ILgron11

Liikkuva tofumainos

  • Kuninkaankadulla Tammisaaressa polkupyörä. Sain luvan kuvan julkaisemiseen.
    Kuninkaankadulla Tammisaaressa polkupyörä. Sain luvan kuvan julkaisemiseen.

Tammisaareen ensimmäisen sillan ylitettyämme näkyi oikealle menevällä tiellä punaista valoa vilkuttanut matala laite. Silloin vielä  sitä robotiksi luulin, kun kaksi aikuisen näköistä sen perässä vauhdilla kävelivät.

 

Myöhemmin Kuninkaankadulla se  paljastui sähköllä toimivaksi katetuksi polkupyöräksi. Pitihän sen kuljettajaa haastatella. Polkupyörä, jonka sisällä suojassa voi polkea pakkasessa. Näppärän tuntuinen ja äänettömästi käynnistyvä ja kulkeva vehje. Menee missä vain, kävelykadullakin ja autojen joukossakin.

 

Ajaja halusi minun kiinnittävän huomion muovisessa kyljessä olevaan mainokseen, jossa lukee Jalotofu. Kun emme nopean tapaamisen yhteydessä voineet asiaan syvällisemmin perehtyä.  Tutkin kotona mistä oikein on kyse.  Jalotofu on valmistanut vuodesta 1989 lähtien herkullisia Tofu-tuotteita Tammisaaren maaseudulla reilun kaupan luomusoijapavuista ja raikkaasta vedestä tuhansia vuosia vanhan reseptin mukaan.

 

Tofuun tutustuin ensimmäisen  kerran Malesiassa 2002. Sitä oli joka aamua hotellissa tarjolla kaiken muun herkullisen syötävän ohella. En silloin saanut erikoisempaa innostusta tofuun. Se on kuitenkin monipuolinen ravintoaine ja lihan korvike joillekin.

Voisihan  tofu sopia paastonajan ruokiin, vai olisiko turhan vahvaa syötävää? 

Tulevalla viikolla aio ottaa enemmän selvää tofun mahdollisuuksista  ja mauista. Ruokaohjeita näyttää olevan runsaasti tarjolla. Ehkä se suosikki löytyy sieltä vielä.  Ehkä vaatii totuttelua enemmänkin. Minkälaisia kokemuksia mahtaa olla Uuden Suomen lukijoilla tofusta ravintoaineena?  Mielelläni niistä näkisin kommentteja.

 

Sopi sen pyörän kylkeen toinenkin mainos, ecover pesuaineista. Ei sitäkään voinut olla huomaamatta, mutta missä kerrottaisiin tällaisesta kulkuvälineestä? Se enemmänkin kiinnostaisi.

 

http://www.jalotofu.fi/jalotofu/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miten ideat ja ajatukset tulevat vasta sitten, kun on kirjoituksensa vapauttanut nettiin?

Pyöräilijät näinkin mukavasti ja suojassa voi matkansa taittaa ja tofusta herkkuja laittaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tofua olen syönyt joskus paljonkin, mutta nyt en ole vuosiin siitä laittanut mitään. Muistaakseni lihanmakua siihen sai lihaliemikuutiolla, joten se sotii periaatetta vastaan. Mutta ilman maustamista se ei juurikaan maistu miltään, pitää oppia vain maustamaan sitä eri tavalla.

Nyt olisin jo paljon viisaampi laittamaan tofua, joten pitääkö tästä ottaa haaste vastaan?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kokeillaan ja jaetaan kokemuksia. Saisiko siitä kalaliemellä kalanmakuista? Sehän sopisi tähän paastonaikaan ei tuo lihanliemellä maustaminen niinkään.
Huomenna en vielä ehdi, kun on serkun 85-vuotisjuhlat, mutta myöhemmin viikolla voisi jotain syntyä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

No pitää etsiä ensin tofu jostain. En ole myöskään kokeillut nyhtökauraa. Lopulta minusta ei ole tärkeää saada lihalle korvaajaa "lihanomaisesti" voihan härkäpaprua ja soijaa syödä muutenkin.

Härkäpavuista esimerkiksi saa hyvää lisuketta laittamalla sitä maitohappokäymisen avulla kuten hapankaalia, mukaan purkkiin voi laittaa porkkanaa ja sipulia sekä sinapinsiemeniä mausteeksi. Härkäpavut ryöpätään ja sitten vain ladotaan kerriksittain lasipurkkiin porkkanan ja sipuleiden kanssa. Nesteeksi 2% merisuolavesi. Annetaan käydä lämpimässä noin viikko ja sitten kansi tiukemmin kiinni ja siirretään kylmiöön tai kellariin. Parin kuukauden päästä nautitaan lisukkeena vaikkapa poronkäristyksen kanssa;)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Pitäisikö härkäpapu näin talvella ensin liottaa vedessä kuten herneet ennen hernekeiton tekoa? Härkäpavut ovat kesällä pehmeitä, mutta eihän sellaisia ole nyt saatavissa. Papusoppaa olen välillä valmistanut. Sekin on vahvaa talviruokaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Härkäpapurouheesta voi tehdä kasvispihvejä, kastiketta tai käyttää sitä pitsan täytteenä jauhelihan tapaan. Rouhetta liotetaan ensin vedessä noin kymmenen minuuttia ja maustetaan hyvin. Härkäpapu ei varsinaisesti ole papu vaan kuuluu virnoihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tofuja on monenlaisia (savustettuja, maustettuja y.m.), mutta perusero kahden pääluokan välillä on kiinteä tofu ja silkkitofu.

Silkkitofu on alkuperäinen japanilainen versio, jota käytetään mm. misokeiton ainesosana. Lisäksi siitä valmistetaan yleensä viinietikalla maustettuna monia herkullisia väliruokia aterian yhteyteen. Silkkitofu on pehemätä ja helposti murenevaa leikattaessa. Sen saaminen syömäpuikkoihin on niin haastavaa, että vasta siinä vaiheessa voi sanoa suorittaneensa laudaturin k.o. taidossa. Silkkitofu nautitaan yleensä aina kylmänä ja siinä on hienostuneen pehmeä maku.

Jalotofut ovat kiinteitä tofuja, joita käytetään sitten kasvisruoissa mm. "lihan korvikkeina", jos joku haluaa asian niin ilmaista. Tosin Kiinassa niille on lukuisia omia reseptejään, joista erikoisin on fermentoitu tofu, joka tuodaan ruokahuoneeseen höyryävän kuumana. Se haisee lähinnä lehmän lannalta, jossa on ripaus ammoniakin aromia. Ja yllätys yllätys, se jopa maistuu sellaiselta. Siitä nauttiminen edellyttää korkeata kiinalaisen ruokakulttuurin sisäistämistä ja kokemusta. Eritoten, jos sen aikoo huuhtoa alas kotipolttoisen makuisella riisiviinalla, kuten yleensä on tapana.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos näistä tiedoista. Ostaessa on ehkä hiukan helpompi tehdä valintaa.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset