ILgron11

Juustolla painoa alas - tarua vai totta

 • Juustot, Musta Sara, parmesaani, Oltermanni ja Alpzirler, joka näistä maistui erityisen hyvälle. Kova juusto.
  Juustot, Musta Sara, parmesaani, Oltermanni ja Alpzirler, joka näistä maistui erityisen hyvälle. Kova juusto.
 • juustomuotti kotijuuston valmistukseen
  juustomuotti kotijuuston valmistukseen
 • Kotimainen valkohomejuusto
  Kotimainen valkohomejuusto
 • Kelpaisiko juustokakku laihduttamiseen?
  Kelpaisiko juustokakku laihduttamiseen?

Maitoa ja kotimaista juustoa on kulunut neljän viimeisen kuukauden aikana enemmän kuin vuosiin. Uskon, että elimistö tietää mitä se parantuakseen tarvitsee. Kevyttuotteisiin en ole koskaan hullaantunut.

 

Juustot syntyvät maidosta, joka vasta lypsettynä sisältää monia tärkeitä ravintoaineita. Keskiajalta asti  maidon on ymmärretty parantavan terveyttä.

 

Maitoa muokataan erilaisiksi tuotteiksi. Rasvan poistamisen myötä maidosta häviävät rasvaliukoiset A- ja D-vitamiinit. Kuitenkin kevytmaito, jota juon sisältää lisättyä D-vitamiinia, B2 ja B12-vitamiineja. A-vitamiineista tuoteselosteessa ei ole tietoa.

 

Lapsena seurasin, kun lehmä lypsettiin. Muki oli mukana ja lämmin lehmänmaito maistui hyvälle. Nyt en voisi sitä tuoreeltaan lämpimänä juoda. Maidosta tehtiin kotonani myös juustoa ja hyväähän siitäkin tuli.  Lapsena näin miten juusto valmistui ja miten kaunis siitä muotissa tuli.

 

 Juusto on fermentoitu eli  maitohappobakteerien avulla tuotettu käymistuote. Maidon kaseiini on sitä valmistettaessa koaguloitu ja bakteereilla on siinä oma roolinsa.  Juustojen ravitsevuus vaihtelee juustotyypin mukaan.

 

Tanskalaisten tutkijoiden mukaan juusto laihduttaa ja alentaa kolesterolia. Uskoisiko tuota?  15 miestä osallistui kahden viikon aikana kokeeseen. Osa söi runsaasti juustoja, osa nautti runsaasti maitoa ja osa söi ”normaalia” ruokaa. Tutkijat havaitsivat juustojen vilkastuttavan aineenvaihduntaa ja vähentävän rasvaa kehosta. Myös kolesteroliarvot paranivat.  Oliko tutkituissa  juustoissa jotain erityistä vai kävisikö laihduttamiseen raejuusto ja Oltermanni sekä kevytmaito?   Runsaasti juustoja syöneiden veressä oli paljon butyraattia. Se on rasvahappo, jonka sanotaan vähentävän sydäntauteja. 

 

Ihmetystä on herättänyt vuosikymmeniä juuri se, että ranskalaisilla ei ole sydänsairauksia, vaikka syövät rasvaisia juustoja ja juovat punaviiniä.

 

Juustojen on tutkimuksin osoitettu vaikuttavan edullisesti vatsan bakteeriflooraan.

Ei  kuitenkaan ole  varmaa näyttöä siitä vaikuttaisivatko juustot yksin terveyteen.  Olisiko niin, että juustot ja vatsan bakteerifloora yhdessä vaikuttavat tai ehkä terveys perustuu johonkin muihin tekijöihin?  Syy-seuraussuhteita on hyvin vaikea osoittaa.

 Lisätutkimusta kaivataan siitä, miten sisäinen bakteerifloora ja juustot nivoutuvat yhteen, ja miten tämä vaikuttaa kolesteroliin.

 

Voisihan tehdä testin ja kokeilla juustoja ranskalaisittain vaikka helmikuun aikana.  Muutoinkin juustot maistuvat. Karisiko kiloja, jos joka päiviä söisi juustoja?  

 

Ranskalaiset syövät noin 25 kiloa juustoa vuodessa. Kun tuo määrä jaetaan kuukausilla, helmikuussa voisi tuon mittarin mukaan nauttia noin pari kiloa juustoa.

 

Aamuisin puuroon raejuustoa, päivällä salaattiin fetaa ja leivän päälle oltermannia. Päivälliseksi leipäjuustoa hillon kera tai  hiukan ranskalaista  brietä punaviinin kera.  Päivässä juustoa voisi nauttia ehkä noin 70 grammaa, jotta ei ylitä tuota paria kiloa kuukauden aikana. Olisiko sittenkin parempi nauttia juustoja harvemmin ja kerralla isomman määrän?  

 

Brie on yksi suosikkijuustoistani. Sitä enkä sinihomejuustoa ole voinut kuukausiin syödä. Olivat kiellettyjen ruoka-aineiden listalla.  Nyt kenties voisi  varovasti maistella.

 

Olisiko kokeilusta enemmän nautinnon iloa kuin hyötyä vaikkapa painon kannalta?

 

 http://sciencenordic.com/can-cheese-help-keep-heart-disease-bay

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25727903

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27241245

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mummo värkkäsi sanoa, että syö juustoa se kasvattaa luustoa.

Mutta enemmän hän kailotti sitä, että syö särkeä se kasvattaa järkeä.

Ehkäpä juuri kala ja juusto ovat ihmiselle enemmän tärkeitä kuin esimerkiksi punainen liha?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sanaparsillahan ennen eteenpäin mentiin. Miten nuo mummot osasivatkaan. Kaikki ruoka oli syötävä mitä eteen laitettiin. Nirsoilu ei kuulunut tapoihin.
Kala ja juusto, siitä on kasvanut minunkin luusto
eikä sydämessäkään ole vikaa, nautin myös sikaa.

Pekka Iiskonmaki

Unohdit, että ranskalaiset juovat viiniä juuston kanssa ja ne yhdessä ovat terveellinen yhdistelmä.

Esim. Latviasta saa hyvää punaviiniä maidon hinnalla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tietysti hyvä punaviini juuston kruunaa. Jätin sen osan pois, kun en ole neljään kuukauteen juuri voinut sitä juoda. Ei ole maistunut kuten ei kahvikaan. Nyt pikku hiljaa alkaa makuaistit palata. Siksi, ehkä juustotkin viehättävät. Osa niistäkin oli kiellettyjä, siis kaikki homejuustot. Vapautuminen on avautumista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

No nyt pääsit olennaiseen asiaan Pekka! Juusto ja punaviini on lyömätön pari:)

Meillä taas tuo punaviini, korkeintaan kaksi annosta päivässä on myöskin mieheni " syöväntorjuntalääke" , erityisesti ja vain määrätyt lajit. Hän luki kanadalaisen lääkärin kirjoittaman kirjan ja jossa kerrottiin juuri Pinot Noir - viinin torjuvan syöpäsolujen lisääntymistä. Pinot Noir viinien rypäleet kasvatetaan juuri kosteilla homeille alttiilla seuduilla ja nämä lajikkeet pystyvät torjumaan myöskin syöpäsoluja - eikä vain hometta.

Uskokoon ken tahtoo, mutta meillä siihen uskotaan... Eikä sitten yhtään enempää, eikä myöskään vähempää. Eihän siihen suomalaiset lääkärit tietenkään usko, hymyilevät vain vinosti. Sillä on kuitenkin jo mahdollistettu lääkitysten jälkeen myöskin " yliajan eläminen". Onko niin, vai vain "usko tekee autuaaksi", niin väliäkö sillä sitten lopuksi on.?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mistä juustoista teillä pidetään eniten? Kiinnostaisi ne muutamat, joista vihjaat.

Voihan olla, että viinirypälekin kasvattaa suojan hometta vastaan tai siinä on juuri oikeaa hometta, joka torjuu syöpää. Ranskalaisilla juuri homejuustot ovat se painonhallinnan herkku.

Kurkumalla sanotaan olevan syöpää torjuvia ominaisuuksia myös. Ehkä sillä mitä syömme ja juomme on enemmän merkitystä kuin arvaammekaan. Heikkilä on kirjoittanut monia ruokakirjoja ja niitä luetaan paljon. Ehkä niiden mukaan myös tehdään ruokaa.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jaahas. Pitääpä mennä jääkaapille.
Juustoja syön, mutta punaviinin kanssa on viel opettelemista!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Marjatta punaviinit opin tuntemaan aiemmin, mutta kun makuaistit meni sytostaateista, niin opettelen kuin puhetaidon menettänyt uudelleen. Nyt maistelen niitä ja paljon muutakin, että vähitellen voisi nauttia mauista.

Pekka Iiskonmaki

Minäkään en voi paljon juoda punaviiniä. Lasi kaksi riittää tai alkavat vatsahapot vaivaamaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä en voi ottaa mitään alkoholia kuin kaksi annosta, sitten olen kuin toinen mies ja se mies ottaa KYLLÄ:)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ari, kahden a-annoksen jälkeen muutut. Kiinnostun.

Lienet oppinut oman käytöksesi, mutta silti kummastelen, näinkö on!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kyllä vesi maistuu kuitenkin paremmalle kuin punkku. Aika paljon sitä onkin tullut nautittua ;D

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Nyt vanhemmiten tykkään juustoista herkutteluun ja aamupalalle. Lapsuudenkodissa nautittiin joskus juustotarjotin, jossa mukana oli mm. homejuustoja. Olisiko homejuustolla ehkäisevää vaikutusta homeongelmiin. Kenellekään ei tullut oireita, vaikka talo varmaankin oli hieman kostea ja jotenkin hutera - oli kai rakennettu loma-asunnoksi alun perin.

Homejuustoa homeongelmiin siis?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Juustoissa eri homeet kuin taloissa. Ennen aikaan mehuissakin oli homeita, jos ei ollut täysin hygienisesti pulloa käsitelty. Pieni home hävitettiin ja mehu juotiin. Totuimme kaikenlaiseen. Nyt on toisin. Leivän homeenkin sanottiin parantavan lauluääntä. Juustojen homeet ovat hyväksyttyjä. Muualla niitä ei sallita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #12

#12
Ja Suomella on ''hallitus'' Ei ihme, että talous ei suju siltä homeelta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Hallitus ja hullutus. Pääministerillä vain omat läheiset mielessä. Mitä hullutuksella teemme? Taloushan ei ole hallituksen prioriteetti kuin omien perheenjäsenten osalta.

Auttaisiko juusto?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Kielikompasta oli kysymys. Viron kielellä hallitus on home. Esim. Sinihallitusjuust.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #16

Vironkieltä en arvannut olevan. . Nettisanakirja toki oli kanssasi yhtä mieltä.

Home tekee työtä: https://www.valio.fi/tuotteet/artikkeli/juustotyyp...

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #17

Home sweet home.

Tuon sanonnan takia olen aina ajatellut, että kyllä ne suomalaisten sisäilmaongelmatkin ratkeavat ihan hyvin.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Hometta oli ennen enemmän ja siten varmaankin sai vastustuskykyä.

Suomalaiset (ja eurooppalaiset) kuitenkin ovat maidonjuojina ja juustojen syöjinä kuin lehmien lapsia. Terveitä ja tanakoita.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä meilläkään hometta kartettu sen kummemmin, ja äiti aina vakuutti homeen parantavan jopa lauluääntä. En kyllä sitä huomannut, mutta laulan silti aina mielelläni kovaa ja korkealta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Roquefortissa eli sinihomejuustossako se terveyden salaisuus piileekin:
http://www.terve.fi/ravinto/66988-taman-juuston-sy...

Naiset elävät pidempään Euroopassa juuri Ranskassa. Tämäkin vaatisi tarkempaa tutkimista
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/974994...

Juustojen rasvaisuudesta myös varoitellaan. Mihin siis uskoa. http://www.terve.fi/ravintoaineet/yritatko-laihtua...

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

En tiedä saako juustolla painoa alas, mutta ylös saa ainakin. Näin keski-ikäistyessä ei ole ihan tuulen puhallettavana höyhenenä.

Pekka Iiskonmaki

#18
Juustoissa on vähän hiilihydraatteja ja siten niillä paino putoaa, jos ei syö hiilareita niiden kanssa.

Esim. Kaalijuustolaatikko on varmasti laihduttava ruoka ja saa syödä niin paljon kuin haluaa.

Kukkakaalia juustokratiinilla jne.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mikä tuo hiilarijuttu on? Onko se sitä, että kun paljon jotakin toitotetaan, siihen alkaa uskoa ja kroppakin uskoo?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #23

Kiitos tietoiskusta.

Muutenkin olen sitä mieltä, että mikään ruokailua koskeva yleisohje ei sovi kaikille. Monesta ohjeesta kukin voi valita, mitä noudattaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Hiilarien pois jättäminen johtaa ketoosiin ja ketoosin haittavaikutukset eivät ole kaikille "sopivia", vaikka ketoosi on muuten luonnollinen aineenvaihduntatila.

Nyt sitten vain puntaroimaan kannattaako olla lihava ja nukkua suhteellisen hyvin tai laihtua ja saada uniongelmia.

Minulle ketoosi sopisi varmasti hyvin, mutta en suosittele kaikille.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa Vastaus kommenttiin #26

Harrastin nuorena mehupaastoja, mutta iän karttuessa huomasin, ettei se sovi minulle kuitenkaan. Kyseessä ilmeisesti oli ketoosi... ja uniongelmia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Näin siinä on käynyt. Mikä sopii yhdelle ei välttämättä toimi kaikilla.

Minun puolisolla on uniongelmia ja sen lisäksi myös painoa tulisi pudottaa, mutta ketoosi pahentaisi uniongelmaa ja siksi lihavuus on ilmeisesti pysyvää, koska uniongelma vaikuttaa masennukseen enemmän kuin lihavuus.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #27

Sain tyttäreltäni lainaksi kirjan : 5:2 dieetti. Se perustuu parin päivän paastoon. Viitenä päivänä voi syödä normaalisti. Sekin laihduttaa ja kohentaa terveyttä. Kaikkea voi kokeilla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kaalijuustolaatikko, sitä en olekaan kokeillut. Hyvä vinkki. Kiitos siitä. Heikkilän reseptikirjassakaan ei ole hiilariohjeita, mutta kaikkea muuta mielenkiintoista. Nimi on Heikkilän keittokirja. Hyvät kuvatkin on.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ensimmäisen lapseni vanhempain iltoihin(Helsingin ranskalais-suomalainen koulu)ehdotin juusto-viini-iltoja, jotka saivat hyvän vastaanoton. Koko lastemme kouluajan järjestimme juusto-viini-illat.

Yhteys jatkui kuitenkin vain lastemme ylioppilaaksipääsyyn. Sen jälkeen olen seurannut lehdistön kautta yhteiskunnassamme pärjänneitä.

Ylipainoisuutta näillä tavoilla ei edes yritetty hälventää. Tuohon aikaan ylipainoisuutta harvoin esiintyi.

Nykyinen huohotus paino-ongelmiin on toisaalla.

Juusto itsessään ei alenna painoa, vaan ruokailutottumukset.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Liikasyöminen lihottaa, juustojenkin. Pitäisi osata lopettaa syöminen oikeaan aikaan eli silloin, kun ei vielä ole aivan täynnä. Pieniä annoksia kerralla useita kertoja päivässä. Annosten pienentäminen vaatii opettelua. Nälkä kasvaa syödessä, pitää hyvin paikkansa itsellenikin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onpa kuvassa komea juustotarjotin. Siitä tuli mieleen pieni ihana ranskalainen ravintola Edinburgissa useita vuosikymmeniä sitten. Meitä oli nauttimassa ihanasta ateriasta kolme henkeä ja ranskalainen punaviini ja juustot kruunasivat koko aterian. Ikimuistoisen hyvää ja hienoa yhdessäoloa.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Itse syön juustoja ainakin se 2 kg./kk.
Pikku vinkkinä olisi että mielestäni portviini on vieläkin parempaa juustojen kanssa kun punaviini. Kannatta vaan valita vahvempia juustoja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #34

Mielenkiintoista olisikin tietää miten vaikuttavat. Ilmeisesti toimii hyvin vai kuinka. Kiitos portviinivinkistä. Vahvemmat maistuvat minullekin. Mikä juusto on suosikkisi vai onko sellaisia. Nykyisinhän voi valita hyvin laajasta valikoimasta. Manhego, hieman pidempää kypsennetty, on ollut yksi suosikkejani.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Manchego

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tieteellisesti ajateltuna kai yksinkertaisin selitys on yleensä se parhain.

Eli sama kuin karppauksessa tms. eli laihduttava vaikutus tulee siitä, että ruokavalio pelkästään yksipuolistuu. Ja sen takia syö vähemmän.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Noinhan se helpoiten menee. Lihoo, jos syö paljon juustoja ja paljon muuta, hiilihydraateilla ja ilman. Terveyden ja laihduttamisen nimissä keksitään kaikenlaisia temppuja. Eilen luin jostakin, että vuosittainen ikäihmisen laihtuminen ennakoi dementiaa.
Täälläkin siitä on http://www.terve.fi/dementia/laihtuminen-mahdollis...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Hei Irja,
Kun avasin kolumnisi ja katsoin sen kuvaa, huomasin yhtäkkiä, että noiden juustojen joukossa on itävaltalainen Alpzirler. Se oli vuosikausia minunkin suosikkini. Maku on suurenmoinen ja niin voimakas, että tuota kalliinpuolesista juustoa ei tarvitse panna kuin hyvin ohut viipale ruisleivän päälle, niin johan maistuu. Siinä saa makua mutta rasvaa ja muuta tulee syödyksi hyvin niukalti. Se on terveellistä.

Ongelmana on vain, että en ole enää tavannut tuota juustoa vakiokaupoistani. Ennen ostin sitä jatkuvasti Malmin City-Marketista. Nyt sitä ei ole siellä enää ollut. Mistähän sinä sitä olet sitä löytänyt?

Kun kerran tilasin Alpzirleriä joululahjaksi anopilta, sainkin Appenzelleriä. Hyväähän sekin on mutta ei yhtä hyvää. En tietenkään kertonut anopille hänen erehdyksestään.

Toinen suosikkijuusto minulla on ollut Lidlin hyllyillä tanskalainen Cavabel Esrom (sininen pakkaus). Murheekseni olen todennut, että sitä ei ole enää löytynyt Lidlin valikoimista. Ostan sen sijaan Lidlistä ilmeisesti saksalaista Tilsitiä ja Havartia.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vasta tuon ihanan itävaltalaisen Alpzirlerin löysin Helsingin keskustan Sokoksen ruokakaupan pitkältä juustohyllyltä. Yllätti minut. Toki pidän juustotiskeistä, joilla voi maistella juustoja. Sellainen on Stockmannilla. Ainakin oli ellei ole kadonnut.

Tuosta juustosta tuli välittömästi suosikkini. Se loppuikin ensimmäisenä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Löysin keittokirjahyllystä Juusto-kirjan. En malta olla laittamatta siitä tätä tietoa: Korkeatasoisen juustonvalmistuksen kiitokset kuuluvat Artturi Ilmari Virtaselle. Hän alkoi kehittämään 1920-luvulla Valion laboratoriossa Suomen juustonvalmistusta. Kiitokset jaettiin myös maidontuottajille. Heitä toivon vielä täältä löytyvän, kun ulkomaiset kilpailijat ovat tunkemassa maitomarkkinoillemmekin. Kirjasssa todetaan maitomme EU:n parhaimmaksi. Miksi hyväksyisimme muunlaisen raaka-aineen juustoihin tai muihin maitotuotteisiin?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Maidon tuotanto ja maitovalmisteet pitää Suomessa pitää kotimaisina!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Saa nähdä miten käy. Tuottajille pitäisi maksaa enemmän, sillä he eivät voi velalla tuottaa meille ruokaa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Raha on vanha keksintö. Valtion tulee laskea liikkeelle rahaa, jolla tuetaan maataloutta ja muita valtion tärkeitä menoja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #47

Ei vaan välsitävetäjien voittoja pitää alentaa. Kaikki muut voittavat paitsi tuottaja, joka joutuu tekemään velkaa saadakseen aikaan tuotteen..Ei veroja tarvitse lähteä korottamaan, ei toden totta.