ILgron11

Oravaherkku

  • Oravalle masituivat talvella linnunsiemenet
    Oravalle masituivat talvella linnunsiemenet
  • Oravanpoikanen maistui koirallekin. Ei luovuttanut eikä päästänyt lähelleen. Jäi vain hännän pätkä
    Oravanpoikanen maistui koirallekin. Ei luovuttanut eikä päästänyt lähelleen. Jäi vain hännän pätkä

Jamie Oliver vieraili leipomossa, jossa englantilaisen piiraan sisältö oli pehmeäksi kypsennetystä ja hyvin maustetusta oravan lihasta. Näyttivät ohjelmaan osallistuneet pitävän piirasta herkullisena. Nykyisissä TV-ohjelmissa syödään ja syötetään osallistujille oudompiakin   annoksia. 

 

Englannissa on  ohjelman mukaan harmaaturkkisia oravia kiusaksi asti. Kun oravat syövät puiden kuorten lisäksi pähkinät, ravinto vaikuttaa lihan makuun. Hasselpähkinöitä ja tammenterhoja oravat hyödyntävät syksyllä täälläkin.  Makoisat pähkinä häviävät nopeasti parempiin suihin,  ja  unohtavat myös oravien kätköihin. Näin kätköistä versoaa myöhemmin pähkinäpensaan  ja tammen alkuja.

 

Talvella oravat syövät myös käpyjen siemeniä. Hyviä ravintoarvoltaan varmasti nekin ovat.  Kenties nauttivat myös kuusen muita osia ja kenties tuhoavat metsää muutoinkin.

Talvella oravillamme on harmaaturkki ja kesällä turkki on punaruskea.

Suomalaiset oravan lihaa maistaneet kertovat oravan maistuvan pihkalle. Lihan maku lie kasvuympäristöstä ja vuoden ajasta riippuvainen. Syötetäänhän possuillekin viljaa, jotta saadaan viljaporsasta.  

Englannissa harmaaturkkiset oravat ovat jätettä, häiriköitä, jotka nakertavat puiden kaarnaa ja tuhoavat puutarhakasveja. Niitä tuotiin Amerikasta. Alkuperäinen englantilainen orava on punaturkkinen ja vähemmän agressiivinen kun harmaa. Näille haittaa tuottavalle oraville oli kehitetty uutta käyttöä piiraissa. Hyödyntävätkö myös nahat, sitä ei ohjelmassa kerrottu? Ennen käytön alkamista oravat olivat roskinjätettä. 

 

Oravat ovat häiriköineet välillä meilläkin. Oravanpoikasia tekivät  katon ja aluskatteen väliin. Sieltä putosi kaksi heiveröistä pientä, joita yritimme pitää hengissä, tehtävässä onnistumatta. Orava on katon fyllien välissä viheliäinen. Sen liikkumisen voi kuulla ja aistia illan tunteinakin.  Joten sen tiet oli suljettava. Muitakin keinoja torjua oravan asettuminen talon rakenteita tuhoamaan on.  Sellainen saattaa olla järeä ultraäänikarkotin. Ei sellainen, mitä halpamyymälöistä hiirten ja myyrien karkottamiseen löytyy.

 

Raha on ollut yhtä kuin kuivatettu oravannahka. Minkä verran näitä oravannahkakauppoja lie täällä tehty? Nahoilla on hankittu ainakin maata. Maa on säilyvämpää kuin kuiva, nahistunut oravannahka. Maata ei tulee lisää kuten tulee oravia tai painettua ja virtuaalista rahaa. Orava lisääntyy kaksi kolme kertaa vuodessa. Nyt niillä lie jo ensimmäinen pesue.

 

Laadukkaan oravannahan arvo lie noin 500 euroa.  Oravan salametsästäjä joutui erään uutisen mukaan maksamaan  oravasta 450 euroa kiinni jäätyään.  Liito-orava onkin jo omaa luokkaansa. Liito-oravan luvattomasta taposta joutuu maksamaan  huomattavasti enenmmän1009 euroa

 

Orava on yksi luonnonvaraisesti kasvanut turkiseläin, jota voisi ehkä hyödyntää enemmän kuin nykyisin.  Oravia ei kenties metsästetä enää nahan vuoksi, mutta voisin olla kiinnostunut maistamaan vaikka englantilasityylistä oravapiirasta, kunhan lihat olisi saatu syksyisen pähkinäsadon hyödyntäjiltä eikä pihkaisista oravista. Toki voisi se pihkainen oravanlihakin olla terveellistä. Syödään sitä kaikenlaista outoa, hyönteisiäkin.

 

http://yle.fi/uutiset/3-7281290

http://www.kaleva.fi/juttutupa/hinta-ja-laatu/maistuisko-orava/5558

 

http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2016/08/31/Rauhoitetun%20eläimen%20tappaminen%20voi%20tulla%20kalliiksi%20—%20eläimestä%20korvattava%20valtiolle%20jopa%20tuhansia%20euroja/2016521219512/4

01.01.1916 Tapio : Suomen metsänhoidon ystävien seuran aikakauskirja no 12

https://riista.fi/game/orava/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oravat ovat kovia ryöstämään linnunpesiä. Täällä on joka kevät kovat rähinät oravien ja räkättirastaiden välillä. Oravat saavat kyytiä kun räkätit puolustavat pesiään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Linnunmunat ovat oravan herkkua. Melko monipuolisia ravinnon suhteen. Minulla oli lapsena kesy orava kotona. Opin siitä pitämään, enkä sen jälkeenkään ole mitenkään oravia vierastanut. Äkäsiä ovat eikä pidä ottaa kiinni. Voiva purra, eivätkä hellitä ennen kuin on hampaat vaikkapa sormen läpi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Täällä jotkut syöttivät oravia ja ne saattoivat kiipeillä ihmisten päälle. Uimarannalla tutkivat taskut naulakkoon jätetyistä vaatteista. Oravat eivät ilmeisesti kovin tarkasti erota kuka niitä on ruokkinut kuten linnut.
Poikani otti joskus filmikameralla kuvasarjan kun kissa söi oravan. Siitäkään ei jäänyt kun häntä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Eräs biologi sanoi kerran, että orava on vain rotta, joka on hoitanut pr-hommansa hyvin. Pistämättömästi sanottu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Aika hyvin sanottu. Häntä on hienompi kuin rotalla. Rotasta tekee juuri häntä inhottavan. Kyllähän moni pitää rottia kotieläiminä, kuljettaa olkapäillä ja onhan rotta viisas eläin. Ehkä selviäisi, jos jokin karmea katastrofi iskisi.

Meillä lapsilla oli marsuja. Equadorissa sitten söimme grillattua marsua ja näimme niitä häkeissä ja ruoaksi kasvatettavana. Miksi ei sitten oravaksin kelpaisi ateriaksi? Rottiakin taidetaan syödä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jyrsijöitähän ne molemmat ovat. Ymmärrän kuitenkin ihmisten rottakammon. Rotathan syövät kaikkea ikävää ja pilaantunutta, ihmisraatoja myöten, ja kykenevät elämään vaikkapa viemäreissä.

Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että puissa elävä orava saattaa levittää vaarallisia tauteja siinä missä rottakin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Niin orava, rotta, hiiri kuin muutama muukin luonnossa elävä eläin voi olla myyräekonokokin väliisäntänä. Väli-isäntä levittää muihin eläimiin tautia, joka voi voi aiheuttaa ihmisessä vakavan, jopa hengenvaarallisen, ekinokokkoosin.

Enpä tuota ole tullut ajatelleeksi aiemmin. Onneksi niitä ei kotona pidetä eivätkä silittelyä salli, mutta raatoa ehkä ei kannata paljain käsin ottaa ja toimittaa jätteisiin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Myyräekinokokki

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Suomessahan rabiesta ei pitäisi olla, mutta kyllä minä säntäisin pillit viheltäen lääkäriin, jos yksikin jyrsijä purisi. Koskaan ei todellakaan voi olla varma, ja eläimistä toiseen leviäviä tauteja on paljon. Siinä suhteessa me ihmiset olemme samalla viivalla muiden nisäkkäiden kanssa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oravalla ja rotalla on kuitenkin erilainen ruokavalio. En ole ikinä nähnyt oravia tonkimassa jätteitä.
Kaatopaikalla on lokkeja ja rottia. Joku onkin sanonut, että lokki on lentävä rotta. Tai taisi olla pulusta kyse.
Olen ajatellut, että nisäkkäistä ihmisen ohella rotta on viimeisiä selviytyjiä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Lokki on lentävä rotta. Sen huomasin Helsingissä Rautatientorilla Aleksis Kiven patsaan luona tänä keväänä. Valtava lokkiparvi nautti rotille jätettyjä ruokia siellä. Nappasin porukasta kuvan. Olen kuullut tuon sanonnan aiemminkin.

Intian Goassa siat söivät jätekasoilla. Etsivät pois herkkupalat ennen kuin joku tuli polttamaan jätteet. Näin siellä toimi jätteiden hävitys.

Kenties oravatkin hädän tullen tyytyisivät etsimään jätekasoista ruokaa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Oravat tuskin selviävät talven yli ilman käpyjä. Ne muuten keräävät sieniäkin talvipiiloihinsa.
Ennen laitoksista haettiin sikaloihin ylijäämäruoka.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Juuri ruokaa laittaessani mietin sitä ylijäämää, jota itsekin taas havaitsin olevan ja kompostiin menevän. Harmittaa, että liikaa on tullut tehtyä ja pahaksi päässyt. Ennen oli hyötyeläimet, jotka söivät sen mitä jäi. Isoäitini ruokki meidän kanat. Meillä oli naapuri, joka tuhlasi valtavasti. Voipaketeissakin oli jäljellä vielä vaikka kuinka paljon kun se lensi astiaan, josta isoäiti hyödynsi kanojen ruokaan sopivat palat. Paljon tuhlattiin ennenkin, mutta oli ne eläimet, jotka saivat hyvää.

Nyt mietitään joudummeko syömään hyönteisiä ja muuta outoa, kun normaali ruoka loppuu. Siksi on hyvä valmistautua ja kokeilla hiukan epätavallisempia syötäviä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Minua harmitta jo sekin, että poikani aina jättä jotain pieniä rippeitä lautaselle ja niitä pitää sitten kaapia pois ennen kuin laittaa tiskiin. Hän selittii minulle joskus, että tapa johtuu siitä kun mummu eli aitini syötti häntä pienenä ja raapii aina viimeiset muruset joita tuuppii hänen suuhunsa. Protesti on jäänyt päälle elinikäiseksi. Itse taas olen tottunut kaapimaan lautasen viimeistä murua tai tippaa myöten. Isoäiti opetti pyyhkimään spagettilautasta puhtaaksi leivänpalasella.
Ajattele miten paljon hävikkiä tulee kun kaupoissa pitää olla niin laajat valikoimat samanlaisistakin tuotteista.
Nykyisin sikojen ja kanojen tehtävän täyttää leipäänsä jonottavat.
Ei vain ruoka mene hukkaan. Ajattele miten paljon meenee suoraan kaatopaikalle ihan käyttämättömiäkin tuotteita joiden valmistamiseen on turhaan kulutettu luonnonvaroja ja mm. orjatyövoimaa. Jo pelkestään Suomen tulli hävittää melkoiset määrät tuoteväärennyksiä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #21

Hävikistä tulee mieleen nälkää näkevät, joita nyt on erityisen paljon. Miten voisimme auttaa. Olisiko oman syömisen vähentämisestä apua. Säästyisi rahaa, jonka voisi jonkin luotettavan järjestön kautta laittaa avustamaan niitä, joilla ei juuri mitään ole.

Minunkin isoäitini opetti syömään kaiken. Hän muistutti usein suuresta nälänhädästä, josta oli kuullut isältään. Näin nämä asiat ennen siirtyivät sukupolvelta toiselle. Onkohan tähänkin tullut jonkinlainen katko?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #24

On kyllä, mutta personallisuuserojakin on. Pikkusiskoni ennen usein moittii minua: ei kannata säästää kun kaikkea saa kaupasta. Minusta taas oli tärkeätä että kaikkia löytyy kotona, jos tarvitsee nappia tai narua.
Siihen nälänhätään vastaan paavin sanoin: Talousjärjestelmän malli pitää muuttaa. Maapallo ei kestä edes nykyistä kulutusta saatikka sitten kasvua.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #21

Tuosta lautasen puhdistamisesta tuli mieleeni Ranska ja siellä ateriointi. Ranskalaisilla on aina tuore patonki ruokapöydässä. Patonki on kuin sieni, joka puhdistaa lautasen. Niinpä itsekin opin siellä ollessani, että ruuan rippeet tarttuvat hienosti patonkiin, eikä se ollut mitenkään epähienoa, ainakaan kotiruokailussa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #29

Italiassa samoin, lautanen syödään tarkkaan ja siihen voi käyttää pöydässä olevaa valkoista leipää, Mikä ei estäisi herkulliset kastikkeet lautaselta nauttia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #29

Sieltähän isoäitinikin sen tavan oli oppinut ja spagettiresptin tuonut Italiasta. Patonkia ei sentään ollut lapsuudenkodissani tarjolla, mutta ranskanleipä kelpasi tarkoitukseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oravat ovat mukavia, vaikka kaikki eivät niistä tykkää. Syövät nämä raakalaiset linnun munat ja poikaset. Rikkovat pöntöt ja ahmivat lintulaudan eväät, mutta silti kun ne pörhöhännät tulevat näkösälle, niin voi hellan duudeli sentään kun ovat söpöjä.

Orava, eli orkku on myös yhdynnässä tavoiteltu tila.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Oravat viehättävät kyllä kovasti, mutta on usko, että saisin oravalta orkun. En edes tahtoisi:o/

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Useampi puussa vilistävä orava suo leikin seuraamisen ilon. Tekevät sitä kiima aikaan. Eivät taida muulloin yhtä leikkisiä olla. Orava on kaunis, mutta on metsähiirikin. Isot silmät ja turkkikin on ihan nätti. Sisällä vain en siitä tykkää. Silloin se on viheliäinen tunkeutuja niinkuin oravakin, kun menee rakenteisiin. Hyvä ja huonot piirteet näilläkin eläimillä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

No ei se oravakaan ole sopeutunut sisätiloihin. Omakotitalossa tuli aikanaan yksi keittiön avonaisesta ovesta sisään ja keittiön läpi vanhempieni makuuhuoneeseen. Äidin pitsiverhoissa se kiipeili ja pari reikääkin niihin tuli kunnes saatiin ulos. Ei sentään kakkinut kuten linnuilla on sisään lentäessään usein tapana.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Piei kissan suusta pelastettu oravan poika nukkui naulakossa olevan takkini taskussa. Kyllä se pieni sisällä pärjäsi, mutta lopulta se karkasi. En ollut silloin paikalla. Varmasti selvisi luonnossa, vaikka oli kevään aikana ollut sisällä. Kun palasin koulusta se kiipeili minun harteillani. Se selvästi piti korkeista ja heiluvista paikoista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Kissoilta minäkin olen oravanpoikasia varjellut, ja olen tainnut joskus kertoakin että istuin omakotitalomme takapihalla vahtimassa että oravaemo sai keittiön rapun katoksessa olleesta pesästä turvallisesti siirrettyä poikasensa maan kautta isoon kuuseen. Naapurin kissi kun oli lähellä seurailemassa ja osuin paikalle. Muistaakseni ne oravanpoikaset olivat mahan puolella pitelemässä emostaan kiinni.

Ja olivatkohan ne puhelin- vai mitä tolpan lankoja, joita pitkin oravaemo poikasineen tasapainoillen kulki. Yksi ei ollut uskaltaa, mutta sekin liittyi sitten joukkoon.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #16

Seija ja Margareta, kiitos kommenteista. Kissat ovat petoja ja nuoret oravat kelpaavat ruoaksi. Ne kelpasivat minun Seppo-kissallekin, kun se vielä oli vireä ja hengissä.

Vai seksi leluja hännistä ;D Kyllähän nille jonkin käytön voisi keksiä. Oravannahasta voisi tulla jotakin jännittävää, mutta onko enää parkitsijoita ja tekijöitä ja millä luvalla niitä oravia saisi pyydystää. Aika kallista olisi, jos laittomasti isomman määrän pyydystäisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ehkä se koiran jättämä häntä kutittaisi kivasti?
Siinäpä idea. Jos liha käytettäisiin ruokaaineena niin hännistä voisi tehdä seksi- ja kissanleluja.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tähän väliin on pakko kertoa tarina entisestä työkaveristani. Kaveri oli pihalla mattoja ravistelemassa, kun yhtäkkkiä paidan kauluksesta livahti orava sisään. Kaveri kertoi ettei edes ajatellut ympäristöä, kun terävät kynnet alkoivat raapia selkää. Kaverini alkoi huutaa kurkku suorana ja kiskoi paidan pois päältään.

Orava tietysti livahti piiloon, mutta ympärillä muut ihmiset näkivät keski-ikäisen naisen, joka huusi kurkku suorana tissiliivisillään ja pyöritti paitaa päänsä päällä:D

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Outo orava. Kai nekin joskus sekoavat tai erehtyvät.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kesyt oravat saattavat kiipeillä vaatteita myöten. Todennäköisesti kurre olisi kerjännyt ruokaa, mutta putosi vahingossa kaula-aukosta sisään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #22

Intiimi kerjääjä. Olisikohan saattanut pahimmillaan purra. En oikein luottaisi tällaiseen kerjääjään.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #23

Asuin takavuosina Kalevankankaan hautuumaan vieressä. Ihmiset ruokkivat oravia, ja oravista tuli todella röyhkeitä. Sain useammankin kerran hätistellä vaatteitani pitkin kiipeäviä kurreja pois. Onneksi en saanut kertaakaan puremia.

Ainakin normaalioloissa oravat kyllä löytävät ravintonsa ihan itse. On todella vastuutonta opettaa villieläimiä tuollaisille tavoille.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #25

Seurasaaressa taitaa olla ruokittuja oravia, ainakin oli. Pitäisi ehkä tehdä sinne jossain vaiheessa retki.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Samoin Suomensaaren saunan verannalla oravat tulivat tutkimaan kasseja ja taskuja. Viime kesinä ei enää ole ollut röykeitä oravia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Joku oli varmaan ruokkinut sitä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tyttäreni takapihalta löytyi mennä vuonna 5 oravanpoikasta, joiden emo oli ilmeisimmin saanut surmansa. Poikaset olivat kesyjä ja leikkisiä. Eipä aikaakaan, kun isot linnut havaitsivat herkulliset leikkijät ja niinpä taisi lopulta koko katras joutua lintujen ruuaksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Harakat ja varikset ehkä niitä napsivat, ehkä muillekin isoille linnuille kelpaavat. Luonto on aika armoton. Orpona ei ole helppo selvitä. Isot hoitelevat pienet omiin tarpeisiinsa. Näinhän se menee ihmistenkin maailmassa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihmisten maailmassa käy usein niinkin, että vahvimmat ja fiksuimmat pyritään kaikin keinoin lyömään lyttyyn. Luulisi sinunkin tietävän yliopistomaailmasta, ettei esim. proffat valitse itseään pätevämmän tutkijan assistenttiksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #37

Näihän tuo toimii myös työelämässä, harva johtaja uskaltaa ottaa lähimmäksi työtoverikseen itseään fiksumpaa ihmistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #38

Tai sitten jos huomaa tämän vasta myöhemmin niin rupeaa simputtamaan ja kiusaamaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kuvasimme toissa kesänä täällä oravanpoikasia juuri pesästä lähteneitä kohti uusia seikkailuja! Katsokaa mikä riemu! Sopii Pähkinäsärkijän musiikin tahtiin, joten laitoimme sen päälle.

https://www.youtube.com/watch?v=8L3KXW2kHfY

Pähkinänsärkijä Щелкунчик | Hiljan pihan Oravat | 2015