ILgron11

Illan marjaherkku

 • Vadelmat kypsyvät vauhdilla
  Vadelmat kypsyvät vauhdilla
 • mansikoitakin yhä löytyy, ahomansikkaa ollut runsaammin kuin moneen vuoteen
  mansikoitakin yhä löytyy, ahomansikkaa ollut runsaammin kuin moneen vuoteen
 • Mustikkaa siivottavaksi
  Mustikkaa siivottavaksi
 • mustikkaherkku
  mustikkaherkku

Erinomaisen herkun saa kauden marjoista. Mustikat ovat parhaimmillaan. Vadelmat kypsyvät  ja mansikkaakin on vielä hiukan. Marjaherkkuni käy vaikka iltapalaksi.

 

Olen tehnyt jo jonkin aikaa smoothieta. Teen sen  täyttämällä kuusi desilitraa vetävän astiaan viisi desiä mustikoita, banaania, mansikkaa ja vadelmia.  Viimeksi lusikoin  pinnalle maskarpone -tuorejuustoa sekä kaadan annokseen hiukan maitoa. Nopea ainesten pyöräytys blenderillä  ja herkku on melkein valmis. Tarjoiluastiaan vielä pikku pikarillinen citronellaa  annoksen keskelle. Se viimeistelee marjaherkun.

 

Mustikka on ihmeellinen marja. Toki monia samoja hyviä ominaisuuksia on muissakin marjoissa.  Mustikassa on erilaiset  antosyaanit. Ne värjäävät mustikkaherkun  tummansinipunervaksi.  Samalla väriaineet toimivat antioksidantteina.  Pakastaminenkaan  ei juuri heikennä mustikoiden antioksidanttipitoisuuksia.  Erittäin hyvä uutinen on, että korkean antioksidanttipitoisuutensa ansiosta mustikoiden on todettu tekevän hyvää myös aivoille.

 

Mustikat voivat edistää verenkiertoa aivoissa ja täten parantaa oppimiskykyä, ehkäistä muistin heikkenemistä, ikääntyvilläkin,  tai jopa parantaa muistia. 

 

Mustikassa on ainakin  a-, b-, c-, e- ja k-vitamiineja,, tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita sekä kuituja. Lisäksi mustikan on todettu tutkimuksissa vähentävän rasvan aiheuttamaa verenpaineen nousua. Mustikat ovat hyviä silmien terveydelle, koska ne aktivoivat hiussuonten verenkiertoa. Mustikalla on myös antimikrobisia ominaisuuksia.

 

Tänään sää suosi marjastajaa. Tuuli, eivätkä hyönteiset vaivanneet. Lisäksi löytyi hyvä marjastuspaikka. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Käy marjaherkku vaikka sunnuntaisen aterian jälkiruokanakin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sopii hyvin saunan jälkeen. Eilen testattiin. Pitää nälän loitolla ja nesteyttää kroppaa sopivasti. Tuo blenderillinen riitti myös pieneen santsaukseen.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Nam nam. Pääsinpä minäkin mustikkaan, vauva 3 kk jäi isin hoitoon.

Minä teen aika usein tällaista marjaherkkua: https://www.nigella.com/recipes/jumbleberry-crumble
Eiliseen versioon laitoin tuoreita mustikoita, punaherukoita ja nektariineja. Ai että on muuten hyvää!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onnea uuden pienokaisen johdosta. Kiva, että sellainenkin tieto tuli samalla. Tuo herkkuohje on ihan kokeilemisen arvoinen. Toki aika paljon vaativampi kuin oma ohjeeni. Kahvin kanssa voisi olla oikein ihanaa ja jäätelöä mukaan.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kiitos Irja!

Ei tuo ole ollenkaan vaikeaa. Simppelimpi kuin marjapiirakan tekeminen, hyvä mökille kun tuohon ei tarvita esim. sähkövatkainta :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Yksinkertaiset ohjeet helpottavat elämää, mutta on se sähkövatkain joskus tarpeen. Kääretortustakin tulee parempi kun kunnolla vatkaa taikinan. Käsin ennen. Nyt sähkön avulla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Koneet ovat ihmistä varten ei ihmiset koneita varten. Yleiskoneet ovat hyvänä apuna ja onhan sähköuunikin "kone".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Konehan se blenderikin on. Nopea sekoittamaan. Oikein käytettynä hyvä. Väärin käytettynä voi tulla vaikka palovammoja, jos kuumaa keittoa sekottaa siinä ja ainekset pääsevät leiviämään pitkin ja poikin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Nyt sitten kaveri jakoi face bookissa Sikke Sumarin helppoakin helpomman mustikkapiirkan idean, johon etsin ohjeen netistä. Siinäkään ei konetta tarvitan. Kaveri sekoittaa aineet suoraan piirkkavuoassa ja levittää sitten taikinan siihen. Täytyypä kokeilla: http://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000000...

Mustikat pitäisi nyt hakea märästä metsästä, joten tänään ei taida syntyä enää.