ILgron11

Ruokakapinaa - terveellisen ja epäterveellisen tunnistaminen

  • Lapselle ravitsevaa ruokaako
    Lapselle ravitsevaa ruokaako
  • Kuha Walevska
    Kuha Walevska

 

Jokin aika sitten luin  mitä Maailman sydänjärjestön puheenjohtaja Salim Yusuf totesi: ravitsemussuositukset lienevät olleet vahingollisia.  Silmäni revähtivät selko selälleen. Mihin nyt sitten uskoa?

 

 Linkkasin aiheen blogiin, jossa Ari Alsiolla on kirjoitus avohakkuista. Eihän ravitsemus aihepiiriin kuulunut, mutta jollakin tavalla tuntuu yhtä vaikealle aiheelle kuin avohakkuut.  Kumpikin aihe herättää kysymyksen mikä on  oikein ja mikä väärin ja miksi?  Onko tarpeeksi  tutkittua tietoa?

 

Mikä maistuu aikuisille ja lapsille ja minkä pitäisi maistua, että olisi terveellistä? Rasvat, suola ja hiilihydraatitko vain vihollisiamme? Ohjataanko lasten tottumuksia lasten haluamaan suuntaan vai opetetaanko heitä totuttelemaan  terveelliseen ravintoon?  

 

Irtiottoja  normaalista aterioinnista ja hyvästä ja ravitsevasta ruoasta myös tapahtuu. Juhlat ja vierailut ja lomailu vaikuttavat syömiseen melkoisesti.

 

Olen parina päivänä syönyt lounaaksi sitä, mitä kaupallisesti on ollut tarjolla. Sen ohella olen  seurannut  mitä lapsille on tarjolla syötäväksi niissä paikoissa, joissa lapset liikkuvat.  Kaupalliset valmisteet eivät vaikuta kovin terveellisille. Miten terveellisiä ovat nuggetit? Mitä niissä on? Tarjoillaanko heille mieluiten sitä mitä itse haluavat, eikä sitä mitkä olisi heille terveellistä?

 

Fish and ships oli ensimmäisen päivän lounaani kodin ulkopuolella.  Lisäksi maistelin  bataattiranskalaisia. Toisena päivänä  söin Burger kingin crispy chicken salaatin ja maistelin lapsenlapseni tuplajuustopurilaista ja ranskanperunoita.  Juustopurilaisen liha oli sitkeää, eikä lapsikaan halunnut syödä koko purilaistaan vaikka oli sen halunnut tilata.  Karkkiakin tuli naposteltua enemmän kuin tarpeeksi.  Kotona vielä illalla muutamat nakit, joiden tiedän turvottavan. Näin jälkikäteen ei tunnu hyvälle.  Huono olo tulee viiveellä. Toisin on, kun itse valmistan aterian ja tietää mistä alkuaineista ruoka on tehty ja miten valmistettu.

 

Tänään on itse valmistetun vuoro. Vuorossa on kalaa ja mahdollisimman terveellisellä tavalla valmistettuna.. Teen kalakastikkeen voista ja vehnäjauhoista sekä kalaliemestä. Käytän kalaliemikuutiota ja ehkä hiukkasen kalakastiketta, jossa on suolaisuutta valmiina.  Joukkoon  pannulle lisään hiukan silputtua sipulia.  Pakastekalan fileet paloittelen valmiiseen kastikkeeseen. Perunoiden kera keitän pari kananmunaa, jotka kuorin ja survon ja lisään kastikkeeseen. Lopuksi silputtua tilliä kastikkeeseen.   Ruokaisaa ja terveellisempää kuin paistamalla valmistettu kala.  Salaatti lisäkkeeksi ja ateria on valmis.

 

Syömisten vaikutukset näkyvät veriarvoissa.  Hiilihydraatteja ei näin tule nautittua isommin. Niitäkin epäillään syyllisiksi. 

 

”Esimerkiksi hiilihydraattien laatua ei ole tässä tutkimuksessa eritelty. On selvä tutkimustulos, että valkoisen vehnän ja sokerin runsas käyttö nostaa maksan rasva-arvoja”, Heli Kuusipalo sanoo.

 

Maksani on kunnossa. Se on ultrattu hiljan. Näkyisikö kuvissa edes valkoisen vehnän ja sokeri vaikutus.  Veriarvoissa ehkä ennemmin. Niitä kannattaa aika ajoin seurata.

 

Ehkä edelleen luotan lautasmalliin. En ole jättänyt voita, sokeria enkä sinistä maitoa, kermaakin käytän aika ajoin, sillä kermalla saa kaksin verroin parempaa. Kuha Walevska, Mannerheimin herkku,  ei ilman kermaa  olisi juhlaruokaa. Kapinaan en ole ryhtynyt.  Ihmettelen vain miten niinkin korkeasta asemasta ollaan kapinaa herättelemässä.  Hämmentää kovasti.

 

Kuinka voimme seurata omaa hyvinvointiamme? Minusta tuntuu, että ainut keino on kuunnella tarkkaan sitä, mitä keho sanoo. Miten nesteet ja muu ylijäämät poistuvat kehosta ja tuntuuko hyvälle vai tuntuuko pahalle?  Ehkä huomenna vasta tiedän, miten tämän päivän ateriointi vaikuttaa tuntemuksiin.

 

http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005096932.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyviä havannointeja. Tärkeintä on pitää suolibakteerit tyytyväisinä, eli jonkilainen roti ruokavaliossa. Jos kasvisyöjälle ei sovi liha niin miksi ihmeessä lihansyöjän tulisi popsia salaattia- Eikös se kasvissyöjien teema toimikaan toisinpäin?

Sekasyöjälle taas uppoaa kaikki, joten yksittäinen kasvi- tai liha-annos ei vielä tapa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tämän ehkä olemme unohtaneet: ylipaino aiheuttaa suuremman terveysriskin maailmassa kuin tupakointi, sanovat Kansainvälinen kuluttajaliitto sekä Maailman lihavuustutkijoiden liitto. Liikaa yhtä lajia taitaa myös olla haitaksi, niinpä kannattaa olla sekasyöjä. Kaikkea sopivasti ja vähän kerrallaan.

Kiloja on helppo kerätä, mutta tosi vaikea karistaa.

HS 2014 otin tuon ylipainoon liittyvän asian, eikä varmasti olen tuon vuoden jälkeen käsitykset kovasti muuttuneet.
http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002732349.html

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiire saa äidit ostamaan elintarvikeitä joista saa pikaisen aterian. Moniko ehtii pohtia niitä terveysnäkökulmia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiire tai se, että on valmisruokaa kaupassa tai se, että ei jaksa suunnitella etukäteen mitä syödään. Usein käy niin, että kaikki ruoka ei mene kerralla. Voisi niitä jääneitä pakastaakin ja käyttää myöhemmin, En syytä kuitenkaan, sillä tiedän, että tämän päivän äideillä on kiireisempää ehkä kuin ennen vai onko sittenkään. Me emme vain käyttäneet aikaa samalla tavoin kynsihuoltoon, tukkahuoltoon, kasvohuoltoon, kropan huoltoon. Vievät nekin nykyisin enemmän aikaa. Olen huomannut.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Rohkeasti uskalsit olla suorasanainen etkä ole ollenkaan väärässä.

Toisaalta meidän aikana ei ollu tuota "pikaruokien" mahdollisuutta.
Oli keitettävä ne potut ja tehtävä soosit. Oli pakko oppia suunnittelemaan ja ihana pakastin, jonne sai hätävaraa laitettua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Selkä vääränä kannoin kaupoista hedelmiä. Jogurtitkin tekivät välipaloina hyvin kauppansa ja voileivät kelpasivat. Nyt on kaikki paikat täynnä hylaa ja muuta ja podetaan jos jonkinlaista allergiaa tai muuta ruoasta johtuvaa vaivaa ja syödään sen mukaan. Onneksi silloin ei vielä tunnettu moninaisia ruokavaivoja.
Oli keskimmäisellä lapsellani allergia, ulkomaiset omenat ja tomaatit olivat suorastaan vaarallisia, mutta niitä sitten välteltiin. Sekin oli ohimenevää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tai kun on sinkku, jota ei inspiroi laittaa vain itselleen ruokaa, niin helposti tulee syötyä likaa voileipiä.
Joo nykyisin pitäisi vaan huoltaa itsensä, ja mittailla kaikenlaista...
Tosiaankin. samalla kunistuu täällä koneen äressä vois tuoda pesuvadin jalkakylpyä varten.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #11

Juu ja tuoli voisi olla hierova. Niin saisi senkin hoidon. Olen pannut merkille, että valmiiksi pakatut raaka-aineet ovat usein pienelle porukalle tai vaikkapa vain yhdelle hengelle liian isoja. Ruoan tarve vähenee iän myötä. Silmät toki söisivät enemmän kuin on sopivaa.
Olemme joskus ostaneet kebapin, joka annos riittää hyvin kahdelle jaettavaksi, mutta ehkä yksi iso mies ei siitä edes täyteen tule.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Minun onpitänyt järjestää seisomapaikaksi. Näin jokuaika sitten, että säädettävän korkuisia seisomapöytiä oli jo Ikeassa tarjolla. Kun joitankin vuosia sitten kysyin, niitä ol vain myyjillä.
En ole montakaan kertaa käynyt siinä kamalassa labyrintissä.
Mulle kyllä jää nälkä niistä mikrossa lämitettavistä kiusasannoksist joita joskus olen ostanut.
Minua ärsyttä ne monierätarjokset: kolme jäätelöpakkasta, 8jugurttipurkkia tai 12 vissypulloa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Eihän niitä tarjouksia ole pakko ostaa, eikä "säästää" ostamalla.

Ikea on lähellä, mutta siellä en juuri käy. Sieltä kyllä saisi ruotsalaisia lihapullia ja muusia lounaaksi aika edulliseen hintaan. Tiedän, että moni käy niitä syömässä. En ole koskaan kokeillut juuri niitä siellä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Niin mutta harmittahan se kun yksittäisessä tuotteessa on kaksinkertainen hinta.
En minäkään ole maistanut niitä lihapullia. Kun pojan työpaikka oli lähellä hän kokeili lounaspaikkana. Joutui pujottelemaan joidenkin sulkuköysien alla, että olisi ehtinyt takisin ajoissa, muutoin olisi joutunut kierteleen vaikka kuinka pitkään merkittyä reittiä. Varsinainen ostosrysä. En yhtään ihmettele, että monet saavat paniikkikohtauksia.
Ja vainoharhaisuus tulee lisääntymään "evästeiden" ym. avulla suunnatun mainonnan takia. Voi hyvinkin olla, että nuorten joukkoon leviää joku joukkopsykoosi fb:kautta.
Taas korppi raakui... ei milloinkaan!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiire on ajanhallinnan puutetta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #18

Niinhän se on. Usein itse aiheutettua. Moni haluaa näyttää vielä eläkkeelläkin kiireiselle ja järjestää liikaa tekemistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Tunnen sellaisia. Minä jätän pois, ellen ehdi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suositusten mukaan esim nakkeja ei saisi antaa lapsille kuin jotain pari kpl viikossa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En yhtään ihmettele, kun eivät sovi aikuisellekaan. Vanhan ajan nakkeja on ostettu. Jokin turvottava tekijä nakeissa on.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nauravat nakit olivat yhteen aikaan ravintoloiden lastruokalistojen vakio.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Nyt maistuvat lapsille lehtipihvit. Ehkä on menty siinä parempaan suuntaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Kunhan niitä ei ole paistettu muotikokkien ohjeiden mukaan liian palaneiksi.
Karsiogeenisuus nähkyy olevan trendi ja kaikkea pitää karamellisoida. Kai se kuulostaa herkullislta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Luen tanskalaisen Hoegin kirjaa, jossa perunatkin karamellisoidaan. En tiedä miten sen tekevät, mutta lie sikäläinen herkku. Kirja on melkoinen dystopia, josta ei kunnolla selvää ota. Sen nimi on Susanin vaikutus. Kirjassa oli hyvää tulevaisuuskuvaus. Se herätteli, jotenkin niin tutun tuntuista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko ne liemikuutiot terveellisiä? En käytä. Jos ostan kokonaisen kirjolohen pakastan perkeet ja keitän niistä lientä, Ennen sai kauppahallista hauenperkeitä ilmaiseksikin. Niistä tulee todella maukas liemi.
Käytän ruskeata ruokosokeria, terveellisyydesta en tiedä, mutta makuon parempi. Puolen kilon paketti riittää pitkään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Paras liemi tulee alkuaineista, mutta tänäänkin turvauduin valmiiseen liemikuutioon vaikka alkuaineena oli oikeaa lihaa. Lihanliemi syntyy pitkä prosessin kautta enkä jaksa siihen ryhtyä. Kalanliemi on helpompi valmistaa.

Käytän kookossokeria. Ei ole ollenkaan niin makeaa kuin ruokosokeri.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset