivat lähteä aikaisin kasvamaan. En ole kokeillut, kun en ole oikein syysviljelijä. Mitä nyt kukkasipuleita laittelen. Yksi tulppaanipussi odottaa maahan panoa ja hiukan krookuksen mukuloitakin on jäljellä.

Valkosipuleden kasvulle syysistutus olisi hyväksi. Naapuri laittaa ja saa isoja valkosipuleita. Kohta taitaa sittenkin iskeä into, kun näitä ajattelee.

Marja-aroniaa olen tienlaidoilta maistellut. Jännä marja, josta saisi mehua ja muutakin hyvää. Virossa ilmeisesti suositumpi kuin täällä. Tienvarret täynnä, mutta kukaan ei käytä. Kauniita ja hyviä ja vielä koristeellisiakin ovat puskat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Marja-aroniasta saa aistikasta punaviiniä. Olen myös vispipuuroa siitä tehnyt. Viiniä olen tehnyt niin, että osa on mustaa viinimarjaa seassa, eli käyminen tapahtuu mustan viinimarjan villihiivoilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Marja-aroniaa oli omakotilalossa tien puolella aidanteen joukossa, mutta liikenteestä johtuen en valmistanut siitä mitään. Keväällä ostin muutaman pensaan maalle ja kiitos vinkistä, ensimmäisistä tulee vispipuuroa.

Maa-artisokkaa tulee miniältä kunhan saan keväällä peltosarkaa muokattua. Muualla on ns. puutarhamultaa, mutta siinä pienessä sarassa liian savista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Yllättävän helppo kasvatettava. Kasvaisiko maa-arttisokka savisessakin maassa, sitä en tiedä:

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Olen maistanut marja-aronia hilloa hyvää, pitsakan happoista.

Se minun kurpitsa kasvoi 7kiloiseksi, vaikka oli vielä elokuussa tomaatin kokoinen ei tarvinnu kastella säiden haltia hoiti sen homman.
Tein sosekeittoakin, ihanaa.

Kyllä tuo sinunkin soppasi herkulta vaikuttaa.

Yritin kuivailla kaneliomenoita uunissa. Pitkäpiimäistä puuhaa. Ehkä kannattaisi satsata kuivuriin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuivuriin kannattaa satsata ehdottomasti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kuivuri on nopeampi ja tehokkaampi kuin uuni. Suosittelen minäkin kuten Ar. Tietysti ohentamalla omenasiivut voi nopeuttaa kuivumista. Kuivurissa kuivuvat sienetkin nopeasti. Monikäyttöinen.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset