*

ILgron11

Lihamureke – kansallisruokaa kenties

  • yli 100-vuotta ilmestynyt Kotiruoka. 2015 uusittu painos juhlan kunniaksi.
    yli 100-vuotta ilmestynyt Kotiruoka. 2015 uusittu painos juhlan kunniaksi.

Löydän Otavan vanhan Kotiruokakirjan välistä käsin kirjoitettuja ohjeita. En tunnista kenen käsialaa niissä on, mutta kirjaa on käytetty paljon.  Sivut ovat harsuuntuneet, paperin väri on saanut ruskehtavan patinan. Kirja on toiminut irtotiedon säilönä. Tästä Otavan  suomalaisen keittiön perusteoksesta on julkaistu lukemattomia uusintapainoksia yli 100-vuoden aikaa. Viimeisin 100-vuotisjuhlan kunniaksi 2015.  Kirja on modernisoitu sekä sisällöltään että ulkoasultaan. Siinä on yhdistelmä uutta ja perinteistä.  

 

Kun seuraa saman nimistä ruokaa eri aikakausilta, näkee hyvin ajan vaikutukset.  1950-luvulla oli köyhää ja säästäväisyyden nimissä lihamurekkeeseenkin laitettiin runsaasti perunaa. Myös anjovisfileitä oli jossakin ohjeessa.

 

Lihamureketta teimme koulun kotitaloustunneilla. Vanha kouluvihko on yhä jäljellä. Siinä on ruokien ravintoaineista tietoa sekä muuta hyödyllistä, mitä ruoan laiton ohella koululaisille opetettiin. Kotitalous oli  keskikoulussa yksi suosikkiaineistani.  Silloin opittiin talouden pitoa ja huolehtimaan keittiön siisteydestä. Opettaja lähetti pari oppilasta vuorollaan kauppaan hankkimaan tunneilla valmistettavien ruokien raaka-aineet. Muistan sen tilavan kori, jonka mukaan saimme ja luottamuksen, joka kohdistui meihin raaka-aineiden ostajina.  Hauskinta oli kuitenkin istua ison  kauniisti katetun pöydän ääressä ruokailuhuoneessa ja keskustella ruoasta ja muustakin ja maistella aikaansaannoksia.

 

Murekkeen koen perinteiseksi ruoaksi. Otavan vanhan Kotiruokakirjan mukaan mureke syntyy lihapullataikinan ohjetta käyttäen.  Erona onkin tarjolle valmistettavan ruoan ulkonäkö, ei mitään pieniä mummon lihapullia vaan isompi  uunissa paistettu pitkä tai pyöreä lihakakku kuin jalkapallon puolikas.

 

Lihapullat ovat työläämpiä kuin mureke. Olen helpottunut, kun viime aikoina mureke on tullut suositummaksi.  Lihapullatkaan eivät ole kansallisruokaa. Niitä valmistetaan Ruotsissa ja Italiassakin hiukan eri maustein, rosmariini on Italiassa yhtenä mausteena ja kastikkeessa maistuu tomaatti. Lihamurekkeen alkuperästä en tiedä.  Moni käy syömässä Ikean lihapullat ja muusin.

 

Vanhan kirjan ohjeessa neuvotaan ruskistamaan voita uunipannussa, johon mureke kootaan ja valelemaan mureketta paiston aikana. Poikkesin ohjeesta. Sen usein teen.

 

Valmistin mureketaikinan  jääkaappiin valmiiksi runsaan tunnin ennen murekkeen muotoilua. Näin maut ehtivät hiukan tekeytyä.

 

Murekkeen valmistukseen käytin 400 grammaa luomunaudan ja 400g porsaan jauhelihaa. Sekä 200 grammaa  hirvenjauhelihaa. 

Kuullotin voissa/oliiviöljyssä  useamman  hienoksia silputun sipulin ja valkosipulinkynnen ennen kuin lisäsin lihaseokseen mukaan meni yksi pieni tomaattipyre purkillinen ja yksi muna. .

Ruokalusikallinen suolaa, makeaa chilikastiketta, rouhittua mustapippuria, noin 1,5 dl -2 dl kermaa Yhdistin kaikki aineet ja sekoitin hyvin.

En lisää korppujauhoja enkä vehnäjauhoja, en myöskään vettä, mutta lisäsin joukkoon tuoretta persiljasilppua. 

 

Keitin ja kuorin mureketta varten valmiiksi kolme kananmunaa.

 

Kun mureke oli maustunut jääkaapissa, lorautin tilkan kermaa  lasiastian pohjalle ja aloin muotoilla mureketta kuin linnunpesäksi, jonne sijoitin kolme kuorittua, keitettyä kananmunaa,  väliin hiukan taikinaa erottamaan munat  toisistaan. Kansi murekkeesta  päälle ja  hiukan kermaa ja sinappia hunnuksi ja ympärille. Lopputulos kannellisessa astiassa uuniin. 200 astetta kiertoilmalla aluksi. Sitten noin puolen tunnin kuluttua laskin asteet 90:ään.  Mureke valmistui noin 1,5 tunnissa. Hyvää keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.  

Lihoista irtosi rasvaa, joka kävi liemestä, mutta ei riittänyt pitkälle, siksi oli valmistettava ruskea kastike. Murekkeesta riittää myös leivälle ja voi sitä nauttia kylmänä.

 

http://otava.fi/kirjat/9789511223078/#.WICBFXdDyCQ

http://yle.fi/uutiset/3-9411496

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Olipa Irjalla monimutkainen.

Ostan kauppahallista n. 800 g nauta-possujauhelihaa

Kulhoon jauhelihan kanssa 2 kananmunaa, kermaviiliä 2 dl ja itsetehtyjä kopppujauhoja hieman sekä ranskalista sipulikeittoa kaupan pussi.

Valkosipulia, ja yrttejä runsaasti. Jääkaappiin odottelemaan.

Levitän taikinan sitten uunipellille leivinpaperin päälle, keskelle keittojuureksia, jotka peitän mureketaikinalla.

Kastelluilla käsillä hieno töttetö kauniiksi.

Sinappi-tomaattipyre seosta sivelen päälle ja uuniin 200 C 45 min.

Joskus lisään ennen valmistumista aitoa emmental- juustoraastetta päälle ja vielä pieni aika uunissa.

Mikä siinä on, että mureke häviää ennenkuin sitä on edes aloitettu kunnolla syödä ?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ohjeesi vaikuttaa helpolle. Samoja asioita siinä tehdään kuin minunkin lihamureketta valmistaessa. Ranskalaista sipulikeittoa olen itsekin joskus käyttänyt. Siinähän on mausteet ja sipulit valmiina, joten siltä osin helpompi.

Hyvää minusta sinunkin ohjeellasi saa. Lihapullinkin sama ohje käy. Korppu- tai vehnäjauhoja en käytä, sillä vievät osan nesteistä, tulee kuivempaa. Sitten tuo lasisen vuoan kansi pitää nesteet sisällä. Meillä on kuivumisen pelko. Sitä ei sitten kukaan syö. Vihannekset sisällä toki nesteyttävät myös.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mikä ettei tavallisestakin jauhelihasta kävisi, mutta

Hirvimureke

600 g hirven jauhelihaa
½ dl hapankorppujauhelmaa
2 dl kermaa (tai osa lihalientä)
1 muna
paprikajauhetta, valkopippuria, suolaa

2 hapanta omenaa
iso sipuli
4 porkkanaa
100 g homejuustoa

Jauha muutama hapankorppu monitoimikoneessa hienoksi, kaada kerma joukkoon turpoamaa. Lisää muna, mausteet ja jauheliha.

Raasta omena, sipuli ja porkkanat karkeiksi. Hauduttele seosta paistinpannulla.

Levitä kerroksittain kasvisraastetta ja mureketaikinaa suorakaiteen muotoiseen vuokaan, aloita raasteella. Ripottele kerrosten väliin homejuustoa.

200° puolisen tuntia. Murekkeen kanssa voi kypsentää uunissa lohkojuureksia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Seija nyt tuli varsinainen herkku. Tuota voisi kokeilla, jos vain sattuisi hirvenlihaa taas saamaan. Peuraa menee pian pakkaseen. Pitää vain leikellä irrottaa lihoja luista, erotella paistit ja jauhaa jauhelihaksi . Huomenna. Tänään on muuta tekemistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Meillä on käynyt kaupaksi. Hirvenjauheliha on muuten vähän kuivaa ellei jauha joukkoon possua, raaste mehevöittää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ihanaa hapankorppujauhelmaa, kas kun ei esiliinan helmaa;)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kiitos vinkeistä, ohjeista.
Eikun "Rismaan"!
Jauhelihaa ostamaan..

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minkäs ohjeista valkkaat? Kiva, kun voi vaikka yhdistellä ja tehdä ihan oman maun mukaan, eikö vaan?

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Sun ohje kuulosti hyvältä ja sit tämä Heikin!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Heikin helpompi, mutta kiinnostavat nuo ruiskorpun murut taikinassa. Hyvä yhdistelmä voisi tulla. Tänään jauhoin kauriin lihojsta jauhelijaa. Sekaan tuli ruisleipää, kun piti monitoimikone saada tyhjäksi lihoista. jauhetut nyt pakkasessa käyttöä odottamassa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Olen kuullut lihamureketta kutsuttavan myös färssiksi liekö ruotsalaisuuden perua?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Sitähän se..färs,kötfärs on yhtäkuin jauheliha..ja lihamureke on kötfärslimppa eli..jauheliha limppu.Tätini,siis isäni siskot puhuivat aina färssistä..ainoa side ruotsalaisiin ja ruotsinkielisiin oli se,kun useammasta sisaruksesta kaksi joutuivat sotalapsiksi ruotsiin,eivätkä ikinä sieltä palanneet.Äitini suvusta löytyi ruotsinkielisyyttä,mutta en muista,että ois färssistä ikuna puhuttu :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voi se lihamureke tulla ruotsista. Tulisiko ruisleipä Venäjältä? Mistä noiden eri ruokien alkuperät tietää. Mämmi ehkä on suomalaista, kun ei tunnu muille maistuvan. Hernekeittoakin syödään muualla. Unkarissa se koetaan eläintenruoaksi. No ainakin joku kokee. Eikö yli satavuotta täällä syötynä riitä, että on kansallisruokaa?

Sienet jäi pois kansallisruokavalikoimasta, mutta syödäänhän niitäkin muualla.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

No eikös se ELO-säätiö nyt sitten öylönnä valinnu äänestyksen tuloksen perusteella ruisleivän kansallisruoaksemme..vähän tuota ihmettelin..mitäs mieltä tyä muut ootte..viilaanko pilkkua,kun oletin,että etsitään siis jotakin ruokakokonaisuutta,ruokalajia onhanse leipäkin toki ruokaa,sitä käytetään ruokien valmistukseen,mutta periaatteessa se on lisuke.
Jos olis valittu kansallisleipä,niin tokihan se ruisleipä,sellainen oikein tehty ,sitä ehdottomasti olisi.
No lihapalleroista sitten..jokainenha toki tietää miksi me niistä niin kovasti tykätään,mutta onko se nyt itseasiassa mitenkään suomalaista..niitähän nyt syödään erilaisina versioina ympäri maailman ja eri raaka-aineista..itseasiassa juuri tänään,kun olin sen verran viitseliäällä päällä,että jaksoin ruveta ruokaa laittamaan,tein lihapullia,kuten meidän mamma (äidin äiti) niitä teki..

Kilo jauhelihaa
muna
suolaa
maustepippuria
valkopippuria
raakaa sipulia
kermaa ja
hieman sokeria
sidosaineeksi ripaus vehnäjauhoja,kun liha oli sika-nautaa..
jos läytetään vähärasvaista lihaa,ei minkäänlaisia jauhoja tarvita,kananmuna riittää.

no sen verran tuolle satsille piti nyrkistä antaa,että se siitä hyvin sekosi..ja sitte vaan palleroitselemaan niitä..
No kenenkään hermothan ei kestä pikku palleroisten pyörittelyä..tehdään siis isoja..mikä estää..ja kaikista laiskimmat väänttää vaan sen lihalimpun..noh,ne sitten vuokaan ja sitten tehdään ruskea kastike..
silleen vanhanaikaisesti..

Ruisjauhoja (juu- luit oikein)
öjyä ja nokare voita
suolaa
sokeria
kokonaisia maustepippureita
ja pieni laakerin lehti
Paahdettua sipulia (ihan reilusti)

sekotellaan siinä pannussa silleen,että se näyttää soosilta,ilman mitään jauhomykyjä..ei tartte siinä panulla enempiä kypsytellä..vaan kaadetaan se soosi..josta maku on tarkistettu..vuokaan niitte mitenkään paistamattomien palleroitten päälle ja sitte ne pitäis tyrkätä uuniin..about 30 - 40 :neks minuutiks

Kasvismuusia tein lisukkeeks ja kaali-kurpitsa-puolukka salaattia

Toi muusikin oli helppo,kun sattu jostain syystä oleen maustamatonta lanttusosetta ja sen saksalaisen ruokamyyjän hyllystä ostettua perunamuussijauhetta (mikä muuten on lajinsa paras,mitä suomessa myydään)
suolaa ja vähän makeutta siihenkin..

Otaksun,että uurastustani arvostettin,koska puolisko hymyili silleen nätisti ja paijasi myötäkarvaan.

Sopii tätä muittenkin kokeilla..ei siinä isoja aikoja mene puol tuntia maks.tekoon ja melkein samanverran kypsennykseen..ootelles ryystin kahvia ja pelasin pasianssia koneella.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hannu kaunis kiitos sinulle. Uusi ideakin tuli tuon ruiskastikkeen kera. Olen joskus uunipellille laittanut lihapallerot kypsymään, mutta että tuollaisen kastikkeen kera. Kyllä kannattaa kokeilla. Uskon, että hyvä tulee, eikä kuivaa kuten joskus pelkällä pellillä kypsentäessä. Asteita et maininnut. Olis kiva nekin tietää.

Kerran melkein huijattiin pussimuussilla, joka oli ihan kuin alkuperäistä, potuista tehtyä. Sen jälkeen ostettiin. Kenties oli Lidlistä, mutta siellä kaapissa se odottaa tekijää vieläkin. On niin helppo itsekin ne kypsät perunat muussata, mikrosta kuumaa maitoa joukkoon lykätä ja oivariinia vielä lisäksi. Kun on joukossa suolaa, niin avot.

Hyvä vinkki noiden muussien sotkeminenkin. Makua ja sokerista myös. Ennenhän sanottiin, että sokeri tuo muutkin maut esille.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset