ILgron11

Luomukaurapuuron maailmanennätystä tekemässä

  • Rautatieaseman puurobaarissa Helsingissä 6.9.
    Rautatieaseman puurobaarissa Helsingissä 6.9.
  • Tästä voin itse valmistaa puurot.
    Tästä voin itse valmistaa puurot.
  • Puuroa ja lapin taikaa
    Puuroa ja lapin taikaa

Kilpailuihin ja kampanjoihin tulee joskus osallistuttua.  Luomupuuronsyöntiennätyksen tekemiseen osallistuminen oli  viimeisin. Se veti puoleensa  hyvin syöjiä. Yksi puurobaari oli Meilahden sairaalan aulassa. Siellä  jaettiin luomupuuroa ohikulkijoille tai paikalla vasiten työn vuoksi oleville.

 

Puuro on helppo valmistaa ja edullinen nautittava. Lapsenlapseni pyysivät kesällä puuroa iltapalaksi. Minä olen tavannut nauttia sitä aamupalalla, jolloin teen puuron Elovenan kauraleseestä. Kuumaa vettä ja kauralesettä, hiukan suolaa ja sitten kattila liedelle. Joskus se on liedellä sen verran pitkään, että pintaan tulee hienoinen kuori. Hyvää ja pehmeää puuro silloinkin on.  Muuta ei sitten tarvita kuin marjoja puuron pinnalle. Tähän aikaan tuoreita marjoja löytyy vielä metsästä, myöhemmin pakastettuna.

 

Aikanaan söimme kansakoulussa noin kerran viikossa ruokatunnilla puuroa ja mehukeittoa.  Taisi olla mannapuuroa silloin. Joissakin kouluissa tarjottiin ruispuuroa. Silloiset jauhot taisivat olla hiukan tikkuisia. Nykyisistä ruishiutaleista saa  pehmeää puuroa. Isoäitini tapasi paistaa voissa ruispuuron tai joskus se oli ruisperunapuuroa, edelliseltä päivältä jäänyttä. Paistinpannulla puuroon tuli herkullista ruskeaa paistopintaa, joka oli paras osa paistetussa puurossa. Sellaista herkkua ei ehkä nykylapsille enää tarjota. 

Lappalaisilla puuroon sisältyi myös taikaa. Sen avulla ennustettiin äidin ja lapsen kohtaloa. Puuroon laitettiin vaalea ja musta tikku, jos vaalea tikku upposi kokonaan puuroon kävi hyvi. Musta tikku ennustikin sitten huonoa äidille tai lapselle.

 

Maailmanennätystä tavoiteltiin  pehmeällä luomupuurolla. Kuulin sairaalan henkilökunnan sitä  erityisesti kehuvan.  Parempaa oli kuin jonkun itse aamulla valmistama. Mustikkakeiton kanssa nautittuna varsin oivallista. Olin minäkin kotona aamu seitsemältä ensimmäisen annoksen  puuroa syönyt.

 

Yhdessä syömisen iloa tarjosi minulle samassa pöydässä kanssani istunut Espoolaisen hoivakodin asukas. Maailmanennätyspuurosta tämäkin ihminen piti ja koki, että oli hyvä jutella ja verrytellä äänijänteitä etteivät täysin lakkaisi toimimasta.

 

Rautatieasemalla, raiteiden edustalla, katoksen alla,  oli  sitten seuraava bongaamani puurobaari. Oli aloittanut jo 5.30. Kaikki puuroannokset olivat kello yhdentoista tienoossa  jo jaettu, lähes 4000 annosta. Jakajat vaikuttivat tyytyväisille. En tiedä tuliko maailmanennätystä, mutta olipa hauska tapa tuoda Myllärin gluteenittomat puuroainekset esille.  Tänään kisa ratkeaa. Syötyjä annoksia oli netin mukaan 387 922, mutta onko se lopullinen määrä?  Hyvä mainoskikka ainakin. Tällaisia ideoitahan Suomi tarvitsee lisää eri tuotteista.  Ilman markkinointia eivät tuotteet välttämättä tule esille, tunnetuiksi ja mene kaupaksi.

 

http://www.myllarin.fi/myllarin-mukana-tekemassa-luomupuuronsyonnin-maailmanennatysta/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tässä tervehdykset yhdeltä 7: n viljan aamupuuronsa syöneeltä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tykkää kuin hullu puurosta" on vanha sanonta. Noita hulluja näköjään sitten Suomessa piisaa.

Muuan hollantilainen kolleegani, joka vieraili ensi kertaa Suomessa aikoinaan 80-luvulla, sai internaattiryhmämajoituksessamme eräässä kartanossa eteensä aamiasella lautasellisen kaurapuuroa ja maistettuaan sitä totesi: "Now I have been eating porradge twice - first time and last time".

Minulla oli pienenä jokin äitini kansakoulujäämistöstä peräisin ollut vanhanaikaisilla goottilaisilla kirjaimilla präntätty satukirja, jossa yhtenä satuna oli "Kaurapuurojättiläinen". Se kuvasi puuron syöntiin tuskastuneita lapsia, jotka sitten loppujen lopuksi valistuivat ja näivettivät kaurapuurojättiläisen syömällä puuronsa kiltisti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin Markussetäkin meitä opetti puuroa syömään. Eikä loppujen lopuksi ihan huono opetus ollutkaan. Lähteehän sillä nälkä ja pysy poissa pidempään kuin monilla muilla syötävillä mitä lapsille tänä päivänä annetaan.

Kiitos hauskoista ankdooteista ja muistoista Juha.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Puuroa puuroa, koulussa lauloivat minulle, että joulu on taas ja Alsiot täynnä puurooo...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuli puurojuhlat tuosta mieleen. Kohtahan on niidenkin aika taas. Silloin nautitaan jostain syystä riisipuuroa, jonne on upotettu manteli.

Teetkö uunipuuroa, kun sinulla on ikuturso? Voi tulla hyvää. On omenariisipuurokin ihan mukiin menevää vai kuinka?

Puolukoita pitäisi mennä keräämään, että saa itse tehtyä puolukkapuuroa. On meillä suomalaisilla herkut. Italialaisilla on maissista tehty polenta. Minusta sekin on puuroa. Ikiaikainen herkku. https://fi.wikipedia.org/wiki/Polenta

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ikutursossa tietysti tehdään myös maukasta uunipuuroa. Puolukkariisipuuro oli pentuna herkkua kerman kanssa. Omenariisipuurokin on hyvää.

Puolukat ovat täällä vielä hiukan raakoja, toivottavasti lämmin syksy jatkuu pitkään. Kurpitsakin on vielä karjun kiveksen kokoluokkaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Eivät ne kurpitsat täälläkään kasva, mätänevät vain. Kuivaa on nyt ja puolukoissakin on raakoja vielä mukana. Tänään harmaata, mutta syksyn värejä kasveihin on tullut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Täällä näyttää olevan monta puuroystävää, mutta minä en kuulu siihen joukkoon. Minulle kai pakkosyötettiin puuroa ihan liikaa lapsena. Kamalinta oli karkea ruispuuro, jota piti syödä piimän kanssa. Terveellinen yhdistelmä?

Kaurapuuroa taas houkuteltiin syömään vähän isompana syystä, että se kasvattaa silmäripsiä ja minä raukka tyhmänä sen jopa silloin uskoinkin ja juu kyllä niistä ihan kohtuullisen hyvät kasvoikin:) Nälkäisenä toki sitäkin syön, jos muuta ei ole tarjolla.

Ainoa puuro joka minulle maistuu on kuohkea ja hyvin vatkattu puolukkapuuro mannaryyneistä. Sitä voisin syödä useamminkin ja erityisesti tuoreista puolukoista tehtynä. Riisipuuroakin syön itkemättä, ainakin jouluna.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yksi hyvä puuro on aprikoosimannapuuro, myös marja-aroniamannapuuro on maukasta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Kamalinta oli karkea ruispuuro, jota piti syödä piimän kanssa. Terveellinen yhdistelmä?

On teillä Porissa perinneruoat;)

Pihlajanmarjapuuro jäi äsken mainitsematta ja saahan viinimarjoistakin varsinkin mustan viinimarjan mehumäskistä vielä puuron tehtyä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaija, et varmasti itse ole ketään tuon kokemuksen jälkeen pakottanut mitään syömään. Serkkuni ei tullut meille kylään, kun hän koki, että isoäitimme pakottaa syömään. Hän oli todella hentonen, mutta varmasti söi juuri sen verran kuin tarvitsikin. Joskus aikanaan aikuiset pitivät hiukan pulleita lapsia terveinä.

Kaija, tikkuruispuurosta kaverinikin puhui ja kehui Lidlin ruista, josta tulee pehmeä ruispuuro. No jos ei puurosta tykkää, ei kai halua tuotakaan kokeilla.

Ari, voisinkin kokeilla marjapuuroa mustaherukoiden mäskistä. Mannaryynipuuroako mäskistä teit? Minulla on mustaherukkamäskiä pakkasessa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Mannapuuroa tein mustaherukan mäskistä ja olen useastikin tehnyt.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

En ole syönyt juurikaan kaurapuuroa kouluaikojen jälkeen. Siitä on jo aikaa. Ehkä pitäisi kokeilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaurapuuro on hyvää, jos sitä keitetään pieni annos ja sitä syödään tuoreena ja kuumana desi tai pari voisilmän kera. Kyytipojaksi mieluiten lasillinen luomutäysmaitoa. Mämmikin on ihan OK, jos sitä syö jälkiruoaksi desin verran kerman ja sokerin kanssa.

Mutta kumpikaan ravinto ei sovellu varsinaiseksi vatsan täytteeksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

EI sovi vai? Miksi sitten sitä mämmiä Juha Mieto vetää monta rovetta yhteen menoon?;))

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Hänen vatsansa on isompi kuin minulla. ;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sopii puuro aamulla erinomaisesti vatsan täytteeksi. Olen nähnyt puuroa olevan tarjolla hotelleissakin. Ehkä tänne tulevat turistit sitä nauttivat myös. Pitää nälän pitkään loitolla. Tekee hyvää vatsalle. Ei puuroon tarvita muuta kuin tuoreita marjoja. Voisilmä tietysti, jos ei ole marjoja ja maidoksi käy kevytmatokin, lasista hitaasti siemaillen, Kyllä tulee hyvä olo.