ILgron11

Mustikka-aika ja parhaimmat keinot

  • Puhdistamaton vielä
    Puhdistamaton vielä
  • Kypsät valmiina poimittavaksi
    Kypsät valmiina poimittavaksi

Mustikka on parhaimmillaan, ainakin etelässä. Poimurilla olen mättäitä tyhjentänyt.  Käsin poimimalla homma on hidasta. On tietysti monenlaista poimuria, mutta minulla on vanhanaikainen, joten kumartelen puskille ja mieluiten poimin mättäiltä , jotka ovat maanpinnasta kohollaan tai kumartelen ylärinteen suuntaan.

 

En ole kokeillut erilaisia poimureita. Sellaisia lattiaharja ja kihveliyhdistelmän näköisiä  haravia löytyy kyllä ja Suomeen muualta tulleet poimijan niitä näyttävät käyttävän. Mikä sitten lie paras ja vähiten mustikan tulevaa kasvua vioittava?

 

Poimureihin ja sitä kautta marja-astioihin kertyy myös roskaa, ja kotiin lisätyötä. Marjoissa on aikamoinen siivoaminen. Mikä lie siinäkin paras keino?  Joku taitaa käyttää imuriakin avuksi. Ehkä se onnistuu, jos on harvapohjainen laakea siivilä, jonka läpi poistuvat vain lehdet ja pienet marjat.

 

Marjojen siivoamiseni perusten perinteeseen. Muviseen punaiseen laakeaan ”siivilään”, jonka raoista tippuvat lehdet ja saa painettua raakileet ja pienet vahingossa mukaan tulleet puolukat ulos. Sitä hetken ravistelen ja sitten poimin irralliset roskat käsin pois. Muutama vuosi sitten kumosin marjat isoon kattilaan ja laskin kylmää vettä päälle. Roskat nousivat pintaan ja ne oli helppo poistaa. Veden alle jäivät lähes lehdistä ja muusta ylimääräisestä puhtaat marjat.  Melko kätevää varsinkin jos kerätyt marjat ovat jo valmiiksi kosteita.

Osa marjoista menee talvisäilöön pakkaseen, osa on hyvä syödä heti vaikka smoothiena. Mustikkaa, mansikkaa, banaania ja hiukan maitoa. Siitä tulee makoisa kesän herkku. Pullapohjainen mustikkapiirakkakin maistuu ja valmistuu nopeasti. Sitä viikonloppuna nautimme.

Mustikka maistuu koirallenikin, joten sekin viihtyy metsässä pensaiden ääressä. 

Silti penää parhaita keinoja poimintaan ja marjojen puhdistukseen, sillä en usko, että ne olisivat käytössäni. Tämähän ei ole mikään makuasia, vaan myös aikakysymys. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jokaisella on omat konstinsa. Itsellä on imuri apuna.

Poimuri on sellainen uusi leveämpi malli ilman vartta, Tiinalla on sama malli varren kanssa. Minä kerään meistä kahdesta puhtaampaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mistähän se johtuu että toisella on puhtaampaa kuin toisella. Oletteko verranneet keruumetodeita? leveämpi voisikin olla hyvä. Minulla on melko vanha. Aina nuokin työvälineet kehittyvät.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On se leveämpi helpompi ja nopeampi keruri käyttää. Minulla se on ollut vasta kaksi kesää, sitä ennen keräsin perinteisellä kapealla. Jo lapsuudesta muistan sellaisia jo olleen. Alumiini kuori ja rautapiikit. Jo kevyt ja näppärä, vaan uusi leveä on niin paljon nopeampi ja hellempi marjoille, että en enää vaihda takaisin.

Ja miksi puhtaampi, no kun Tiina poimii kuin kaivinkone;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Joku nostaa puskat ylös poimuria käyttäessään toinen kauhoo vain ilman nostoja. Minäkin niin teen. Joskus juuttuvat marjat sitten muovisiin piikkeihin tai ehkä niitä ei kannata piikeiksi kutsua, kun eivät teräviä ole..

Muista sen alumiinisen vanhan. Isäni käytti sellaista.Siinähän oli piikit.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #4

Kyllä "vapaan" käden työskentely on tosi tärkeää: sillä ohjataan varvut koneeseen. Appiukko tekee yhdellä kädellä, ja tulos on roskaista meikäläisen saaliiseen verrattuna.

Toisaalta varpujen kasvutapakin vaikuttaa asiaan. Täällä Mankkaalla on kostea metsä, jossa on varmasti useita vuosikymmeniä vanhoja haaroittuneita ja lehteviä varpuja. Niistä on lähes mahdoton saada koneella siististi. Parhaita ovat kallioiset paikat, joissa varvut erikoistuvat tuottamaan marjoja eivätkä niinkään lehtiä ja varsia; onneksi vastaan on tullut sellaisiakin, kun täällä Espoossa on tullut samottua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Minäkin pidän niistä rinteessä olevista matalista puskista. Marjat vain ovat pienempiä kuin syvänteissä, jossa puskat kasvavat korkeammiksi. Tärkeintä on tietysti se, että marjaa on.Mitä enemmän puskassa sitä isompi ilo ja saalis, vaikka sitten olisi putsattavaakin.

Vaikka en ole käärmeisiin törmännyt vuosiin marjastaessa niitä aina pelkään niitä. Siksi en mielelläni vapaata kättä puskaan laita. Jalassa on pitkävartiset saappaat, että uskallan liikkua pusikoissa. Mäyräkoira mukana ja senkin kulku pusikoissa arveluttaa. Joskushan käärme on tehnyt koiralle pahaa jälkeä ja koira päätynyt tiputukseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Vapaa käsi reilusti puskaan. Näin juuri, pieni nosto ja marjat tulevat esiin, jolloin keruri pyyhkäisee ne kitaansa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Keräin puskan alapuolelle ja koukkaus. Ei liian raju, mutta riittävä. Toimii. Tänään Tammisaaressa tapasimme kaverit. Olivat vasta poimineet 80 litraa. Meille tuo määrä on valtava, mutta heille vasta noin puoliväli. Marjaa riittää poimittavaksi. Onneksi on ahkeria ihmisiä ja ihmisiä, joille mustikka maistuu. Ei tarvitse ostaa ulkomaisia hedelmiä tai ulkomailta tuotuja pakastemustikoita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Käyhän se. Jos saadaan täällä se 70-80 litraa se riittää meille. Hillaa tuli tänään reilu pari kiloa, kun alkoi sataa. Eilen kiloja tuli tuplasti enemmän. Taivanilaiset keräävät nyt samoilla alueilla, joten heidän ahkeruudelle en pärjää.

Hillaa nyt kerättynä reilu puolitoista ämpäriä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #9

Onko tosiaan kypsää hillaa eli lakkaa jo Oulun tienoilla?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

On aukeilla jo ylikypsää, korpihilla on vielä punaista.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #12

Kiitos tiedosta, Ari, ja anteeksi Irja, että menee ohi aiheestasi. Täällä Espoossa ei ehkä suuria saaliita saa mistään, mutta kävin yhdellä suojellulla suolaikulla juuri katsomassa, ja siellä oli enimmäkseen raakileita (eikä niitäkään kerättäväksi asti). Täytyy katsoa, mitä löytyy Alavudelta, kun sinne on aikomus ensi viikolla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Olli, täälläkin viime viikolla vielä hilla raakaa. Oulussa on ollut lämpimämpää, hillalle suosiollisempi sää. Ehkä myös avoimemmat suot kuin esimerkiksi lähellämme Lounais-Suomessa. Täällä on moni kasvi myöhässä, mutta nyt muutama lämmin päivä jo tekee ihmeitä, kasvattaa ja kypsyttää.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #9

Nopeasti ovat kypsyneet hillat. Meille mustikkaa riittää vähempikin kuin tuo 70-80 litraa. Nyt kymmenkunta kerättynä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan se johdonmukaista, että ilman vartta keräten tulos on puhtaampaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Muu maa mustikka - on tämän päivän 'totta'. Muun maalaiset ovat löytäneet arvokkaimman marjamme. He saapuivat suurien keräilyastioidensa kanssa alueelle, jonka oletin olleen vain lähiasukkaiden tiedossa.

Siispä suunnistin alueelle, jota takuulla kukaan ei edes tiedosta. Sain olla yksin, koirani kanssa.

Mustikka on suorastaan lääke kaikkeen. Sitä olisi kerättävä käsin ja miksipä ei, myös poimurilla.

Olen haltioituneena käyskennellyt lähimetsissämme ja ihaillut kypsää mustikkasatoa.

Olen oikeakätinen, mutta marjat poimin vasemmalla.

Eilen otin mukaani poimurin, jota käytän yleensä vain puolukan poiminnassa, mutta oletin, että voisin saada isomman saaliin. Olin väärässä. Ahneella on p -loppu!

Käsin poimintani oli tehokkaampaa ja puhtaampaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Yllätyin vasurin käytöstä poiminnassa, kun muutoin olet oikeakätinen. On asioita joita teen kummallakin kädellä, mutta marjat poimin oikealla kädellä ja oikealla käytän poimuriakin. Kokeilitko poimuria kummassakin kädessä.

Mitä tulee roskaisuuteen niin kyllä marjat aika nopeasti saa siivottua. Minä olen hidas poimimaan käsin, pitkästyttää, en jaksa viipyä kauan samassa paikassa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

MInä käytän kahta kättä, jos poimin käsin. Tosin nykyään en juuri koskaan poimi käsin, koska poimurilla on niin paljon tehokkaampaa. Kyse on tietysti jossain määrin tekniikkalajista, jota oppii tekemällä. Yksi vinkki – ehkä itsestäänselvä – on vielä se, että poimuri kannattaa tyhjentää mahdollisimman usein ämpäriin, sillä mitä enemmän marjat hölskyvät poimurissa, sitä ikävämpiä perattavia niistä tulee.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #17

Kannatan poimurin nopeaa tyhjentämistä. Hidastaa, jos poimii ensin poimurin täyteen ja vasta sitten tyhjentää astiaan. Meillä on toisen poimijan kanssa juuri tässä se suuri ero. Minä ennätän saada kaksi kertaa enemmän kuin toinen, joka kerää poimurin täyteen ja sitten tyhjentää. En ole opastanut häntä, mutta eroa olemme verranneet.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Irja, itsekin vasenkätistä poimintaani kummastelen, mutta minkäs teet! Isäni oli vasenkätinen. Olisiko sieltä jokin geeni hypännyt toimintamalleihini.

Jostain syystä, kun en ole talous- tai myyntimarjakerääjä, nautin hetkistä, joita voin viettää metsässä koirani kanssa. Hän istuu ja ihmettelee, minä poimin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #23

Koirasi ei siis itse syö pensaista mustikoita. Minun koirani syö ja paljon. Viihtyy hyvin metsässä. Ystävät näyttivät kuvia ketusta, joka vaani heidän marjaämpäriään. Pysyi pitkään lähellä sen näköisenä, että tilaisuuden tullen olisi marjat halunnut. Kännykkäkuvia näin. Ihmeen kesy ja kaunis eläin. Joskus toivoisin näkeväni uudelleen. Hirven jälkiä usein polulla, jota kuljen. Ehkä jonain päivänä vielä kohtaan sen. Ehkä ei ihan turvallista kuitenkaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä olen aina käyttänyt kymmenpiikkistä poimuria, eli poiminut molemmin käsin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä se kymmenpiikkinenkin on, joillakin nopea, toisilla hitaampi.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset